החיים בתל אביב מציבים בפני התושבים שלל אתגרים – מצוקת הדיור והחניה, יוקר המחיה וקורקינטים חשמליים, ולא מעט דירות קטנות. כל מטר חשוב בדירת שני חדרים שיכולה להראות בין רגע כמו מחסן צפוף ועמוס, מספיק ששולחן הקפה נמצא בזווית הלא נכונה וכל הדירה תיראה דחוקה. אבל בעזרת תכנון קפדני וטריקים עיצוביים אפשר לגרום לכל דירה קטנה להיראות ולהרגיש כמו גדולה. במסגרת אירועי "בתים מבפנים" (21-19 בספטמבר, פרטים באתר) תוכלו לבקר בשלוש דירות קטנות עם עיצוב גדול. אדריכל רז מלמד ומעצבי הפנים דנה ברוזה וגיא דניאל לוי חושפים איך הפכו את החסרונות ליתרונות ומה הטיפים שלהם לעיצוב חכם ומפיל לסתות.
נווה צדק: מצריפים נטושים לבית מעוצב
אדריכל: רז מלמד
שטח הדירה: 70 מ"ר
שלושה צריפים נטושים שעמדו בשכונת נווה צדק שנים רבות הפכו לבית מעוצב. בני זוג המתגוררים מחוץ לעיר רכשו את הצריפים וביקשו מאדריכל רז מלמד לבנות בו יחידת נופש הקרובה לים. "שלושת המבנים, שהיו בעלי גיאומטריה שונה, גבהים שונים, ושפה שונה, אוחדו חלל אחיד, נקי, ומינימליסטי המשלב אלמנטים מסורתיים מהשכונה", אומר מלמד. הבית, שנמצא במפלס הרחוב, פונה כולו לפטיו פנימי וכך מתאפשרת פרטיות.
הבית כולל מטבח, סלון וחדר שינה הנמצאים בחלל אחד שחולק על ידי דלתות זכוכית המעניקות תחושה של המשכיות ומרחב. רצפת הבטון המוחלק יוצרת מראה מודרני ומלוטש. "משטח האי במטבח עשוי מאבן גרניט שממשיכה למשטח מרחף והכיור מובנה באותה האבן כמקשה אחת. קיר העץ האפור בסלון ומטבח כולל ארון שמסתיר בתוכו מקרר אינטרגרלי, משטחי עבודה, מכונת כביסה וארונית שירות. גם דלת הכניסה לחדר הרחצה באותו מישור ועשויה מאותו חומר", מוסיף מלמד.
יתרונות
הגודל המצומצם והפונקציות השונות יוצרים חלל עשיר המותאם באופן מושלם לזוג וגם נשמרת בו פרטיות ואינטימיות.
העיצוב הנקי יוצר חלל נעים, שקט ומרגיע למרות הבדלי הגבהים, הגיאומטריה השונה והפתחים השונים בין החללים.
המיקום - סמטה שקטה מאוד, צמוד למתחם התחנה, במרחק קצר מאוד מחוף הים.
אור - החצר הפנימית יוצרת חלל מואר ומוגן מהרחוב.
חסרונות
הבית צמוד קרקע בקו אפס לרחוב, ללא חצר קדמית, ולכן החלונות הפונים לרחוב סגורים רוב הזמן.
התקרה לא גבוהה לכן יש משחקי תאורה שיוצרים אשליה של תקרה גבוהה באזורים הנמוכים.
טיפים לעיצוב דירה קטנה
יעילות - היפנים עוסקים בזה כבר הרבה שנים. השטח המצומצם מוביל לזיקוק ויעילות, למשל מכשירי חשמל קטנים יותר וחללים עם שימושים משתנים בהתאם להעמדת ריהוט, שינוי תאורה, הסתת וילון וכו'.
אחסון - ניצול נישות ופינות מבוזבזות לאחסון גם יוצר סדר בחלל וגם מפנה אותו מעומס.
רהיטים - בחרו רהיטים קלים כמו ספות על רגליים דקות ואי מטבח עם משטח מרחף ללא "רגליים". שימוש נכון בתאורה על רקע רצפה חשופה יחסית יוצר אשליה של חלל גדול ומאוורר הרבה יותר.
בן יהודה: תקרה גבוהה ופריטים מהמזרח הרחוק
עיצוב: דנה ברוזה Danka design
שטח הדירה: 50 מ"ר
בני זוג המתגוררים בעמק חפר פנו למעצבת הפנים דנה ברוזה וביקשו שתעצב עבורם דירת נופש שתשרה עליהם אווירה של רוגע ושלווה תוך שילוב פריטים שאספו בטיוליהם במזרח הרחוק. "חלק מהאתגר העיצובי פה היה ליצור איזון – לא להעמיס פריטים אבל כן לתת במה לאוסף", אומרת ברוזה. "הסגנון הוא תמהיל קלאסי ועכשווי בשילוב הפריטים המרשימים של בעלי הדירה. הרבה מעבודת העיצוב שלי הייתה לבחור במה להשתמש, וזה היה פשוט כיף גדול: ארגז נדוניה וקישוט סף מאינדונזיה, פסל נזיר מבורמה, שולחן סלון מהודו, מתלה עץ ואריג מאינדונזיה וכלוב ציפורים מסין". הדירה כוללת סלון, פינת אוכל ומטבח בחלל אחד משותף, חדר שירות לכביסה ואחסון, חדר שינה עם פינת עבודה צמודה וחדר רחצה.
"שטח הדירה אמנם מצומצם, אבל אין בה תחושה חונקת או צפופה. החלל יוצר תחושה אינטימית, נוחה, נעימה ומעוררת עניין", אומרת ברוזה. "רצפת פרקט עץ האלון ברוב הדירה תורמת לתחושת האחידות והמיזוג של החללים והתקרות הגבוהות מעניקות תחושה של מרחב", היא מוסיפה.
יתרונות
גובה – אחד המרכיבים הכי חשובים בדירות קטנות, וכאן הגובה הוא יותר מ-3 מטרים. הרבה מהאלמנטים שנבחרו מדגישים את הגובה הזה, כמו מנורות קיר שמוקמו בגובה, הווילונות הארוכים בסלון ועבודת הנגרות בחדר השינה שמנצלת את מלוא גובהה של התקרה.
חומרי הגמר – השטח הקטן פירושו שיש צורך בפחות חומרי גמר, ובעיקר ריצוף. כך אפשר היה להשתמש בחומרים איכותיים כמו פרקט עץ אלון טבעי ואריחי בטון ירקרקים.
אור טבעי – לדירה יש רק שני כיווני אוויר, וכדי להפיק מהם את המירב הם נשארו גדולים ופתוחים. כדי לאפשר את מעבר האור הותקנו דלתות מזכוכית עם פרופיל ברזל בלגי עדין בין הסלון למרפסת האורכית ובין המטבח למרפסת השירות.
אוסף הפריטים מהמזרח הרחוק – כל אוסף הוא יכול להפוך לאלמנט עיצובי שמספר את הסיפור של בעלי הדירה.
חסרונות
מרפסת הסלון פונה לבניין השכן ונדרש פתרון לשמירה על פרטיות בלי לחסום את המרפסת שממנה מגיע האור לבית. הפתרון שנמצא הוא מחיצת עץ קלה ואוורירית, ועליה צמחייה מטפסת שיוצרת תחושת הפרדה בלי לחסום את האור.
הקשר בין הסלון לחדר השינה – הכניסה לחדר השינה היא ישירות מהסלון, ובעלי הדירה לא רצו לעשות שינויים דרסטיים במבנה. במקום לנסות להסתיר את המעבר הוחלט דווקא להדגיש אותו באמצעות קישוט סף מאינדונזיה. מנורות התקרה לצד המיטה נראות גם מהסלון.
אי יכולת לבצע שינויים בפתחים חיצוניים - מיקום החלונות ודלת הכניסה היו נתונים ומגבילים מבחינת התכנון והעמדת הריהוט בחלל.
אין כמעט הפרדה בין הפונקציות השונות - המטבח, הסלון ופינת האוכל נמצאים באותו חלל לא גדול, לכן היה חשוב במיוחד לשמור על אחידות בגוונים.
החלל המרכזי צר יחסית וארוך, ולא תורם לתחושת המרחב. כדי "לשבור" את המבנה הארוך הוכנסו אלמנטים מעגליים כמו שולחן אוכל, כורסה ומנורות.
טיפים לעיצוב דירה קטנה
בחרו מוטיב עיצוב אחד ודבקו בו בכל שטחי הדירה.
בחרו מגוון מצומצם של צבעים וחומרים - האחידות נותנת תחושה של חלל מרווח וזורם.
הפיקו יתרונות גם מהחסרונות - עמוד תומך במרכז החלל, למשל, יכול להפוך לאלמנט עיצובי. אל תפחדו מפתרונות לא שגרתיים.
תכנון מדויק – קריטי במיוחד בחללים קטנים. הקדישו מחשבה גם לשאלות כמו איפה יוצבו המטאטא, הדלי, והגיגית.
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
לב העיר: להוסיף מקום אחסון בדירת באוהאוס
עיצוב: גיא דניאל לוי
שטח הדירה: 40 מ״ר
דירה קטנה, מוזנחת וחשוכה בבניין באוהאוס משנות ה-30 נרכשה בכוונה להשביחה ולהשכירה לטווח ארוך. "המטרה העיקרית של העיצוב הייתה לפתוח את הדירה הקטנה והחשוכה שכל חלליה היו מופרדים בקירות ומסדרונות, ולאפשר כניסה של אור ואוויר", אומר מעצב הפנים גיא דניאל לוי. לצורך כך הוסרו רוב הקירות הפנימיים ובמקומם הותקנו מחיצות מזכוכית חלבית.
אתגר נוסף היה ליצור מספיק מקום לאחסון, ולשם כך נבנו בוידעם מעל חדר הרחצה, ארון פתוח וגבוה, ספרייה על קיר שלם בסלון, ומתלה מתכת גדול לסירים במטבח. בין המטבח לסלון נבנתה מדרגה כדי ליצור תחושה של הפרדה בין החללים. "החסרון העיקרי של הדירה - חוץ מהגודל - הוא הניתוק שהיה בין כל החללים, שיצר תחושה של אטימות ומחנק. לכן, הדבר העיקרי שהדריך אותי היה ליצור חיבור וסינרגיה בין החללים וקו אור ואוויר רציף לאורך כל הדירה", אומר לוי. "הטפט, הריצוף, המדבקות על הזכוכיות, התמונות ואפילו הכריות – כולם עם מוטיבים והדפסים בסגנון האר-דקו", הוא מוסיף.
טיפים לעיצוב דירה קטנה
לפתוח לפתוח לפתוח – בעבר היה נהוג לחלק דירות לחללים קטנים כדי שיהיה אפשר לשלוט בטמפרטורה בתוך הבית. היום ניתן לקרר או לחמם בקלות וכדאי לפתוח את החללים
מחיצות שקופות – מחיצת זכוכית (עם וילון או מזכוכית חלבית) מאפשרת לחלק חללים בלי למנוע מעבר אור.
שינויי גובה – דרך טובה להפריד בין פונקציות בחלל היא ליצור מפלסים שונים.