בני זוג חובבי מינימליזם, אסתטיקה והחיים הטובים רכשו דירת 5 חדרים תל אביבית בבניין משנות ה-90, שהייתה במצב מוזנח ולא טופלה שנים. שטח הדירה 110 מ"ר פלוס מרפסת 40 מ"ר, ולפגישת העיצוב הם הגיעו מאורגנים עם תיקיית השראות. "הם הסבירו מה הם אוהבים ואיך בדיוק הם רוצים שהבית ייראה: חדר הורים עם שירוקלחת, ארון בגדים ענקי, חדר לכל אחד משני בניהם הצעירים, מקלחת לילדים, סלון, פינת אוכל ומטבח מרווח לבעל שאוהב לבשל", אומר מעצב הפנים יהודה בן ישי. "הם התלבטו איפה למקם את המטבח החדש, הסלון והחדרים ורצו מישהו שילווה אותם".
>> איזה נחת: מתבגר עשה מהפך ל"חצר הדיכאון" של אמו
>> במיליון שקל מול האגם: הבית של נטלי בפרובנס
החלל החדש עוצב עם מינימליזם שמותח את גבולותיו ועדיין שומר על חמימות בעזרת בחירה מדויקת של חומרים. פלטת הגוונים טבעית עם קונטרסטים קטנים ועדינים בין הגוונים. חומרים טבעיים כמו עץ, אבן וברזל מעניקים לחלל תחושה קלאסית ועל זמנית, והתיישנותם יוצרת הרמוניה שמשתנה עם הזמן. "כל מי שנכנס לדירה לא מאמין שזאת דירת 110 מ"ר", אומר בן ישי על הדירה, שהחלוקה החדשה שלה ניצלה כל מ"ר על ידי צמצום שטחים מתים ומסדרונות, ומסביר: "אני אוהב ליצר חללים מרווחים וגמישים ולשלב שימושים נוספים לשטחי המעבר ההכרחיים, כמו ארון הכביסה שמוקם במסדרון למקלחת המשותפת". בדירות שדורשות שיפוץ מהיסוד הוא בודק את על הנייר את הפוטנציאל המקסימלי של הדירה ומוחק את כל המחיצות הקיימות, תוך התחשבות באילוצי קונסטרוקציה, אינסטלציה ועוד. "באחת מהסקיצות שעשיתי גיליתי שאם אני מחליף את המיקום המקורי של המטבח עם אחד מחדר השינה, נפתח חלל ריבועי ומרווח שמנצל בצורה מקסימלית כל מ"ר בדירה".
יחד עם זאת, נותר חיסרון בחלל שכן במרכזו נשאר עמוד קונסטרוקטיבי, במיקום המתוכנן לפינת האוכל. בן ישי החליט לתכנן שולחן אוכל ענקי באורך 3 מטרים, שיכיל בתוכו את העמוד ועדיין יאפשר לכל המשפחה לשבת ביחד ללא הפרעה. המהלך הזה גרם לו לחקור את כל מצבי האירוח האפשריים ולהבין שבסופי שבוע ובמפגשים גדולים במיוחד הישיבה סביב פינת האוכל תנדוד למרפסת שבה יש סלון, מטבח ופינת אוכל חיצוניים. הזוג קיבל את ההצעה שלו לחלוקה ויחד יצאו לביצוע השיפוץ. "כמעצב, חשוב לי תמיד לשמור על גמישות מחשבתית, לא לקבל כמובן מאליו שום אלמנט שנכנס לחלל, ולבדוק תמיד מה יקרה אם נעשה דברים קצת אחרת. במקומות שבהם יש גמישות מחשבתית וראש פתוח, קורה הקסם".
בכניסה לדירה מתגלה חלל ריבועי גדול שמכיל בתוכו את הסלון, פינת האוכל והמטבח. הסלון משקיף למרפסת גדולה ומוארת עם חלונות בגמר אלומיניום טבעי מוברש, שצבעו מתאים עצמו לכל חלל – פעם הוא נראה לבן ועל רקע שחור מקבל כהות מסוימת. על פרקט עץ אלון טבעי מוברש שנפרש על פני כל הדירה, מונח שטיח באריגה גסה בגוון אבן. "מרגישים את גבשושיות העץ בפרקט, והמגע יוצר תחושה נעימה שהתייחסתי אליה לאורך כל הדירה", מסביר בן ישי. מתחת לטלוויזיה ספסל עשוי אבן "ניו אושן גריי" תלוי על קונסטרוקציית ברזל ומרחף בחלל. מבט מקרוב מגלה טקסטורת מאובנים כמו צדפים. הספה בצבע אבן ועליה כריות עם משחק של גוונים, ושולחן קפה מפוצל מעץ מכניס את החמימות לחלל. צורתם האמורפית של שני חלקיו יוצרת עניין ומשחק. למערך הריהוט מצטרפת כורסת עור ואלומיניום של האמן החיפאי תומר נחשון, שמתכתבת עם האלומיניום של החלונות. המרפסת נמתחת לרוחב כל הסלון ושני חדרי שינה, והאדניות הבנויות בקיר שופעות צמחייה. מאחר שהיא נועדה לאירוח במשך כל ימות השנה, היא מוצלת עם סוכך מתקפל וכוללת פינת ישיבה עם ריהוט מותאם לחוץ, פינת אוכל עם שולחן אלומיניום ומטבח חוץ עם ברביקיו וכיור קטן. גווני הריהוט הבהירים שומרים על קשר עם פנים הדירה. ליד דלת הכניסה, בקיר הגובל עם חדר המשחקים של הבנים, נוצרה נישה לארון החשמל והתקשורת, עם נגרות שחציה שקוע וחציה בולט והיא ממשיכה עם ספרייה מרחפת. המטבח מינימליסטי במראהו אך פונקציונלי מאוד למשפחה הבשלנית. הוא מסתיר מדיח אינטגרלי, מכשיר טיהור מים חמים וקרים והכיריים ברוחב 90 ס"מ. חזיתותיו צבועות בתנור בגוון אבן בהיר והידיות מאלומיניום טבעי בחיתוך דק. משטח העבודה במראה אבן ספרדית עולה על הקיר, ומעליו מדף עץ אלון טבעי. אותו עץ שימש גם ליצירת השולחן סביב העמוד, שנוספו לו כיסאות עץ.
בן ישי שילב תאורה רפלקטיבית, שמאירה את הקיר הלבן ומחזירה אור רך יותר ולא ישיר. ליד הספרייה ובמטבח פסי צבירה עם ספוטים מתכווננים שניתנים לעמעום, ובפינת האוכל גוף תאורה מאלומיניום ובו מקור האור אינו גלוי וגם אותו ניתן לעמעם. אור השמש החודר לחלל האירוח של הדירה המשפחתית דרך הרפפות יוצר בו דינמיות - מצבי האור משתנים במגוון מצבים משעת הזריחה ועד שעת שקיעה.
מסדרון קטן מהחלל הציבורי מוביל למקלחת הילדים וחדר המשחקים שלהם, שבו הם מארחים חברים למשחקי פלייסטיישן. במסדרון נוצר מקום למכונת כביסה ומייבש וארון שירות, במקלחת הילדים נוסף סטול עץ עמיד למים מיפן. ממסדרון נוסף נכנסים לאזור חדרי השינה, שרווי קירות בטון בשל התכנון המקורי של הבניין ורוצף כולו בפרקט כהמשך לחלל הציבורי. בחדר השינה של ההורים ארון קיר מאחורי הדלת מאגד כל הבגדים וצבע כצבע הקירות הבהיר. המיטה עברה מביתם הקודם והתאימה לקו העיצובי, ומשני צידיה מדף אבן שחורה וסטול מעץ אלון. שידה נמוכה משמשת לאחסון נוסף.
חדר הרחצה של ההורים רוצף באריחי גרניט פורצלן בגודל 120X120 ס"מ בגוון אפרפר חם שמזכיר חול ים, וגם בו מוטבעת דוגמת מאובנים, שמזכירים את ספסל הסלון. הקירות מחופים מרצפה עד תקרה באריחים לבנים שמעניקים תחושה נקייה ומינימליסטית, ואת החום מוסיף ארון נגרות מעץ אלון טבעי מולבן שמעליו משטח אבן קררה ביאנקו. מראה שנמתחת עד אזור הרחצה בצורת נישה, והקווים הנקיים יוצרים הרמוניה ושקט צורני נעים כמו בכל הבית. בהמשך ממ"ד המשמש כחדר עבודה וחדר הילדים החמים והמאוורר עם שני חלונות, שמשרת היום את שני הילדים.
"הבחירה בחומרים טבעיים קלאסיים כמו עץ, אבן וברזל עוזרים לקרקע את העיצוב ומוסיפים תחושה של נצחיות", מסכם בן ישי. "הוספנו אלמנטים עיצוביים ברי קיימא, כגון צמחים סובלניים לבצורת כדי להפחית את ההשפעה הסביבתית על הבית, ויצירות של אמנים ישראלים שהעניקו לבית אופי ואישיות".
עיצוב פנים: יהודה בן ישי