בית פרטי שנבנה בתחילת ה-80 ולא שופץ מאז שבה את לבם של בני זוג בשנות ה-40 המוקדמות לחייהם, הורים לבת 3. השניים, עורכת דין ואיש הייטק, התאהבו באופיו של המבנה, בחומרים הטבעיים, באור השוטף את החללים השונים ובתחושת המרחב הכללית בבית. הבית, ששטחו כ-150 מ״ר, כולל שתי קומות, מרתף ועליית גג. היו בו חלוקות פנימיות רבות, שנעשו באמצעות קירות גבס, וריהוט כבד וגבוה. התחושה הכללית הייתה שהחללים מופרדים זה מזה והאור החיצוני נחסם.
עוד בערוץ עיצוב הבית:
כדי לשמור על אופיו המיוחד של הבית, מסבירות אדריכלית נעה קידר ואדריכלית טל ניסים ממשרד This is IT, "ההחלטה הראשונית היתה לדבוק בתמה הקיימת של אור שמש הפוגש חומרים טבעיים. כל מחיצות הגבס פורקו, וההפרדות בין החללים השונים תוכננו באופן מרומז יותר כדי לשמור על תחושת מרחב מרבית, למשל באמצעות מחיצות שקופות ודינמיות". בני הזוג אוהבים לארח, מספרות האדריכליות, ולכן רצו בית מואר עם הרבה חללים משותפים נעימים ומזמינים. תהליך התכנון נמשך ארבעה חודשים והשיפוץ עצמו נמשך כשלושה חודשים.
בתוכנית הכללית של הבית לא נערכו שינויים רבים - קומת כניסה הכוללת מטבח, סלון ואזורים משותפים, וחדרי שינה בקומה השנייה. לעומת זאת, נערכו שינויים פנימיים רבים. בשלב הראשון הוסרו כל בניות הגבס, ההנמכות, ההפרדות והמחיצות. כל הפתחים הפכו לחלונות עם פרופילים בלגיים מברזל בגוון שחור-גרפיט, "כדי לייצר מסגור גרפי של המבטים החוצה ופנימה, ולייצר תשתית של קווים וניקיון", אומרות קידר וניסים. בחלל הפתוח בקומת הכניסה הוחלט ליצור הפרדות באמצעים עדינים ומרומזים - מדרגות בטון רחבות בין הסלון למטבח, ומחיצות זכוכית וברזל אקורדיוניות שאפשר לפתוח ולסגור בין המטבח והסלון לפטיו ובין הסלון לחצר האחורית. "הכוונה הייתה לייצר המשכיות מרחבית רבה ככל האפשר ובמקביל לשמור על בהירות והגדרה של כל חלל בפני עצמו", הן אומרות.
כמחווה למבנה המקורי הוחלט להשתמש בחומרים מקומיים וטבעיים ובעלי מראה קריר שיאפשרו לאור השמש לחדור ברכות לחללי הבית. הכניסה לבית מוגדרת על ידי יחידת עץ, שצדה השני פונה למטבח, המשמשת לאחסון מפתחות ועוד. משמאל לכניסה נמצאים שירותי האורחים וארון מעילים בקו הקיר. המטבח, הנמצא מימין לכניסה, כולל חיפוי עץ בכחול-אפרפר, משטח עשוי גרניט שחור ופרטים כמו גוף התאורה והברז בפליז מוברש. "הצבעים קרירים אך השילובים עשירים", אומרות האדריכליות.
בין המטבח לסלון יש יציאה לפטיו הנמצא בין החצר הקדמית לאחורית ומואר מכל הצדדים וגם מתקרת הזכוכית. מחיצה אקורדיונית מברזל וזכוכית מאפשרת לסגור אותו כדי לא להכניס חום או קור לבית. בדרך כלל המחיצה פתוחה - חלקית או במלואה – אבל הפטיו נמצא מחוץ לנתיבי התנועה בקומה וכך אפשר לשהות או לארח בו בלי הפרעה.
