כמו כל תחום בחיים האלה, גם שוק הדיור חווה טלטלה לא קטנה בעקבות משבר הקורונה. כידוע, הסגר שאליו נכנסה מדינת ישראל שלח 1.5 מיליון איש למעגל האבטלה, ופרנסתם של רבים נפגעה אנושות בעקבות קיצוצים נרחבים במשק. עצמאים רבים ומשפחותיהם נותרו ללא מענה, ולדעתם של רבים הסיוע הממשלתי היה לוקה בחסר.
בתקופת הסגר צץ פה ושם סיפור על בעל דירה שהחליט להפתיע את השוכרים שלו ולהעניק להם הנחה משמעותית בשכר הדירה בעקבות המשבר, אבל מנתוני הלמ"ס עולה כי רק 3 אחוז מכלל בעלי הדירות נהגו כך, בעוד שהשאר השאירו את שכר הדירה כפי שהוא, או אף העלו אותו.
זה אינו סוד שמחירי הדיור בישראל עולים בהדרגה ובעקביות. על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בשלוש השנים האחרונות נאלצו השוכרים להוסיף אלפי שקלים בשנה לדמי השכירות שלהם. כפי שפורסם ב"גלובס", דמי השכירות בתקופה זו עלו באשקלון בכ-18 אחוז, באשדוד בכ-14 אחוז ובתל אביב ובבת ים ב-10 אחוז. שוכרים רבים חשים שהקורונה אף הובילה לעליית מחירים נוספת בשכר הדירה.
עכשיו מתבטא הזעם של השוכרים גם בעמודי הפייסבוק המיועדים לחיפוש והשכרת דירות, ומופנה ישירות לבעלי הדירות. בחודשים האחרונים מחפשי דירות רבים מרחבי הארץ בחרו שלא לשתוק יותר עקב המחירים הגבוהים, ומדי יום מגיבים בחריפות כלפי מודעות שונות. בעלי הדירות, מצידם, חוששים לעתים לפרסם מודעות בגלל התגובות החריפות.
אתמול התעוררה מהומה בקבוצת הפייסבוק דירות מפה לאוזן בת"א סביב מודעה שפרסמה בעלת דירה מתל אביב. בעוד שמודעות רבות כוללות פרטים יבשים על גודל, מיקום ומחיר הדירה, הפעם בחרה בעלת הדירה, מעצבת פנים במקצועה, לפרט באריכות את הסיבות שהובילו אותה לקבוע את מחיר השכירות. "אף על פי שאינני חייבת כן אתן הסבר ממה נובע המחיר, כי לא ייתכן שאתם תעלו רק פוסטים בגנותינו", פתחה, "הגיע הזמן שתבינו גם את הצד השני".
בעלת הדירה הסבירה שקנתה את הדירה במחיר גבוה והיא עדיין משלמת משכנתא ומיסים. "אני מתפרנסת מהשכרת הדירה, רוצה וחייבת לתחזק אותה ולתקן במהירות האפשרית כל מה שצריך, ובהחלט חייבת לתת לשוכר מוצר ראוי ואיכותי. לא ארצה שמישהו יגור בתת תנאים,אין לי שום רצון לגזול אתכם. השקעתי בדירה את המיטב, שיפצתי בצורה המקסימלית והדירה אסתטית ברמה גבוהה", הסבירה.
הדירה, שגודלה 55 מ"ר, נמצאת במרכז תל אביב ודמי השכירות המבוקשים הם 6,200 שקל, לא כולל חשבונות. בעלת הדירה תיארה אותה בפרוטרוט: הדירה כוללת שני חדרים גדולים עם ארונות קיר וחלונות אוטמי רעש, מזגנים חדשים, חדר שירותים עם משטח כיור, מקום למכונת כביסה ומטבחון קטן. עוד כתבה שמבנה הדירה מתאים לשותפים, אך בגלל גודל המטבחון הדיירים הנוכחיים בחרו לשים כל אחד מקרר בחדרו. בנוסף, הציעה ששוכר שאוהב לבשל יכול להוסיף עמדת בישול בחדר הפרטי שלו וציינה ש"באיקאה יש פתרונות נהדרים".
בעלת הדירה הוסיפה שאם בני זוג ירצו לשכור את הדירה, היא תהיה מוכנה לערוך שיפוץ ובו תאחד את המטבחון עם אחד החדרים ותסב אותו לסלון מרווח. במקרה כזה שכר הדירה יעלה ל-6,500 שקל (שוב, לא כולל חשבונות).
