כבר 12 שנה שאירועי בתים מבפנים, הנערכים בשיתוף עיריית תל אביב יפו, מספקים לנו הזדמנות לעסוק בפעילות שאנחנו אוהבים במיוחד – להציץ לבתים של אחרים. עד היום נחשפו באירוע יותר מ-1,500 מבנים ובהם כ-250 בתים פרטיים ומדי שנה משתתפים בו כ-50-40 אלף איש. בשנים האחרונות מתקיימים אירועים דומים בעוד ערים בארץ.
הפסטיבל העירוני המרתק יתקיים בסוף השבוע הקרוב (22-20 בספטמבר) ויכלול בתים פתוחים, סיורים ודיונים. לחובבי העיצוב זאת הזדמנות מצוינת להיחשף לרעיונות, לקבל השראה ופשוט לשטוף את העיניים. כדי לקבל טעימה מהמצפה לכם, הנה שלוש דירות (שתיים מהן אפילו באותו בניין) ובית שייפתחו לקהל באירוע. המשותף לכולם – הדיירים היו שותפים פעילים בעיצוב הדירה או בבניית חלק מהאלמנטים בה.
עוד בערוץ עיצוב הבית:
- לכל הכתבות בערוץ living
- כמה אושר מביא העושר: הצצה לאחוזה של קיילי ג'נר
- ב-500 שקל בלבד: עשתה מהפך מטורף למטבח
"השכנים שאלו מאיפה גנבתי עוד חדר"
"אבא שלי נולד בבניין וכילדה ביקרתי כאן את סבא וסבתא", מספרת מעצבת הפנים דפנה גרבינסקי על הבניין שבו נמצאת דירתה. לפני כשש שנים היא שכרה את הדירה, בהמשך קנתה אותה ואחר כך עיצבה אותה בעצמה בשיפוץ שנמשך שלושה חודשים. "הייתי הלקוח של עצמי והתהליך לא היה פשוט", היא מספרת. גרבינסקי, שרקדה מגיל 3 ועד גיל 27, קיבלה את ההשראה, בין השאר, מסטודיות למחול והסגנון שלה הוא מינימליסטי מאוד - "אני לא נאחזת בדברים", היא אומרת.
בזכות המינימליזם ותכנון נבון הצליחה גרבינסקי ליצור בבית, ששטחו 76 מ"ר, סלון גדול עם מרפסת, פינת אוכל, מטבח גדול, חדר שינה עם חדר רחצה, חדר נוסף וחדר רחצה כללי. "הסתכלתי על הבית כבית רחב ידיים. אחרי השיפוץ השכנים שאלו מאיפה גנבתי עוד חדר", היא מחייכת.
במרכז הבית נמצא המטבח הכולל אי שאורכו 3.5 מטרים עשוי מפח שחור מכופף ללא ריתוך. את האי משלימים לוקרים עם הרבה מקום אחסון שגרבינסקי הזמינה במיוחד. "בדרך כלל העומק של לוקר הוא 42 ס"מ. אני עשיתי 60. כך הם בקו אחד עם המקרר ובהמשך אוכל להפוך אותם לארונות בגדים", מסבירה גרבינסקי.
עוד אלמנט מעניין הוא הדלת המובילה לחדר השינה. מכיוון שהכניסה לחדר השינה נמצאת מיד בכניסה לבית, גרבינסקי לא רצתה דלת רגילה. היא קנתה תריס ישן בשוק הפשפשים, תלתה אותו על מסילת אסם ויצרה דלת הזזה. המאוורר שתלוי בחדר השינה מורכב משלוש כנפיים שחורות וכנף עץ אחת. גרבינסקי יצרה אותו בעצמה משני מאווררים וה"נגטיב" שלו – עם שלוש כנפי עץ וכנף אחת שחורה – תלוי במרפסת.
עיצוב פנים: דפנה גרבינסקי
רחוב נחמני 47/9, קומה שלישית. שישי, 21.9, 19:00-16:00; שבת, 22.9, 15:00-10:00. אין צורך ברישום מוקדם
בין רטרו לברוטליזם
בני הזוג האדריכלים מוטי ראוכוורגר והדר מנקס התגוררו בדירה ברחוב נחמני כמה שנים ואז נסעו ללונדון ולניו יורק. את התוכניות לשיפוץ ערכו עוד בחו"ל ומיד כשחזרו התחילו במלאכה. הדירה, ששטחה כ-76 מ"ר, כוללת שלושה חדרים. הדירה לא שופצה מ-1950 ולפני השיפוץ כללה מסדרונות חשוכים ומטבח קטנטן הרחק מפינת האוכל. כדי להוסיף לדירה אור הם פירקו את הקירות הפנימיים ובנו קירות חדשים, חלקם מסתיימים לפני התקרה כדי לאפשר לאור לעבור. "הגענו למסקנה שהפתרון לדירה קטנה הוא לשלב את האחסון בקיר כדי שיהיה מינימום הפסד שטח", אומר ראוכוורגר.
