בימי מלחמה בהם נושאים חיילי צה"ל בנטל השירות הסדיר והמילואים, ומתרבות הקריאות לגיוס חרדים, בולטת במיוחד יוזמה חברתית התנדבותית המשלבת חיילים מרקע חרדי, שנתלשו מנוף ילדותם ונאלצו להעתיק את חייהם למרכזי הערים החילוניות, ועדיין שומרים על אמונתם ומסגרת חיים עוטפת בזכות אנשים שאכפת להם.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> "למדתי מבעלי הכבאי מה הסיבה הנפוצה להתלקחות שריפה מסוכנת בבית"

>> לשנתיים: הפכו דירה שכורה לממלכה ב-50 אלף שקל

דירתם של שבעה חיילים חרדים בירושלים, בני 25-20, שימשה אותם בשנתיים האחרונות כשהם יוצאים לחופשה מהבסיסים ואין משפחה תומכת שמחכה להם בבית. באחת היציאות האלה, שב אחד מהם לדירה המשותפת ולא האמין שמדובר באותה דירה שממנה יצא. "הפכתם את הדירה מקצה לקצה ברמה שאי אפשר היה לחלום. תודה ענקית. ממש שמחתי לראות את התוצאה. השקעתם ברמות עם טעם ועיצוב נדיר. תודה לכם על כל ההשקעה", הוא הודה למנכ"ל עמותת נצח יהודה, יוסי לוי. חברו לדירה, שראה את התמונות, הוסיף "וואו מטורף. מרגש לראות ככה ד"ש מהדירה. מחכה כבר לרגע שאגיע הביתה ואראה פיזית. תודה עצומה!".

ממקום לישון למקום לחיות 

בשיתוף פעולה של עמותת נצח יהודה, המפעילה את הדירות למען אותם חיילים; עמותת רותם למען הקהילה, שמעצבות מטעמה התנדבו למייקאובר לדירה; ועובדי בנק יהב, שנטלו כלי עבודה, צבעים ומברשות ופשטו על הדירה למשך יום אחד - עוצבה הדירה מחדש. היא נצבעה כולה, הוחלפו בה חלק מהרהיטים, וממקום לישון בו, הפכה למקום חי שמקבל את פניהם של השביעייה באור ואווירה חמימה ונעימה. 

הדירה ממוקמת ברחוב דגל ראובן בירושלים, בקרבה לארבע דירות נוספות שמפעילה עמותת נצח יהודה בשדרות הרצל. בסך הכול באחריות העמותה 22 דירות ברחבי הארץ – ירושלים, גני תקווה, רמת גן ונשר – המיועדות לחיילים בודדים במסלולים החרדיים של צה"ל בגדוד נצח יהודה כפיר, גבעתי, צנחנים, חיל האוויר, מג"ב ותומכי לחימה. חיילים אלה מתגייסים ליחידות חרדיות בצה"ל, והעמותה מעניקה להם מעטפת החל משלב טרום הגיוס, דרך השירות ועד היציאה לחיים האזרחיים, כולל תמיכה באתגרים מול המשפחה, דירות מגורים עם ארוחות חמות ומוצרי מזון ובהמשך אפילו עזרה בחתונה.

 

דירת חיילים חרדים (צילום: דולי מורגן לעמותת רותם)
לפני השינוי, "דירת בנים" | צילום: דולי מורגן לעמותת רותם
דירת חיילים חרדים (צילום: דולי מורגן לעמותת רותם)
צילום: דולי מורגן לעמותת רותם
דירת חיילים חרדים (צילום: דולי מורגן לעמותת רותם)
צילום: דולי מורגן לעמותת רותם

בדירות מתגוררים נכון להיום כמעט 250 חיילים חרדים, חלקם לפני גיוס, רובם לוחמים פעילים ואחרים משוחררים לאחר שירות. כולם מקפידים על שמירת שבת, כשרות והפרדה מגדרית, ובוחרים בדירות האלה בלית ברירה. "צה"ל מספק דירות לחיילים, אולם אורח החיים בהן לא תמיד עונה על הצרכים של החיילים החרדים", אומר יהודה שפירא, אב לילדים שעוסק בתחום הבנייה ומתנדב כמנהל מחלקת החיילים הבודדים בנצח יהודה. "הרב יצחק בר חיים, ממייסדי העמותה, קיבל אליו פניות של חיילים מנותקי קשר ממשפחותיהם או חיילים שמקיימים איתן קשר אך מעדיפים לא להגיע לאזור מגוריהם המקורי כשהם על מדים, וניסה לעזור". שפירא מסביר כי גם אם הקשר עם המשפחה קיים, זו לא תמיד יודעת לספק את החיבוק הנדרש להם לאחר תקופה משמעותית בצבא. "אבא אברך ואמא עובדת שלא היו בצבא, לא מכירים את התחושה של חייל שעבר דברים בצבא. הם עדיין מצפים מבנם להתנהג בהתאם לקודים של החברה החרדית, וכך נוצרים חיכוכים, בעיקר על רקע פערים תרבותיים. כשהבן מגיע עם מדים לאזור כמו קריית ספר או בית שמש ולא לומד תורה, מבחינת המשפחה, היא נכשלה. זה כמעט אות קין עבורה".

