ב–2017 הצטמצם דרמטית מספר עסקות היוקרה בתל אביב. לאחר כמה שנים רצופות שבהן נחשבו רכישות דירות בסך 20 מיליון שקל ויותר לאירוע המתרחש לפחות אחת לחודש - הן נעלמו כמעט לחלוטין. למעשה, מאז ראשית השנה נחתמה עסקה אחת כזאת בלבד - דירה בשטח של 300 מ"ר בקומה 40 במגדל מאייר בשדרות רוטשילד.
זהו המשך של מגמה שהתחילה כבר במחצית האחרונה של 2016, שהייתה שנה שבה ירד מספרן של כלל העסקות בעיר ב–28%. בתקופה שבין יולי 2016 ליוני 2017 נחתמו בתל אביב שש עסקות בלבד בסך 20 מיליון שקל ויותר, לעומת 18 עסקות כאלה בתקופה המקבילה ב–2015–2016 - צניחה של 66%. כמו כן, ביולי 2016־יוני 2017 נסגרו בעיר 53 עסקות בסך 10 מיליון שקל ויותר (מגה־יוקרה), לעומת 94 בתקופה המקבילה ב–2015–2016 — צלילה של 44%. בחינת מספר העסקות שנעשו ביותר מ–5 מיליון שקל (עסקת יוקרה בתל אביב) מגלה כי בין יולי 2015 ליוני 2016 נחתמו 435 עסקות כאלה, ואילו בתקופה המקבילה ב–2016–2017 חלה ירידה של 27% (318 עסקות).
עוד בערוץ עיצוב הבית:
קו החוף של תל אביב נמחק
שיעור הירידה דומה למדי לזה שחל בכלל העסקות לרכישת דירה ברחבי העיר, כך שאין בו כדי להצביע על היחלשות מיוחדת דווקא במספר העסקות שנעשו ב–5–10 מיליון שקל. כלומר בעוד ששוק דירות המגה־יוקרה הצטמק כמעט עד כדי היעלמות מוחלטת בחודשים האחרונים, עסקות יוקרה עדיין מבוצעות בתל אביב במספרים גבוהים, גם אם מספרן התמעט בהתאם למגמה הכללית של הירידה במספר העסקות בעיר.
בחינת האזורים שבהם מתבצעות העסקות במחירים גבוהים במיוחד מעלה כי האזור שבשנים האחרונות היה המוקד לעסקות המגה־יוקרה פשוט נמחק השנה לחלוטין מהמפה. מדובר בקו החוף של תל אביב, המכונה "מייל הזהב" של שוק הנדל"ן הישראלי כולו, ונפרש לאורך רחובות הירקון והרברט סמואל. באזור זה לא התבצעה בשנה החולפת ולו עסקה בולטת אחת.
זהו שינוי ניכר, מכיוון שבעשור האחרון הוקמו באזור כמה פרויקטים, ובהם הרברט סמואל, סי וואן (שחלקו ממנו הוא מלון רויאל ביץ') ומגדלי טיילת דוד. בכל מיזם שווקו חלק מהדירות לפי 100 אלף שקל למ"ר בנוי. מאחר שבמגדלים האלה שטחן של חלק גדול מהדירות הוא 200–300 מ"ר, העסקות נסגרות בעשרות מיליוני שקלים.
פארק צמרת לא מוכר
תהליך דומה התרחש בשכונת מגדלי היוקרה פארק צמרת, הממוקמת בין נתיבי אילון לדרך נמיר. בשנה שעברה כיכבה השכונה ברשימת עסקות היוקרה. בין עסקות היוקרה שנסגרו אשתקד היו כאלה שבהן מעורבים ידוענים. בין היתר רכשו דירה בשכונה ניר ויצמן, בנו של איש העסקים מני ויצמן, ואשתו כוכבת הילדים מיכל ויצמן, הידועה יותר כמיכל הקטנה. הזוג רכש דירת טריפלקס במגדל אביב בפארק צמרת ב–18 מיליון שקל.
עסקה נוספת עשתה אשת התקשורת ג'ודי ניר מוזס שלום, שרכשה דירה במגדל מנהטן תמורת 14.5 מיליון שקל. ואולם השנה חלה צניחה במספר עסקות היוקרה בשכונה, ונחתמו בה בעיקר עסקות סולידיות יחסית שערכן 4–5 מיליון שקל.
באופן כללי נראה כי בתחום מגדלי היוקרה חלה התמתנות ניכרת. במגדל מאייר ברוטשילד בוצעו כמה עסקות בשנה החולפת, ובהן אחת בסך 40 מיליון שקל לרכישת חצי קומה במגדל, ואחרת בסך 26.3 מיליון לרכישת דירת 300 מ"ר במאי. במגדל רמז 6 שנמצא באזור כיכר המדינה, ובנייתו הושלמה לפני כמה שנים על ידי קבוצת משקיעים, נסגרו עוד שלוש עסקות ב–17–20 מיליון שקל כל אחת. במגדל ארלוזורוב 17, הנבנה במרכז העיר, היו עוד כעשר עסקות ב–10–19 מיליון שקל. כמו כן, בוצעו כמה עסקות גדולות במגדלי אקירוב הוותיקים, ובהן אחת ב–28.5 מיליון. בכך פחות או יותר הסתכם חלקם של המגדלים בעסקות היוקרה של השנה.
