האם יש דבר כזה "עיצוב ישראלי"? ספר חדש מנסה לענות על השאלה, ולהבהיר שישראל היא לא רק מעצמת טכנולוגיה וקולינריה. את הספר Israel Feeling at Home כתבו לימור קלר, עיתונאית עיצוב הכותבת גם ב-LIVING, וענת בן נתן, אשת פרסום בתחום הנדל"ן, והוא כולל עבודות של כ-100 מעצבים ואדריכלים מקומיים, בהם סטודיו XS, יעקבס יניב, אמיר נבון, סטפני גריב, סטודיו דיטיילס ושרה ונירית פרנקל.
עוד בערוץ עיצוב הבית:
>> מושבניקית: הצצה לווילה המפנקת של עומר נודלמן
>> צריך לדבר על זה: הטרנד שכובש את חדרי הרחצה
הכותבות מחלקות את סצנת העיצוב הישראלית ל-10 קטגוריות, המבוססת, לדבריהן, על תחושות יותר מאשר על הגדרות רשמיות: סבתא שיק נוסטלגי, אורבניות מנומסת, חמימות מודרנית, יוקרתיות מאופקת, כפריות עכשווית, לבן חם, לונה פארק פראי, ביתי וחמים, רכות קוסמית וקומפוזיציה גרפית מחושבת.
לדבריהן, "אחד המאפיינים הבולטים של העיצוב הישראלי והישראליות בכלל" הוא האקלקטיות, הנובעת הן מהשפעת האינטרנט על העולם כולו והן מהאופי הישראלי הייחודי. "כשמרוקו, איטליה, צרפת, ארצות סקנדינביה ואחרות נמצאות בכף ידכם, פיזית ומנטלית, וכל אחד מתוודע לסגנון של רעהו במרחק דפדוף או נקישה על מסך - ההשראות מתערבלות, והתוצרים מאחדים את הכפר הגלובלי לכדי ארבעת קירות הבית. תוסיפו לכך את האופי היזמי של הקהל הישראלי, את הידיעה הברורה מה הוא רוצה בביתו ואת האמירה הנשמעת לא פעם, כי הוא 'עשה הכול לבד' (גם אם נעזר במעצב), ותקבלו את המיקס המקומי הייחודי", הן כותבות.
עוד מאפיינים בולטים של הבית הישראלי הם החלונות הגדולים והחללים הפתוחים. החלונות הגדולים, הן כותבות, "מכניסים את האור הטבעי פנימה ומאפשרים לחוץ להיכנס לפחות בתחושות, ולא משנה אם הגינה ושפע הצמחייה ניצבים מול הים התיכון הכחול והרגוע, מול גגות מתקלפים עם דוודים ישנים ומאובקים או אפילו מול עיניו הבוחנות של השכן. ישראלים הם עם שאוהב שקיפות, ולכן גם חלונות הבית ישקפו את החוץ", ומוסיפות: "קירות הם, ללא ספק, אלמנט מיותר בבית הישראלי – רצוי, כמובן, שיהיה משהו שיחזיק את הבית או יחצוץ בין אזורי הצניעות לשאר החללים - אבל בלי שאר הקירות הישראלים כבר יסתדרו".
כמה טיפים מהספר
הצבעים הניטרליים שולטים בבתים הישראליים, בחנויות ובבחירות האדריכלים והמעצבים, מסיבות שנעות מ"שלא יימאס" ו"שלא יכאב בעיניים" ועד "לא נצליח למכור את זה". אם אתם בכל זאת מעוניינים להוסיף טיפות של צבע, אפשר לעשות את זה במינונים נמוכים:
* ערבבו כמה צבעים ניטרליים כמו לבן, בז', חום, אפור ושחור.
* הוסיפו נגיעות מטאליות של זהב או רוז גולד לחלל ניטרלי.
* בחרו גוונים פסטליים חיוורים (למשל ירוק מנטה או תכלת שמים) או מעושנים (למשל ירוק, כחול או סגול שמעורבבים עם אפור).
* כשעץ צבוע בשחור הוא יוצר סגנון תעשייתי, כשהוא צבוע לבן הוא מהלך קסם קר, וכשהוא בצבעו הטבעי, גוני חום, הוא הטבע בהתגלמותו, המנחם המידי והמחמם האולטימטיבי.
* שטיח על הרצפה, וילונות וכריות מרובות על הספה – אין כמו פריטי טקסטיל לרכך אווירה קרירה, אפילו אם השטיח נטול צבעים, הכריות בצבעים ניטרליים והווילון צח כשלג. הטקסטורה העשירה היא שוברת השוויון האמיתית.
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
הספר נמכר באמזון בשיטת Print on Demand שבה מדפיסים רק את העותקים שהוזמנו כדי לחסוך בעלויות הדפסה ולהקטין את הפגיעה בסביבה. הספר זמין בכריכה רכה וקשה וכן במהדורה דיגיטלית.