במשך שנה וחצי עבדו באתר התיירותי "ירדנית" על שיפוץ מרכז המבקרים המיתולוגי, ששירת את הצליינים שהגיעו לטבול בנהר הירדן ולהתארח באזור. במסגרת העבודות קירות המבנה הוסרו, פתחים הוגדלו, ועבודות קונסטרוקציה ותשתית מילאו את החלל כדי להגיע לתוצאה המיוחלת – מיזוג מוחלט של המתחם הקולינרי החדש "על הנהר" עם הסביבה הטבעית בגדות נהר הירדן. המבנה המשודרג מחליף לא רק את המבנה הישן והאפלולי, שאופיין בעץ של פעם וחלונות קטנים, אלא גם את מקומה הקודם של המסעדה, שפועלת כבר 20 שנה במתכונת בר מקומי.
>> גילתה איך בעלה מנקה את המקלחת והעיפה אותו מהבית
>> מרגש: הפודטראק השין הפך למטבח של מפוני קיבוץ זיקים
בידי בעלי המסעדה, האחים נדב, 36, ונאור דיין, 31, ילידי מושב מנחמיה בעמק הירדן, נפלה הזדמנות להעביר את המסעדה הוותיקה שלהם למקום גדול יותר, במרחק 100 מטר משם. הם זיהו את הפוטנציאל במקום שהפך לאבן שואבת עבור מטיילים ומקומיים, ובחרו במעצב הפנים ירון טל לשיפוץ, אבל חודש לאחר הפתיחה פרצה מלחמת "חרבות ברזל". בחודשיים האחרונים הם חזרו לעבודה במתכונת רגועה בצהריים, כדי לאפשר לתושבים ולמטיילים באזור שקט יחסית במלחמה ליהנות ממקום מנותק, בלב חורשת אקליפטוסים, ולנקות את הראש בסוג של זולה מודרנית.
על הר יפה בלב חורשה, באמצע שמורת טבע
המתחם כולל את אזור המסעדה - המבוססת על תפריט ים תיכוני, אזור VIP ואירועים מיוחדים, ומתחם בייקרי עצמאי בשם café river שעתיד להיפתח בקרוב. בהמשך יערכו במקום פסטיבלים ואירועים שונים מתחומי האוכל והתרבות. "היה חשוב לנו ליצור מסעדה עם אווירה חמה של בילוי, שיכיל המון אנשים וחללים מופרדים, כמו אזור ה-VIP שיש בו זכוכית שנסגרת בצורת הרמוניקה ומחלקת את המסעדה לאזור פרטי וציבורי", אומר נדב דיין, שאביו יהודה שימש כקבלן. "בחוץ יש מתחמים עם קיר אבן קבועה שנותנים פרטיות. המקום קסום לכשעצמו, נמצא על הר יפה בלב חורשה, באמצע שמורת טבע על נהר הירדן ומול סכר דגניה, כשהצמחייה מתמזגת מסביב". שני האחים היו מעורבים בשלבי התכנון והעיצוב של המקום, בו הושקעו 13 מיליון שקלים.
מתחם "על הנהר" מתפרס על פני 880 מ"ר ו-1,000 מ"ר נוספים המוקדשים למרפסת. בחלל הפנים 132 מקומות ישיבה, בבר 32 מקומות ישיבה ובחוץ 189 מקומות, כולל על הבר. בבייקרי יש 20 מקומות ישיבה, בפנים ובחוץ גם יחד. "לא כל יום נופלת בחלקי הזדמנות ליצור מקום על גדות נהר הירדן", אומר טל. "הוקסמתי. המקבץ שהטבע נתן לנו הכתיב את אופי המקום ואת השימוש בחומרים הטבעיים, ולא כקלישאה. לא השתמשנו ולו בחומר מתועש אחד". מרפסת החוץ המרשימה היא חלק מגדות הנהר, ויש בה אזורי ישיבה מתוחמים שמעניקים תחושה של פרטיות. הטרסות מאבן, המחיצות מסנדות (קורות עץ) ולצידן חומרים כמו שיש, חרסינות, קרמיקות, חבלים, קש ובדי פשתן. "השתמשנו באבן אלנה בלו אבן מרוקאית, אבן קורטן ועסירה, בשיש גרניט בלאק מיסט, קרוס קאט, גרניט קריפטון פליים ווש, בברזל טבעי ובעץ אורן, אלון, במבוק, אקליפטוס ועוד", מפרט טל על מכלול החומרים, היוצר חוויית שהות ובילוי לא שגרתית. "הצמחייה הירוקה ומי הנהר הם מלכי המקום ושם נמצא הקסם. את זה קיבלנו ואסור היה לנו להפריע לזה, אלא רק לחבק ולזרום איתם", אומר טל שבחר למקום טונים בהירים של עץ, בז', אפור ולבן כדי לשמור על השקט העיצובי.
