עדי קוטנר היא מעצבת פנים בוגרת שנקר ותושבת קיבוץ שפיים, ויחד עם איל פסטרנק, מעצב תעשייתי בוגר בצלאל ותושב תל אביב, יצרו את אחד החדרים הנקיים והמסודרים בתערוכה "אימפריאל הוטל וונדרלנד 3", שנפתחה השבוע בתל אביב. אבל הניקיון והסדר האלה הם מעין מראה הפוכה לכאוס ולאי הוודאות שחוותה ישראל בתקופה האחרונה.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> למה כדאי לכם לשים מקלות קינמון על השיש במטבח

>> נתגעגע: הרשת הישראלית האהובה לבית נסגרה

 

"מאז פרוץ המלחמה, קרוב למאה אלף ישראלים מוצאים מקלט בבתי מלון בארץ. הכניסה למלון מעניקה לרוב תחושת שקט ורווחה, אבל הרעיון של חדר מלון גנרי עומד בסתירה מוחלטת למציאות של שהות ממושכת בחדר, שהופך לבית זמני למשפחה", מספרים קוטנר ופסטרנק על יצירתם המשותפת בחדר המלון שמספרו 311. מהיכרותם עם הנושא נותרו עם השאלה כיצד נראית שגרה, בחדר שמתפקד כבית ודייריו מוצאים נחמה תוך התעסקות בלתי פוסקת בסידור קפדני, מנסים לשלוט בחייהם דרך פעולות קטנות ומדויקות.

תערוכת וונדרלנד 3 חדר 311 ג (צילום: ליאור גלוברזון)
צילום: ליאור גלוברזון

תערוכת וונדרלנד 3 חדר 311  ג (צילום: ליאור גלוברזון)
צילום: ליאור גלוברזון

תערוכת וונדרלנד 3 חדר 311 ג (צילום: עדי קוטנר ואיל פסטרנק)
צילום: עדי קוטנר ואיל פסטרנק

קוטנר ופסטרנק, שניהם בני 29, הם חברים מאז הימים שלמדו אמנות פלסטית בתלמה ילין. כשנתקלו בקול קורא לתערוכה, החליטו להרים את הכפפה ולחבר בחדר מלון אחד בין אסקפיזם ואומנות שנפגשים במצב קיצוני כמו מלחמה. "במצבי קיצון אנשים בורחים לעשייה ולדברים מוחשיים כמו חפצים, וראינו את זה בהתנדבות עם תחילת המלחמה, כשאנשים העבירו אוכל, עוגות, בגדים וטואלטיקה מכאן לשם, למען המפונים והחיילים", אומרת קוטנר. "חשבנו על עידן השפע ושאלנו את עצמנו ממה החיים מורכבים למי שהגיע בלי שום דבר, ואיך זה מרגיש להיות משפחה שגרה בחדר אחד". היצירה הזו עזרה גם להם להתמודד עם חוסר האונים שהרגישו מאז ה-7 באוקטובר. הם קראו לחדר "חפץ חיים". פסטרנק: "השתמשנו במונח חפץ, ממנו מורכבת היצירה, ולידו רואים חיים שלמים, והמשמעות של המילים היא הרצון לחיות".

החדר קיבל את השם "חפץ חיים"

אחרי מחקר הם הגיעו לרשימת חפצים מתאימה והסתובבו בשוקי פשפשים ובחנויות כלי בית, שוטטו במרקט פלייס וגייסו גם מהבתים הפרטיים שלהם, סך הכול 650 חפצים שיעבירו את הסיפור במרבד צבעוני. בחפצים שליקטו יש מן המקומיות, הישראליות והיהדות אבל לא רק. רואים אותם בכל בית בישראל, ולעיתים הם מעוררים נוסטלגיה - דרכון, מסכת אבך, מסכת קורונה, דגל ישראל לרכב, חנוכייה, מזוזה, תיבת דואר אדומה. מצד שני יש פריטים אוניברסליים כמו מחשב נייד או מספריים קלאסיים, גיטרה חומה מעץ, שמיד כשמסתכלים עליהם, יודעים במה מדובר ואפשר להתחבר אליהם. פסטרנק: "החדר עצמו הוא קנבס לבן, עם מיטה, שידות, קירות ותקרה שמקבעים את המצב הקיים שלו, ועליו בנינו התנהלות מדומיינת של משפחה עם סדר שמכניס את המבקר לטירוף וגורם למחשבות שלו להתפזר בחדר". בכוונה לא נבחרו לכל החפצים צבעי הקשת, אלא הצבעוניות מתחילה מקיר כתום וכחול, וכך משני הצדדים מופיעים צבעים מנוגדים, עד שנפגשים שוב בלבן המאזן.

