המחשבה על בניית הבית או שיפוצו יכולה להתבשל במשך שנים. גם כשיודעים מה רוצים, צריך לגייס תקציב, כוחות נפשיים ובעיקר מישהי או מישהו לרוץ איתה, שתדע להקשיב, לכוון מה נכון ומה פחות, שתהיה מקצועית ותביא רעיונות וחידושים שדיירי הבית לא תמיד חושבים עליהם. כשזה קורה והדיירים זורמים עם הרעיונות של המעצבת או האדריכלית, היצירתיות חוגגת. "כשבונים בית, עם החלומות מגיעים גם החששות מחריגה מהתקציב ומהתוצאה הסופית", אומרת מעצבת הפנים אורלי דה ליאו. "רוב הלקוחות מעדיפים להיות בשליטה מלאה לאורך כל התהליך. ההבדל בין לקוח מעורב בכל פרט ללקוח 'משחרר' הוא לא רק הרעיון או העצה, אלא מי נותן את העצות והרעיונות ומה יכולת ההשפעה של המעצב. לכן בתחילת כל פרויקט אני בונה סמכות ואמון על ידי הקשבה מלאה ושקיפות רבה מול הדיירים".
מדרגות מפוסלות
בלופט שעיצבה דה ליאו ביפו שולבו מדרגות לולייניות הבנויות משלדת מתכת בהתאם לעיצוב האורבני. על שלדת המתכת מורכבים מדרכי עץ אלון היוצרים מראה חם, והמעקה מורכב ממיתרי מתכת המתחילים בשלדת המתכת וממשיכים לתקרה. "הראיתי לבעל הדירה תמונת השראה, הוא התלהב, נתן לי יד חופשית והגיע לדירה פעמים בודדות בלבד", מספרת דה ליאו.
גם המדרגות שעיצבה רונה קינן פיש אינן סטנדרטיות. הן חופו במיקרוטופינג בטון, ועל גבי הרום המאונך הודבק טפט בשבע דוגמאות ששונות שעיצבה בעלת הבית, שהיא בעלת סטודיו לעיצוב גרפי ומשחקים. קירות המטבח ברקע נצבעו בצבע שמן בפוקסיה וצהוב. "בעלת הבית התמסרה טוטלית מהרגע הראשון לכל התהליך וביקשה שהבית יהיה מלא צבע, ושהחוק היחיד בעיצוב יהיה שאין חוקים", מספרת המעצבת.
בפרויקט אחר הציעה קינן פיש לצבוע את דלת הכניסה, העשויה אלומיניום, בפוקסיה. הדיירת הסכימה ללא היסוס, ולא גילתה למשפחתה עד ליום ההתקנה. דלת המחסן הסמוכה נצבעה בירוק לימוני עז וכך נוצרה כניסה מזמינה ואופטימית.
חדר שינה תעשייתי
"לא מדובר באלמנט מסוים שהלקוח 'משחרר', אלא בקשר בינו לבין המעצבת שמוכיח את עצמו בכל פעם מחדש", אומרת מעצבת הפנים עינת תירוש. "כשלקוחות נותנים אמון, משחררים, זורמים ונותנים לעצמם לחלום - גם אצל המעצבת משהו נפתח בשריר היצירתי, ואז עם עבודה נכונה מגיעים הרעיונות הנועזים והייחודיים. כשקורה ההיפך, כבה החוש היצירתי ואז 'הולכים על בטוח' ועל הבנאלי".
תירוש עיצבה דירה בסגנון תעשייתי, והיא מספרת ש"בעלי הדירה זרמו עם הקו התעשייתי הנועז, עם הדרמה של הגוונים הכהים ועם החומרים והיישום הגס". כך, למשל, בחדר השינה של ההורים המזרן מונח על במת עץ ומשני צדדיו תיבות שחורות המשמשות כשידות לילה. קיר המיטה צבוע במראה כמו-מורשל, ועליו נתלו צינורות נחושת המחברים בין שתי מנורות הלילה.
מקלחת בסלון
בדירה של רווק שעיצב אדריכל כפיר גלאטיה אזולאי חדר הרחצה הוא מעין תיבה בתוך החלל הציבורי. התיבה מחופה בלוחות שיש מסורק וביניהם מחיצות ודלתות מזכוכית גלית, כך שאזור המקלחון נראה כמו חלון ראווה שקוף-למחצה. "אם עומדים מתחת לראש הגשם, במרחק 30 ס"מ מהקיר, רואים רק כתם ולא צללית של גוף", מסביר האדריכל.
חיפויי קירות
המעצבת מאיה שינברגר הציעה לבעלי הבית להשאיר את הקיר מחופה האבן בדירה ברמת גן ואף להפוך אותו למרכז החלל. בני הבית חששו שהקיר לא יתאים לעיצוב המודרני, אבל השתכנעו ולחלל נוספו רצפה אפורה בדוגמת בטון וריהוט ותאורה מודרניים המדגישים את הקיר יוצא הדופן.
