חלוקת חלל פשוטה ונוחה, מקסימום אור טבעי ומשטחי צבע הם הבסיס לתכנון המחודש של הבית המשפחתי שברמת השרון. בבית, שנבנה בשנות ה-70, גרות שתי אמהות, שלושה ילדים ושני כלבים. "תכנית הבית האורכית והקירות המשותפים מאפשרים שני כיווני אור ואוויר בלבד", מסביר האדריכל רענן שטרן, שתכנן את שיפוץ הבית. "הקונספט העיצובי במהלך השיפוץ, היה להדגיש את הסטרוקטורה של המבנה".
מצד אחד מטבח, מצד שני סלון
החלל האורכי של הבית, ששטחו 140 מ"ר, הפך עשיר בזכות שינוי הריצוף, שיקוף על גבי מראות גדולות וריהוט אורכי שמלווה את העמודים, מצד אחד מטבח ומצד שני הסלון. יחידת נגרות גדולה, המוצבת בחלל המגורים, עשויה מעץ צבוע בגוון ירוק זית ומשטחי עץ לבנה חשוף. השילוב בין גוון הירוק והעץ הבהיר יצר עושר חזותי ובמקביל תחושה נעימה וביתית. כל היחידה עומדת על במה נמוכה בגוון שחור אשר מייצרת תחושת ריחוף וקלילות לארונות העץ הכבדים.
מנורות שולחן משנות ה-70 פורקו והפכו לאהילי מתכת צבעוניים מעל אזורי האכילה. ככלל, בבית מפוזרים מעל 30 גופי תאורה בדמות צילינדרים קטנים וצמודי תקרה אשר מדגישים פינות קטנות או מפגשים מעניינים בין קיר לתקרה.
"העיצוב הפשוט, השימוש בצורות פשוטות והקירות הלבנים הארוכים אפשרו שימוש במשטחי צבע ובכך יצרו ייחוד לכל חלל ולכל בן משפחה", מספר שטרן. "יחידת הדיור הצהובה לבן הגדול היא שילוב של חומרי בנייה בסיסיים, מקסימום שימוש פונקציונאלי ומינימום מחיצות".
יחידות האחסון בבית זהות בכל החללים, הן שטוחות, אך גוון העץ שבתוך המגרעות מזכיר שיש ארון מאחורי הדלתות הלבנות. המדרגות המקוריות, עשויות הטרצו היצוק חודשו ומעקה העץ מרכך את היציקות הרתומות לקיר.
פתרונות הצלה וסירקולציה
חדר האמהות: החדר תוכנן כך שגב המיטה הוא למעשה ארון הבגדים שיוצר מסדרון שירות ומסתיר את אזור הרחצה. הארון אפשר מעבר של אור טבעי ואוויר לכיוון חדר הרחצה ומייצר תחושה קלילה יותר לחלל כולו.
מזג האוויר הים תיכוני מחייב פתרונות הצלה וסירקולציה תמידית של אוויר בימים לחים. הפרגולה הנמוכה יחסית תוכננה במטרה להכניס מספיק אור אך להוות פתרון הצללה. כמו כן, היא מייצרת תחושה של המשך חלל המגורים דרך ויטרינת האלומיניום השקופה. בבית כולו פזורים מאווררי תקרה המאפשרים סירקולציה של אוויר תמידית.
"התעקשותם של הלקוחות על פתרונות חלל פשוטים, ללא תחכום מיותר אך במקביל שמירה על בית נעים ומשפחתי, נתנה לי את ההזדמנות והאתגר לצור חלל חי ועשיר לצד תחושה אוורירית", מסכם שטרן.
תכנון: אדריכל רענן שטרן
צילום: גדעון לוין, 181 מעלות
מדירה בתל אביב לבית בשרון
הגיעו לנחלה: וילה עם נשמה