הבית בהוד השרון שבו גדל יזם הנדל"ן משה גבריאלי עמד ריק והרוס מאז שאביו עובדיה נפטר לפני כשלוש שנים. לאחרונה, לאחר חמישה חודשים של שיפוץ אינטנסיבי, הוא אוכלס מחדש בשמונה חיילים בודדים, שכולם הגיעו מחו"ל כדי להתגייס. מלבד חדר פרטי לכל אחד, יש בבית סלון, מטבח ופינת אוכל משותפים.
"בעלי נולד בבית הזה, שאביו עובדיה בנה ב-1970", מספרת מיכל גבריאלי, אשתו של משה המנהלת בפועל את הבית מאז אכלוסו. "עובדיה ז"ל עלה לארץ מאזרבייג'ן בשנת 1949, שירת בצבא ביחידה 101, והשתתף במבצע קדש, מלחמת ששת הימים ומלחמת יום כיפור. עובדיה בעצמו היה חייל בודד, כך שהעובדה שהבית שופץ ועוצב למטרה הזו היא סגירת מעגל בשבילנו".
"בבית המקורי הייתה קומת קרקע שבה יש סטודיו ליוגה, ומעל קומה גדולה, ששטחה 240 מ"ר, שבה היו ארבעה חדרי שינה וסלון, עם מדרגות בכניסה נפרדת", מסבירה המעצבת אסתר כהן, שתכננה ועיצבה את הבית בהתנדבות. "רצינו לחלק את החלל לכמה שיותר חדרים, כדי שהבית יתאים לכמה שיותר חיילים. עשינו כמה סקיצות, ובסופו של דבר הצלחנו ליצור שמונה חדרים, ועדיין לשמור את הבית מרווח, שיהיה כיף לגור שם. הבית המקורי היה חורבה, לא הייתה תקרה, הרעפים היו חשופים וגרו שם ציפורים. הייתה מקלחת אחת שהייתה הרוסה. אחרי השיפוץ יש שתי מקלחות, אחת לבנות ואחת לבנים, ועוד שירותים משותפים. את המטבח העברנו מקום, ועשינו אותו מחדש. החלפנו גם את כל החשמל שהיה בבית. התכנון היה מאוד מורכב".
עוד בערוץ עיצוב הבית:
- לכל הכתבות בערוץ living
- כולם ברשת מתלהבים מהשיטה הזו לניקוי כלים
- הצצה ראשונה לסניף איקאה החדש והייחודי בת"א
כהן החליטה להשאיר בסלון את הקמין, שהיה חלק מהבית המקורי. "רציתי לשמר את ההיסטוריה של הבית, שפעם גרה בו משפחה והיום גרים בו חיילים, והקמין הוא סמל לחמימות ביתית", אומרת כהן. את השיפוץ מימנה משפחת גבריאלי ואנשים נוספים תרמו מזגנים, חלקים מהמטבח והריצוף, ארונות אמבטיה ועוד. לעיצוב החדרים היו אחראיות תלמידות בית הספר ללימודי הום סטיילנג Sculla בהנהלת מירי בלבול. הפרויקט הוא יוזמה של אלי קליש, תושבת הוד השרון המסייעת באופן שוטף לחיילים בודדים, והיא זו שרתמה את כל הגורמים להתנדב למשימה.
הפתיחה החגיגית של הבית נערכה בסוף חודש פברואר. "זו הייתה הפעם הראשונה שהחיילים הגיעו לבית וזה היה מאוד מרגש", מספרת כהן. "הם היו בשוק. הסתובבו פעורי פה בחדרים. יצא בית מדהים, ממש מלון בוטיק". כיום גרים בבית בהוד השרון שמונה חיילים, בהם שתי חיילות, כולם משרתים ביחידות קרביות. "אני נמצאת בקשר יומיומי איתם, יש לנו קבוצת ווטסאפ משותפת", מספרת גבריאלי, המנהלת את הבית. "בערב שישי האחרון, למשל, כולם אכלו יחד ואחר כך שיחקו קלפים. אחת החיילות אמרה לי שזו פעם ראשונה שהיא מרגישה בבית כשהיא יוצאת מהצבא. זו הייתה המטרה שלנו. זה לא פשוט בגילם לעזוב את המשפחה ולהגיע לארץ זרה, רק מתוך ציונות וזיקה למדינה".
גבריאלי מספרת כי הקהילה בהוד השרון התגייסה לסייע לחיילים. "יש לי כ-60 מתנדבים שרוצים לכבס להם את הבגדים או לשלוח להם אוכל. יש כאן מאפייה ששולחת מאפים וחלות מדי שישי ומישהו שתורם אוכל מבושל".
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
חדרי המגורים
את חדרי המגורים עיצבו תלמידות בית הספר ללימודי הום סטיילנג Sculla בהנהלת מירי בלבול, שבו למדה גם כהן. בלבול מספרת כי בית הספר חרט על דגלו את החיבור בין עיצוב לקהילה, ולכן בסוף כל קורס יש פרויקט גמר שנעשה בהתנדבות. "עשינו במשך השנים מאות פרויקטים כאלו, בדרך כלל בתים לחיילים בודדים או הוסטלים", מספרת בלבול. התלמידות התחלקו לצוותים וכל צוות עיצב את אחד החדרים, בהתאם לקונספט נבחר.