בדירה שעיצבה רוית רוד הוגדרה פינת האוכל באמצעות חיפוי הקיר בפרקט עץ כהה בדוגמת פישבון. בני הזוג הצעירים חששו שהגוון הכהה יקטין את החלל, ורעיון הפרקט על הקיר נראה להם מוזר, אבל השתכנעו. כך נוצרה פינת אוכל ייחודית ודרמטית.
בדירה שעיצבו סמדר ברגר ועופר אברמן חופה קיר בגובה כפול בשכבות ומקטעים של מיקרוטופינג צמנטי בעזרת מסרקי נירוסטה בגדלים וברוחבים שונים (ביצוע ארטן בטונדה). שילובי הטקסטורות נעשו בעזרת גירוד ומעיכה של חלקים מהקיר, והגימור נעשה בצביעה מינרלית צמנטית בכמה גוונים והצללות.
לבקשת בני הזוג ההייטקיסיטים הפכו המעצבות יעל פרידלר וקוויני ריכטר מסטודיו BEE חלק מהסלון למשרד מוקף בקירות זכוכית. קיר המשרד חופה בטפט צבעוני בהשראת משרדי הייטק. "נדרש אומץ כדי להסכים לטפט עם נוכחות כזו גדולה, אבל מכיוון שזו הדירה השנייה שעיצבנו לזוג, הם סמכו עלינו ועל הבחירות העיצובית שלנו", אומרות המעצבות.
בדירה בתל אביב שעיצבה שני רינג חופה קיר גרם המדרגות, שנראה כבר מהכניסה, בציור קיר מרשים שבו רואים את משיכת המכחול. הציור, שנוצר בעזרת הצמד always never, משלב אלמנטים שונים שביקשו בעלי הדירה. "היו לא מעט חששות מצידם, אבל ברגע שהחלטנו על ציור קיר, הם לקחו נשימה עמוקה והאמינו בתהליך. התוצאה יצאה עוצמתית ומדויקת ומכל זווית בבית הקיר נראה אחרת. הארתי אותו מלמעלה ועם שני פסי לד נסתרים לכל גובהו כדי ליצור הארה מעניינת בערב", אומרת רינג.
יחידת מדפים עם רקע צהוב
קטי לובין תכננה יחידת מדפים בגובה 3 מטרים ובה משולב מקפיא ומדפים לפריטי נוי. "הדיירים חששו ממפלצת כה גדולה שתשתלט על הבית, אבל אחרי תכנון מדויק והדמיות נולדה יחידה גדולה בממדים במראה קליל עם גוונים שמוסיפים חיים וצבע", אומרת לובין.
טפט על התקרה
בדירה שעיצבה אריאלה ענבר בסגנון כפרי-קלאסי היא הציעה להדביק טפט דווקא על התקרה במטבח. הדיירים חששו מהרעיון הלא שגרתי ומהביצוע המורכב. "בחרנו טפט סופר קלאסי ועדין שיישאר איתם לשנים, ומה ששכנע אותם סופית היה השימוש בטפט מסוג Non-Wooven שניתן להסיר בקלות וללא פגיעה בתקרה הצבועה", אומרת המעצבת.
כדי להגדיל את הסלון ביקשו בעלי הבית בירושלים לסגור את המרפסת, ליצור מתחת לפרגולה קיר גבס ולבודד אותה מהקור הירושלמי. המעצבת שרית לפאיר שכנעה אותם לא להסתיר את תקרת העץ האלכסונית היפה , והציעה למקם את הבידוד מעל התקרה, מתחת לחיפוי דמוי רעפים. "הדיירים היו פתוחים לרעיון וקיבלו אלמנט עיצובי ש'עושה את הסלון'", היא מספרת.
כשנהרסה הנמכת התקרה בדירה הישנה שרכשו זוג הייטקיסטים, התגלתה תקרת בטון. "בעל הדירה התקשר בזמן ההריסה, סיפר בכעס שהתגלתה תקרה מכוערת, והתחרט על הריסת ההנמכה, אבל אני צרחתי משמחה וביקשתי שלא ייגעו בה עד שאגיע", מספרת מעצבת הפנים הדס שלף. ואכן - תוך זמן קצר גם בעל הבית התאהב בתקרה. המעצבת גם שכנעה את בעלי הבית להתקין פרופיל אלומיניום בגון חלודה במקום פרופיל שחור.
פינת אוכל דיינר
הדיירת ביקשה פינת אוכל ייחודית, והמעצבת הילה אריאלי הציעה פינה בסגנון דיינר. "החלל כולו מוקסם לטובת פינת האוכל, והספסל מחובר למטבח, דבר שהצריך שיתוף פעולה בין חברת המטבחים לנגר שביצע את העבודה", מציינת המעצבת.
אריחים מצוירים בחדר הרחצה
"בני הזוג חששו שהחלל ייראה עמוס מדי בגלל האריחים המצוירים, אבל חיפוי חלק בדופן האמבטיה סייע לקבל מראה פחות עמוס", מספרת המעצבת יעל רביב מסטודיו Simple Style.
שילוב סגנונות בחדר השינה
המעצבת תהילה רוטבאום שילבה בחדר השינה מספר סגנונות, בהם קלאסי, ארט דקו ורומנטי, והשתמשה בטפטים, קרניזים ורוזטה. את הכל מאחד הצבע הנבחר: תכלת.