יש בארץ מתחמי גני ילדים מודרניים יותר ואולי אף יפים יותר, אבל כנראה שאין הרבה מתחמי גנים שנמצאים בבניין היסטורי מרשים כמו "אשכול גנים העבודה" ברחוב העבודה בתל אביב. המתחם, שעבר לאחרונה שיפוץ ושחזור יסודיים, ייפתח לציבור ביום שישי, 27.5, במסגרת אירועי האדריכלות והארכיטקטורה בתים מבפנים.
את המבנה היפהפה בסגנון האקלקטי תכנן ב-1926 אדריכל דב הרשקוביץ, והוא שימש כבית ספר עממי לבנות דתיות בשם "תלפיות". הבניין, שכולל שלוש קומות, מורכב משני אגפים – אגף קדמי שבו מבואה, סימטרי למהלך המדרגות הפנימי, ואגף משני בעל פרופורציות אופקיות יותר ובו קשתות רחבות. מאז שנות ה-90 פועל במקום אשכול גני העבודה הנותן מענה לילדי השכונה, ובאותה תקופה נבנה בחלקו המזרחי של המתחם בניין נוסף ובו שתי קומות ושתי כיתות גן.
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
תכנון השיפוץ במתחם החל בשנת 2019, ועל הפרויקט היה אחראי משרד גריל אופנהיים אדריכלים. "המטרה הייתה להרחיב את מספר כיתות הגן ולשפר את תנאי הלימוד", מספר אדריכל אדר אופנהיים. לדבריו, התכנון המקורי היה להרוס את המבנה הדו-קומתי משנות ה-90, ולהקים במקומו מבנה ובו 10 כיתות גן עם מרפסות צמודות (במקום החצר המשותפת הגדולה). המבנה ההיסטורי היה אמור לעבור שיפוץ ולשמש למטרות אחרות, כגון מעונות יום, מרכז קהילתי וכדומה.
תוכנית זו נתקלה בהתנגדות של ההורים, שמחו נגד ייעוד המבנה ההיסטורי לשימושים אחרים ונגד הקטנת שטח החצר. בתחילת 2020 עם התפרצות הקורונה הופסקה העבודה על הפרויקט, ובתחילת יוני של אותה שנה "הוחלט על שינוי כיוון, ועל שיפוץ שני המבנים במתחם באופן מלא, כולל תוספת של כיתת גן במבנה החדש יותר והכשרת שני המבנים כגני ילדים מודרניים וחדשניים שישמשו יחד כאשכול גנים בן עשר כיתות לימוד", מספר אופנהיים. השיפוץ הסתיים לקראת שנת הלימודים הנוכחית, באוגוסט 2021.
להדגיש את הפרטים המרהיבים של הבניין
במסגרת השיפוץ נדרשו במשרד גריל אופנהיים אדריכלים להיות אחראים הן על תכנון החלקים החדשים ועל השימור. "אדריכל שימור לומד את ההיסטוריה של המבנה, מנתח וחוקר איך נראה כשנבנה, אילו מרכיבים הוספו או נהרסו, תוך ניסיון והיכרות של המאפיינים האדריכליים המקובלים בתקופת הבנייה של הבניין, מבנים אחרים של אותו האדריכל וכדומה", מסביר אופנהיים. "לאחר סיומו של המחקר, המוגש בתצורה של 'תיק תיעוד' ומאושר על ידי מחלקת השימור של העירייה, מתכנן האדריכל את כל ההשלמות, ההריסות, התוספות והשינויים שנדרשים בבניין לצורך השבתו למצבו המקורי או לאחד משלבי הבנייה של הבניין, בהתאם לנסיבות ולצרכים.
"התכנון כולל תכנון מפורט של פרטי נגרות מקוריים, פרטי מסגרות, ריצופים, חיפויים, שחזור גג, חשיפת ציורי קיר, שחזור הצבעים המקוריים בחדרי המדרגות ובחזיתות הבניין ועוד. במקרה של אשכול העבודה, העבודה כללה מעבר לשימור את תכנונן של כיתות הגן, חדרי הספח, חדר האוכל, המטבח, חדרי השירותים וכדומה, בהתאם לתקנים העכשוויים בגני ילדים מודרניים.
"המבנה [ההיסטורי, ק"מ] הוא בעל חללים נעימים מאוד, תקרות גבוהות ופתחים ענקיים, כך שמטרתנו הראשית הייתה לחשוף את היופי שהתחבא מאחורי עשרות שנים של טלאים. המטרה הייתה קודם כל לשקם את המבנה, שהיה במצב רעוע מאוד, עם בעיות רטיבות, נפילות טיח ומדרגות שבורות. הרבה מפרטי הבניין המקורי הוחלפו או נהרסו עם השנים, והיה צורך לשחזר את כולם מאפס. השתמשנו בחומרים ובעיצוב ברוח התקופה, כגון אריחים דמויי טרצו בגודל 3030X לרצפות המבנה, צביעת קירות החללים המשותפים במספר גוונים עם הפרדות צבע אופקיות, בדומה למקור, שימוש באריחים אקוסטיים בגוונים שקטים וטבעיים בכיתות הלימוד, ועיצוב נקי שידגיש את פרטי הבניין המרהיבים ואת יצירות הילדים והקישוטים הנפלאים של הצוות".
