הווייב העירוני, אפשרויות הבילוי והמוסדות האקדמיים המרוכזים בעיר התחתית של חיפה מושכים אליה לא מעט צעירים שמחפשים התרחשויות חברתיות, אבל גם יוזמות עירוניות ועסקיות. אחת מהן היא פרויקט המגורים השיתופיים קומיוניט דאון-טאון, אח לפרויקט דומה בפלורנטין תל אביב שהיווה מעין מעבדת מגורים לדיור שיתופי. הבניין ממוקם ברובע החדשנות בלב העיר התחתית, וצפוי להיות ביתם של כ-50 דיירים.
>> לכל הכתבות בערוץ living
תארו לכם שגרת בוקר שבו אחד השוכרים מתחיל את היום בחדר הכושר בבניין או באימון יוגה, ממשיך למרחב העבודה המשותף לעבודה עם הלפטופ, שנקטעת לרגע לטובת הפסקת קפה באחד מבתי הקפה באזור. אחרי עוד כמה שעות מול המחשב, המסעדות והברים ברחוב השוקק למטה פורשים בפניו מבחר ארוחות ובירה מרעננת, ואם הוא מעדיף חברה מוכרת, הוא יכול לשבת עם השכן או השכנה מהבניין על הגג או להכין יחד ארוחה במטבח המשותף. נשמע טוב, לא?
במהותו יוצר הבניין השיתופי, הממוקם בדרך העצמאות 37, הזדמנויות מפגש שונות לדיירים, אבל אל תחפשו טייפקאסט של דייר. מנהלת קהילת הבניין, יערה כנען, מסבירה: "כל מי שמעוניין לחיות באורח חיים שיתופי ולהיות במפגש עם עוד אנשים, מוזמן. אנחנו עורכים ראיונות לכל דייר שנרשם ומוודאים שיהיה נעים לשיחה, אחד כזה שהיינו שמחים לפגוש בהכנת חביתה". בינתיים נרשמו והביעו התעניינות סטודנטים, יחידים בדרך לדוקטורט, בוגרים אחרי תואר, הייטקיסטים, זוגות ואפילו מבוגרים יותר, בשנות ה-40-50 לחייהם, שכן אחת ממטרות הפרויקט הוא מפגש רב גילאי ומגוון של אנשים.
השוס: הגג של הבניין והנוף למפרץ
אז מה זה אומר דיור שיתופי? יש בו שילוב של מרחבים פרטיים ומרחבים קהילתיים, בין הדירה הפרטית עם החפצים האישיים ובין הסלון, המטבח ומרחב העבודה הקומתי, בנוסף למרחבים אינטגרטיביים לכלל דיירי הבניין. בקומת הקרקע של הבניין יש חנויות ויציאה לסמטה עם בר יין ומסעדות ברחוב הנמל. המבנה עצמו כולל שתי קומות של דירות יחיד עם מטבחים משותפים, שתי קומות של דירות שני חדרים, קומה אחת מעורבת של דירות מכל הסוגים עם מטבח משותף, קומת דופלקס וגג משותף.
בקומה התחתונה, מינוס 1, מצויים מגוון מרחבים משותפים - חדר כושר, חלל יוגה ותנועה, מרחב עבודה משותף /חדר צפייה וחדר כביסה. השוס הוא ככל הנראה גג הבניין, ממנו נשקפים הים התיכון בצידו הצפוני והר הכרמל מדרום. מחכים להם שם מקומות ישיבה, מטבח ובר, אזורים לגינון ונוף למפרץ חיפה, כמובן. לאורך השנה אפשר אף לקיים בו אירועים פתוחים לציבור בשיתוף ומעורבות של הדיירים.
זהו הבניין השיתופי השני שהחברה מקימה ומנהלת, בהובלתם של היזמים שי עם-שלם ואיתן סרבר, שהכירו לפני כעשור במהלך לימודי תואר שני בתכנון ערים בטכניון. היו אלה ימי המחאה החברתית, ושם הם החלו בפיתוח רעיונות למודל מגורים חדשניים. לאחר לימודיהם צברו ניסיון מקצועי - איתן כיועץ שיתוף ציבור, חברה וראש תחום התחדשות עירונית בחברת מודוס, ושי כמנהל פרויקטים להחייאה של מרכזי ערים. בשנת 2017 הפכו חלום וייסדו שותפות לפיתוח מודל מגורים שיתופי. הם צירפו אליהם את סבסטיאן וולרשטיין - שלושתם מנכ"לים משותפים ב"פיפל תכנון עירוני-חברתי" וחברת הניהול "קומיוניט" - ואת המשקיעים חברת הולד נדל"ן. "אנחנו לא מציעים מעבר מגורים לקומונה", מבהיר סרבר. "אלא אפשרויות מפגש בתקופה שבה אנשים עוזבים את העיר, מתעמקים ברשתות החברתיות ולא יוצרים מפגשים חברתיים. הבניין הוא פלטפורמה ליצירת קשרים משמעותיים ותחושת בית, שלא מקבלים בדירה שכורה עצמאית, למשל. כמובן, שיחד עם זה, כל דייר יכול להחליט להיות לבד בדירה שלו".
