תל אביב היא עיר של הפתעות ואחד מקסמיה הוא הפער בין המראה החיצוני של הבניינים לבין מה שמזמנת לנו לעיתים הכניסה אל תוך הבית פנימה. אם תחלפו על פני הבית שלפניכם הנמצא ברחוב שקט בלב העיר, תחשבו שהוא בית מגורים משותף, אך למעשה, הבניין בן חמש הקומות הוא בית משפחה פרטי. "במקור היה זה בית בן קומה אחת שצמוד לבניין משותף", מספרת האדריכלית אורית מילבואר-אייל, שתכננה את הבית. "דיירי הבית החליטו להגדיל את החלל שרוחבו הסתכם בארבעה מטרים, אבל בשל מגבלות השטח הוחלט להוסיף קומות לגובה. מה שהפך אותו לבניין שלם בעל קומפוזיציה א-סימטרית מאוזנת כמסורת הבאוהאוס".
לתכנן לגובה: קומת כניסה בגובה שתי קומות
התפיסה בשלב התכנון הייתה ניצול המגבלה של המגרש הצר והארוך (144 מ"ר) ויצירת מבנה לא סטנדרטי. משום שחללו הפנימי של הבניין אמור היה להיות מעוצב עבור משפחה ולא כבניין דירות, נדרשה חשיבה יצירתית שתצליח לגרום לדיירים להרגיש בבית. ואכן, החללים נוצלו בצורה מעניינת ביותר: חלל כפול במפלס הקרקע כולל את הפונקציות הציבוריות, פינת עבודה בקומה מעל משקיפה אליו והקומה הרביעית היא חדר אירוח שקוף והיא נסוגה מקו החזית.
בכניסה לבית, ששטחו הבנוי 220 מ"ר, נפרס חלל עצום שמכיל את המטבח והסלון אשר ממנו ישנה יציאה לפטיו. ויש גם ירידה לקומת מרתף. קומת הכניסה נבנתה על חשבון שתי קומות ונהנית מתקרה בגובה שישה מטר. המדרגות הן אלמנט מרכזי בבית בהיותן אלה שמגלות גם את הקומות הבאות. החלל המשותף מאוד מרווח, אך מתנהל בממדים נעימים שלא נותנים תחושה של ניכור, למרות הגובה.
הקומות שמעל החלל המשותף הוקדשו לחללים הפרטיים. בכל קומה יש מבואה פתוחה שמשקיפה אל הסלון ומנוצלת באופן שונה. המבואות הפתוחות שמתקשרות עם קומת הסלון תורמות לאווירה הביתית בחלל. בקומה הראשונה ישנה סוויטת שינה הכוללת חדר אמבטיה צמוד, מבואת הקומה משמשת כספרייה, אשר משקיפה לסלון. בקומה השנייה שני חדרי ילדים עם חדר רחצה משותף, כאשר המבואה הפתוחה משמשת כחדר משפחה ומעוצבת כפינת רביצה משפחתית.
בקומה השלישית נמצאים חדרי העבודה של דיירי הבית, והקומה הרביעית בנויה כחדר אחד גדול שמוקף כולו חלונות זכוכית ומשמש כחדר שינה נוסף לאירוח. מרפסת רחבה מקיפה את החדר המרהיב הזה ומאפשרת יציאה אליה.
מדרגות מרחפות ואור מהתקרה
שלל המגבלות שנתקלו בהם בתחילת שלבי התכנון הפכו לפתרונות יצירתיים שהם ללא ספק יתרון בתוצאה הסופית. גרם המדרגות לא נצמד לקיר בגלל מגבלה, אך בנייתן מעניקה להן אשליה שהן מרחפות באוויר. תקרת הסקייליט בגג הבניין, מכניסה הרבה אור פנימה אשר חודר עד לקומה התחתונה.
הייחוד של הבית (שמוצע לשכירות דרך סוכנות התיווך רוזיו נכסים), טמון כולו בארכיטקטורה שלו. "גם אם נוציא את כל הריהוט מהבית הוא ישאר יצירה, בניגוד לבתים מפוארים שברגע שמוציאים את הריהוט, נשארים עם אולמות קרים", אומרת בעלת הבית. "הבית הזה תמיד מרגש ומפתיע, ואני תמיד נפעמת ממנו".
תכנון ואדריכלות: אורית מילבואר-אייל אדריכלים, המשרד מתמחה בין היתר בתכנון בניה בתל אביב ובבניינים לשימור.
רוזיו נכסים, סניף ביצרון
ואם כבר מדברים על העיר הגדולה: הציצו לרובעים השווים בעיר
או לדירה מגניבה של חיית מסיבות תל אביבית