מהחלון שליד המיטה, בלי להרים את הראש מהכר, רואים את ההרודיון, ארמונו המפואר של המלך הורדוס, שבו גם נקבר לאחר מותו. קצת ימינה משם, מאחורי הגבעה הקרובה – קבר רחל. הקו הירוק המדומיין עובר ממש בקצה מגרש החניה בואך צור באהר, והקאנטרי קלאב הצמוד מציע בריכה מיוחדת לילדים, שיעורי צ'י קונג ופלנדקרייז. במדשאה שממול ללובי קופצים הילדים על מתנפח בצורת טירה, ובמסדרון הארוך המוביל למעליות מתחבא סליק מתקופת המנדט ומוצגים כדים מהתקופה הביזנטית.
כשהגענו לחופשה במלון רמת רחל, חשבנו שנעשה קצת בטן-גב הררי ונחזור למישור החוף החמים. לא שיערנו שנזכה לסוף שבוע כל כך אקלקטי ומלא, מה שיכול אולי להיקרא בירושלמית - שעטנז הכל כלול.
רהיטים עם ניחוח עתיק וצבעוניות שמתכתבת עם הנוף
מלון רמת רחל הוא מלון ותיק מאוד, בפאתיה המזרחיים של ירושלים, על שטחו של הקיבוץ השיתופי רמת רחל הנושק לעיר. עד לפני כשנתיים המלון חי לא רע בכלל על טהרת תיירים מחו"ל, שחיפשו ומצאו במקום שילוב של היסטוריה מצד אחד, שלווה וטבע מצד שני וקרבה לחלק נידכר מהאתרים והאטרקציות שיש לאזור להציע.
אבל אז הגיעה הקורונה, זרם התיירים פסק בבת אחת, והחברים החליטו לחשב מסלול מחדש, ובמהירות. 20 מיליון שקלים הוקצו, חצי (85) מחדרי המלון עברו שיפוץ יסודי וכן חדרי האוכל והמדרגות, ואורגנה שורה של פעילויות העשרה בשטחי המלון והקיבוץ לטובת התייר הישראלי: מסיור מציאות מדומה באתר הארכיאולוגי, דרך זריחה בפארק הזיתים ועד שכשוך בבריכה המחוממת.
"האורח הישראלי מצפה ליהנות מהפסיליטיז של המלון, הוא בא לבלות כאן. לעומתו, התייר מתייחס למלון כבסיס לטיולים, וזה הבדל גדול שהיינו צריכים לתת לו מענה", מספרת לנו יעל ליצ'י אנגל, דור שלישי למייסדי הקיבוץ ומעצבת הפנים שהייתה אחראית על השיפוץ.
ליצ'י אנגל גייסה לפרויקט את מעצבי הפנים רן ינוב ומוריס אלגזי ממשרד רן מוריס אדריכלים, ויחד הם דייקו את הסיפור האישי של הקיבוץ ותרגמו אותו לשפה העיצובית שנבחרה למלון. "התחלנו לחקור על היסטוריה ומה שמאפיין את האזור, את הקיבוץ ואת האנשים", מספר ינוב. "את הסיפור המיוחד של קיבוץ רמת רחל שרצוף במורשת, ערכים והיסטוריה יחד עם השקט והשלווה של המקום. שמנו לנו למטרה לשמור על תחושת הביתיות והאווירה המיוחדת של המקום כדי שהאורחים ייהנו ממנה כמו חברי הקיבוץ", הוא מוסיף. "החדר", החלל הפרטי היחידי שהיה למיסדי הקיבוץ במרחב השיתופי, שימש כמקור ההשראה לשיפוץ חדרי המלון. "היה לנו חשוב שהמבקרים שיגיעו להתארח, ירגישו בבית, בבית שלנו", מוסיפה ליצ'י אנגל.
"כמחווה לבתי החלוצים, בחרנו בפריטי ריהוט עם טאץ' רטרו, ארונות בגוון ירקרק וראשי מיטה עשויים מבד בשילוב ראטן, לכל חדר נבחר שטיח מודרני שמכניס חמימות של בית", מפרטים המעצבים. על מכתבת עץ קלאסית עם רגלי פליז מפוזרים מכתבים, גלויות ותמונות עם אנקדוטות המספרות את סיפורם של מייסדי הקיבוץ. את כל פריטי הנגרות בחדר ייצרו בארץ לפי הזמנה בנגריית פסקל בנצרת. הווילונות בהירים וממסגרים את נופי המדבר הנשקפים מהחלונות. את הקיר מעטרת עבודת משושים מעץ, בחיתוך לייזר ובצביעה ידנית, מחווה לכוורות וצנצנות הדבש שמפיקים בקיבוץ. על כל המיתוג והשפה הגרפית ניצחו סטודיו יוגו ארט, שבחרו לציין את מספרי הקומות באמצעות משחק הרכבה ואלמנטים הלקוחים משגרת חיי הקיבוץ.