בכניסה למתחם ממוקם הבייקרי-פטיסרי, שמייצר תוצרת מקומית. הוא מעוצב בזכוכית בצבע שמפניה ובזכות משחקי השתקפויות נראה כחלק מעיצוב המסעדה גם כשהוא לא פעיל. במסעדה שלושה ברים – אחד בחלל המרכזי, שני חיצוני והשלישי בחדר פרטי לאירועים, שצמודה לו רחבה חיצונית. בחלל המרכזי תוכננה גם עמדת די.ג'יי כדי להתאים לאווירה הקלאבית של שעות הערב. פינות ישיבה עם ריהוט הן פונקציות אירוח עשירות שעומדות בפני עצמן, אך ביחד מתקבלים אחידות ושקט עיצוביים, שמתחברים לסיפור אחד ויוצרים הרמוניה. התקרה נעטפה בקורות עץ כדי להמשיך את המראה הטבעי, ובתוך גושי סלע נחצבו כיורים, שמוקמו בכניסה כברזייה מרכזית ובכיורי השירותים. גופי תאורה ייחודיים מחומר דמוי טרקוטה יוצרים תרחישי אור המאזנים בין תאורת היום לתאורה הלילה, שתוכננו על ידי אריאל סלע ומדגישים את המרקמים בצורה מחושבת. כך בקיר עם אלמנט תלת ממד, פורצת התלת ממדיות החוצה והחומר מודגש. בחירת הריהוט נעשתה מתוך יצירת סט-אפים שעובדים יחד או לחוד.
מסעדה עם חוויית יין ומוזיקה לריקודים
טל מסביר שעכשיו יהיה אפשר למצוא באזור הכנרת מקום חווייתי, שגם מציע קפה ומאפה או כריך טוב באמצע השבוע ובסופי שבוע. "המטבח עבר שדרוג ויש גם חוויית יין, שביחד עם מערכת סאונד משובחת לריקודים לאחר האוכל ואקוסטיקה טובה מרימים את המקום למקומות מקצועיים, מדויקים ועוצמתיים. זה אתר עם היסטוריה שהתוקף העיצובי שלו יהיה ארוך מאוד, וגם בעוד עשור ישמור על הרלוונטיות שלו ויתמזג בצניעות עם הנוף". ונדב מסכם: "היה קשה לפתוח בתקופה הזו ולגייס את הצוות, שחלקו היה במילואים. גם לקהל לקח זמן לחזור, והוא עדיין מאופק. המקום מרגש אותנו בכל פעם מחדש, כל קיר, כל פרט שהושקעה בו מחשבה עמוקה. אנשים נכנסים ואחרי שהם בהלם ראשוני של כמה דקות, ואומרים לנו 'וואו'. זה לא עוד מקום רגיל".
"על הנהר", מתחם הירדנית בכניסה לקיבוץ כנרת. שעות פעילות: ימים א'-ש' משעה 18:00 ועד אחרון הסועדים
אדריכל נוף: ארי לינקובסקי
עיצוב פנים: סטודיו ירון טל, ירון טל
מעצבת אחראית: שרון גלייכר
סטיילינג: עדי שגיא
מטבח: JDC ג'קי דבח מטבחים מקצועיים