הסלון מופרד בשתי מדרגות הבטון ומוביל אל החצר האחורית. "משחקי המפלסים העדינים בקומה מקיימים את הרצף מרחבי וגם מאפשרים התפתחות ודינמיות בתוך החלל", אומרות קידר וניסים. קשר עין בין החללים היה חשוב לדיירים, ואכן המבט לחצר האחורית נמשך מהכניסה לבית, ואפשר לראות אותה מכל נקודה בקומה. המפתח הרחב בקצה הסלון שוטף את קומת הכניסה באור, והחצר מתפקדת כהמשך לבית.
<< רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
הן ברצפת הטרצו האפרפרה והן המדרגות הבטון היצוקות יש פרופילים מפליז. הקווים הזהובים מדגישים את המשכיות החללים ואת הקשר אל החוץ. "פרופילי הפליז המשולבים בטרצו ובמדרגות הבטון מצליחים לקחת את החומרים הבסיסיים האלה ולתת להם את הכבוד הראוי בטיפול דרך פרטים מוקפדים ומחושבים היטב", אומרות האדריכליות.
הצבעוניות המתונה מרככת את האור הטבעי השוטף את הבית ויוצרת תחושת קרירות נעימה בימי הקיץ הרבים. רוב הרהיטים בבית קל ונוחים להזזה. הדיירים אוהבים לשחק עם בתם הקטנה בכל רחבי הבית וגם לארח, לכן היה חשוב לאפשר גמישות מרבית. גופי התאורה של אסף ויינברום שמוקמו ברחבי הבית משלימים את התכנון והאבזור.
המדרגות המובילות לקומה השנייה עשויות טרצו עם מעקה מסגרות שתוכנן כאלמנט גרפי, בברזל שחור-גרפיט, כמו החלונות ודלתות הזכוכית. "בקומת החדרים ביקשנו לשמור על חומריות דומה, אם כי חמימה יותר", אומרות האדריכליות. רצפת החדרים חופתה בפרקט טיק בורמזי ואילו רצפות חדרי הרחצה הן מבטון יצוק. פרטי פליז וברזל מושחר מייצרים המשכיות מרקמית וצבעונית עם הקומה הראשונה.
בחדר ההורים מפרידות מחיצות שקופות באופן חלקי בין אזור השינה לחדר הרחצה וחדר הארונות. בחדר יש חלון הצופה לשורת עצי אורן. מעליו הותקנו ארונות ומתחתיו ספסל המשמש גם לאחסון. חדר הרחצה של ההורים מעוצב בחומרים וגוונים טבעיים ורכים, בהם בטון, שיש, אריחי קרמיקה לבנים ועץ אלון.
"חדר הרחצה של הילדה תוכנן באופן שמרני פחות, אך ניסינו להישמר מילדותיות", אומרות האדריכליות. "האריחים הקירות הם אותם האריחים מחדר הרחצה של ההורים, אך בהנחה שונה ובשילוב צבע נוסף. ההנחה מייצרת מרקם, המנוגד בעדינות למרקם שידת הרחצה. הגוונים רוויים יותר, אך ממשיכים את סכמת הצבעים הקרירה של הבית".
This is IT – אדריכלית נעה קידר ואדריכלית טל ניסים
"תכנון הבית ועיצובו נעשו באופן צמוד ונאמן לדייריו", הן מסכמות. "הערכים שהובילו את התכנון והעיצוב היו צניעות, על זמניות ועושר עדין בחומר ויישומו. לכן השתמשנו בחומרים בעלי מסורת מקומית כמו טרצו ובטון, אבל הקפדנו על הביצוע ועל פרטי הניתוק והפרדות הפליז, על מנת להעשירם ולדייק אותם עם יתר הבית. העבודה בשתיים היא כוח מניע גדול. אנחנו מאוד מתואמות בטעמנו ובחירותנו, אך מאתגרות זו את זו בחיפוש אחר הנכון, הטוב והאחר. חשוב גם לתקשר בנועם ובהבנה הדדית עם בעלי המקצוע השונים. בסופו של דבר, התוצאה היא תוצר של עבודה משותפת ביו אנשים שונים. בזמן העבודה עולים אתגרים בלתי צפויים ונדרשות הרבה יצירתיות, מחשבה והקפדה. השיח נעים ואינטרס משותף משתקפים בטיב הביצוע בשטח".