ברמת גן, בדירת 117 מ"ר שבה 4.5 חדרים ועוד מרפסת שמש ששטחה 12 מ"ר מתגוררים שרון גולן, מעצבת פנים, בן זוגה ושלושת ילדיהם. הדירה ממוקמת בבניין שעבר תמ"א, בקומה חדשה מעל הבניין המקורי. הדירה נקנתה בשלבי הבנייה ולכן הייתה כחומר ביד היוצר במובן חלוקת הקירות. בשלושה קירות מרכזיים בדירה הושאר בטון חשוף, ללא טיח שפכטל וצבע.

"מבחינה סגנונית, שנינו מתחברים לאווירה אורבנית ולשיק של 'רחוב', ולצד זה רצינו להרגיש שבגרנו וסוף סוף יש לנו בית אמיתי למשפחה. כך נוצר דיאלוג בין האזורים המחוספסים יותר, בעלי האמירה והצבעוניות הנוכחת, לצד האזורים המהוקצעים בקו נקי ושקט", מתארת גולן את הקו העיצובי של הבית. "זוהי בעיניי ראיית מציאות מדויקת, תמיד יש משהו בפוקוס ומשהו ברעש כלשהו. היופי, העניין, התנועה - זו הדינמיקה".

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

חומרים ואווירה שמושאלים ממקומות ציבוריים

"לשנינו היה ברור שהדירה צריכה להיות פונקציונלית, להכיל חדר עבודה עבורי, ולשרת את הילדים (בשלב הגשת התכניות שני ילדים, ובמהלך הבנייה הריון משמח ותינוק נוסף התווסף למשפחה). יחד עם זאת שאפנו ליצור 'חוויית משתמש' שלא בהכרח סטנדרטית לדירת מגורים, אלא משלבת חומרים ואווירה שמושאלים ממקומות ציבוריים כמו חללים משרדיים, תעשייתיים ומסחריים.

"בנוסף, לאחר שנים של מחייה בדירת open space שבה המטבח היה פתוח לרווחה לסלון, הפעם רצינו ליצור הפרדה עדינה בין הפונקציות, כשהאתגר כמובן להשאיר חללים מרווחים לכל פונקציה.

"הדירה מכילה 'איים' של זיכרונות מנטליים עבורנו. ההשראה להעמדת הסלון, למשל, נובעת מערב קסום שבילינו במסעדה בטיול משפחתי באמירים ומהאווירה שהייתה בה, כמובן באינטרפרטציית חומרים לפי טעמנו. גם נישת 'זיכרונות' במסדרון מכילה פסנתר שירשתי מסבתי ז"ל, פסנתר שבמשך שנים יועד לי, אף שניגנתי כילדה אולי שנתיים. תקופה ארוכה הפסנתר התארח בביתה של חברה שמנגנת מאחר שלא היה לנו מקום עבורו. בתכנון הדירה הנוכחית הוחלט שהגיע הזמן להחזירו לחיקנו, ואולי אף להתחיל לנגן. עוד בנישה לוח מתכת ענק של תמונות משפחתיות".

שרון גולן, סלון (25) (צילום: שירן כרמל)
דירה חדשה שנבנתה מעל בניין קיים במסגרת תמ"א 38 | צילום: שירן כרמל
שרון גולן, סלון ומטבח (23) (צילום: שירן כרמל)
117 מ"ר, 4.5 חדרים ומרפסת שמש | צילום: שירן כרמל
שרון גולן, סלון, ג (24) (צילום: שירן כרמל)
בשלושה קירות נותר בטון חשוף | צילום: שירן כרמל
שרון גולן, סלון (26) (צילום: שירן כרמל)
הטלוויזיה על יחידת נגרות המסתירה חלק מן המטבח | צילום: שירן כרמל
שרון גולן, מטבח (22) (צילום: שירן כרמל)
צילום: שירן כרמל

שרון גולן, פינת אוכל ומרפסת (1) (צילום: שירן כרמל)
צילום: שירן כרמל

קו המסדרון שונה לטובת החדרים

מקניית הנכס ועד האכלוס חלפו כמעט שנתיים וחצי, עם עיכוב גדול בבנייה שהאריך את התהליך בחודשים רבים. מאחר שהדירה נקנתה בשלבי הבנייה, ומאחר שאני מגיעה מהתחום, כבר במעמד חוזה הרכישה שולבו בו פרמטרים שידענו שיידרשו על מנת לחסוך בהוצאות ידועות מראש. כל חלוקת הפנים התווספה לחוזה, בנוסף עודכנו נתוני החוזה - גדלי האריחים לריצוף, עלות לזיכוי הקבלן לטובת נגרות מטבח, מספר נקודות חשמל, סוג המזגן וכד'.

התוספת מעבר לעלות הדירה עמדה על כ-160 אלף שקלים לטובת ריהוט, שדרוגים קלים של קרמיקה - חומר ועבודה (נגיעות לא סטנדרטיות בסוג ובגודל אריחים בחדרי הרחצה ובמרפסת), נגרויות, גופי תאורה, מוצרי חשמל, שיש במטבח, וילונות, אקססוריז וכו'.

תכנית הדירה עברה שינוי מתכנית הקבלן בעיקר בקווי המתאר הכלליים. חלוקת החדרים נותרה אך שונו הפרופורציות, וקו המסדרון אינו ישר: הוא קיבל עוד פונקציות כמו נישת הפסנתר ונישת נגרות (אפור-כתום) שהיא ארון בחלקה התחתון וספרייה סגורה למעלה. מאחר שלפי קו החלונות נוצר מסדרון ארוך מאוד, כ-7 מ', הוא חולק: קרוב לדלת הכניסה הוא רחב יותר, ובהמשך הוצר לכוון חדרי המגורים. כך החדרים הרוויחו את התוספת פנימה.

שרון גולן, פסנתר (9) (צילום: שירן כרמל)
הפסנתר של סבתא ממתין לילדים | צילום: שירן כרמל
שרון גולן, כניסה, ג (8) (צילום: שירן כרמל)
אווירה אורבנית ושיק של רחוב | צילום: שירן כרמל
שרון גולן, עבודה (7) (צילום: שירן כרמל)
הסטודיו. קיר בכתום חמרה | צילום: שירן כרמל
שרון גולן, עבודה (4) (צילום: שירן כרמל)
צילום: שירן כרמל

שרון גולן, עבודה (3) (צילום: שירן כרמל)
צילום: שירן כרמל

יחידת נגרות דו שימושית

הכניסה לדירה היא בצומת שבין החלל הציבורי מימין והחדרים הפרטיים משמאל. חלוקת החלל הציבורי נעשתה על ידי קופסת נגרות שמכילה שני מקררים הפונים למטבח, ובגבה נושאת את מסך הטלוויזיה של הסלון. משני צדיה המעברים שמפרידים בין הסלון, המטבח ופינת האוכל. "מבחינת חלוקת המטבח, היה חשוב לנו שכאשר יושבים בסלון הנוף לא יהיה 'מטבחי' כלומר מקררים ויחידת בילד-אין לתנור ומיקרו. לכן המיקרו מסתתר ביחידת הנגרות מאחורי פינת האוכל, התנור תחתון והמקררים בגב קופסת הנגרות.

"כדי לתת תחושת מרחב בחלל השתמשתי בטיפול אחיד לשטח פנים רחב ככל הניתן בחלל הציבורי: שימוש בגוון אחיד למטבח, למשטח השיש וליחידת הנגרות בגב פינת האוכל. בנוסף, בין המטבח לכניסה קיימת יחידת נגרות נמוכה, שמסתובבת סביב פינת הקיר ויוצרת 'הרחבה' של החלל הציבורי ב'גלישה' לתוך המסדרון", מתארת גולן.

ספה באורך 4.60 מ' הוצבה בסלון כדי לתת דגש על קו אורך, וברקע קיר הבטון הגולש עד הכניסה לדירה, ועליו תמונת קנבס באורך 2.4 מ'. גם קיר החלונות אחיד בחומר ובאורך הווילונות. "במרפסת תלינו רשת ברזל שחורה, זו בעצם גדר שמצאנו במחסן גדרות, שנחתכה בהתאמה ונתלתה על הקיר החיצוני, גירלנדת תאורה השתלשלה בה וצמח מטפס ששתול למטה מתחיל להכות שורשים ביחד אתנו. האווירה במרפסת כשחשוך בחוץ קסומה עבורנו ומצליחה לנתק אותנו ממרפסת בבניין מגורים לאווירת מסעדה על טרסה".

שרון גולן, ילדים (6) (צילום: שירן כרמל)
חדר המשחקים. קיר כדורים בהשראת חנות | צילום: שירן כרמל
שרון גולן, ילדים (7) (צילום: שירן כרמל)
צילום: שירן כרמל
שרון גולן, ילדים, ג (15) (צילום: שירן כרמל)
חדר השינה של הילדים משרה רוגע | צילום: שירן כרמל
שרון גולן, ילדים (13) (צילום: שירן כרמל)
צילום: שירן כרמל

שרון גולן, ילדים (14) (צילום: שירן כרמל)
צילום: שירן כרמל

אווירה שקטה ורגועה בחדר הילדים

עם המעבר לחלק הפרטי, שבו חדרי המגורים והסטודיו, הגוונים מתרככים ומתחממים. בחדר המשחקים צבעוניות עזה: שחור-לבן-אפור, עץ, ירוק צבאי וצהוב חרדלי. רהיט עץ ארוך לאחסון המחולק לשניים, שבעתיד יוכל להתחלק לחדרים נפרדים וכוורת תואמת לספרים. מיטת עץ שעברה אתנו נצבעה לירוק צבאי, וידיות מרצועות עור שחורות הותאמו לשני הרהיטים. שולחן תפירה ותיק נצבע לצהוב חרדלי ורגליו קוצרו. שטיח שחור לבן נותן קונטרסט לריהוט. "את החתיכה העודפת מהפלטה שתלינו במרפסת הפכנו לעמדת התארגנות בכניסה לחדר הילדים, עם ווים לתליית תיקים, מעילים וכובעים", מתארת גולן.

בחדר השינה של הילדים מונוכרומטיות עדינה אך עליזה של אפורים ובז'ים ונגיעות אפורות. "היה חשוב לי להוכיח כי ניתן ליצור עליזות וקלילות גם בגוונים הללו, שנבחרו כדי לייצר אווירה שקטה ורגועה", מסבירה גולן את הבחירות. שידת החתלה לבנה רגילה השתדרגה עם מקבץ טפטים והידיות הוחלפו לידיות מספרים.

בסטודיו הוצב ארון קיר גדול המשמש גם את בני הבית, וקיר נצבע בכתום חמרה - גוון שחוזר ביחידה פתוחה בנגרות הסמוכה במסדרון.

"חוויה שתיזכר לדורות מבחינתנו היא שככל שהתקרב מועד המסירה נתן לנו הקבלן התראה כי היא מתאחרת בשבועיים שלושה. מאחר שנאלצנו לפנות את הדירה שבה גרנו, הובלנו את התכולה לדירה החדשה והתארחנו אצל המשפחה. כעבור שבועיים נודע לנו על עיכוב נוסף במסירה, ונדדנו עוד בין בני המשפחה. לבסוף נאלצנו לשכור חדר במלון. באותם ימים ההריון שלי הגיע לסיומו ועד לרגע הלידה לא ידענו היכן נגור. בסופו של דבר הבאנו תינוק בן יומו לחדר בבית מלון, וחיינו כך חמישה אנשים, כולל תינוק קטן על כל המשתמע מכך, במשך חודש. בסך הכל מעזיבת הדירה הקודמת ועד לקבלת הדירה חלפו בדיוק שלושה חודשים של נדודים".

שרון גולן, שינה (18) (צילום: שירן כרמל)
צילום: שירן כרמל
שרון גולן, רחצה (17) (צילום: שירן כרמל)
צילום: שירן כרמל
_OBJ_OBJ_OBJ

_OBJ

"צרו טרנדים בעצמכם"

"חוויית העיצוב בדירה הייתה פנומנלית", מסכמת גולן. "כאשר מעצב אינו נדרש 'לשאת ולתת' מול לקוחות, זו הזדמנות נפלאה ליצירה שהיא שלמה עבורי. הדין היחידי היה היצמדות למגבלות התקציב. בצמתים שבהם התקשיתי להחליט, פניתי לבן זוגי להכרעה ונעזרתי בו כאילו הוא היה הלקוח.

"הכיף הגדול היה לאצור את האקססוריז הקטנים לאורך התהליך. רכשנו מבעוד מועד בנסיעות בארץ ובחו"ל - מדפים בחדרי הילדים מברצלונה, אהיל בחדר הילדים שהמתין כמעט שנתיים, שעון קיר מברצלונה, כריות חדרי הילדים נרכשו ממעצבים ישראלים ביריד דרום אדום, ויש עוד.

"בנוגע לעיצוב יש שני כללים של 'עשה' שאני מציעה לדבוק בהם: האחד - להעז. איך וכמה - הכל ביחס לבעל הנכס, אך זה תנאי בסיסי ליצירה מעניינת. השני - בתהליכי בנייה בעלי 'עיבור' ארוך ולידה ארוכה, למול עולם העיצוב שהוא דינמי ומתחדש כהרף עין, ייתכן קושי בבחירת חומרי גמר ופריטים. לכן אל תיצמדו לטרנדים, אלא צרו אותם בעצמכם, החליטו בלב שלם החלטות שתוכלו לעמוד מאחוריהן שנים רבות, וצרו מרחב דינמי שתוכלו בקלות לעדכן ולרענן לעתים קרובות. בנוגע לתהליך כולו ההמלצה שלי תמיד ועכשיו עוד יותר: לרכוש עד כמה שניתן דירה מוכנה ולבצע את כל השינויים לאחר קבלת מפתח. בדרך זו העלויות די דומות, אולם לבעלי הדירה שליטה מלאה על התהליך ועל מועד סיומו"._OBJ_OBJ_OBJ_OBJ_OBJ

_OBJ

רשימת מכולת:

מטבח: 37,000 שקלים, מטבחי חמד תל אביב
פינת אוכל, כיסאות ושולחנות סלון: רהיטי אסף בני ברק, 16,500 שקלים
גופי תאורה בסלון ובחדר שינה: Lasry תל אביב, 16,000 שקלים
ספה בסלון: בדוסה תל אביב, 14,000 שקלים
מיטה מרופדת ביחידת הורים: 6,000 שקלים, רהיטי לובלינר תל אביב
קרמיקה מעוטרת בחדרי רחצה: 4,000 שקלים, א.א. קרמיקה, בני ברק
וילונות בכל הדירה: 11,000 שקלים, וילונות דליה גבעתיים

תכנון ועיצוב פנים: שרון גולן

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק