בדירת 4 חדרים בקו ראשון לחוף הים בצפון בת ים – גבול יפו מתגוררת אישה בשנות השבעים לחייה, שחקר הנפש, המשפחה וההיסטוריה מלווה את דרכה האישית והמקצועית. הדיירת מתגוררת רוב הזמן לבדה בדירה, ומארחת לעתים קרובות את בן זוגה שגר בתל אביב ואת בנותיה הבוגרות, בני זוגן ונכדיה, כשהם מגיעים לביקור ארוך ממגוריהם בחו"ל. שטח הדירה 90 מ"ר, היא נבנתה לפני כ-30 שנים ושימשה בשנים האחרונות כדירה להשקעה עם שוכרים. לפני קצת יותר משנה רכשה אותה הדיירת במטרה לעשות לה שיפוץ מקיף ולהתאים אותה לצרכיה האישיים.
>> 80 שקל וכישרון: האלמנט ששדרג פלאים את המרפסת
>> מעצבת מגלה: המחבוא הגאוני שמצאתי למטאטא במטבח
קו עצובי מודרני מול פריטי וינטג' נוסטלגיים
הדיירת נשבתה בקסמו של הים והתאהבה בפוטנציאל של הדירה הישנה. היא התלבטה אם לעזוב את דירתה האהובה בבניין יוקרה בצפון תל אביב, ולכן ביקשה מהאדריכליות גלי דר ויזל ושירן מימון בר לבצע תכנון חדש שיתאים לצרכיה המדויקים, יוכל להכיל את כל רהיטי הווינטג' שירשה ואספה במהלך השנים, ובעיקר יבטיח שמעבר הדירה האמיץ שהתלבטה לגביו יהיה שווה את זה. הדירה הייתה במצב טוב, אך ניכרו עליה נזקי השנים והקירבה לים, שהתבטאו במצב הריצוף, בחיפוי החיצוני המתפורר, ברטיבויות וחלודה, ובבלאי של הצנרת והכלים הסניטריים. בתכנון החדש הדירה הפכה לדירת 3 חדרים, עם מרחב ציבורי גדול וחלוקה בין המרחב האישי שלה למרחב "אירוח" – הן עבור קליניקה טיפולית והן עבור אירוח של משפחתה, המבקרת בארץ מספר שבועות בשנה. הבקשה העיקרית הייתה שנוף הים הניבט מהדירה יקבל את הכבוד הראוי לו, שהנוכחות שלו תורגש בכל חללי הבית וילווה את הפעולות היומיומיות של הדיירת: בישול ואירוח, טיפול בקליניקה, הדרכות זום, כתיבה, וגם בשעת מנוחה ורגיעה.
השיפוץ נמשך כ-7 חודשים ועלה כ-750 אלף שקלים. העלות כללה את עלות התכנון, הבנייה והחומרים, הנגרות המותאמת (כולל מטבח), חידוש רהיטי הווינטג' והתאמתם לדירה החדשה.
הדיון על התכנון החדש היה ארוך וכלל חלופות רבות, עד לשביעות רצונה של הדיירת. המטרה הראשונית הייתה להישאר רק עם הקירות החיצוניים של הדירה, אבל היו כמה מגבלות קונסטרוקטיביות ומערכתיות - עמוד בטון ברוחב 1 מטר וצינור 4 צול שעבר באמצע הדירה. המעצבות הפכו את המגבלות הללו לנקודת עניין: את עמוד הבטון הן אימצו באהבה והפכו אותו לאלמנט מרכזי במרחב הציבורי של הבית; הצינור נטמע בתכנון המטבח. פרט לאלה, כל הדירה חודשה: תשתיות חשמל ואינסטלציה, אלומיניום, קירות, חיפויים, ריצוף ודלתות. האתגר התכנוני היה ליצור דירת 90 מ"ר שתדע לתפקד בצורה אידאלית גם עבור דיירת יחידה וגם עבור "מצב מארח" שבו יש בדירה 6 נפשות לפחות. האתגר העיצובי היה לשלב בין הקו המודרני שאליו שאפו המעצבות מתוך רצון להבליט את הים הנשקף מהחלונות ולשמור על הרמוניה וסינרגיה כדי שהדברים המיוחדים באמת יבלטו לעין והשאר יהוו עבורם "קנבס" ראוי, לבין חיבתה של הלקוחה שלהן לעיצובים בעלי צבעוניות רבה וטקסטורות, גווני עץ כהים ובעיקר עניין ויזואלי, ורצונה שכל פריט שייבחר או יתוכנן לדירה יהיה ייחודי ומיוחד במינו. לבסוף נקבע שפריטי הריהוט המרכזיים בדירה יהיו מתוך אוסף אישי ומשפחתי שהדיירת הביאה עמה מדירתה הקודמת, והם נמדדו וקיבלו מקום בחלל עוד בשלב התכנון המוקדם. לאחר לא מעט טסטים הוחלט להתמקד בגוונים של ורוד עתיק, ירוק-מרווה וכחול כהה, שהנוכחות העיקרית שלהם היא במטבח, בספרייה ובחלונות, ורמזים אליהם קיימים גם בריצוף ובחיפוי של חדרי הרחצה, בריהוט ובאמנות שבבית. כל זה לצד פרטי נגרות בהתאמה, שנועדו לספק מקומות אחסון ולמלא צרכים פונקציונליים בדירה מבלי "להפריע" לאופי העתיק שהלקוחה ביקשה לייצר.
