אסון 7 באוקטובר הביא איתו ימי זיכרון ואירועי הנצחה לא מעטים, ואף יוזמות לאנדרטאות כמו האנדרטה לזכר הנרצחים מפסטיבל הנובה, אנדרטת "פסל עוטף ישראל" בכפר המכבייה, אנדרטאות באשדוד ובערים אחרות. גם עיריית ראשון לציון יצאה ביוזמה להקים אנדרטה לזכר 73 נופלות ונופלים בנות ובני העיר או מקרבה ראשונה לתושבי העיר, וביום ראשון הקרוב (8.12.24) תונח אבן הפינה שלה על גדת אגם הסופרלנד.
>> לכל הכתבות בערוץ living
>> רופאה: זו טמפרטורת החדר האידאלית לשנת לילה מושלמת
>> גני תקווה: ויתרו על פינת האוכל בשביל חדר מזווה במטבח
את אתר האנדרטה העירונית, שייבנה בשלבים עד לסיומה הצפוי בעוד כשלוש שנים, תכנן אדריכל יהודי ממיאמי בשם פיטר בילבשטיין, שהגיע לאחר פרוץ המלחמה לארץ, פגש את המשפחות וסייר עם נציגי העירייה בגבול עזה. בילבשטיין ביקש לתרום את התכנון האדריכלי לאנדרטה, ובארץ ישמש משרד אדריכלי הנוף שריג-וקסמן כמשרד המלווה את הפרויקט. שריג-וקסמן תכננו גם את גן חללי הטרור בפארק הירקון.
מקום להתייחדות עם מבט קדימה לעתיד
"מדובר באחד האזורים היפים בעיר בכל שעות היום, ממנו רואים לעת ערב את השקיעה ובו על שטח של דונם וחצי יקום מתחם שהוא לא רק אנדרטה להנצחה אלא מקום חי ופעיל, שתושבים יוכלו להגיע אליו, לעשות פיקניק ויוגה", אומרת נועה פלג, מנהלת תכנון אסטרטגי באגף תכנון עיר במינהל ההנדסה בעירייה. לאורך כל הדרך שותפו המשפחות השכולות בתהליך, לאחר שפנו לראש העיר וביקשו להנציח את יקיריהם כמו שעשו עם ילדיהם, בישיבה על הגדה וביוגה ולא בקיר ואבן. "המקום יספר את סיפורם ויכיל גם אלמנטים אישיים משפחתיים כדי שהמשפחות יוכלו להגיע ולהתייחד איתם, אבל הוא גם ישמש כמרחב למידה וחקר לסיורי תלמידים, מפגשים של תנועות נוער ואירועים עירוניים, ויכלול פינות ישיבה ומשחק. עצב וזיכרון שלא יישכח עם מבט קדימה", מציינת פלג.
העירייה סיפקה את השטח והקציבה לפרויקט 5 מיליון שקלים כהשקעה ראשונית, מתוך עלות כללית שנאמדת בכ-30 מיליון שקלים. השאר עתיד להיות מגויס מתורמים בארץ ובחו"ל בהובלת קרן ראשון. קירות נמוכים בקירות חצי מעוגלים יחבקו את הכניסה וישמשו בחלקם הפנימי להקרנות משתנות של סיפורים ואירועים. משני הצדדים יוקמו אזורי לימוד ואזורים לישיבה חופשית. מהכניסה מובלים המבקרים למרחב התכנסות של קבוצות גדולות ולמרפסת תצפית לאגם. מעל יתנוסס אלמנט הצללה גבוה, שבחלקו הפנימי יתנוסס אלמנט כחול שמזכיר את הסככה במסיבת הנובה. בגינות בוחנים העמדה של פסלי סרטים צהובים, אך מקווים כי החטופים ישובו ולא יזדקקו להם.
"אנדרטה ראשונה מסוגה בארץ"
ראש העיר רז קינסטליך אמר כי "בוקר ה-7 באוקטובר שינה את חיינו לעד. מלבד השבר הלאומי, חווינו אובדן משמעותי גם ברמה העירונית: 73 נרצחות ונרצחים, נופלות ונופלים בנות ובני העיר או מקרבה ראשונה לתושבי העיר. חשבנו רבות איך להנציח ולכבד את מי שכבר אינם אתנו ואת המשפחות היקרות שהשאירו אחריהם, והחלנו בתכנון אנדרטה ראשונה מסוגה בארץ, הן מבחינת השקעה כספית והן מבחינת הייחודיות שלה".
בדף הפייסבוק שלו הזמין קינסטליך את התושבים להגיע לטקס הנחת אבן הפינה, שיתקיים בשעות האחר הצהריים בעיר, בו ישתתפו גם נשיא המדינה יצחק הרצוג והרב האשכנזי הראשי לישראל, קלמן מאיר בר שליט"א. תושבים התרגשו איתו אבל חלק מהם העלו טענות - על גרנדיוזיות של האנדרטה, על "מראה של מתלה כביסה", על בזבוז כספים בזמן שניתן היה להסתפק במשהו קטן יותר ועל מחסור בעצים, בייחוד לאור מה שהוצג לציבור בהדמיה.
פלג מסבירה כי התכנון של אתר ההנצחה הביא בחשבון שיקולים סביבתיים שהעירייה בוחנת ובודקת כל העת כדי להתאים למרקם המיוחד של האגם. "הקונסטרוקציה המרכזית היא סוג של פרגולה שתעניק צל והיא חלק מפיתוח המרחב הציבורי, ולצידה יהיו הרבה עצים שייתנו תחושה נעימה למבקרים, במיוחד בקיץ. בעירייה דואגים להצללה וקירור המרחב בכלל מתוך הסתכלות על ההתחממות הגלובלית. במקביל יצאנו בסקר עצים כדי לבחון אילו מהם יכולים להיות חלק מהאתר".
מבצעת הפרויקט היא החברה הכלכלית ראשל"צ. חברת הניהול היא CPM גרופ, ו"התעשייה" היא חברת התוכן שמגבשת בימים אלה את חוויית המבקר באמצעים פיזיים וירטואליים. "ראש העיר נמצא בקשר עם המשפחות כל הזמן. יש כמות נכבדת של נופלים ונרצחים תושבי בני העיר או מקרבה ראשונה, ואנחנו מודעים לעובדה שהמלחמה עדיין בעיצומה ויש חטופים. האתר משאיר מקום לגמישות ולהקשבה למשפחות ולתושבים", מסכמים בעירייה.