"מקווה שהעברתי תיאור מדויק, מלא, ברור ונאמן למציאות", המשיכה, "אסור לכם לקחת משהו שהוא תת רמה שמזלזל באינטליגנציה שלכם. אל תתפשרו, קחו רק מה שמתאים לכם". בנוסף הציעה בעלת הדירה ריהוט במצב "לא מזהיר", לדבריה, ללא תשלום ולכל המעוניין. בעלת הדירה ביקשה ערבות בנקאית בסכום חודש דמי שכירות, צ'ק ביטחון בסכום שלושה חודשי שכירות (18,300 שקל, אם לא ייעשה בדירה שיפוץ שיעלה את השכירות, כאמור) ושני ערבים חתומים על שטר חוב.
בתוך פחות מ-24 שעות קיבלה המודעה יותר מ-220 לייקים, רובם צוחקים, כועסים והמומים, ו-720 תגובות, מרביתן זועמות ומעודדות את חברי הקבוצה שלא לשכור את הדירה. כמה מהתגובות תמכו בבעלת הדירה ובירכו על השקיפות שבה היא נהגה, מגיבים אחרים התבדחו על המצב ("כורסת האהבה עברה חיטוי?"), אבל רבים אחרים ביטאו כעס. "מנותקת", "בדיחה עצובה מאוד", "חזירים", "בתור מעצבת פנים תשקלי הסבת מקצוע", וגם "השוכרים לא אמורים לשלם לך על המשכנתא", היו רק חלק קטן מהתגובות לפוסט.
"מצטער, אבל 6,200 שקלים על דירת שני חדרים בגודל 55 מ"ר, לא כולל החשבונות, זו פשוט שערורייה", כתב דור קידר. "ההסברים על כמות הכסף שהשקעת בה לא מתחילים אפילו להצדיק את זה. ה'עליהום' כלפי בעלי דירות הוא מהמוצדקים שראיתי והחזירות בעיר עוברת כל גבול היגיון".
בעלת הדירה בחרה לענות למגיבים רבים, בהם קידר. "כל עוד אנחנו שומרים על תרבות דיון וויכוח הוגן, אענה", כתבה, "הדירה לא נראית מיליון דולר, אבל היא בהחלט ראויה למגורים וזה תלוי בך איך תסדר אותה. חוץ מהמטבח שאכן אמרתי ולצערי הוא קטן, אך לזוג אני מוכנה לשפץ ולהגדיל אותו. הדירה מושקעת, קירות מסוידים ונקיים ואין חוטי חשמל בחוץ".
התשובות של בעלת הדירה לא סיפקו את המגיבים ורבים המשיכו להביע את מורת הרוח שלהם מטענותיה. "אז בגלל שהדירה ראויה למגורי אדם (וואו כפיים) את דורשת סכום חזירי?", כתבה אחת הגולשות, "אף אחד לא אמר לך לעצב כך או אחרת, אפילו ברמה שבה אין פינת אוכל. הדירה לא שווה יותר מ-4,800 שקלים". מגיב אחר הדגיש את העובדה שבעלת הדירה הייתה מוכנה לשפץ ולחבר את אחד החדרים למטבח, בתמורה לתוספת לשכר הדירה. "אז בעצם השוכר הוא שישלם על השיפוץ הזה", כתב, והיה גם מי שחשב שהפוסט יצית מחאה חדשה.
"אני מחפש דירה כבר חודשיים. כל פעם אני מאריך חוזה זמנית לחודש, אבל המחירים לא הגיוניים", סיפר קידר, עצמאי שעוסק בשוק ההון, בשיחה עם mako. "אני רואה פוסטים בסגנון הזה כל יום. יש תחושה שכל האנשים הכי חזירים בארץ קנו את כל הדירות בתל אביב ונוצרה בועה שלא מחוברת למציאות. יש נתק מוחלט, אנשים מחפשים להוזיל את יוקר המחיה שלהם והמחירים רק עולים. זה לא הגיוני ששני חדרים עולים 6,200 שקלים, וזאת לא רק הדירה הזאת. בחודשיים של חיפושים ראיתי שלוש דירות, שהיו סבירות במצב ומחיר שלהן, אבל אחת נראתה גרוע במציאות ואת השתיים האחרות פספסתי בגלל הביקוש, היו אנשים שהגיעו לפני והן נחטפו עוד לפני שהספקתי לראות אותן. אני מחפש הרבה זמן, אבל לא מתפתה לשלם מחיר לא הגיוני כמו רבים אחרים. יש דירות שיושבות ריקות חודשים והמחיר שלהן יורד ואם נעשה את זה בהיקף רחב יותר, המחירים ירדו. ככה עובדת כלכלה חופשית".
בעלת הדירה בחרה שלא להתראיין לכתבה.