את גודל הכיתות אי אפשר היה לשנות, והן קטנות יותר מהמקובל היום, אבל נוספו להן המרכיבים הנדרשים בכיתת גן מודרנית – מטבחון בכל כיתה כולל כיור נמוך לילדים, מחסן, שירותים תקניים ועוד. במסגרת השיפוץ גם שופרה האקוסטיקה בכיתות הגן ובחללים המשותפים והותקנו מערכות מיזוג חדשות ומוצנעות ומערכות חשמל ותקשורת מתקדמות. משרד גריל אופנהיים אדריכלים היה אחראי גם לעיצוב המרכיבים הקבועים בכיתות הגן, חומרי הגמר והצבע, והרהיטים הם רהיטים סטנדרטיים שמספקת עיריית תל אביב לכל כיתות הגן בעיר.
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
"אשכול גנים העבודה שופץ במסגרת המדיניות העירונית שמטרתה לחזק את המבנים שבהם פועלים מוסדות החינוך ולהתאים אותם מבחינה פדגוגית לערכים החינוכיים שבהם אנו דוגלים במינהל החינוך", מוסיפה שירלי רימון ברכה, מנהלת מינהל החינוך בעיריית תל אביב-יפו. "בין ערכים אלה אנחנו שמים דגש על כך שכל ילדה וילד צריכים לשהות בגן מרווח, נקי ונעים עבור הרווחה הנפשית שלהם וכדי שיהיה להם טוב. במקרה של אשכול גנים העבודה, שיפצנו את המבנה שהיה רעוע מאוד. בגלל שזה מבנה לשימור מחמיר, כמובן שהייתה תוכנית אדריכלית מסודרת של העירייה שתוכננה יחד עם מנהלת האשכול.
"העירייה ניהלה דין ודברים לגבי התוכנית עם הנהגת ההורים והחליטה להקשיב לבקשותיהם, כך שהילדות והילדים באשכול ייהנו ממבנה משודרג עם חצר גדולה ומשמעותית שהיא חלק מהדנ"א של האשכול. באשכול יש סך הכול שמונה כיתות גן עירוניות לגילים 6-3 בשני מבנים. בתכנון השיפוץ היה חשוב לנו לשמור על התפיסה של הרבה חיבור לטבע, ולאפשר לגננות מרחב נעים לפעילות גם בתוך הגן, אבל מעבר לכך גם מחוץ לגן. חשוב לנו לציין כי באזור מרכז העיר יש גידול מבורך במספר התינוקות, והעירייה דחפה להקים באשכול הגנים גם כיתות גן עבור פעוטות. בשלב זה הוחלט להקשיב לרצונות ההורים ולשמור על הגינה הגדולה שהייתה חשובה להם".
ומה צפוי בסיור ב"בתים מבפנים"?
אופנהיים: "בסיור אספר קצת על ההיסטוריה של המבנה, על השימושים השונים שהיו בו במהלך השנים ועל תהליך העבודה המרתק שחשף פינות נסתרות שנקברו תחת שכבות רבות של צבע, כמו ציור קיר של אחת ממורות בית הספר המיתולוגיות, בלהה שחראית, שנחשף במקרה בקיר חדר המדרגות, ושוחזר באופן מלא, או 'מצבות' שיש עם שמות התורמים לבנייה שנתגלו בקומת הכניסה, ואחד מהם כמעט ונזרק לרחוב".
אירועי "בתים מפנים" יתקיימו בימים ה'-שבת, 28-26 במאי; הסיור באשכול הגנים ברחוב העבודה 25 ייערך ביום ו' 27.5, 13:00, אין צורך ברישום מוקדם.
"בתים מבפנים"- אירוע האדריכלות והארכיטקטורה הגדול בישראל, יתקיים זו השנה ה-15 בשיתוף עיריית תל-אביב-יפו.
גם השנה ייפתחו ברחבי העיר למשך סוף שבוע אחד מאות מבני ציבור ומבנים היסטוריים, מרחבים ציבוריים, דירות פרטיות ובתים, ויוצעו מגוון רחב של סיורים אדריכליים והרצאות מסקרנות במקומות בלתי שגרתיים ברחבי העיר, ללא תשלום.
השנה יתקיימו, בין היתר, סיורים חדשים הנותנים הצצה למהפכת התחבורה בעיר, מהפכת ההתחדשות העירונית, מבנים ומוסדות חינוך חדשים ברחבי העיר, סיורים המתמקדים בפסליו של האמן המנוח דני קרוון במלאות שנה למותו ועוד.