השנה חנכה מובילאיי, החברה המובילה בתחום הטכנולוגיות לרכבים אוטונומיים ומערכות סיוע לנהג, את הקמפוס החדש שלה בהר חוצבים בירושלים. כיאה לחברה שמחזיקה באג'נדה של חדשנות טכנולוגית וקיימות, 128 אלף המ"ר שנכללים בקמפוס (50 אלף מ"ר מעל הקרקע ו-78 אלף מ"ר מתחתיה) הם דוגמה לבנייה ירוקה מתקדמת, שהיא גם מפנקת במיוחד לכ-2,300 עובדים ממחלקות המחקר והפיתוח של החברה שמתייצבים במקום מדי יום.
>> לכל הכתבות בערוץ living
>> עדי הימלבלוי שינתה מיקום להרצליה, הסטייל בעיצוב נשאר
>> ראשל"צ: ככה מעצבים דירה חכמה בשטח 87 מ"ר
7 שנות עבודה ולמעלה ממיליארד שקלים - זו ההשקעה בפרויקט האדריכלי שתוכנן על ידי פרופ' משה צור, אדריכל שמעיה צרפתי ואדריכל מנדי רוטברד ועוצב ע"י סטודיו גינדי, והפך לחלק מהנוף הייחודי של ירושלים. חלק מהאתגרים בתכנון נבעו מהצורך לשלב בין בנייה עם אבן ירושלמית, לצד הצורך להעמיד מבנה בשפה מודרנית חדשנית שתואמת את פעילות החברה. הפתרון האדריכלי לכך נמצא בשילוב לוחות הצללה חיצוניים מאבן, שהוצבו בחזית הדרומית של הבניין ומספקים הצללה טבעית בשעות החמות ומעניקים לבניין מראה קליל ושקוף - פתרון שהוא גם אסתטי וגם פרקטי.
המבנה עטוף זכוכיות ומאפשר לנוף הירושלמי לחדור פנימה. החללים הפנימיים, המעליות, המעברים השקופים ממחישים את הפעילות וההתרחשות בחברה. יש בו 21 מעליות, 3 חדרי אוכל, 54 מטבחונים, 57 חדרי ישיבות, 1,870 מ"ר מעבדות, 73 חדרי ישיבות אלטרנטיביים, 5 חדרי הנקה ו-2 חדרי כושר וספא. גג הקמפוס כולל 1,500 מ"ר בהם חדר כושר פתוח, מגרש כדורסל, מסלול ריצה באורך 200 מטר ומזנון עם נוף עוצר נשימה להרי ירושלים. קומת הכניסה מתהדרת בשני אודיטוריומים צפים ובחוץ פטיו מסוגנן עם בריכות ירוקות, פינות ישיבה ומזנון.
חברת מובילאיי מעסיקה כ-3,700 עובדים ועובדות בכל העולם, מתוכם 3,300 עובדים בישראל הפזורים בקמפוסים בחיפה, ת"א, פתח תקווה, רמת גן וירושלים. הקמפוס הירושלמי החדש מתמקד בחיבור בין עקרונות קיימות למראה מודרני ומרשים, כשהדרישה לבנייה ירוקה בסטנדרטים העולמיים הגבוהים ביותר הייתה חלק מהתכנון מהשלבים הראשונים, כפי שמספר קובי אוחיון, סמנכ"ל תפעול בחברה שהיה אחראי על הפרויקט: "הקמפוס נבנה בתקן LEED PLATINUM אמריקאי לבנייה ירוקה, באמצעותו ניתן לחסוך כ-30 אחוז מצריכת האנרגיה וכ-40 אחוז בצריכת המים". את הכניסה לבניין מלווה כיכר מזרקה, כמקום אידיאלי למפגש ראשוני. כאשר נכנסים לבניין נגלה מסך לד ענק שכולל חיישנים המזהים את הימצאותם של מבקרים במקום ונע בהתאם לתנועות שלהם. לאחר שעוברים את עמדת הקבלה מתגלה אומנות ישראלית ייחודית: קיר מעוצב של שבבים שיוצרו על ידי מובילאיי לאורך השנים ושימשו במוצרים השונים שלהם, ומייצרים יחד תמונה של מעגל חשמלי.
מתחם עוטף שמעורר גאווה ארגונית
המבנה עצמו מחולק ל-4 מגדלים, מעין "אצבעות" שמחוברות באמצעות אטריום (חצר פנימית) מרכזי בן 8 קומות, שמשמש כלב הקמפוס ומחבר בין כל חלקי הבניין, ובכך מאפשר למבקרים ולעובדים לחוות את המתחם בצורה עוטפת ומשתפת ומספק תחושת נוכחות, מעורבות וגאווה ארגונית. אוחיון: "כאשר יוצאים למעברים נוצר מפגש בין אישי, מתוך רצון לייצר כמה שיותר מפגשים ספונטניים בין העובדים. שיחות המסדרון הן חלק מהותי בפיתוח וקידום חברה, ולכן ניתן דגש רב על המטבחונים, חדרי ישיבות אלטרנטיביים ושטחים ציבוריים משותפים, מתוך הידיעה שהרעיונות הגדולים ביותר יכולים לעלות גם בשיחות המסדרון".
שניים מחדרי האוכל פעילים ויכולים להכיל את כל עובדי החברה ונותנים מענה לטבעוניים, צמחוניים, לרגישויות אוכל שונות ושומרי כשרות מהדרין. בהמשך יפתח חדר אוכל נוסף בקונספט מתחלף. על בניית התפריט וליווי קבוע הופקד השף שחף שבתאי. ברחבי הקמפוס מפוזרות יצירות אמנות של אמנים מקומיים שאצרה נוהר בן אשר, ובקומת הכניסה מוצב דגם מוקטן של הפרויקט לצד חדר מיוחד להצגת הסיפור ההיסטורי של החברה, עם דגש על ציוני הדרך המשמעותיים שלה לאורך השנים. אוחיון: "הקמפוס כולו מציע פתרונות טכנולוגיים מתקדמים, החל מאפליקציה לעדכון בתפריט היומי ואחוזי התפוסה בחדר אוכל, מסכי מגע שמאפשרים התמצאות מהירה בקמפוס, הזמנת אורחים חיצוניים, זמינות חדרי ישיבות ואזורי ישיבה אלטרנטיביים, וחיפוש הרכב בחניון. כמו כן, יש מכונה אוטומטית שמאפשרת הזמנה של מקלדות, עכברים וציוד משרדי נוסף".
כל קומה והייעוד שלה
בקומת הקרקע נמצאת גינה אקולוגית ירוקה שמטרתה לשמש מקום רגיעה והתאווררות לעובדים. קומה אחת למטה ממוקמת סדנת רכבים אוטונומיים וזהו מרכז המו"פ הגלובלי של מובילאיי, שם נעשות הבדיקות של הטכנולוגיה של החברה. בקומה 7 נמצאים אזורי ישיבה אינטימיים ולא פורמליים, כולל מטבחונים וחדרי משחקים, המדגישים את החשיבות של אינטראקציה פנים אל פנים שמביאה לשיחות מסדרון יצירתיות ופורות. בקומה ה-8 והאחרונה יש תצפית מלמעלה למטה על פנים הבניין, שמאפשרת לעובדים לצפות בגשרים המחברים בין החלק הצפוני והדרומי של כל קומה, ומספקת זווית מעניינת על האשליות האופטיות שהאדריכלים יצרו בבניין.
תכנון: האדריכלים פרופ' משה צור, שמעיה צרפתי ומנדי רוטברד. עיצוב: סטודיו גינדי