החשש להיכנס לשיפוץ נמשך עשורים
אחרי למעלה מ-45 שנות מגורים באותה דירה במרכז ת"א, החליטה בעלת הדירה – אישה בת 80 שעדיין פעילה ועובדת (בתיאטרון), שהגיע הזמן להגשים את חלומה ארוך השנים לעשות שיפוץ. כיוון שהדירה הייתה ממוקמת במבנה ישן ומורכב, היא חששה מאוד כל השנים מהתהליך שיהיה כרוך בשיפוץ שלה. אל המעצבת ענבל חקלאי אלפנדרי היא הגיעה לאחר כמה פגישות עם כמה אדריכלים, שלא הצליחו להרגיע את חששה. מהרגע הראשון הייתה כימיה ביניהן, הן בנו יחד פרוגרמה מדויקת וכמה חלופות, ויצאו לדרך עם החלופה הנבחרת. השיפוץ נמשך 4 חודשים (עם מלחמה ברקע), ובשבילו יצאה בעלת הדירה לסבלט של כחצי שנה.
>> דנה כהן לוי מ"בואו לאכול אתי" מספרת על חוקי הבית שלה
הדירה, ששטחה 60 מ"ר, נמצאת באזור כיכר רבין, במבנה ישן לשימור עם תשתיות בעייתיות. במצב המקורי שלה, כדי להגיע לסלון נדרש ללכת במעבר מאוד צר, צמוד לשולחן האוכל. אחרי כל השנים בצפיפות, בעלת הדירה ביקשה דירה נוחה, נעימה ונגישה. "היה חשוב לי שתהיה לה חוויה טובה מהתהליך", מסבירה המעצבת. "מדובר באישה מבוגרת מקסימה וכל מה שיכולתי לעזור על מנת להוריד ממנה לחץ עשיתי. כבר בשלב התכנון העקרוני ירדנו לרזולוציות של גוונים, חומרים ונגרות, כך שהכול היה מתוכנן מראש עד הפרטים הקטנים ביותר".
כל הפתחים בדירה הותאמו לרוחב נגיש
התכנון החדש שינה את הדירה לחלוטין. המטרה הייתה לייצר מעברים נגישים ורחבים ולמקסם את החלל, ולצורך כל שונו כל התשתיות. כל ס"מ בדירה נוצל, ואין בה בכלל מסדרונות ושטחים מבוזבזים. המטבח הועבר לאזור המרכזי והמואר, וכך התאפשר חלל ציבורי מרווח ונוח, אליו מובילה ישירות הכניסה לבית שמוקמו בה ארונות אחסון. ברגע שנפתח האזור המשותף של המטבח והסלון, החלל הציבורי קיבל עוד כיוון אוויר ונוצרה סירקולציה מצוינת של אוויר וכן כניסה של אור. בין הסלון לפינת האוכל הוחלט לייצר אפשרות הפרדה, באמצעות מחיצה דמוית אקורדיון שנפתחת ונסגרת והמסילה שלה מוסתרת בגבס. ספת הסלון נפתחת למיטה, ובמקרה הצורך ניתן לסגור חלל נפרד – למטרות אירוח של בני משפחה, או לשהות של מטפלים עתידיים אם בעלת הדירה תזדקק לסיוע.
בחדר הרחצה המקורי הייתה אמבטיה קטנה ומאד לא נוחה; החלפת המיקום של החלל אפשרה יצירת חדר מרווח מאוד, עם מקלחון ענק וספסל ישיבה מרווח ונוח. גם השירותים הורחבו וכל הפתחים בדירה הותאמו לרוחב נגיש. המטבח מרווח בצבעים בהירים, בסגנון מודרני ונקי. המזגן מוסתר בנגרות העליונה שלו וגם המקררים מוסתרים, כך שנוצרה חזית אחידה, נקייה ואלגנטית למטבח כולו. חדר הרחצה והשירותים נמצאים בצד אחד ליד חדר השינה, מותירים את האזור הציבורי כולו פתוח. גם חדר השינה מרווח ובסופו יש אזור של ארונות ופינת עבודה שטופת אור. באזור של חדר השינה עבר צינור לאורך כל הבניין שאי אפשר היה לגעת בו כי זו תשתית משותפת. בזכות האילוץ הזה נוצרה הפרדה עם פינת העבודה בעזרת תכנון נישת גבס ונגרות. ההפרדה העדינה הזו בין החללים יצרה באותה נשימה חלל יפה, מואר ופונקציונלי.
מבחינת צבעוניות, הגוונים של כלל הדירה בהירים ופה ושם יש נגיעות של צבע. בעלת הדירה מאד אוהבת ורוד, אז המעצבת הכניסה אריח של בריק ורוד בצורה עדינה בשילוב עם אריח בהיר, גדול ומודרני. כך נוצר מראה מאוד עכשווי אך יחד עם זאת עדין ובעל אופי, בדיוק כמו שהיא רצתה.
טיפ ממעצבת: הדבר החשוב שלמדתי מהפרויקט הזה שכל דבר אפשרי, וגם אם יש אילוצים מורכבים יש פתרונות מוצלחים ברגע שכל בעלי המקצוע מגויסים לעשות את הטוב ביותר שניתן. בשלב מכרז הקבלנים היו בעלי מקצוע שחששו ואמרו שזה בלתי אפשרי, אני שמחה שלא התפשרתי על שום דבר בתהליך ואני חושבת שהתוצאה הייתה שווה את זה. זכרו שבבניינים ישנים יש המון אילוצים אבל לכל אילוץ יש פתרון, שלפעמיים אפילו מייצר אזורים מעניינים יותר.
תכנון ועיצוב פנים: אדריכלית ענבל חקלאי אלפנדרי iha architects
סטיילינג צילומים: תמי מנדלר
קבלן מבצע: טופ מרום יזמות בע"מ- שקד ואבי
נגרות: ברוש אהרוני
רשימת מכולת
* פינת אוכל וכסאות, זאגה: 9,000 שקלים
* ספה נפתחת, הולנדיה: 10,000 שקלים
* מפלורליס: שולחנות סלון 2,500 שקלים, הדום 680 שקלים, כיסא בפינת הישיבה 780 שקלים, כורסא 2,500 שקלים