תל אביב היא עיר מרתקת, גועשת, רוחשת. עיר ללא הפסקה. אז נכון, הנוף שלה כולל מבנים רבים מוזנחים, חלקם נראים כקורסים, אבל תמיד יהיה אותו דייר אכפתי שיקשט את הכניסה, יטפל במרפסת או ידאג לצמחייה שמשתלשלת מהגג. ומכיוון שאת הגגות סביר להניח שלא תוכלו לראות מהמדרכה, החלטנו להביא לכם כמה דוגמאות לגגות תל אביביים מטופחים, שבהם נוצל השטח הנדיר עד הסנטימטר האחרון.
הגגות שהבאנו עוצבו על ידי הדיירים עצמם, או על ידי אנשי מקצוע, בהתאם לאופיים ודרישותיהם. כך ניתן לראות פתרונות וסגנונות שונים לצרכים דומים, כמו הנאה מבריזה של אחר הצהריים, פינות אוכל וישיבה, פינות משחק, גינות נוי ותבלינים, או הצללות. המשותף לכל הגגות הוא הנוף התל אביבי האורבני על השכונות הישנות, המגדלים המודרניים, הפארק או נתיבי איילון – תלוי במיקום הגג בעיר. קבלו מצעד של גגות תל אביביים מדליקים במיוחד.
צפון תל אביב: פינות רביצה וקשר ישיר עם הנוף
בדירת גג בעלת נוף היקפי מדהים שצופה על כל צפון העיר ומגדליה, תכננו במשרד INSIGHT Design Group גג שמדגיש את הנוף. "מאוד חשוב היה לשמור על קווים אופקיים, חומרים קלילים וגוונים בהירים שישתלבו עם הנוף", אומרת אולה אלישר, "מכיוון שמדובר במשפחה שמרבה לארח, דאגנו לכמה פינות ישיבה כולל פינת אוכל, סלון חיצוני ופינת רביצה ואפילו הוספנו ספסל היקפי שמאפשר ישיבה נוספת בזמן של אירועים גדולים".
גג נוסף בצפון העיר, שבזכות מעקה שקוף מקיים קשר בלתי אמצעי עם הנוף האורבני, הוא זה שעוצב עבור משפחה צעירה שחיפשה אי של שקט בתוך העיר. "שלוש הקומות של הבית זהות בגודלן ותוחמות מראה של קובייה, שיחד עם ההקשר הסביבתי של העיר שימשו עבורי מקור השראה בתכנון", מספרת אדריכלית מיכל שיין, "הגג הירוק עם הדשא המלאכותי ומערכת הישיבה משמש כפינה מפנקת של נחת שמקושרת ישירות לסלון".
מרכז תל אביב: דשא מלאכותי וצמחים בגובה אדמה
אדריכלים בשמת צפדיה וניר רותם ל-Sfaro אדריכלים תכננו את הגג לפי בקשותיה של בעלת הבית לרצף את האזור המיועד לישיבה וסביבו לעשות שימוש בדשא מלאכותי, שמשמש בעיקר את הילדים. "נוצרת תחושה של וילה באוויר, באמצעות מרחב רב שימושי פעיל לאורך כל שעות היממה וכמעט לאורך כל השנה. המראות הפנוראמיים של העיר כוללים גם הרבה גגות לא מנוצלים של דיירי הבניינים המשותפים שיכולים בעזרת הצללה וטיפול בשטח לייצר לעצמם מרחב ייחודי וליהנות מהבריזה", אומרים צפדיה ורותם.
דשא על גג במרכז העיר מצוי היה גם בבית משותף בסמוך לעירייה, שם החליט הדייר שגר בקומת הגג להפוך את מפלס מגוריו למקום שיהיה נעים לו ולכל דיירי הבניין שיוכלו להיכנס אליו דרך חדר המדרגות. "אותו דייר ארגן דק עם פינת ישיבה וכן דשא רחב ידיים וצמחייה לרווחת הדיירים, אך בסופו של דבר נאלץ לפרקו בשל דרישות בעלי הדירות במקום", מתאר בני נול לחברת רב נוי.
גינת גג נוספת של אותה חברה מצויה בדירה בבית לשימור באזור רחוב שנקין שבה, באמצעות טכנולוגיה ייחודית, נשתלו צמחים בגובה אדמה של עשרה ס"מ בלבד, כך שהגינון יוצא במפלס אחיד עם הדק. "מראה כזה הוא הכי קרוב לזה של גינה בבית קרקע", מסביר נול, "הגינה הזו היא דוגמה טובה לחלל אחיד בין סלון ומרפסת ולפרופורציות נכונות של צמחייה צנועה, שאינה גורעת מהנוף האורבני שמסביב ושמאפשרת לעין לרחף מעליה ולהרוויח עוד מרחב ואוויר".
עוד מרפסת גג קטנה יחסית של זוג צרפתי, היא זו שעוצבה על ידי INSIGHT Design Group בדירה קטנה במרכז העיר. "מכיוון שמדובר בדירת נופש, חשוב היה לשמור על חמימות ולכן נעשה שימוש בקנה מידה קטן, חומרים חמים וכפריים כמו אבן טבעית ועץ והרבה צמחייה", מסבירה אלישר, "כדי ליהנות מהנוף המרהיב של מרכז העיר נוצרו מספר מפלסים כמו הספה המוגבהת שמאפשרת זווית ראייה פתוחה יותר. דבר נוסף שנוסף כאן זו מקלחת חיצונית שמוסיפה המון כיף בימי הקיץ החמים".
סיפור מעניין מתרחש על מרפסת גג נוספת במרכז העיר, שם בחור שגר בדירה עוד מהיותו ילד, שיפץ אותה לחלוטין וכך גם את הגג הפורח שנהגה אמו לטפח. "יחד עם אדריכל הפנים יענקלה צנקר תכננו את המרפסת, כך שהחלפנו את השפע העצום של העציצים הקטנים שהיו במקום לטובת יצירת משהו נקי ומסודר", אומרת עתר ארזי מ"פרח משוגע". "דאגנו לשמר את האהבה לצמח ויחד עם זה ליצור מהפך חזותי נעים לעין".
"כשהגעתי לדירת הגג לראשונה היה ברור שהגג הוא גולת הכותרת והמקום היפה בבית", נזכרת ליחן אמיצי מאמיצי אדריכלים. "מכיוון שהיתר הבנייה מאפשר על הגג מבנה של 23 מ"ר בלבד, הוחלט שחדר השינה יהיה בקומה זו ושסביבו יעוצב הגג כסלון החיצוני של הבית שישמש הן את המשפחה והן לאירוח. הגג, שכולל דק, פינת ישיבה, גינה ובריכה קטנה, מאוד מפתיע מכיוון שעולים אליו במדרגות פיסוליות ולפתע נגלה מראה בלתי צפוי. כדי להשיג מקסימום הנאה מהנוף מסביב, הצבנו מעקה זכוכית באזורים בהם ישנו נוף פסטורלי אל פארק הירקון ואיילון וצמחייה סבוכה שמסתירה את הגגות הסמוכים ומאפשרת מבט אל המגדלים, באזורים בהם הנוף הקרוב לא יפה במיוחד".
מזרח תל אביב: צמחים מטפסים על הפרגולה
את דירת הגג בשכונת ביצרון שמתאפיינת בבנייה נמוכה יחסית, תכנן משרד דוידי רוזין אדריכלות לפי תכנית הגגות של תל אביב. למרות שמדובר בדירת גג של בית משותף, עדיין יש תחושה של בית פרטי, מכיוון שלכל דירה כניסה נפרדת ועיצוב ייחודי. "הגג בדירה זו תוכנן כדי למקסם את השימוש בו והוא מהווה מקום אלטרנטיבי חשוב לאירוח", אומרים האדריכלים, "מסיבה זו בחרנו לעצבו באמצעות פרגולה עם צמחים מטפסים, אדניות צמחייה, ספסלים בנויים ועמדת מנגל וכיור".
נווה צדק: רבותי, ההיסטוריה חוזרת
גג בליבה של שכונת נווה צדק הציורית עוצב במבנה פרטי, על ידי Witt אדריכלים, תוך שמירה על החוויה והאווירה השכונתית המיוחדות שבמקום. "מהמרפסת נשקף נוף לים ולמתחם האורבני של בית הטקסטיל הסמוך", מעיד אדריכל דובי וויט, "וכך נשמרת החוויה החזקה של גג היסטורי על רקע מבנים מודרניים".
דירת דופלקס בבניין חדש במרכז נווה צדק מתפארת במרפסת גג שמשמשת כאטרקציה המרכזית בבית. "במרפסת, שהאור והצל בה משתנים בכל שעה ביום, אני מרגישה שאני חיה ונושמת את השכונה", אומרת בעלת הבית שדאגה להציב בה צמחייה מרובה לצד פינת זולה ופינה לישיבה מסודרת יותר, לצד שולחן מתכת קטן.
יפו: גינת תבלינים וארגז חול
דירת הגג של משפחה צעירה נמצאת בלב יפו בבניין שמקורו בשנות השלושים של המאה הקודמת וששופץ עם הזמן. "מרפסת הגג, שהיציאה אליה גם מהסלון וגם מחדר השינה, משתרעת לרוחב הדירה ושטחה מגיע ל-130 מ"ר", אומר בעל הבית, "הגג מחופה קורות עץ אורן ועליו שתי סככות הצללה שמשמשות כפינת אוכל ופינת ישיבה, גינת תבלינים, ארגז חול, גזיבו עטוף מטפסים והמון שטח בשביל המשפחה וחיות המחמד שלנו".
אתם חייבים גם כמה סוקולנטים על הגג שלכם
רוצים לשדרג את המרפסת? תתארגנו על רהיטי גן שווים או ערסל אחד מדליק