אנחנו לא יודעים מה אתכם, אבל אנחנו מתים על מקומות שיש להם ניחוח נוסטלגי, סיפור היסטורי מרתק, מיוחד או מוזר שמתפרש על מאות שנים, או לוקיישן מעניין. ונחשו מה? מסתבר שיש לא מעט מקומות כאלה, בעולם וגם בארץ. ממלון שהוקם על חורבותיה של אכסניה לעולי רגל משנת 1875, דרך בר שהוקם בדיר עיזים ועד מסעדת המבורגרים שהוקמה בחלל שהיה פעם שירותים ציבוריים. בקיצור, לא משעמם כאן. הנה שבעה מקומות ששינו את ייעודם.

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> זה עובד: שיטה מפתיעה לניקוי תנורים

>> עמק יזרעאל: חזר למושב ילדותו ובנה את בית חלומותיו

THE JAFFA, יפו

בעבר: בית חולים ואכסניה לעולי רגל
היום: בית מלון ומסעדת שף

בשנת 1875 הגיע ליפו פרנסיס גינה, איש עסקים אמיר מהעיר ליון. בעקבות הקשיים שנתקל בהם במסעו הסוער לארץ ישראל ובסמטאות העיר עצמה, החליט להקים בית חולים ואכסניה לעולי הרגל בדרכם לירושלים. לצורך המשימה הגיעו ליפו האדריכלים ריבלי וגרבה. הם בחרו את הנקודה הגבוהה ביותר באזור, החולשת על האופק מגובה 26 מטר מעל פני הים ורכשו חמישה דונמים. הבנייה נמשכה ארבע שנים

המבנה, שהיה מהמבנים הראשונים מחוץ לחומת העיר העתיקה, נבנה בצורת חי"ת, עם חצר פנימית ושתי קומות בגובה שישה מטרים כל אחת. בקומה העליונה נקבע מקומה של הכנסייה הקטנה עם קאפלה מן היפות שנראו בארץ. המקום נקרא סן לואי ושימש כבית חולים עד 1969. במשך 25 שנה נוספות הושכר למדינה ושימש כבית חולים אמבולוטורי לפגועי נפש, ואחר כך נמכר לקבוצת יזמים ועמד ללא שימוש תקופה ארוכה.

לפני 13 שנה הנכס ההיסטורי החליף בעלים והוחלט להפוך אותו למלון. במהלך השיפוץ במקום התגלו שריד של החומה הצלבנית, שלושה מרתפים, עוד ועוד קשתות וקמרונות וצבירי עמודים, ואפילו שרידי גינה ובאר בחצר. התגליות הללו הכתיבו את הקונספט שהגה רמי גיל, האדריכל היפואי שהופקד על שיקום המבנה ותכנון בית המלון.

בהמשך הצטרף אל גיל האדריכל הבריטי ג'ון פאוסון, שתכנן בין השאר את מוזיאון העיצוב בלונדון. השניים היו אחראים על שיפוץ המבנה הישן ובניית המבנה החדש שמולו תוך שילוב בין המאה ה-19 והמאה ה-21, והמתחם הפך לבית המלון THE JAFFA. בביבת המלון נמצאת מסעדת השף האיטלקית דון קמילו, שנבחרה לאחת המסעדות היפות בארץ על ידי LIVING, ומעדנייה יהודית קלאסית, GOLDA DELICATESSEN, מקושטת בתצלומים בשחור לבן של ראשת הממשלה לצד מנהיגי העולם. 

בחלל שבו שכנה הכנסייה הקטנה בקומה העליונה יש היום לאונג'-בר. הצלמים הוסרו מהמקום וכומר קתולי ערך טקס לנטילת הקדושה. ב-31 במאי ייערך במסעדה ובמקומות נוספים בתל אביב, פסטיבל הבראנצ'ים המושחתים BLACK MORNING by BeanZ.

1 - שינוי ייעוד, THE JAFFA (צילום: עמית גירון)
צילום: עמית גירון

שינוי ייעוד, THE JAFFA, החצר הפנימית לכיוון האגף הישן (צילום: מעזבונו של אדריכל יצחק רפופורט באדיבות אדריכל עודד רפופורט)
החצר הפנימית לפני השיפוץ | צילום: מעזבונו של אדריכל יצחק רפופורט באדיבות אדריכל עודד רפופורט
6 - שינוי ייעוד, THE JAFFA (צילום: עמית גירון)
צילום: עמית גירון
שינוי ייעוד, THE JAFFA, אכסדרת עמודים פנימית האגף הישן (צילום: מעזבונו של אדריכל יצחק רפופורט באדיבות אדריכל עודד רפופורט)
אכסדרת עמודים פנימית לפני השיפוץ | צילום: מעזבונו של אדריכל יצחק רפופורט באדיבות אדריכל עודד רפופורט
שינוי ייעוד, THE JAFFA, חזית צד - 1 (צילום: מעזבונו של אדריכל יצחק רפופורט באדיבות אדריכל עודד רפופורט)
חזית הצד לפני השיפוץ | צילום: מעזבונו של אדריכל יצחק רפופורט באדיבות אדריכל עודד רפופורט
7 - שינוי ייעוד, THE JAFFA (צילום: עמית גירון)
הכנסייה הפכה למסעדה | צילום: עמית גירון

12 - שינוי ייעוד, THE JAFFA (צילום: עמית גירון)
אחד החדרים | צילום: עמית גירון

אמריקן קולוני, ירושלים

בעבר: ארמון מגורים
היום: בית מלון

מלון אמריקן קולוני בירושלים, שנבחר לאחד מבתי המלון היפים בארץ על ידי LIVING, משתייך לארגון היוקרתי The Leading Hotels of the World, שמשתיכים אליו מלונות שנבחרו בקפידה והם עומדים בדרישות גבוהות בתחום האירוח והמלונאות ועוברים ביקורות תכופות על ידי הארגון. המבנה עצמו נבנה ב-1860 כארמון למגורי משפחתו של רבאח דאוד אל-חוסייני בסגנון עותמאני. ב-1902 הוא הפך לבית מלון, והיום יש בו 92 חדרים וסוויטות. במתחם תמצאו גני ירק שופעים, בריכה, מסעדות, מוזיאון-ארכיון, חדר כושר ועוד. אחד האזורים היפים במתחם הוא בר הנמצא במרתף עשוי אבן ירושלמית מקורית, וכולל פינות ישיבה אפלוליות.

שינוי ייעוד, אמריקן קולוני (צילום: מיקלה בורסטו-עוזיאל)
ארמון מגורים לשעבר. אמריקן קולוני | צילום: מיקלה בורסטו-עוזיאל

שינוי ייעוד, אמריקן קולוני - 2 (צילום: מיקלה בורסטו-עוזיאל)
צילום: מיקלה בורסטו-עוזיאל

משק עפאים בבית הנסן, ירושלים

בעבר: בית חולים למצורעים
היום: מתחם תרבות הכולל בית קפה ובר

משק עפאים הוקם לפני כ-10 שנים בערבה על ידי האחים ינון והדיי עפאים כמשק לחקלאות בת-קיימא. במהלך השנים התרחב העסק והאחים ושותפיהם מגדלים בעלי חיים, פירות וירקות, ומטפלים במזון עד למכירתו בחנויות המשק ולהגשתו בבתי הקפה והמסעדות שלהם, בהם חנות המשק ובית הקפה בבית הנסן בירושלים.

בית הקפה והחנות נמצאים בבית ששימש את הרופא במתחם בית החולים למצורעים לשעבר בטלביה. מתחם בית החולים הוקם על ידי המיסיון הגרמני בשלהי המאה ה-19 ובשטחו הקימו הנזירות גני ירק ובוסתנים, דיר עזים ופרות, לול תרנגולות וכן מאפייה, מכבסה ועוד כדי לספק את צורכיהם של המטופלים ואנשי הצוות.

המתחם מוקף החומה שימש כבית חולים למצורעים עד ראשית שנות האלפיים. מיקומו במרכז שכונת טלביה, מול תיאטרון ירושלים, והגנים היפהפיים הפכו אתו לאחד המבנים המוכרים בעיר, ואגדות רבות נקשרו אליו במשך השנים. תושבי האזור מספרים שחצו את הרחוב כדי לא לעבור לידו מחשש הצרעת ואיך אמיצים במיוחד היו מטפסים מעל הגדר ומציצים פנימה. לאחר סגירת בית החולים הוסב המבנה למרכז למדיה ולעיצוב המשמש עמותות וארגונים שונים בתחום ונערכים בו מגוון אירועים ותערוכות מתחלפות. במתחם אף מתקיים מדי שנה בחודש יוני שבוע העיצוב ירושלים (שיתקיים השנה ב-20-13 בחודש).

לצורך הסבתו עבר המתחם כולו שימור אדריכלי מחמיר, המבנה חוזק ושופץ והקשר לגנים המקיפים אותו חודש. מלבד בית הקפה והחנות שאנשי משק עפאים מפעילים בבית הרופא, הם מחזיקים במתחם גם בר הנקרא "הדיר", ונמצא בחלל ששימש כדיר עזים.

שינוי ייעוד, עפאיים (צילום: קירה קלטצקי)
הדיר הפך לבר. בית הנסן | צילום: קירה קלטצקי
שינוי ייעוד, עפאים - 1 (צילום: אסף קרלה)
בית הרופא הפך לבית קפה וחנות | צילום: אסף קרלה

שינוי ייעוד, עפאים - 2 (צילום: אסף קרלה)
צילום: אסף קרלה

ליר סנס, גדרה

בעבר: בית מרפא ובית אבות
היום: מלון בוטיק 

135 שנה עברו מאז נוסדה המושבה גדרה ולאחרונה נפתח בה מלון הבוטיק הראשון. על העיצוב היה אחראי שי דוד שבחר לשמור על המבנה הקיים ועל חלוקת החללים בו. המבנה נבנה בשנות ה-50 כבית מרפא לחולי שחפת ואחר כך שימש כבית אבות. תקופה ארוכה עמד המבנה נטוש. "כשהגעתי אליו בפעם הראשונה הוא הזכיר לי מאוד בניין באוהאוס תל אביבי, ובדומה לעבודה במבנים כאלה, הקו האדריכלי היה חלק מההשראה שלי", מספר דוד.

גם היום, כשהמקום משמש כמלון בוטיק, אנשים מגיעים אליו כדי להוריד הילוך ולנוח, והוא מעוצב בהתאם. "בחרתי לעצב את המלון ואת מסעדת אברטו ששוכנת בו עם חומרים שנשמרים לתקופה ארוכה והזמן מחמיא להם, כמו יין שמשתבח", מוסיף דוד. "היה לי חשוב שהחדרים יהיו גדולים ומפנקים כדי שהאורח ירגיש כמו בבית. בנוסף להשראה הצרפתית שניכרת בו, לקחתי גם השראה מחופי דרום פורטוגל השופעים באבנים שחורות ואפורות".

שינוי ייעוד, מלון ליר סנס - 5 (צילום: סימפלקס 360 - אורית סיני)
צילום: סימפלקס 360 - אורית סיני
שינוי ייעוד, מלון ליר סנס לפני השיפוץ (צילום: צחי צוק)
המבנה הנטוש | צילום: צחי צוק
שינוי ייעוד, מלון ליר סנס - 6 (צילום: סימפלקס 360 - אורית סיני)
חומרים שמשתבחים עם הזמן | צילום: סימפלקס 360 - אורית סיני

שינוי ייעוד, מלון ליר סנס - 1 (צילום: סימפלקס 360 - אורית סיני)
חדרים גדולים | צילום: סימפלקס 360 - אורית סיני

The Grey, סוואנה ג'ורג'יה

בעבר: תחנת אוטובוס
היום: מסעדה

מסעדת The Grey נמצאת בעיר סוואנה בג'ורג'יה שבארצות הברית, עיר בעלת עבר עשיר. המסעדה המהוללת נפתחה על חורבות תחנת אוטובוס מ-1938 ומעוצבת בסגנון דקו שעושה כבוד למבנה המקורי ומשמר את ההיסטוריה העשירה. בכל אחד מחללי המסעדה יש שלט המסביר מה היה בחלל המקורי. המטבח הוקם באזור מכירת הכרטיסים, אזור ההמתנה הפך לחדרי השירותים, מקלחות הנהגים בקומה העליונה הפכו לחדר אירוח פרטי, חדר הכספות הפך לחדר יין וחדר הדוודים הפך לחדר פרטי עם שולחן פוקר.

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by The Grey (@thegreysavannah) on

  

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by The Grey (@thegreysavannah) on

  

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by The Grey (@thegreysavannah) on

  

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by The Grey (@thegreysavannah) on

 

בית המלון TWA בשדה התעופה JFK בניו יורק

בעבר: טרמינל
היום: בית מלון

לרוב לא מומלץ לישון במלונות שנמצאים בשדות תעופה, אבל מלון ה-TWA המפואר לא דומה לאף מלון טרמינל אחר. את הטרמינל המקורי תכנן האדריכל הפיני אירו סארינן לחברת התעופה TWA. הוא נפתח ב-1962, נסגר ב-2001 ונפתח לאחרונה כמלון לאחר שיפוץ ממושך. הוא מעוצב בהשראת עולם התעופה וכולל 512 חדרים, בריכה, מועדון כושר וספא, מסעדות, חנויות וגם מוזיאון היסטורי המציג את סיפורם של חברת התעופה TWA ושל סארינן. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Brand Experience Architects (@emotif.us) on

  

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by the AU review (@theaureview) on

  

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Austin Handler (@austinhandler) on

  

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Gothamist (@gothamist) on

  

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Mark Chesnut (@mundera) on

  

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Mark Chesnut (@mundera) on

 Coal Office, לונדון

בעבר: בית של סוחרי פחם
היום: מסעדה ומשרד עיצוב

המסעדה של אסף גרניט באזור קינגס קרוס הטרנדי שוכנת בבניין ויקטוריאני משנת 1851, ששימש בעבר כבית של סוחרי פחם. את המתחם כולו עיצב מעצב העל טום דיקסון, שגם משרדיו נמצאים שם. במסעדה, הכוללת שתי קומות, כ-160 מקומות, בר ארוך ומרפסת גג מרשימה תחת כיפת השמים.

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Coaloffice (@coaloffice) on

  

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Coaloffice (@coaloffice) on

  

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Coaloffice (@coaloffice) on

  

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Coaloffice (@coaloffice) on

  

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Coaloffice (@coaloffice) on

 >> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

BURGERMEISTER, ברלין

בעבר: שירותים ציבוריים
היום: המבורגרייה

תצטרכו לעמוד בתור די הרבה זמן כדי לטעום את אחד ההמבורגרים המעולים של BURGERMEISTER. המסעדה הברלינאית הקטנה הזאת ממוקמת בחלל ששימש בעבר שירותים ציבורים. כן, כן. מסעדה בתא שירותים. כמובן שהמקום שופץ וגם חוטא ונוקה, ולא נראה שהעבר מפריע לאלפי האנשים שאוכלים שם מדי יום.

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by The Postcard Life (@livethepostcardlife) on

  

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by nikki (@nrkxo) on

  

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by ★ Alex Mur ★ (@alexmur_official) on