ירושלים, עיר של זהב ושל נחושת ושל אור, כמו גם חומות ולבנים, כיפות עגולת ואבנים. איך משמרים את סגנון הבנייה והעיצוב העתיק והייחודי שלה, ובכל זאת מעצבים דירות מודרניות שכיף לגור בהן ב-2013? מאה ועשרים תשובות לשאלה הזו מחכות לכם במסגרת "בתים מבפנים", פסטיבל אורבני שיתקיים בסוף השבוע הבא (7-9.11) בעיר הקודש זו השנה השביעית. ובמסגרתו ייפתחו לקהל הרחב בתים פרטיים ומבנים היסטוריים שלחלקם אין אפשרות להציץ בשום זמן אחר.
השנה אף תתאפשר לראשונה הצצה לחדרים במנהרות הכותל שעד עתה היו סגורים בפני מבקרים, הקישלה התת קרקעי הנסתר במוזיאון מגדל דוד ייפתח לאחר עשרות שנים, תיערך חשיפה של האוניברסיטה המוסלמית שמעולם לא נבנתה, בבית הקברות הטמפלרי ובבית הקברות הבינלאומי ייערכו סיורים ליליים ועוד עשרות ביקורים במבנים שייפתחו במיוחד.
שלושה ימים, 120 מבנים - איך תדעו לאן ללכת? הנה חמישה בתים שהרשימו אותנו במיוחד והאדריכל אלון בן נון, שיספר למה כדאי לבקר בהם.
קומפלקס בנחלאות: חצרות משותפות
ממש השנה שיפץ האדריכל מתי רוזנשיין דירה בת 80 שנה בקרבת שוק מחנה יהודה, עבור זוג מבוגר שעשה עלייה. הדירה ממוקמת בתוך קומפלקס שמאוד אופייני למבנים בנחלאות: "הכניסה לדירה נעשית דרך חצר משותפת, ומתוכה למעשה נכנסים לבתים האינדבידואלים", מסביר בן נון, "אבל זה בהחלט לא בית משותף סטנדרטי". הדירה עצמה עברה שיפוץ יסודי, במסגרתו נפתחו מחדש פתחים מקושתים שנאטמו בבית לאורך השנים, נחשפו ושוקמו העמודים וקירות האבן המקוריים ונוספו אלמנטים מזכוכית שקופה. הדירה מצליחה לשמר בתוכה את כל הגלגולים שעברה מאז בנייתה בשנות השלושים, מסביר בן נון, ושומרת על האיכויות המבוכיות שהיו בדירות הללו - כשכל זה עטוף בעיצוב נקי ומודרני.
מתי אפשר לבקר: חמישי ה-7.11, 18:30-16:00; שישי ה-8.11, 13:00-10:00. הביקורים יתקיימו בהדרכת האדריכל שיסביר על הבחירות שנועדו לשלב בין חדשנות ומסורת. הכניסה לבית בקבוצות של 15 איש בכל סבב.
הכתובת: רחוב באר שבע 22
בית ד"ר אפקלידס: פרטיות מוחלטת
ביקור בבית ההיסטורי הזה ישלח אתכם למסע בזמן אל תוך חייה של משפחה יוונית בראשית המאה ה-20 בירושלים. בית משפחת ד"ר אפקלידס, מעמודי התווך של הקהילה, שוּמר כמוזיאון ובו חפצים וריהוט של הרופא ושל בני משפחתו שנשמרו בצורתם המקורית. המפות הרקומות, ספלי הפורצלן והתמונות המשפחתיות יאפשרו לכם לטעום מעט מהנוסטלגיה של האזור כפי שחוותה אותו הקהילה היוונית של אז. "זהו אחד הבתים המקוריים של המושבה היוונית בירושלים", מספר בן-נון, "והצצה אל תוך צורת מגורים מהתקופה הזו מראה לנו שעדיין יש המון דרכים לגור בתוך העיר".
בן נון מכנה את בית הרופא כ"בית מופנם", שאמנם תוכנן בידי אחד האדריכלים הבולטים של אותה תקופה, ספירו חורי, אך ניחן בחזות צנועה ולא מקושטת ובחלל פנים מעט אפלולי. כל חדר בביתו של הרופא המכובד מתקיים בזכות עצמו ובפרטיות מוחלטת, כאשר אגף האירוח זוכה להיות הגדול והמרווח - כדי להכיל את אנשי הקהילה שהגיעו לביתו, כמובן. "הריהוט המקורי של הבית הוא בסגנון יווני", מספר בן נון, "ומעניין לראות, למשל, איך הישיבה בסלון מתקיימת סביב שולחן גבוה ולא סביב שולחן קפה נמוך".
מתי אפשר לבקר: שבת 9.11, 13:00-10:00. הביקורים ייערכו בליווי רכז הקהילה היוונית בירושלים והדרכה לקבוצות של 25 איש תתקיים בכל חצי שעה.
