הרבה מאוד מילים נכתבו על מצוקת הרופאים והאחים בפריפריה ועל הצורך למשוך ולפתות אותם לעבור לגור במקומות מרוחקים כדי לשרת משם את הציבור, אבל מעט אם בכלל נכתב על הבעיה ההפוכה: הקושי של אנשי צוות רפואי לממן דיור בגוש דן, בדגש על תל אביב.
זה אולי נשמע כמו צרות של עשירים, אבל באיכילוב הצליחו לשכנע את המדינה להשקיע כסף בפרויקט של דיור בר השגה לאנשי הצוות של בית החולים - באזור הנדל"ן היקר במדינה. וכך, מגדל המגורים לעובדי איכילוב, הממותג בשם I–LIVE, נחנך היום בפינת הרחובות דפנה והנרייטה סולד, בתוך שטח המרכז הרפואי. מדובר בדיור מוזל בהיקף של 274 דירות שמחירי השכירות בהן נמוכים בכ–20% ממחירי השוק באזור. כך, למשל, דירת סטודיו ששטחה 25 מ"ר תעלה 2,868 שקל לחודש ומעלה (תלוי בקומה), דירת 2 חדרים בשטח של 37 מ"ר תעלה החל מ–3,681 שקל, ודירת 3 חדרים בגודל 56 מ"ר תעלה החל מ–4,780 שקל לחודש. הדירות הן לשימושם הפרטי של העובדים, כל עוד הם עובדים במוסד.
עוד בערוץ עיצוב הבית:
המחיר עולה, העובדים סובלים
באיכילוב מסבירים כי עליית מחירי הדיור בתל אביב היא בעיה אמיתית, בעיקר בכל הקשור לעובדים בשכר נמוך. "מחירי הדיור בתל אביב גבוהים ב–30% מכל מקום אחר, ושני שלישים מעובדי איכילוב הם אנשים עם משכורת יחסית נמוכה", אמר מנהל איכילוב, פרופ' רוני גמזו. "אחות באיכילוב משתכרת פחות מאחות בברזילי שנהנית מתוספת פריפריה. החיסרון התעצם מהרגע שמחירי הדיור בתל אביב הרקיעו שחקים והגענו למצבים שבהם אחיות, שנאלצות לגור במקומות מרוחקים מתל אביב כתוצאה מיוקר הדיור, היו עושות משמרות כפולות. מצוקת הדיור התחילה להשפיע על אופי העבודה של הצוות — וזה לא מצב רצוי".
טקס ההשקה הצליח לקבץ צירוף נדיר של משתתפים: שר האוצר משה כחלון, שר הבריאות יעקב ליצמן, וכן היריבה הגדולה של ליצמן, החשבת הכללית לשעבר מיכל עבאדי־בויאנג'ו. רק לפני שבועות ספורים פעל ליצמן מול ראש הממשלה בנימין נתניהו כדי לטרפד את מינויה של עבאדי־בויאנג'ו לתפקיד נציבת שירות המדינה, אך השניים לא פספסו את ההזדמנות להיות חלק מטקס ההשקה החגיגי.
כצפוי, הדירות במגדל נחטפו במהירות: 750 מעובדי בית החולים התמודדו על 274 הדירות במגדל. לבסוף נבחרו הדיירים על ידי ועדה מיוחדת של בית החולים שפעלה לפי קריטריונים שהוגדרו מראש. "הגדרנו שהבניין יאוכלס בשליש רופאים ורופאות, שליש אחים ואחיות, ושליש עובדי מקצועות הבריאות ומינהל ומשק", אמר גמזו. "הצורך שלנו במקצוע רפואי מסוים לא היה הקריטריון הראשי, אלא גם המצב הכלכלי והמשפחתי למשל".
ההחלטה על הקמת המגדל נפלה עוד בכהונתו של המנהל הקודם של איכילוב, פרופ' גבי ברבש, והבנייה התחילה בראשית 2015 ונמשכה שנתיים וחצי בלבד. המימון של הפרויקט, שעלותו יותר מ–200 מיליון שקל, מתחלק בין תרומה מתורם אנונימי, השקעה של המדינה בכ-50 מיליון שקל, השקעה של כ–50 מיליון שקל מתקציב בית החולים על פני ארבע שנים, ועוד כ–90 מיליון שקל הלוואה ארוכת טווח שתמומן על ידי ההכנסות משכר הדירה, שיגיעו ל–700 אלף שקל בחודש.
"חשבנו שהבעיה המרכזית היא עם האחיות וזה מה שהוביל את הפרויקט, אבל אז הבנו שגם מתמחים בתחילת דרכם נאלצים להתמודד עם עלויות מחיה ודיור הרבה יותר גבוהות מחבריהם", אמר גמזו. "קשה להגיד לאנשים האלה 'לך תגור בכפר סבא או בגדרה'. בכל זאת, הם אחרי תורנות".
פורסם במקור בדה מרקר
עוד בדה מרקר: מאגרי מידע תמורת ביטקוין