35 דירות מאכלסות את הבניין, מתוכן 14 דירות בנות חדר אחד, 9 דירות סטודיו ו-12 דירות שני חדרים. כל דירה שונה, וגודלן הממוצע 20 מ"ר לחדר אחד, 30 מ"ר ו-60 מ"ר לשני חדרים. הן מאובזרות במטבחון לבישול, מוצרי חשמל וארון בגדים. במרחבים המשותפים יש חדר כושר מאובזר, חדר יוגה וסלונים. עיצוב החללים הפרטיים והמשותפים נעשה על ידי תהליך של שיתוף ציבור ומחקר משתמשים, שכלל ראיונות עומק עם דיירים בחיפה, דיירים בפרויקט בתל אביב והיוועצות עם מומחים בעולם שהם מנהלי co-living ואדריכלים. "למדנו שמרחב שיתופי צריך לדעת להכיל מקום לכל הדיירים, ומצד שני להרגיש ביתי ואינטימי גם כשיושבים שם לבד", אומר סרבר על העיצוב שאותו הוביל סטודיו xs המתמחה במקסום חללים ועיצוב קפדני.
לבניין יש תקנון, עליו חותמים הדיירים כדי לשמור על חוקים ולמנוע בעיות, ובמקרה הצורך מנהלת הקהילה שתפקידה לסייע לחיבורים, לתמוך ביוזמות ולקדם פעילויות, נכנסת לעניינים. "אני מקווה שלא יצטרכו אותי לעניינים של כלים בכיור או שבין אדם לחברו. בסופו של דבר החיים ביחד הם חלק מהבית ולכן כולם יצטרכו לשמור עליו נעים ונקי". במפרט הדירות מצאנו, בין היתר, דלתות רב בריח, מיזוג על בסיס יחידות עיליות עם מעבה משותף לכל דירה, חיבור תלת פאזי לאינדוקציה במטבח, אסלה תלויה עם מיכל הדחה סמוי, הכנה למכונת כביסה ומייבש קונדנסור, אינטרפוץ 3 דרך, ריצוף גרניט פורצלן 60x60, מטבח סנדוויץ' ואפילו ויטרינות אלומיניום וחלונות עם תריס גלילה חשמלי.
שדרה שוקקת עוד מימי המנדט
הבניין עצמו הורחב משלוש קומות לחמש + דופלקס, ותוכנן עם הנחיות שימור כדי להסב אותו למגורים ולשמור על ייחודיות המבנים בשדרת העסקים של חיפה. השדרה תוכננה בימי המנדט הבריטי בהשראת הנמל כמבנים בצורת אוניות, ולכן הם כוללים חלונות סרט, בניית אבן וצורת אונייה שהותוותה על ידי האדריכל ומתכנן הערים הבריטי, שפעל אז בארץ ישראל, קליפורד הולידיי.
קומיוניט דאון-טאון חיפה עומד להתחיל לפעול בעוד כחודש, לאחר שמספר דיירים כבר חתמו על חוזים ויאכלסו את שורותיו. "כעסק חברתי, השכירות הוגנת ומדובר בעלות של 2,100-4,000 שקלים, תלוי בגודל היחידה", אומר סרבר. התשלום כולל את כל החשבונות והתחזוקה. בימים שבהם טילים נורים לכל המדינה וחיפה סופגת מתקפות רבות, הוא מבין את החשש הטבעי של האנשים לבצע שינויים. "יחד עם זאת, אנחנו מרגישים ברצון ובביקוש לקהילתיות שמחברת אנשים יחד דווקא בתקופה כזו. בבניין החדש קיימים מרחבים מוגנים, ומהניסיון שלנו בפלורנטין עוד מתקופת הקורונה, כשאנשים שמכירים זה את זה נמצאים ביחד, זה עוזר להם לחוות את התקופה בצורה חיובית יחסית. גם בסיטואציות כמו המלחמה הנוכחית אנחנו יודעים לתת את מקסימום החוויה לדיירים באמצעות חיבורים וחוסן קהילתי".
להיות חלק מקהילה צעירה ודינמית
ראש עיריית חיפה, יונה יהב, שהוביל את פיתוח האזור עוד במהלך הקדנציה הקודמת שלו, מסר כי "העיר התחתית של חיפה, שהייתה בעבר אזור מוזנח שסבל מפשיעה ומזנות, הפכה למוקד חיוני של בילוי, עבודה, לימודים ומגורים, אשר שינה לחלוטין את פניה של חיפה ואת האופי העירוני שלה. כיום העיר התחתית כוללת מגוון רחב של מוסדות אקדמיים חשובים, מעונות סטודנטים חדישים ומתחמי מגורים מותאמים לצעירים ולמשפחות, שנבנו מתוך מחשבה על יצירת קהילה צעירה, דינמית ותוססת. מתחם הייטק וסטארטאפ מתקדם מושך אליו יזמים, משקיעים וחברות מכל הארץ, ומהווה מנוע צמיחה משמעותי לכלכלת חיפה. עשרות המסעדות, הפאבים, ובתי הקפה שצצו באזור הם עדות לשינוי הדרמטי שעבר המקום".