סגנון תעשייתי (גרייסי סילברה, ענבל סעד)
"הכל התחיל מחבית שהייתה זרוקה בחצר של חנות וממנה עלה הרעיון לעיצוב החדר בסגנון תעשייתי. הקונספט היה ליצור חדר חם ופונקציונלי, שיתאים לכל חייל שיגיע לשהות בו וחשבנו שסגנון תעשייתי מתאים לכל צעיר. עיצבנו מדפים בשילוב צינורות, שהם פריט דומיננטי. את רוב החדר עיצבנו מתרומות, והחייל שקיבל אותו התחבר אליו מיד".
אווירה רומנטית (קרן גיאת ויעל מדמון)
"רצינו ליצור חדר שיעניק הרגשה נינוחה ורגועה. הצבעים וגופי התאורה משרים אווירה רומנטית וחמימה. עיצבנו מדף שמשתלב ומשלים את מראה החדר".
הרגשה עוטפת (מריסה פאירטאג גרינברג, אירן רינג ודינה אנגל)
"רצינו ליצור חדר שתהיה בו רכות וחמימות נעימה. שאפנו לעיצוב שייתן הרגשה עוטפת ומפנקת, מקום שכיף להגיע אליו ומרגישים בו בבית. חשבנו בצורה מופשטת על 'עננים, פרחים ועץ' ומזה יצרנו לוח השראה שבו תמונות וצבעים של החומרים ופריטי הטקסטיל שבהם נשתמש. יחד עם זאת, היה חשוב לנו להוסיף אלמנטים שיעניקו חספוס ויוסיפו עוד עניין ועומק. שילוב הצבעים הרכים, הטקסטורות והחומרים השונים יצר חדר נעים, הרמוני ומפתיע".
אווירת ים (לימור זיתון, שרון קנדי)
"הקונספט הוא של אווירת ים ורוגע. העזנו בצבע הכחול על שני הקירות, שילבנו פריטים שעשינו בעצמנו כמו גב המיטה, מנורת הגלשן, מתלה הבגדים והשרפרף העשוי מצמיג, והוספנו פינת עבודה שמשתלבת בעיצוב".
חזרה לטבע (לימור זיתון ושרון קנדי)
"הקונספט שלנו היה חזרה לטבע ולרגוע, לכן השתמשנו בעץ בשילובים שונים, כולל קומפוזיציה מעל הספסל, צביעת חלק מהקירות ליצירת אשליית גודל ושימוש בטקסטורות שונות".
עוצמה וגבריות (מורן ברודנר ספיבק)
"עוצמה וגבריות הם המאפיינים שנבחרו לחדר. כחול רויאל עמוק משדר עוצמה, ושילובי הברזל והעץ עם ההדום הצהוב בהדפס נמרים משדרים גבריות. הוספתי רוך בעזרת השטיח הסרוג ההורס, כריות במגוון מרקמים וכמובן מצעים לבנים ומאוד נעימים לתחושת רוגע ושלווה".
מחבק ועוטף (ענת ניסנוב קורט וענבר צעידי)
"הקונספט שהנחה אותנו היה בית. המחשבה שהחיילים זקוקים לחזור למקום חמים, מחבק, עוטף ומרגיע ליוותה אותנו לאורך כל הפרויקט - מצביעת החדר בצבע ייחודי והאופן שהדגשנו את טריטוריית השינה ועד הפריטים הקטנים. הוספנו פריטי עץ וטקסטיל וביחד יצרנו חדר שהוא בית".
תחושה אישית (אילונה וינוקור-שלום)
"רציתי ליצור חדר שיהווה בית לחייל, מקום שירצה לחזור אליו מהצבא וירגיש שהוא שלו. את עיצוב החדר הוביל הצבע שנבחר לקיר – צבע בעל נוכחות דומיננטית שגם לא יימאס ויוסיף קלילות ואופטימיות. הוספתי פריטים מעץ כדי ליצור חמימות (מנורה, לוחות לתמונות) ורהיטים שחורים כדי להוסיף אלגנטיות ולהדגיש את הקונטרסט עם הקיר. תמונות קומיקס מחוברות ללוחות העץ בקליפסים ואפשר להחליף אותן בקלות, כך שהחייל יכול לשים תמונות אישיות או יצירות שהוא אוהב וכך להפוך את החדר לאישי שלו".
רשימת מכולת
שותפים ליצירה: טמבור אדריכלים
וילונות: Carole Raviv
כריות: Mika Barr
שולחן אוכל: יניב פשפשים
מצעים ואקססוריז: Gali Livneh - גלי ליבנה
ספרייה ושולחן כתיבה: The Butcher's Furniture
תאורה: ALPINA Lighting
אקססוריז: מוסקט - ריהוט, עיצוב ובילוי מושב אודים
ספה, פינת רביצה, כורסאות: בדולינה - בדים מעולם אחר
תאורה: טורקיז האוס
תמונות בסלון: גלריה 1OF135
מצעים: Basic Studio
כורסאות: ביתילי
מדפים: טעם יבוא ושיווק
מצעים: אמן - רונית ים
ארונות: ACE