איך יוצרים מתחם הלימודים שמאפשר מיגון מקסימלי ובאותה נשימה סביבת לימודים פורייה? האדריכלים יובל גני ומיקי מנספלד התמודדו עם המשימה ותכננו את בית הספר בשער הנגב בצורה בטוחה, צבעונית ואסתטית. "התכנון והעיצוב צמחו הישר מלמטה, מהתלמידים ומהמורים", מספר גני, "ישבנו איתם במשך שנה שלמה ולמדנו את הצרכים שלהם. היה מאוד חשוב להם שקיפות ורוגע באזורי הלימוד וזה היה אתגר לא קל לתרגם את זה לחומרים ממגנים כמו בטון עבה, אלומיניום וזכוכית רב שכבתית". אתמול הושלם האתגר ולתלמידי שער הנגב פתחו בבטחה את שנת הלימודים.

הדמייה של המתחם (צילום: מנספלד-קהת אדריכלים ויובל גני אדריכלים)
החזון כלל סביבת לימודים בטוחה ורגועה | צילום: מנספלד-קהת אדריכלים ויובל גני אדריכלים

לכל שכבה בית משלה

עלותו הכוללת של התיכון הממוגן שנחנך אתמול עם פתיחת הלימודים בפעם הראשונה עומדת על כ-100 מיליון שקלים, מתוכם כ-60 מיליון במימון המדינה והשאר מתרומות נדיבות של תורמים מכל העולם. בית החינוך מתפרס על שטח ענק של 52 דונם, ותוכנן כך שיתאפשר לתלמידים לקיים את שיגרת הלימודים בתוך הכיתות ומחוצה להן, גם בשעות הקשות.

בהשראת ה"סמול סקול'ס" מארה"ב, כל שכבה קיבלה "בית" עם צבע משלו: כחול, אדום, כתום, ירוק, צהוב וסגול, כאשר הצבע השולט מחוץ לבית הלימוד שולט גם בתוך המבנה ובעיצוב הפנים בפלטת הגוונים שנבחרה, בריצוף, בקירות ובריהוט הכיתות השונות.

"בכל קומה יש חלל ספרייה משותף בו בנינו רהיט ספרייה ענק המשלב בתוכו, מחשבים וספרים ופינות לימוד", מספר עוד גני. "החלל מאפשר כמו כן לתלמידים ולמורים להציג עבודות נבחרות שעליהם למדו התלמידים, להשתמש ולגלוש בחיבור למחשב ולאינטרנט, להקרין סרטים ועוד. הכי חשוב היה לנו לשמור על כל האפשרויות והאופציות בהן יוכלו להשתמש בחלל הגמיש, בנוסף בכל חלל יש במה קטנה מרכזית עליה מעודדים את התלמידים להופיע, לשיר, לרקוד וליצור".

המבנה והחצר (צילום: מנספלד-קהת אדריכלים ויובל גני אדריכלים)
עיצוב בהשראת ה"סמול סקול'ס מארה"ב | צילום: מנספלד-קהת אדריכלים ויובל גני אדריכלים

המרחב הפתוח (צילום: מנספלד-קהת אדריכלים ויובל גני אדריכלים)
כל שכבה קיבלה צבע משלה | צילום: מנספלד-קהת אדריכלים ויובל גני אדריכלים

פתחים ממוגנים

יתרונות המתחם החדש שתוכנן על ידי יהאדריכלים הוא שכל החלונות, הדלתות והפתחים ממוגנים מפני חדירת רסיסים. ברחבי המתחם פוזרו מיגוניות רבות בגדלים שונים, אשר נועדו לאפשר לתלמידים למצוא מחסה מיידי בזמן שנשמעת אזעקה. כל המתחם, על המבנים הרבים שבו, שוכן בתוך מרחבים פתוחים שעל תכנון הנוף שלהם היה מופקד אדריכל הנוף הותיק דן צור, חתן פרס ישראל. בין כל השבילים, המדשאות ופינות ההתכנסות הפתוחות הוקם גם גן ארכאולוגי בעזרת רשות העתיקות ולשימוש בלימוד ולחקר על ידי 1,200 התלמידים של בית הספר.

מבט מהצד (צילום: מנספלד-קהת אדריכלים ויובל גני אדריכלים)
לטובת שיעורי החקר הוקם גן זאולוגי בחצר | צילום: מנספלד-קהת אדריכלים ויובל גני אדריכלים

_OBJ

ובסביבה הכי מוגנת: איך לעצב פינות לימוד בבית?

מרגישים יותר בטוחים? ספרו בפייסבוק