שידות הטלוויזיה הישנות הפכו לארונות כיור
סוד קסמה של הדירה נגלה ברגע שפותחים את דלת הכניסה: מבט ישיר אל הים הכחול, ממש כאילו אנחנו בחוף. החלונות הגדולים אל הים מלווים את המרחב הציבורי של הבית, הכולל סלון רחב ידיים ושקט בנגרות בקווים נקיים וצבעוניות התואמת לגוון הקירות, ומטבח פתוח שמאפשר בישול מול הנוף - אבל גם מסתיר בלגן במקרה הצורך, בזכות אותו קיר בטון שהיה אילוץ. לדלתות המטבח נבחרה דוגמה נקייה ומינימליסטית ככל הניתן, אבל בעלת תלת ממדיות שיוצרת הצללה על גבי החזיתות והופכת אותן למעניינות ומשתנות לאורך שעות היום, בהתאם לשמש הנכנסת מהחלונות. עוד בחלל הציבורי פינת קריאה וכתיבה מול הים שמהווה מקור השראה לספר שהדיירת רוצה לכתוב כבר מספר שנים, פינת אוכל יומיומית שנפתחת כדי לארח את כל המשפחה, קיר ספרייה שמכיל בתוכו גם ארונות שירות, ספרים נבחרים והרבה אמנות ומזכרות משפחתיות. הפרקט שנבחר לדירה הוא פרקט עץ תלת שכבתי בגוון עמוק, שמהווה רקע לריהוט העתיק שהלקוחה הביאה אתה, אך בעל טקסטורה דומיננטית שמעניקה לבית עושר ויזואלי; גופי התאורה מוקמו במיקומים אסטרטגיים, כמו פינת האוכל או מול קיר הבטון והאמנות שעליו, לצד גופים מינימליסטיים יותר באזורים אחרים של הבית. הדיירת בחרה שני ארונות ששימשו בדירתה הקודמת כשידות טלוויזיה והפכה אותן, בעזרת איש מקצוע שעוסק בשיקום וחידוש רהיטים, לארונות כיור (במקום לייצר ארונות חדשים). שני הארונות האלה מדברים את השפה והאווירה של כל הדירה, והם מהפריטים האהובים בדירה. בסוויטת השינה של הדיירת תוכנן ארון קיר היקפי, וגם בחלל זה הים נשקף משני כיוונים - גם מהכניסה לחדר וגם מהמיטה. לחדר השינה מחובר חדר רחצה נגיש ומפנק שבקצהו חדר כביסה ושירות, והנוף המדהים לים נשקף גם מהמקלחון.
הצד השני של הדירה הוגדר כ"אזור אירוח" נפרד, שנסגר בדלת כיס. יש בו חדר רחצה גדול וחדר עבודה-קליניקה, שיהפוך בעת ביקור משפחתי לחדר שינה. כשהבית עובר למצב "מארח", פינת העבודה של הדיירת עוברת לחדר השינה, עם המבט לים כמובן.
דבר המעצבות: אין דבר כזה "תכנון סטנדרט", כל פרויקט הוא עולם ומלואו, שונה מקודמו. בזכות ההקפדה על כל פרט שיתאים במדויק, גם מציד הלקוחה וגם מצידנו, למדנו שהעקשנות של שני הצדדים משתלמת. נוצר בינינו קשר אישי נהדר ומהבחינה המקצועית, העבודה הזו חשפה אותנו לאתגרים של תכנון ועיצוב דירה בקו ראשון לים, בכך שהיינו צריכות לתת את הדעת יותר מתמיד על שני היבטים: עמידות החומרים בפני נזקי המלח והלחות במיקום זה; ואקלים, שכן עוצמת הרוחות בחורף והשמש בקיץ דרשו דיוק במיקום ובאופי הפתחים ופתרונות הצללה שיגנו משמש, אך לא יסתירו את הנוף. בסופו של תהליך, כולנו יצאנו בתחושה שהשילוב בין שני הסגנונות העיצוביים יצא יותר מוצלח ממה שכל אחת מאיתנו דמיינה מלכתחילה.
תכנון ועיצוב: סטודיו A3 - אדריכלית גלי דר ויזל ואדריכלית שירן מימון בר
קבלן: רוני אסרף
נגר: מישל שירותי נגרות