תשכחו משיר הילדים "בית הוא בסך הכל קופסה שגרים בה". בעשור האחרון סביבת המגורים הפכה ללונה פארק ללא גבולות, וככל שהדיירים פחות שמרניים ומוכנים להשקיע סכומים גדולים יותר, "הקופסה" בהתאם. חמישה אדריכלים ומעצבים סיפרו לנו על פרויקטים יוצאי דופן שתכננו.
עוד בערוץ עיצוב הבית:
>> לתאומים של שירן כדר ועומר מילר יש חדר מושלם
>> מרכז הארץ: שדרגו את דירת הקבלן ב-250 אלף שקל
גרפיטי עצום
אדריכל גיא וליקסון מסטודיו וי אדריכלים יצר בבית פרטי במרכז הארץ חזית ייחודית מעוטרת בגרפיטי צבעוני ענקי. "הרעיון היה ליצור חזית בית ייחודית לבית ייחודי של לקוחות מיוחדים”, אומר וליקסון. "כולם רוצים בית ש'אין לאף אחד' אבל בסופו של דבר לכולם יש אותן פונקציות. ההבדלים הדקים הם בראש ובראשונה בנוחות, בשימוש ובנגישות, וההבדלים העיקריים הם במראה". וילקסון מספר שכשהציג לדיירים את הרעיון הם הגיבו בפליאה, אבל תוך זמן קצר התאהבו ברעיון ובעיצוב. מחיר: כ-3,000 שקל למ"ר (לעבודה כולה כולל הכנות, תיאומים, חומר, עלויות הגרפיקה וההתקנה).
חדר מרחף
“הבנתי שאני יכול לצאת לדרך ככשהלקוח שלי, בעל בית בארסוף נתן לי אוקיי בלי להירתע מהמחיר שהצגתי לו", מספר מעצב הפנים אלדד מיטלמן. “מדובר בבית פרטי עם קומת הקרקע בגובה כפול (8 מטרים), שמקטין את הקומה למעלה ומגביל את השטח לשני חדרי שינה בלבד. בעלי הבית רצו להוסיף חדר אורחים, אבל פסלו את הרעיון של סגירת החלל הכפול באופן קבוע. הרעיון שלי היה להוסיף חדר גלריה ש'נשלף' מתוך הקיר באמצעות מנגנון חשמלי. הרעיון נשמע בהתחלה מופרך ופנטזיונרי, אבל אחרי בדיקה של קונסטרוקטור הבנו שהוא ניתן לביצוע. חזית החדר היא קיר זכוכית והוא בנוי על תשתית מברזל. גם כשהחדר נשלף החוצה הבית עדיין מאד מרשים". מחיר: 120,000 דולר (415,000 שקל).
מפל אור
לפעמים כשפני הקרקע בעייתיים או כשהמגרש מצומצם, האדריכלים מוכרחים למצוא פתרונות יצירתיים שברוב המקרים יוצרים מראה חד פעמי. כך קרה כשאדריכלים יואש ינקוביץ ומרק טופילסקי ממשרד מיי ארכיטקטס והמעצב האחראי יונתן שניידר תכננו בית פרטי במרכז הארץ. הבית עומד על מגרש מצומצם, חצי מדו משפחתי, כך שהתכנון היה צריך לאפשר לכמה שיותר אור ואוויר לחדור לבית למרות המגבלות.
"במרכזו הבית יש פטיו שהרצפה שלו במרתף והוא פתוח לשמים", מסביר טופילסקי. "הפטיו מרכזי ומוסיף כיווני אוויר. הוא יוצר קשר ורטיקאלי בין המפלסים ואגפי הבית. תוספת האור והאפשרויות לפתוח אליו חלונות מאפשרת גמישות תכנונית, איכויות תכנניות ובעיקר אדריכלות מרתקת של אור וצל, פנים וחוץ, חלל וזוויות מבט. גרם המדרגות הוצמד לפטיו ומוסיף לו מימד פיסולי". מכיוון שדרך הפטיו חודר אור למרתף ואפשר לצאת ממנו לגינה שבפטיו, המרתף שימושי הרבה יותר. "לאורך כל גובה הפטיו, בקיר הצמוד לשכן, יש קיר ירוק - גינה ורטיקלית שמעצימה את עושר החומרים, הגוונים והטקסטורות", אומר טופילסקי.
שירותים בקטנה
יש מקרים שבהם אדריכלים מעידים כי פרט אחד בבית יכול ליצור מראה יוצא דופן. כך, למשל, בווילה בהרצליה פיתוח שעיצב אדריכל טל אוחיון בחרו להשקיע גם בשירותי האורחים. קיר האסלה מחופה באוניקס מואר ושאר הקירות מחופים בלוחות פורצלן דק. ארון הכיור מורכב מדלתות עץ ומשטח ומעל מרחפת תאורה סמויה. מחיר: 70,000 שקל.
בדירה בנתניה, בקו ראשון לים, עיצב אוחיון בפינת המשפחה אלמנט מעץ עם חיפוי פורניר טיק משוחזר ומבריק. בתוך האלמנט משולבים הטלוויזיה, תאורה ומראה כהה. זהו אחד המוקדים המושקעים בדירה. מחיר: כ-60,000 שקל.
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
ממלכה משלה
ההורים שלכם יכולים לספר לכם שבתקופתם ישנו ארבעה ילדים בחדר אחד. נו, אז ישנו. היום זאת אופרה לגמרי אחרת. מדובר בממלכות בפני עצמן, עם ריהוט בהתאמה למידות הילד וכמובן קונספט כאילו היה מדובר במסיבה קבועה. כך, לדוגמה, מעצבת הפנים קרן ניב טולדנו הלכה עם משאלות הלב של הדיירת, ילדה בת 6, ועיצבה לה "חדר של נסיכות מהאגדות".
"עיצוב החדר כלל תכנון עבודות נגרות מורכבות שהכתיבו שינויים של נקודות תאורה וחשמל, עיצוב טקסטיל אישי ושימוש בחיפויי קיר שעוטפים את החלל ומגבים את העיצוב הייחודי", מספרת ניב טולדנו. "במרכז החדר יש מיטה רחבה שמצדיה ארונות פתוחים דמויי צריחים, הכל בתכנון מיוחד. לצד המיטה יש מדרגות עץ עם מעקה שמובילות לבמה גבוהה לטובת אזור משחק". את החללים המשופעים ואת ההרחקה מהקיר, שנוצרו מהרהיט המורכב, ניצלה ניב טולדנו למקומות אחסון, והחלל שנוצר מתחת לבמה (בין הקיר למיטה), משמש כארון בגדים. גם חדר הרחצה הצמוד הותאם לקונספט. מחיר: כ-150,000 שקל.