כאשר עירייה מציעה להשכרה נכסים שברשותה זה מובן מאליו, אבל כשהיא מציעה דירות למורים ומורות, גננים וגננות, זה כבר סיפור מפתיע, אבל כזה שאולי תופס תאוצה - עיריית תל אביב סיימה לשפץ בניין שלם במתחם שוק עלייה שמיועד כולו למורים, ועכשיו הגיעה שעתה של עיריית הרצליה להרים את הכפפה ולהשקיע לא רק במבני החינוך שלה אלא גם בצוותים שלהם. "להשכרה מעירייה, משופצת כחדשה", קראה העירייה בדף הפייסבוק שלה, "אנחנו מאמינים שכל מורה וגננת ראויה לבית חם ומזמין, ושהרצליה היא יותר מעיר - היא בית... החלטנו לשנות את פני החינוך והדיור לצוותי ההוראה בהרצליה. שיפצנו 7 דירות שותפים, הפכנו אותן למקום מושלם למורות, מורים, גננות וגננים מצוינים והפכנו את החלום למציאות".

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> השראה: במטבח התל אביבי חשבו על אלמנט גאוני

>> זה מה שגרם למור רדמי לברוח מהדירה השכורה שלה

 

כפי שקורה בעולם, כך גם בישראל מתמודדת מערכת החינוך עם משבר של מחסור במורים ושחיקה. בניסיון למשוך אליה אנשי הוראה, כינסה העירייה לפני שנתיים פורום גדול במטרה למפות את העוגנים ואת נכסי ההון האנושי במערכת החינוך כדי להשפיע על המרחב העירוני. "התכנסנו צוות היגוי של 10 אגפים ויחידות בעירייה כדי לחשוב מחוץ לקופסה, והעלינו רעיונות שאת חלקם התחלנו להוציא לפועל", אומר עובד מאגף התקציבים בעיריית הרצליה, "כמו תמרוץ של מורים וגננים להגיע לעיר בעזרת שכירות מופחתת. הדיור בגוש דן יקר מאוד והאופציה שפתחנו מאפשרת למורים בתחילת דרכם, שלא יכלו להרשות לעצמם כנראה לעבוד ולגור בה. עם הדיור מגיעה גם עבודה והשתלבות במערכת החינוך המצוינת של העיר".

דירות עיריית הרצליה - 3 (צילום: דוברות העירייה)
צילום: דוברות העירייה

דירות עיריית הרצליה - 4 (צילום: דוברות העירייה)
צילום: דוברות העירייה
דירות עיריית הרצליה - 5 (צילום: דוברות העירייה)
צילום: דוברות העירייה
דירות עיריית הרצליה - 1315 (צילום: דוברות העירייה)
צילום: דוברות העירייה
דירות עיריית הרצליה - 6 (צילום: דוברות העירייה)
צילום: דוברות העירייה

דירות עיריית הרצליה - 16 (צילום: דוברות העירייה)
צילום: דוברות העירייה

שיפוץ הדירות בוצע ע"י משרד זיו אדריכלים ובניהול מחלקת הבינוי של עיריית הרצליה. זהו פרי יוזמה של ראש העיר משה פדלון והמנכ"ל עו"ד אהוד לזר, ועלותו יותר מ-2 מיליון שקלים. כרגע מוצעות 7 דירות ל-21 אנשי צוות בבתי"ס וגנים, שיזכו בהן באמצעות הגרלה שתיפתח בחודש מאי הקרוב, כדי שהן יאוכלסו בשנת הלימודים הבאה.

הפחתה של כ-40 אחוז משווי השכירות באזור

הדירות נמצאות במיקומים מרכזיים, חלקן בבנייה חדשה וחלקן בבניינים ישנים, וסביבן אפשרויות תרבות, פנאי, בילוי ומסחר וכן תחבורה ציבורית. שלוש מהן ברחוב אלתרמן בהרצליה הירוקה, שלוש ברחוב השרון בקרבת העירייה ודירה אחת ברחוב פישמן בהרצליה ב', בין כביש 2 לכביש 20. המיקום לא יעיד בהכרח על מקום העבודה של המורה או הגננת, וכל איש הוראה יעבוד במוסד חינוכי שיש בו צורך ושהוא יבחר לעבוד בו. 

