אירוע "בתים מבפנים" יספר את סיפורם של 153 אתרים, כפי שמתקיים כבר 18 שנה במרקם עירוני צפוף. השנה נחלקו הסיורים בעיר הבירה לקטגוריות: בקטגוריית "חדשים ומלהיבים" בתים פחות מוכרים, אתרים סודיים שנפתחים לראשונה לביקור קהל, הצצות אל מאחורי הקלעים וחוויות ביקור שאורגנו במיוחד; "לאוהבי ירושלים וסקרנים" מחכים סיורים של מפגשים עם הקהילות השונות בעיר ועם אלפי שנות בנייה; לאנשי המקצוע ושוחרי האדריכלות יוחדו סיורי "אדריכלות לאדריכלים" עם אתרי הבנייה והמבנים החדשים והמעניינים; "אמנות וספרות בירושלים" תוליך אחר עלילות ספרים המתרחשות בירושלים, סיורים בשכונות ילדותם של סופרים, ביקורים בבתי אמנים ואומניות, סיורי גרפיטי ומפגשים עם אוצרים, יוצרים ומשוררים במרחבים שבהם הם פועלים; "אקולוגי וחברתי" הם האתרים, הסיורים והאנשים שמתמקדים בשימור הטבע העירוני והסביבה בירושלים; והקטגוריה הפופולרית ביותר היא ההצצה לבתים פרטיים, כדי לגלות איך הם מעוצבים ולקבל השראה.
קטגוריה מיוחדת בעקבות ה-7 באוקטובר
האירוע היה אמור להתקיים ב-19 באוקטובר האחרון, ונדחה בעקבות אירועי השבעה באוקטובר שעצרו את ישראל מלכת. לאור זאת נוספה לו קטגוריה שיוחדה לאירועי הטבח, עם "סיור ג'רוז" שיעביר אדריכל משה שפירא ומנציח את בנו שנרצח על יד מחבלים; "סטודיו משלך" בבית הצייר ליטבינובסקי בו מוצגת תערוכה של האמנית ואוצרת גלריה בארי, סופי ברזון מקאי שאיבדה את ביתה; ו"תלם // צריף # נקודה.", פרויקט תיעוד של דימויים וסמלים בנופי הנגב המערבי והעוטף, פרי יצירתם של אמנים תושבי האזור, שציירו את סביבתם והגיבו למאורעות העבר וההווה. הנה 4 פרויקטים שתפשו את תשומת לבנו.
בית חצר
אדריכלות: סופי קספר, 2022
שני בתים מקוריים קטנים בשכונת ימין משה הפכו לבית אחד, שמדגים התערבות מודרנית במבנה היסטורי. המבנים שומרו וחוברו יחד באמצעות החצר הקושרת ביניהם. החצר קיבלה קירוי של תקרת זכוכית, מה שהפך את החלל למעין פטיו מקורה שמתפקד כחלל אירוח גדול. הבית הנמוך בן שני החדרים שהיה שם קודם הפך כולו למטבח, והבית השני הוא המרחב הפרטי שבו נטועות מדרגות מרחפות מבטון. "המדרגות הן התערבות עדינה ואלגנטית כדי להתאים את הבית למודרניות", אומרת קספר, שמתגוררת בבית עם משפחתה בשנתיים האחרונות. בקומת הכניסה ארון קיר גדול מהווה חציצה בין הפטיו לכניסות לחדרים; מצד אחד הוא מציג ספרי קודש ומשלב מעט אחסון סגור, ומצד שני הוא משמש לאחסון. גרם המדרגות, שבצידו האחד קיר זכוכית כמעקה ובצידו השני מוטות ברזל צבועים, מוביל לחדר העבודה של בעל הבית. החדר מוקף מרפסת שהרצפה שלה היא למעשה הסקיילייט של הבית.
