מעצבת הפנים שרון בן-משה מתגוררת בבית פרטי ביישוב נופית שבגליל התחתון עם בעלה אלון, העובד משרד הביטחון, וילדיהם (בן שהשתחרר משירות קבע, בת חיילת ובן 12). הבית הוא חלק מדו משפחתי ועומד על מגרש ששטחו 420 מ"ר. שטח הבית 270 מ"ר והוא כולל ארבעה חצאי מפלסים. "בנינו את הבית לפני 20 שנה, כשהיינו מאוד צעירים, עם ילד בן 4 ותינוקת בת 4 חודשים, בתקציב לא גדול. לא נעשו בו שינויים משמעותיים במרוצת השנים למעט פתיחת עליית הגג למגורים", מספרת בן-משה. בני הזוג רצו ליצור יחידות דיור נפרדות לכל ילד, להפוך את הגינה התחתונה לנגישה ושימושית, לבנות מטבח חוץ ולהוציא את הסטודיו של בן-משה אל מחוץ לבית. תהליך התכנון נמשך כחצי שנה והשיפוץ עצמו שישה חודשים נוספים. עלות השיפוץ הייתה 500 אלף שקל, כולל החלפת תשתיות חשמל ואינסטלציה, ריצוף, מטבח, אלומיניום, ריהוט מיזוג וחימום תת רצפתי.
במהלך השיפוץ הרצפה בחלל המרכזי חופתה באריחים 120X120 ס"מ ובפרקט למינציה בחדרי השינה. המדרגות פורקו, נבנו מחדש וחופו בעץ אלון. מכיוון שהתקרה לא גבוהה, לא נבנו הנמכות גבס למערכת המיזוג אלא הותקנה תעלת מיזוג חשופה. "חימום תת רצפתי הותקן בכל הבית למעט חדר השינה של ההורים, משיקולי תקציב, וזו הייתה טעות", אומרת בן-משה. המפלס המרכזי כולל את חלל המגורים ובו הסלון, המטבח ופינת האוכל. במקור היו בו חלונות עם פרופיל מברזל בלגי שאלון ייצר בעצמו. "היינו קשורים רגשית לברזלים הכחולים שליוו אותנו 20 שנה, והתלבטנו אם לפרק אותם כדי לפתוח כמה שיותר את הבית", היא מספרת. לבסוף הוחלט להחליף אותם בחלונות עם פרופיל אלומיניום בהיר. המטבח נבנה על פי תכנון של בן-משה עם חזיתות שנצבעו בתנור בצבע אפור גרפיט. במרכזו יש אי מחופה בוצ'ר אלון הכולל מגירות ומקרר יינות וסביבו חמישה כיסאות. שולחן האוכל המלבני הענקי הוחלף בשולחן עגול לתחושה אינטימית יותר. "אחרי שנרכשו כל המנורות עדיין חסרה מנורה ש'תאסוף' את כל האחרות ותחבר את התמונה", מסבירה בן-משה. "את המנורה שמעל שולחן האוכל מצאתי בגלריה מיוחדת ברומניה בסיור עיצוב של סקולה - בית הספר ללימודי הום סטיילינג. היא של Stilnovo Italy ויוצרה בשנות ה-70".
בסלון ניצבים פסנתר וספה עם הדום נפרד שאפשר לחבר משני הצדדים. "הסלון יוצר בהזמנה מיוחדת בהתאם לעיצוב שלי ובחירת הבדים המדויקת הייתה אחת המשימות היותר מאתגרות", היא מספרת. "גב הספה נראה מדלת הכניסה לבית ולכן היה חשוב שגם הוא יהיה מיוחד". מכיוון שהמשפחה מגדלת כלבה, חתול ואוגר ומארחת אנשים רבים במימונה, היה חשוב שהבד יהיה עמיד. חלונות הסלון פורקו ובמקומם הותקנו דלתות רחבות לדק האחורי, ואילו הדלת המקורית המובילה לגינה נסגרה ובמקומה נבנה קיר שעליו תלויה הטלוויזיה. בדק האחורי, שהורם מהקרקע, נבנה ג'קוזי שקוע. בגינה האחורית הוצבו שולחן אוכל חיצוני גדול ופינת ישיבה נמוכה. "הדובדבן של השיפוץ הוא מטבח החוץ שתכננתי ובנה בכישרון רב בעלי", מספרת בן-משה. המטבח הושלם בברז בירה מקצועי וגריל גדול במיוחד.
מדרגות מובילות מהמפלס המרכזי למפלס תחתון שבו נמצאים יחידות המגורים של הבת והבן הקטן. יחידת המגורים של הבן, שיש ממנו יציאה לגינה, הוגדלה באמצעות צירוף חדר הרחצה וחדר הכביסה הישנים. היחידה של הבת, שהוגדלה באמצעות צירוף החדר ששימש כחדר עבודה, כוללת חדר רחצה וחדר ארונות רחב ידיים. לבקשתה חובר הפטיפון בחדר לרמקול בתוך המקלחת.
ממפלס הסלון עולים ליחידת ההורים. בכניסה נמצא חדר ארונות, שנסגר בדלת נסתרת שיוצרה במיוחד. המיטה לא הוחלפה אבל הבסיס נצבע בצבע ומצדיה הותקנו שידות תלויות. מול המיטה הוצבה שידה שהביאו סבא וסבתא של אלון כשהגיעו ארצה. גם המנורות שמעליה נקנו ברומניה. השירותים והמקלחת הופרדו לשני חדרים. ארון הכיור נבנה במיוחד על ידי "יניב פשפשים" והוא תואם לשידה העתיקה. צמוד ליחידת ההורים נמצא חדר הכביסה הכולל ארון עם כיור וקרש גיהוץ פתוח וזמין. מעל מפלס ההורים נמצאת יחידת המגורים של הבן הגדול, שלה כניסה נפרדת ממפלס הכביש. יחידת המגורים, הכוללת פינת ישיבה וחדר רחצה, עברה מתיחת פנים קלה, כולל צביעה והחלפת מנורות. בכניסה ליחידת המגורים הותקנה פרגולה חדשה והוצבה פינת ישיבה חדשה.
"לעצב בית במגה שיפוץ זו משימה לא פשוטה כלל, וכשמדובר בבית הפרטי שלי המשימה מורכבת שבעתיים", מסכמת בן-משה. "בעלי הבית התגלו כבעלי דעה מאוד מוצקה לגבי חלק מהבחירות אבל הניסיון והביטחון שאני מביאה איתי אחרי שנים של עשייה לאחרים שכנעו גם את העקשנים שבהם לגלות פתיחות ולצאת מהקופסה".
עיצוב: שרון בן-משה - מעצבת פנים והום סטיילינג
סטיילינג לצילומים: מירי בלבול
קרמיקה וכלים סניטריים: שיש אלוני
קבלן: האיל יוספין
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
רשימת מכולת
מנורת וינטג' בפינת האוכל – 1,000 יורו, גלריה ברומניה
שידה בחדר הרחצה של ההורים – 6,000 שקל, יניב פשפשים, שוק הפשפשים תל אביב
מנורות מעל האי – 3,150 שקל ליחידה, חגי ורד מעצב תאורה