תערוכת וונדרלנד 3 חדר 311 ג (צילום: עדי קוטנר ואיל פסטרנק)
חדר 311 מייקינג אוף | צילום: עדי קוטנר ואיל פסטרנק
תערוכת וונדרלנד 3 עדי קוטנר ואיל פסטרנק  (צילום: איתמר אייל)
חדר 311, עדי קוטנר ואיל פסטרנק | צילום: איתמר אייל

כדי לקשור בין החפצים הם שובצו עם היגיון פנימי וצביטה בלב, היוצרים מבט חדש ומתח ביניהם - מקל הליכה של אישה מבוגרת לצד רמקול חשמלי של נער צעיר, מזמרה גסה לצד כלי איפור מעודנים, נר יומולדת 8 ולידו נר נשמה. כולם נתלו עם מחברים בחמישה גדלים אחידים שנצבעו בלבן, כדי לאפשר את קיומו של הקנבס ולתת לכל אובייקט את המקום שלו כפי שהוא, ואפילו במראה מרחף. כך נתלה קולב מחלקו התחתון ולאו דווקא מהידית, כאילו היה פריט במוזיאון. קוטנר: "התרגשנו לגלות שהחדר מדבר למגוון רחב של אנשים וגילאים. ילדות קטנות התלהבו מקלף דומינו, מבוגרים העלו זיכרונות מפריטים נוסטלגיים. היה אפילו מבקר שפונה מכפר עזה והתרגש לראות את הבמה שאנחנו נותנים למתרחש, כדי שלא נשכח שאנשים עדיין חיים בבתי מלון". ואכן, חשוב היה לשני האמנים להתמקד בחיים, ולהתייחס באמצעות האסקפיזם למי שחי, למה שנשאר, לעשות סדר בבלגן ולהעניק את הכוח להמשיך.

"הסדר בחדר הופך להיות תחושת השליטה היחידה בחייה של משפחה"

ליאור גלוברזון, תושבת ההרחבה בקיבוץ שפיים והום סטייליסטית במקצועה, היא אחת מהמבקרות בתערוכה: "התרגשתי מעיצוב חלל מוקפד, מתשומת הלב לכל פרט ולמכלול החפצים שיוצר צבעוניות אסתטית נעימה ומרגיעה. אי אפשר שלא להעמיק במחשבות על מה מרכיב בית. הסדר המופתי בחדר הופך להיות תחושת השליטה היחידה בחייה של משפחה שלמה שמעבירה את כל חייה לחדר בבית מלון".  

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Adi Kutner (@kutner.adi)

התערוכה Imperial Hotel Wonderland 3 היא השלישית בסדרת תערוכות הפופ-אפ מוזיאון שנערכה בבניינים שונים ברחבי תל אביב. הפעם יצרה האוצרת יערה זקס בשיתוף קבוצת אימפריאל תערוכה בנושא "ESCAPISM: אמנים מציעים את גרסתם הייחודית לאסקפיזם כביטוח רגשי" ב-37 חדרי מלון אימפריאל בעיר. היא מציעה למבקרים להרגיש כיצד אסקפיזם עשוי לשמש כלי רב עצמה להתמודדות, ריפוי ושינוי חיובי. כל חדר משמש כפורטל לעולם חדש ומציאות חלופית שיצרו 54 אמנים מתחומים שונים.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by IMPERIAL HOTEL WONDERLAND ‍‍ (@imperial.hotel.wonderland)

וונדרלנד 3 דניאל פילוסוף (צילום: יחצ)
וונדרלנד 3 דניאל פילוסוף | צילום: יחצ
וונדרלנד 3 לנה זלדץ ונטע שניצר (צילום: יחצ)
וונדרלנד 3 לנה זלדץ ונטע שניצר | צילום: יחצ
וונדרלנד 3 ג עומרי וקנין (צילום: יחצ)
וונדרלנד 3 עומרי וקנין | צילום: יחצ
וונדרלנד 3 מורן גרוס (צילום: יחצ)
וונדרלנד 3 מורן גרוס | צילום: יחצ
וונדרלנד 3 ג רניי מזור (צילום: יחצ)
וונדרלנד 3 רניי מזור | צילום: יחצ
וונדרלנד 3 נאמי עוז (צילום: יחצ)
וונדרלנד 3 נאמי עוז | צילום: יחצ

התערוכה מוצגת בשלושת החודשים הקרובים במלון אימפריאל, הירקון 66 (פינת טרומפלדור) ת״א. מחיר כרטיס: 119 ש״ח (כניסה חינם לילדים עד גיל 4) דרך אתר התערוכה. שעות פעילות: ימים א - ה | 10:00 - 21:30 (כניסה אחרונה ב- 20:00), יום ו | 09:30 - 16:30 (כניסה אחרונה ב- 15:00), שבת | 09:00 - 21:30  (כניסה אחרונה ב- 20:00).