לפני כשמונה שנים עלתה לארץ ממוסקבה בעלת הבית, בשנות החמישים המאוחרות לחייה, ובתחילה התגוררה בירושלים. כעבור שנתיים החליטה להעתיק את מגוריה לצפון יפו. תחילה רכשה דירת שלושה חדרים בקומה השלישית בבניין חדש מקבלן אך כעבור שנה נקרתה בדרכה הזדמנות לרכוש את דירת הגג הנמצאת בדיוק מעליה, בקומה הרביעית. בעתיד יחוברו שתי הדירות, כדי לארח את שלושת ילדיה המתגוררים בחו"ל וכן עבור חבריה הרבים המבקרים אותה בארץ.
"הקומה הרביעית היא פנטהאוז בשטח 90 מ"ר ועוד 50 מ"ר במרפסת חיצונית. בדירה מטבח, פינת אוכל וסלון בחלל פתוח, שני חדרי שינה ושני חדרי רחצה. לדירה שלושה כיווני אוויר (צפון, מערב, דרום) וגולת הכותרת היא מרפסת פנורמית הצופה על קו הרקיע של צפון תל אביב ועל גגות יפו העתיקה בדרום. השיפוץ הנוכחי התבצע רק בדירה העליונה והותאם לשינויים שיתבצעו בהמשך", מתארת האדריכלית אנה גולדברג.
עוד בערוץ עיצוב הבית:
האורחים בקומה העליונה
התכנון והשיפוץ נמשכו כחצי שנה, תהליך האבזור הכולל נמשך כשנה. עלות השיפוץ כ-300 אלף שקלים כולל שכר טרחת האדריכל, שדרוג תשתיות החשמל והאינסטלציה, מטבח ומכשירי חשמל, נגרות אישית, ריהוט, תאורה וגינון.
הדיירת ביקשה לייצר בית מרווח ונוח לאירוח משפחה וחברים שיוכלו ליהנות ממיטב הנוף והחלל המעוצב לרווחתם. את דירתה שלה התעקשה להשאיר בקומה התחתונה ולהפרידה לחלוטין מדירת האירוח. כרגע הכניסות נפרדות בכל קומה אולם התכנון העתידי משלב גרם מדרגות פנימי ליצירת דירת דופלקס. העיצוב משקף את טעמה המודרני ואת אהבתה לאמנות וכן מכבד את אוסף פרטי הווינטג' שמקורו בשוק הפשפשים הקרוב.
מיקום המדרגות העתידיות הכתיב את העמדת המטבח וגודלו והתווה קו מנחה של תוכנית אורכית הנמתחת לאורך 17 מטרים מהקצה הדרומי לצפוני. כך, הנוף הפנורמי נשקף מכל חללי הבית הציבוריים לעומת חדרי השינה והרחצה שבהם הפרטיות מרבית.
ארונות מטבח בגובה מלא
בתכנון המטבח ניתנה התייחסות לצמידותו לדלת הכניסה ולכן נשבר קיר גבס מפריד ותוכנן ארון מזווה כלפי המטבח וארון מבואה עם דופן פתוחה כלפי הדלת. ארון המזווה חופה כולו בפורניר אלון ונמתח עד התקרה להדגשת גובה החלל וליצירת חללי אחסון רבים. האי תוכנן כיחידת בישול עצמאית המאובזרת בכיור עם מערכת צינון וחימום מובנית, כיריים וקולט אדים עצמאי וחללי אחסון רבים. המשטח העליון, המשמש גם כאי המתאים גם לישיבת שישה סועדים, עשוי חיפוי אבן קיסר בשילוב משטח עץ אלון גושני. מיקומו של האי מאפשר קשר עין עם הנוכחים בחלל המטבח והסלון והוא פתוח גם אל מרפסת השירות הדרומית שהתחדשה באדניות צמחי תבלין. רהיטי פינת האוכל, שעוצבה בסגנון קלאסי, נרכשו בשוק הפשפשים ואילו גופי התאורה הוורסטיליים הם בעיצוב מודרני של האחים בורולק.
עירוב סגנונות ומרקמים
באזור הסלון הודגש הקיר הראשי באמצעות חיפוי אריחי גרניט פורצלן דמויי בטון והצבת ספרייה גבוהה וארוכה שתוכננה ונבנתה בנגרות אישית. הספרייה, העשויה פרופיל ברזל שחור ומדפי עץ אלון גושני, מציעה אחסון פתוח לתצוגת פריטים אהובים שנאספו לאורך השנים וכן ארבע קלפות תחתונות סגורות לאחסון מערכת שמע ופריטים שונים. הספרייה מוארת עם פס צבירה וספוטים תלויים שחורים המאפשרים כיוון תאורה לפי הצורך.
פלטת הגוונים בסלון עשירה ומערבת סגנונות ומרקמים לקבלת מראה חם ומזמין. הדגש הושם על נוחות מרבית, כולל ספה תלת מושבית בעלת ריפוד קל לניקוי בגוון חום ולצידה ספה דו מושבית מקטיפה בגוון טורקיז. עוד שולבו שתי כורסאות נדנדה שעליהן שלל כריות צבעוניות. מעל הספה מוצג חלק מאוסף האמנות העשיר של בעלת הבית בדגש על עבודותיו של הצייר המוערך וחברה הקרוב Michail Grobman. להשלמת המראה האקלקטי, שולחן הסלון, העשוי חומרים ממוחזרים, הוצב על גבי שטיחי וינטג' מקוריים בגוני כחול וטורקיז.
במרפסת הגג שולבו אדניות עם צמחייה וספסלים שנבנו בהתאמה אישית ונצבעו בלבן. לאורך שני צדי המרפסת גדר ירוקה שכמו חוצצת בין הבניינים השכנים אך מותירה מבט פתוח אל הנוף הפנורמי. כמו כן, תוכננה פינת מנגל צמודה לפינת אוכל המאפשרת אירוח של עד עשרה סועדים והוצב סט של ספות רביצה עם כורסת נדנדה מפנקת ושולחן עץ טיק.
וינטג' גם בחדרי השינה
בחדרי השינה מיטות עם ארגז אחסון וגב עץ ונתלו גופי תאורה בסגנון וינטג' שנרכשו בשוק הפשפשים. את הקירות מעטרים קולז'ים של תמונות מסדרת רוז גולד לסטודיו 1of135. כדי להעניק פרטיות מרבית וליצור אווירה חמימה בחדר השינה, מצד המרפסת הדרומית שולב וילון רומאי מבד פשתן בגוון טבעי ונפרש שטיח וינטז' בגוונים חמים. לצד המיטה הוצבה כורסה צבעונית ליצירת פינת קריאה אינטימית ושקטה.
בשני חדרי הרחצה הצמודים הותקן מקלחון זכוכית ושולבו מדפי עץ טיק להנחת מוצרי טיפוח וכן תוכננו ארונות אחסון בהתאמה אישית העשויים מגירות עץ אלון ומשטח.
"זו הפעם הראשונה שאני מעצבת דירה עבור לקוחה שלא דרשה דבר לעצמה אלא חלל המשרת את אהוביה", מסכמת גולדברג. "רעיון זה אפשר לי חופש יצירתי ויחד עם זה הקפדה על נוחות מרבית ופתיחות לסגנונות שונים המאפיינים את דמותה הייחודית. אהבתה לאמנות ואוספיה היו קו מנחה בליקוט פריטים והצבתם בחלל האירוח המרווח והם שהגדירו פלטת צבעים רחבה".
טיפ: "בסלון כדאי להימנע מסטים קונבנציונליים לטובת ליקוט של רהיטים ממקומות שונים כך שחלל האירוח לעולם לא יהיה דומה לזה של השכן וייצור אווירה נינוחה וביתית. ארונות מטבח כדאי תמיד לתכנן עד גובה התקרה על מנת ליצור תחושה של חלל גבוה ולנצל באפן מרבי חללי אחסון. אמנות מקנה לכל בית אווירה של ייחודיות המאפיינת את בעליו ולכן כדאי להגדיר תקציב גם לסעיף זה ולפרגן ליוצרים המקומיים הקיימים בארץ בשפע. תמיד כדאי, כבר בשלב התכנון המוקדם, להגדיר את צורכי התאורה ולהתייעץ עם יועצי תאורה הניתנים כשירות חינם בחנויות הייעודיות".
תכנון ועיצוב פנים: אדר' אנה גולדברג GoldA arch&design