תושבי חוץ לא קונים דירות
את הירידה במספר עסקות היוקרה באזור קו החוף, כמו גם באזורים נוספים ברחבי העיר, אפשר להסביר בכך שמספר הרכישות שנעשו השנה על ידי תושבי חוץ - שבקרבם אזור קו החוף פופולרי במיוחד - נמצא בשפל היסטורי. בסקירה שערך אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר בסוף החודש שעבר נמצא כי ברבעון השני של 2017 היה מספר הדירות שנרכשו על ידי תושבי חוץ בשפל שלא היה כמותו מאז ימי השיא של תקופת הפיגועים באינתיפאדה השנייה, ברבעון הראשון של 2003. 391 דירות בלבד נרכשו על ידי פלח רוכשים זה ברבעון השני של 2017 — ירידה של 11% ביחס לרבעון הראשון של 2017, ונפילה של כ–70% לעומת מספר הדירות שנרכשו ברבעון השני של 2015 — אז חצה מספר הדירות שרכשו תושבי החוץ את רף ה–1,200.
צניחה זו במספר העסקות שביצעו תושבי נובעת משילוב של סיבות. בין העיקריות שבהן, היחלשותם הניכרת של שלושת המטבעות הזרים הרלוונטיים - יורו, דולר וליש"ט - מול השקל; הידוק המעקב מצד מערכת הבנקאות על מקורות ההון המוזרם לישראל, ששימש בין היתר לרכישת דירות יוקרה; ולבסוף גם הגדלת מס הרכישה על דירות יוקרה הנרכשות על ידי תושבי חוץ ל–10%, שנעשתה בשתי פעימות, האחת בתקופתו של יאיר לפיד כשר אוצר, והשנייה בימי משה כחלון.
נווה צדק נשארת להיט נדלני
בעוד המכירות במגדלים נמצאות בירידה, התבלטה השנה שכונת נווה צדק ששמרה על מעמדה כמוקד של עסקות יוקרה. בין העסקות שנערכו בשכונה נכללת היקרה ביותר השנה בתל אביב. בעסקה שבוצעה ברחוב שלוש נרכשה דירה בשטח 312 מ"ר ב–42 מיליון שקל. ברחוב שמעון רוקח בשכונה נחתמה עסקה נוספת ב–25 מיליון שקלים. בסך הכל היו בשנה הנסקרת בנוה צדק כעשר עסקות בסך 10 מיליון שקל לפחות.
מחוץ לנווה צדק והמגדלים, פוזרו עסקות המגה־יוקרה על פני האזורים היקרים של העיר. בית צמוד קרקע בשכונת אפקה נמכר בכ–13.8 מיליון שקל, ואילו בפרויקט חדש בשכונת כוכב הצפון נמכרו שתי דירות פנטהאוז ב–16 מיליון שקל וב–12.5 מיליון שקל. במגדלי נאמן באזור גלילות נמכרה דירה ב–13 מיליון שקל ובמגדלי גינדי TLV נמכרה דירת פנטהאוז ב–12.5 מיליון שקל. כמו כן, בנמל יפו נמכר בית ב–12.5 מיליון, וגם בכרם התימנים נמכר בית צמוד קרקע ב–11 מיליון שקל.
עסקות היוקרה במחירים נמוכים יותר (5–10 מיליון שקל) פוזרו השנה כמעט בכל אזורי הבנייה החדשה של צפון ומרכז תל אביב. באזורי הבנייה החדשה הסובבים את מתחם שרונה היו כ–20 עסקות כאלה בין יולי 2016 ליוני 2017. בכמה מיזמים הנבנים במקביל בשכונת כוכב הצפון סיפקו היו מספר עסקות דומה, ואילו בשכונת הגוש הגדול הממשיכה להיבנות בצפון־מערב העיר נחתמת בממוצע עסקה אחת כזאת בחודש.
שכונת פארק צמרת אמנם נעלמה משוק המגה־יוקרה, אבל הציגה בין 10 ל–15 עסקות ביותר מ–5 מיליון שקל. כמה עסקות במחירים דומים נעשו בתקופה המדוברת במיזמי תמ"א 38 בשכונת רמת אביב. את תמונת היוקרה של העיר משלימות שכונות צמודי הקרקע של צפון העיר - אפקה, צהלה ותל ברוך, שגם בהן נחתמו עסקות יוקרה בודדות.
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק