הסכם ההסדרה עם לבנון נועד לשים סוף ללחימה בצפון לאחר יותר משנה, ובמקביל מעורר לחיים את בתי מלון בצפון שנדמו במהלך המלחמה. אחד מהם הוא מלון הבוטיק המעוצב פרא ריזורט ברמת הגולן, שפותח את שעריו להזמנות מ-11 בדצמבר.
ב-7 באוקטובר 2023 נסגר פרא עד סוף דצמבר אותה שנה, ונפתח שוב בינואר מתוך הבנה שרמת הגולן אינה בטווח הירי. "אפשר לומר שעברנו חורף סביר מבחינת אירוח, אבל כשרמת הגולן החלה לחטוף ירי רקטות וכטב"מים, ובני זוג מקיבוץ אורטל נהרגו מפגיעה ישירה, החלטנו בתחילת אוגוסט לסגור את המלון", מספר יאיר ביטון, בעלים ושותף.
המלון ומתקניו לא נפגעו במהלך הלחימה, ובכל הזמן הזה המשיכו בו את עבודות התחזוקה והגינון באופן שוטף. "לא ממש סגרנו והלכנו. רצינו לשמור על הצוות החזק של ההנהלה ולא להוציא אף אחד לחל"ת. בזמן הזה שיפרנו במקומות שהיה אפשר לשפר, ועשינו סטיילינג חדש לקבלה, למסעדה ולחלק מהחדרים. התחדשנו גם בשף חדש למסעדה, יוסי הייב, עם קולינריה ששומרת על סגנון גלילי מקומי ופתוחה גם לאורחים מבחוץ", מוסיף ביטון.
"אנחנו מייצרים קו חדש, ששומר על החומרים הטבעיים, אבל במקום המראה האוריינטלי דמשקאי, הפריטים יוחלפו במראה מודרני ונקי יותר", אומרת המעצבת לי שדמי מלילו הום, שאחראית על הסטיילינג והאבזור, "בחדרים יוחלפו הטקסטילים ממראה אוריינטלי לאותנטי בנגיעות מודרניות. כלי ההגשה במסעדה יהיו עם פחות פיתוחים ויותר לכיוון חימר נקי מודרני, ובבריכה נחליף בהמשך את הריהוט לצבעי אדמה בגמרים נקיים ופרשיים. גם בלובי הקו יהיה מודרני נקי יותר".
אחד מ-12 מלונות הבוטיק היפים בישראל
מה שהחל משני מבני באוהאוס מרוססים, אורווה חרבה ובונקרים חשוכים, הפך לאחד מבתי המלון היוקרתיים בארץ. פרא ריזורט הוקם לפני שלוש שנים על חורבות בית המכס הצרפתי, שישב על כביש חיפה דמשק. בית המכס שימש לפי יותר ממאה שנה את הצרפתים כמעבר גבול לסחורות בין צרפת לבריטניה, ששלטו אז באזור. הוא הוקם ב-1919 כמבנה באוהאוס אירופי, "היחיד שממוקם בטבע, מחוץ לאורבניות", מדגיש ביטון. לאחר מכן הפך לבסיס סורי, ובמלחמת ששת הימים נכבש על ידי צה"ל. הוא נותר בשיממונו כל הזמן, עד שנרכש על ידי היזם ואיש העסקים ליאו גלסר, וזה החליט להנציח גם את זכרם של 11 לוחמי גולני שנקלעו לבונקר ממולכד במלחמת ששת הימים וסיפורם נשכח. במקום הוקמה אנדרטה עם חורשה שמספר העצים בה כמספר הנופלים, ובהמשכה מוביל שביל לשער ברזל למלון.
הלובי, אורווה במקור, ממוקם במבנה צר וארוך ובו דלפקי קבלה מנחושת מושחרת לצד אומנות ישראלית. שני מבנים מרכזיים בבית המכס העליון שופצו תחת חוקי שימור מחמירים על ידי משרד האדריכלים א.ב מתכננים, ושניים אחרים נבנו מאפס ומשמשים לחדרי אירוח, ספא ומסעדת שף. יחד עם משרד המעצבים דנה לייטרסדורף ומעצבת הפנים תמרה גלסר שפרן, בתו של גלסר, הודגשה הסביבה הטבעית והארצישראליות עם 27 סוויטות. בכולן נשמרו קירות מאבן בזלת מקומית, רצפות מאוירות, תקרות גבוהות וחשופות ובטון מוכתם, ואליהם צורפו פריטי טקסטיל מפשתן וכותנה, גופי תאורה בוהמייניים ופריטי ריהוט מברזל. סלעי בזלת הוסבו לשולחנות קפה, אבני טוף משמשות כמתלים, ומיטות סוריות נטושות שנמצאו בבונקרים הוסבו לפינות ישיבה במרפסת. בחוץ עצי פרי ארץ ישראליים נטועים ב-7 הדונמים של המלון. שולי הבריכה המחוממת מחופים אבן מקומית, ובתוכה פסיפס בגוונים ירוקים. יש גם ג'קוזי ועמדות של מדורות להתחממות סביבן בימים הקרים.
באוקטובר האחרון נבחר המלון לאחד מ-12 מלונות הבוטיק היפים בישראל על ידי צוות השופטים של אתר מאקו. הצוות מנה אדריכלים ומעצבים בעלי ניסיון בארץ ובעולם, אדריכלי נוף ויזמים מתחום המלונאות, שנתבקשו לבחור את מלונות הבוטיק המרהיבים ביותר בנראותם ויוצאי הדופן בעיצובם מכל רחבי הארץ - כאלה שלא נופלים מסטנדרט מלונאי בחו"ל. פרא פתח את הרשימה, שכללה מלונות בוטיק נוספים כמו ג'ורג' בתל אביב והג'אפה הוטל ביפו ועד מואה בערבה.
מחיר ללילה בפרא עם ארוחת בוקר: מ-2,000 שקל.