הלוקיישן: רחוב ימין משה 9 (מול מסעדת טורו)
Oneness & Otherness
תכנון ועיצוב פנים: אדריכלית שירן ישי, 2022
דירתם המתוחכמת בת ה-70 מ"ר של האדריכלית ובן זוגה מתרחבת ומתכווצת כדי להתאים את עצמה לזוג הצעיר. היא מוכיחה כיצד ניתן לחיות ולבצע פעולות יום יומיות בגבולות מרחב ביתי מצומצם באמצעות מחיצות נעות, ריהוט על גלגלים, קירות־ריהוט, עמדות עבודה נשלפות, מגירות דו צדדיות, וילון חבוי ועוד, שמשתנים באופן דינמי לאורך היום. כשחברים מתארחים, שולחן האוכל מתנתק מהארון ומצטרף אליו שולחן מתקפל נוסף. שתי עמדות עבודה הספונות בהמשך הארון יכולות להצטרף ל"שולחן" ולהפוך למרחב אירוח גדול יותר, ו-12 הכיסאות המתקפלים מוסתרים גם הם בארון. מהארון נשלפת מחיצה מבד שמוסיפה פרטיות. המרחב האינטימי של הבית מוסתר מאחורי מחיצת עץ קשיחה על מסילה, ונפתחת ונסגרת לאורכה. מאחוריה ארון אנכי שמחלק את החלל לשניים – מצד אחד שירותים ומקלחת ומצד שני חדר השינה. הארון עצמו דו צדדי, וכשמחיצת העץ סגורה יש בארון דלת סתרים שמובילה מהמקלחת לחדר השינה. ואפילו מזוזה קבועה בו. "זו הדירה הכי טובה שגרנו בה", אומר הבעל, הראל פרדלסקי, "עם אדריכלות חכמה ומושקעת והרבה פרטים, אבל התוספות פשוטות, כמו אלומיניום לא יקר או ריהוט מאיקאה".
הלוקיישן: רחוב רחל אמנו 7, המושבה היוונית
בית בתוך בית
אדריכלים: עדה כרמי מלמד אדריכלים, 2008
זהו בית בן ארבעה מפלסים בשכונת ימין משה, שהוקמה על ידי משה מונטיפיורי ב־1891 כחלק מהיציאה מהחומות. אדריכל עופר ארוסי יספר על מגבלות השימור המחמירות והפתרון שמצאו לחפור את הבית החדש בתוך המעטפת ההיסטורית, תוך ניצול הטופוגרפיה המשופעת. גם לאור יש תפקיד מרכזי בבית, וכדי להחדיר אותו לעומק נקטו האדריכלים בפעולות שונות.
הלוקיישן: רחוב הבריכה 1 פינה תורה 5, ימין משה
השער לבריאות
אדריכלים: FARROW PARTNERS בשיתוף רובינשטיין־עופר אדריכלים. אדריכלות נוף: קו בנוף, 2022
לפני חצי שנה נחנך המרכז האונקולוגי ע"ש הלמסלי במרכז הרפואי שערי צדק, כמרכז חדשני המתפרש על שטח של כ־12 אלף מ"ר וכולל שש קומות עם ציוד מהמתקדמים בעולם. המבנה הבולט בנוף מעוצב בהשראת פרפר, בנוי מעץ ומתוכנן כך שאור טבעי יחדור גם לחללים שמתחת לפני האדמה. בסיורים עם האדריכל שי עופר ואדריכל הנוף צבי קנוניץ יוצגו הרעיון האדריכלי למבנה, ההתמודדות עם הפרוגרמה המורכבת והמערכות המוטמעות בו והניסיון ליצור מרכז רפואי בריא ומבריא הנשען על חומרים ואיכויות טבעיות וכולל גן מרפא.
הלוקיישן: רחוב שמואל בייט 12
גם השנה, מי שיזמין חבילת לינה בעיר בימי הפסטיבל יזכה להרשמה מוקדמת לסיורים ולהרצאות ולהנחה במלונות. פרטים באתר.