כל אחת מהדירות מיועדת לשניים-ארבעה אנשים, ומחיר השכירות לחודש עבור כל מורה או גננת בדירת שותפים יעמוד על 1,700- 2,700 שקלים. רביד מציין כי לאחר שנבדק שווי השכירות בכל אזור, הופחתו מהסכום 40-30 אחוז, וכך נקבע מחיר השכירות ואושר במועצת העיר. העירייה תספק ארונות בגדים, פינות למידה, מטבח מאובזר חדש בסיסי ווילונות, שיחסכו לדיירים כמה עשרות אלפי שקלים, והם יצטרכו להביא איתם מיטה, ריהוט לסלון משותף ומזוודה עם בגדים.

דירות עיריית הרצליה רחבת הכניסה ברחוב פישמן (צילום: דוברות העירייה)
רחבת הכניסה ברחוב פישמן | צילום: דוברות העירייה
דירות עיריית הרצליה (צילום: דוברות העירייה)
צילום: דוברות העירייה
דירות עיריית הרצליה - 11 (צילום: דוברות העירייה)
צילום: דוברות העירייה
דירות עיריית הרצליה - 13 (צילום: דוברות העירייה)
צילום: דוברות העירייה
דירות עיריית הרצליה - 8 (צילום: דוברות העירייה)
צילום: דוברות העירייה

דירות עיריית הרצליה - 10 (צילום: דוברות העירייה)
צילום: דוברות העירייה

הקריטריונים שבהם יצטרכו לעמוד השוכרים הם תואר ראשון ותעודת הוראה, ותנאים נוספים כדי להקפיד על איכות האנשים ועל כך שהמועמדים יהיו רק כאלה שאין להם דירה. מאחר שהפתרון מיועד לטווח המידי, פנו בעירייה לאנשי הוראה מפלח אוכלוסייה צעיר יותר שמסיים לימודים ושמגורי שותפים רלוונטיים עבורו. יחד עם זאת, כבר כעת עובדים על תוכניות לטווח הבינוני והארוך, במסגרתן יוכלו להשתלב גם תמהילים אחרים של משפחות. "אנו עובדים קשה מאוד כדי להפוך את המוצר לרלוונטי לכולם, כמו משפחות שאחד מבני הזוג הוא איש חינוך, זוגות צעירים, משפחות גדולות ועוד. מבחינתנו זו רק ההתחלה". 

למי יפנו הדיירים במקרה של צינור שהתפוצץ?

"לעירייה. אנחנו מסתכלים על זה כמו כל צורך של מוסד חינוכי שירותי מבחינה תפעולית תחזוקתית. כל מורה יקבל תמיכה של המוסד החינוכי ושל קהילת בית הספר ויוכל גם ליהנות מהקהילה המקומית".

ברכות על היזמה, לצד ביקורת

התגובות בינתיים מעודדות, ויש מתעניינים גם בקרב מפונים מיישובי הדרום והצפון שמתגוררים זמנית בהרצליה. בפוסט המדובר בירכו על היזמה אבל היו גם ביקורתיים יותר, שכתבו כי פעולת העירייה היא "למסכן את המסכנים" או "כמה מורים ומורות צעירים רווקים כבר יש?". "אנחנו שמחים לראות את ההתעניינות, מה שמייצר מצידנו מוטיבציה להמשיך לפעול", מסכם רביד. 

מעיריית הרצליה נמסר: "המחסור במורים הוא בעיה משמעותית ברמה הארצית וגם בהרצליה, שבה יש כיום פער של כ-30 מורים. העירייה מגבשת כל העת יוזמות יצירתיות ואטרקטיביות לגיוס מורים, כמו מתן חנייה חינם באזורי בתי הספר למורים שמגיעים מרחוק, מסלול אקדמי ייחודי בהרצליה לתואר ראשון בחינוך ותעודת הוראה במהלך הלימודים בתיכון, קמפיינים לגיוס מורים וגננות, פנייה לגמלאים ותנאים שיעודדו אותם לחזור ועוד. בימים אלו העירייה בוחנת הרחבה נוספת של ההטבות השונות".

דירות עיריית הרצליה - 9 (צילום: דוברות העירייה)
צילום: דוברות העירייה
דירות עיריית הרצליה - 12 (צילום: דוברות העירייה)
צילום: דוברות העירייה