גם חדר האוכל ממשיך את הקו העיצובי שעושה כבוד לעבר עם טוויסט מודרני. במזנוני הבופה הראשיים שולבו כלים ששימשו את חלוצי הקיבוץ: ממטחנות קפה ישנות, דרך בקבוקי חלב מנירוסטה וסיפולקס, ועד המשקל מחדר האוכל הראשון של הקיבוץ. ברחבי המסעדה שולבו סיפורים של חברי הקיבוץ ומתכונים למנות קלאסיות כמו סלט קיבוץ רמת רחל ועוגת דבש מפורסמת של חברה ותיקה. "לצד השולחנות הארוכים והמשותפים שהיו נהוגים בחדר האוכל הקיבוצי, היה לנו חשוב לייצר חללים אינטימיים בתוך החלל המרכזי", מתארת ליצ'י אנגל. "את ההפרדה יצרנו באמצעות בוטים אישיים כמו בדיינר, פינות שמאפשרות לזוגות ולמשפחות להרגיש פרטיות". החלל מרוהט בשולחנות עץ, ספות נוחות ומרווחות וכיסאות צבעוניים, וגופי התאורה מרשימים עשויים ראטן של אריאל צוקרמן מאירים את החלל.
מרבדים של חסות, ליקר דובדבנים ודותן אחד
קירות הלובי מעוטרים בצילומים ישנים של חברי הקיבוץ כילדים, ובמסדרונות בין החדרים פוזרו פינות ישיבה מזמינות. חנות המזכרות של המלון עברה שינוי והותאמה לקהל הישראלי. את מחזיקי המפתחות עם הגמלים וחולצות עם הכיתוב צה"ל החליפו בתוצרת המגוונת של הקיבוץ: דבש, ליקרים (מעולים!) המופקים מדובדבנים שמגדלים במטעים של רמת רחל, שמן זית ובירה בשיתוף מבשלת מקומית. לצדם תמצאו פריטי עיצוב של מעצבי מוצר ישראלים, כמו פריטים של הצלמניה, הבובות של גדולי האומה שמעצבים בסטודיו של פיס אוף היסטורי ומוצרי נייר כיפיים של יולטה.
אל תוותרו על סיור בחממות ההידרופניות של הקיבוץ שבהן מגדלים מרבדי חסות יפיפיות וטעימות על אוויר מים. משתלת הסוקולנטים של נדב בן דב היא גן עדן לחובבי הז'אנר עם עשרות צמחים מרחיבי לב שבהם הוא מטפל באהבה, ומומלץ גם יקב הליקרים של איציק אבן רם שמפיק ליקרים אלכוהוליים מדובדבנים, שסק פסיפלורה ועוד. לקראת שקיעה שווה לבקר במצפה יאיר שהוקם לזכר לוחם השייטת יאיר אנגל, דור שלישי לקיבוץ, שנהרג בעת שירותו הצבאי ב-1996 ביחד עם חברו מתן פוליבודה. המצפה הוקם מעל מחצבה עתיקה ויש בה תצפית מרהיבה.
למתחם המגורים של הקיבוץ (שבו מתגוררים כ-230 חברים וכ-500 תושבים) לא תוכלו להיכנס, אבל אל דאגה, החברים כבר יבואו אליכם. ואם תפגשו בכניסה גבר גדול ממדים עם זקן לבן תדעו שזה דותן, האיש שלכם לכל שאלה, גם אם לא שאלתם.
השיפוץ ברמת רחל, קצת כמו החיים עצמם ב-94 השנים מאז שהוקם הקיבוץ, מתרחש בהמשכים. הלובי עדיין מזכיר חדר מזכירות ישן בקיבוץ והמעליות קטנות ובודדות. "תכנית השיפוץ הבאה מתמקדת בקומת הכניסה והלובי", מפרטת ליצ'י אנגל, "מהפך לעמדות הקבלה ופינות ישיבה כדי שיספרו פרק נוסף בסיפור של הקיבוץ. עשינו את חדרי השינה ופינת האוכל, ועכשיו הגיע תורו של הסלון".
מחירים ללילה בעונה זו: באמצע שבוע החל מ-600 שקלים לזוג כולל ארוחת בוקר, החל מ-1000 שקלים בסופ"ש.
במדור הקודם: ביקרנו במלון פרא ברמת הגולן