דירת חיילים חרדים עובדי יהב במהלך המייקאובר (צילום: דולי מורגן לעמותת רותם)
עובדי יהב במהלך המייקאובר | צילום: דולי מורגן לעמותת רותם
דירת חיילים חרדים (צילום: דולי מורגן לעמותת רותם)
במהלך העבודה | צילום: דולי מורגן לעמותת רותם
 

הדירות שמספקת העמותה לחיילים החרדים הן בשטח 80 מ"ר לדירה הקטנה ביותר ועד 300 מ"ר לגדולה ביותר, המשכנת 25 חיילים בו זמנית. בדירה ברחוב דגל ראובן, ששטחה 100 מ"ר, מתגוררים שבעת החיילים בשלושה חדרים - זוג בכל חדר, וחדר נוסף עם חייל אחד. בנוסף יש בה סלון, מטבח, מרפסת ושני חדרי רחצה. היא ממוקמת במרחק הליכה מגשר המיתרים, צמוד לתחנה המרכזית, לרכבת הקלה ולתחנת הרכבת נבון בירושלים. שפירא מסביר כי הלוקיישן חשוב כדי להפוך את הדירות לנגישות עבור החיילים, ודירות אחרות שבהן מתגוררים משוחררים, ממוקמות בקרבת מוסד הלימודים.

המעצבות תכננו לפי תמונות שקיבלו 

"מצבה הקודם של הדירה לא היה נוראי", מדגיש שפירא, " היא הייתה 'דירת בנים', עם מיטות ומדפים ישנים. מרחב המחיה היה סביר ותקין, רק ללא פינוקים. בכל זאת העמותה נדרשת לשלם על הדירה שכירות של כ-8,000 שקלים". המעצבות מטעם עמותת רותם תכננו את הדירה במשך חודשיים לאחר שקיבלו תמונות, ובזמנן החופשי הגדירו מה חשוב שיהיה בדירה, אילו רהיטים יוחלפו ומה יתווסף במסגרת תקציב עיצוב של 15 אלף שקלים, שמומן במשותף בידי עמותת נצח יהודה ובנק יהב. הספה הקודמת נתרמה ובמקומה נבחרה חדשה מתרומות. גם שולחן האוכל הקודם נתרם והוחלף, וארון ישן נזרק לפח. כל השאר טופל בעזרת מוטיבים של צבע, תאורה חדשה, עציצים, מראות, טקסטיל ואבזור חדש שנרכש במסגרת התקציב. 

מה חשוב להם שיהיה בדירה?

שפירא: "מטבח כשר למהדרין עם שני כיורים, ארון ספרי קודש ובאופן כללי שיישמר בה נוף הילדות שלהם, האווירה שבה גדלו עם שירי שבת ודבר תורה סביב השולחן. נוח להם לגור עם מי שמכיר את אורח החיים שלהם וקרוב להם תרבותית. מעבר לשינוי האישי, גם ככה הצבא הוא מקום חדש להסתגלות, וזו הפינה הבטוחה שלהם, שם מבינים אותם". 

עכשיו כשהחיילים מקבלים לא רק מקום לישון בו, אלא יחס מושקע, הם מרגישים שלמישהו אכפת מהם וגם היחס שלהם לדירה משתנה. שפירא: "יש עשרות פניות של חיילים שמחפשים דיור כזה, אבל אין לכך תקציב ממשלתי מעבר לתשלום של 1,700 שקלים לחייל עבור שכירות, כולל חשבונות. המדינה מעוניינת שחרדים יתגייסו, אבל לא מספיק עוזרת להם, לכן אנו קוראים לגופים ואנשים טובים נוספים לקחת חלק בעזרה לחיילים החרדים הבודדים".

פרטים נוספים ואפשרות לתרומה באתר העמותה 

דירת חיילים חרדים (צילום: דולי מורגן לעמותת רותם)
צילום: דולי מורגן לעמותת רותם
דירת חיילים חרדים (צילום: דולי מורגן לעמותת רותם)
צילום: דולי מורגן לעמותת רותם