בין החלק הציבורי של הדירה לחדרי השינה בנו ראוכוורגר ומנקס יחידת עץ שחזיתה, המחופה פורניר דובדבן, מסתירה את ארונות, הן במטבח והן בסלון. מצדה השני של היחידה נמצא חדר השינה. הדירה מעוצבת בקו מודרני ונקי תוך שימוש בבטון (טראצו), עץ וברזל חשופים עם הרבה חשיבה יצירתית. הספרייה בסלון, למשל, עשויה פלדה מגולוונת, כמו בתחנות אוטובוס. את הספה המחופה קטיפה בגון אפרסק בנו בני הזוג בעצמם וכך גם את דלתות החדרים.
מטבח הנירוסטה שהותקן בדירה הוא מאיקאה ומעליו תלוי מדף עשוי לוח צמנטי. שולחן האוכל העשוי פיברגלס אדום הוא שולחן שהוריה של מנקס קיבלו לנישואיהם לפני 40 שנה. כדי להגדיל את שטח חדר השינה בני הזוג צמצמו את שטח חדר הרחצה. החדר מחופה אריחים המונחים לאורך, כדי להדגיש את גובהו של החלל.
אדריכלים: Salty Architects - מוטי ראוכוורגר והדר מנקס
רחוב נחמני 47/4, קומה שנייה. שבת, 22.9, 15:00-10:00. אין צורך ברישום מוקדם
השתמשו בפריטים של הדיירים המקוריים
מעצבת הפנים מיכל גלברט דורון מתגוררת עם בן זוגה ושני ילדיהם (בת 10 ובן 7) בדירה במעונות עובדים ח', מתחם מגורים לשימור בשדרות נורדאו שתכנן אדריכל אריה שרון בשנות ה-30. במקום גרו אמנים ואנשי ציבור, בהם הפסלת בתיה לישנסקי, זלמן שזר וגולדה מאיר. ראשת הממשלה לשעבר אף ניהלה בזמנו משא ומתן לרכישת הדירה שבה מתגוררת היום משפחתה של גלברט דורון.
הדירה, ששטחה 75 מ"ר, בעלת מבנה צר ומוארך. וגלברט דורון תכננה אותה מחדש כדי להתאימה לצורכי המשפחה. בגלל הקרבה לים היו בדירה בעיות של רטיבות וקורוזיה שפגעה בקונסטרוקציית העמודים, ולכן בעת השיפוץ נדרש חיזוק של עמוד חיצוני בכל שלוש הקומות של הבניין. השיפוץ נמשך ארבעה חודשים ובמהלכו הועבר המטבח לאזור הסלון והפך ללב הבית, וחדר הילדים עבר למקום שבו היה המטבח. המסדרון הצר והארוך בכניסה לדירה סופח למטבח ונבנתה בו נישה עם ארונות. כדי להוסיף לדירה כיוון אוויר בוטל חדר השירותים הנפרד בקצה המסדרון והחלון הקטן הוארך עד הרצפה. "כדי ליצור תחושת מרחב נמנעתי מהנמכת קירות והשתמשתי בגוונים אפורים ובהירים", מסבירה גלברט דורון. בחדר ההורים ובחלל הציבורי נחשפו קורות הבטון המקוריות של הדירה, תזכורת לימים רחוקים.
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
"בעיצוב הפנים השתמשתי בפריטים שנותרו בדירה מהדיירים המקוריים, כמו כיסאות שולחן האוכל. מזנון שהיה בדירה פורק והפך לשתי קונסולות, אחת בסלון ואחת בחדר ההורים", היא מספרת. בחדר הילדים ניצב ארון שבנה בעל הבית המקורי בשנות ה-50. "הארון שופץ ונצבע והפך לאחד מהפריטים האהובים עלינו", מספרת המעצבת.
אדריכל: אריה שרון, עיצוב פנים: מיכל גלברט דורון
שדרות נורדאו 15, דירה 2. שישי, 21.9, 13:00-10:00; שבת, 13:00-10:00. אין צורך ברישום מוקדם
נבנה בתקופת הממלוכים, שימש כקונסוליה הספרדית
בית המגורים שופץ על ידי בעליו הנוכחיים בסגנון אירופי, וההיסטוריה שלו מרתקת במיוחד. על פי ממצאים בשטח, כמו עמודי שיש, היסטוריונים מעריכים שהבית נבנה לפני 400-500 שנה, בתקופת הממלוכים. על פי ממצאים נוספים נראה שהמבנה שימש כקונסוליה של ספרד בשנים 1917-1850 בזמן שלטון האימפריה העות'מאנית.
הבית, ששטחו 590 מ"ר, עומד על מגרש ששטחו 450 מ"ר. הוא כולל שלוש קומות ובנוי סביב חצר פנימית (פאטיו) מטופחת ששטחה 57 מ"ר. קומת המסד שלו, הכוללת חמישה חללים ענקיים, בנויה בתוך החללים המקוריים, בעלי התקרות הקמורות. הקומות העליונות הן תוספות מאוחרות ונמצאים בהן חדרי השינה. לבית שני גגות, ששטחם הכולל 142 מ"ר, ונשקף מהם נוף מרהיב של הים.
רחוב מזל דלי 1. שבת, 22.9, 17:00-11:00. אין צורך ברישום מוקדם