הכתובת: רחוב רחל אמנו 3, המושבה היוונית
הבית האדום: שימור קפדני
במושבה היוונית, ממש בסמוך לביתו של ד"ר אפקלידס, תוכלו להתרשם מעבודה נוספת של האדריכל ספירו הוריס מתחילת המאה ה-20. הבית האדום, שזכה בשם זה בזכות חזית האבן האדומה, עבר שימור חיצוני ופנימי שכלל שיחזור של מרבית חללי הבית המקורי. לפני כשנה, יוחנן בארי ושירי פרידמן, אדריכלים ומעצבי פנים, ליוו את השיקום והשיפוץ שכלל שימור קפדני, גם בחלל הפנים של הדירה הזו. "עבודות השימור כאן התייחסו במידה רבה לפנים של הבית", מסביר בן נון," הפנים שוחזר והוחזר למצבו המקורי, כאשר חלוקת החלל נשתמרה לגמרי". בדירה בת ה-100 תוכלו להסתובב בחלל שהריצוף בו מקורי וחלוקת החדרים גם היא נשארה כפי שהיתה. "הדירה הזו מדגימה כיצד משפחה בת ימינו חיה בתוך תכנית כל כך לא עדכנית", מציין בן נון.
מתי אפשר לבקר: חמישי, 7.11, 18:30-16:00; שישי, 8.11, 12:30-10:00.
הכתובת: רחוב מישאל 5 (ליד פינת יהושע בן נון ורחל אמנו), המושבה היוונית.
וילה עדכנית: קיר זכוכית לחצר הפנימית
הווילה שבשכונת עזרת ישראל נבנתה בתחילת המאה ה-20 ועברה לאחרונה שיפוץ מסיבי ותוספת בנייה שהסבה אותה לבית עדכני עבור זוג צעיר. לבית המקורי בן הקומה האחת נוספו קומת מגורים מלאה ועליית גג בניצוחו של משרד האדריכלים, י. מולכו אדריכלים ומעצבת הפנים, אן הילסדן. במתכונתו המחודשת, הבית כולל את חשיפתם של קירות האבן המקוריים ופתיחת החללים הקטנים לחלל גדול ומרווח שמכיל את חדר המגורים, המטבח ופינת האוכל.
"אחת הבעיות המרכזיות של הבנייה הצפופה בירושלים, היא כל נושא האור", מסביר בן נון," הבנייה היא מאוד דחוסה ולכן החלונות נבנו קטנים כדי לשמור על הפרטיות". בעקבות דרישות הדיירים העדכניים לבית יותר מאוורר ומואר, מצאו לווילה הירושלמית פתרון יצירתי שהחדיר הרבה אור פנימה. "ישנה חצר אחורית שפונה אל קיר מאוד גבוה ששומר על הפרטיות", מספר בן נון," ואת הצד הזה של המבנה הפכו לקיר זכוכית שמייצר פטיו אשר שוטף את כל הבית באור." קיר הזכוכית הינו בגובה של שתי קומות בחזיתו האחורית של הבית, ומעניק למבנה יחודיות שמשלבת בין ישן לחדש.
מתי אפשר לבקר: חמישי, 7.11, 19:00-15:00; שישי, 8.11, 14:00-10:00; שבת, 9.11, 17:00-13:00. בהדרכת האדריכל ומעצבת הפנים.
הכתובת: רחוב עזרת ישראל 11.
בית הרימון: שלושה מפלסים מעץ
הדירה הקטנה והמפתיעה הזו שוכנת בחלקו המקורי של בית לשימור משנת 1890 בשכונת נחלאות, שסביבו נבנה קומפלקס מגורים חדש. הבית קיבל את השם "בית הרימון" בשל עץ רימון בן 120 שנה שעדיין עומד בחצר. "זו ממש השארית של הבית המקורי שכלואה בתוך בניין חדש לחלוטין", מסביר בן נון. הדירה המיוחדת, שבה גר גבר בגפו, עברה לאחרונה שיפוץ על ידי אמן העץ, נש ברויק. "עבודותיו של ברויק הפכו את הדירה הקטנטנה לכזו שמלאה בפתרונות אחסון מקוריים", מספר בן נון. במסגרת השיפוץ הפך הבית לדירת סטודיו בעלת שלושה מפלסים שבנויים ברובם מעץ וממלאים את כל פונקציות והצרכים של בעל הבית. "כל הפריטים והשיפוץ נעשו מעצים מחומרים ממוחזרים שנבנו מחדש על ידי ברויק ברמת ביצוע מאוד גבוה", מספר בן נון. בין היצירות תוכלו להתרשם ממסכים שיורדים מהתקרה וספרייה המוסתרת על ידי תמונה.
מתי אפשר לבקר: שישי, 8.11, 15:00-11:00; שבת, 9.11, 14:00-10:00.
הכתובת: רחוב גבעון 8, נחלאות.
פנים רבות לה: בתים בירושלים מהפסטיבל אשתקד
גם בתל אביב: הצצה ל-5 בתים שהשתתפו ב"בתים מבפנים"