במהלך שנת 2018 זכינו לפרסם מגוון עצום של בתים מכל הארץ - וילות ודירות שכורות, פנטהאוזים ודירות קבלן - בכולם השקיעו האדריכלים, המעצבים, בעלי הבית והדיירים מחשבה, עבודה, זמן וכסף. שמחנו לפרסם את כל הפרויקטים השונים האלה, ללמוד על תהליכי היצירה והבנייה ולקבל השראה. לקראת סוף השנה בחרנו מתוכם 12 שבלטו במיוחד - וילות ענקיות, בתים פרטיים וגם דירות שעוצבו בתקציבים נמוכים יחסית ודיירים יצירתיים.
כמו ספינת פאר: וילה בחיפה
זאת ללא ספק אחת הווילות המרשימות שראינו בארץ: שטחה יותר מאלף מ"ר, והיא ניצבת על הר הכרמל, במגרש ששטחו 2,000 מ"ר המשקיף אל הים התיכון. "רצינו לקשר את המבנה לים ולייצר צורה ששואבת השראה מעולם הימאות", סיפר אדריכל אריאל יאצק פרנקו, העומד בראש סטודיו לאדריכלות חדשנית המהווה חלק מקבוצת א' פרנקו, על המבנה הייחודי שנראה כמו יאכטה עם גגות הנראים כמו סיפון. "יצרנו מבנה שמחובר להר אבל הוא מאוד אווירודינמי". המבנה כולל ארבעה מפלסים: במפלס הרחוב יש חניה, המפלס העליון משמש את הדיירים – בני זוג עם ילדים בוגרים שלא מתגוררים בבית - ביומיום ונמצאת בו הבריכה הנראית כאילו היא מתחברת לים; המפלס האמצעי כולל חדרי שירות ואזור בילוי ופנאי וגלריה פתוחה; ובמפלס התחתון נמצאים חדרי האירוח.
במו ידיהם: דירה בחיפה
הדירה של ורד ומורן פיכמן – מעצבת פנים וצלם – בבניין כבן 50 על הכרמל היא דוגמה מושלמת לבוהו שיק וליצירתיות. "היה לנו תקציב מוגבל לשיפוץ, והחלטנו להשקיע אותו בדברים קבועים שהם חלק מהמבנה ושלא מחליפים אותם בתדירות גבוהה, כמו הרצפה, החלונות, הקרמיקות והדלתות", מספרת ורד. "מעט מאוד רהיטים ואביזרים קנינו. את חלקם קיבלנו בירושה מהסבים והסבתות. אחרים אספנו מהרחוב או קנינו בשוק הפשפשים ושיפצנו בעצמנו". אנחנו התאהבנו בפינת הישיבה שליד החלון הצרפתי, עם הספסל המזמין והערסל המרגיע.
בזווית הנכונה: וילה בהרי יהודה
"האתגר הגדול היה למצוא את הזווית הנכונה להקמת הבית כך שיוסתר מבחוץ, אבל מכל פינה יראו את הנוף עוצר הנשימה", מספרים אדריכלים דן והילה ישראלביץ'. בווילה, ששטחה 650 מ"ר והיא עומדת על מגרש ששטחו שמונה דונמים, מתגוררים בני זוג - אנשי עסקים שילדיהם הבוגרים אינם גרים עמם. הבית מעוצב בסגנון מודרני וכולל אלמנטים ייחודיים כמו הבריכה הבולטת מעל הקרקע ומפל זורם בהיקפה. עדות למחשבה שהושקעה בתכנון אפשר למצוא אפילו בשירותי האורחים, הכוללים שתי אסלות בגדלים שונים, לשימושם של ילדים ומבוגרים, וכן שני כיורים בגבהים שונים. "אני מאוד אוהבת את הכיורים בשירותי האורחים שעשויים מאבן שמסותתת בשני גבהים", משתפת הילה ישראלביץ'. "בגלל שיש הרבה נכדים, בעלי הבית ביקשו אפשרות נוחה לשימוש לקטנים וגדולים".
קירות אבן מ-1925: דירה בירושלים
דירת הקרקע בבית אבן שנבנה ב-1925 בירושלים שימשה את בני הזוג, יהודים בריטים, בביקוריהם בארץ. כשהחליטו לעלות לארץ פנו בני הזוג ללוטן זינגר וגלעד זעפרני מסטודיו OPA והבית עבר שיפוץ מקיף. במהלך השיפוץ שונתה חלוקת החדרים והחלונות המקוריים הוחלפו בחלונות עם פרופיל בלגי חדשים בגוון שחור המדגיש את הצורות המקוריות. קירות האבן נוקו מהטיח ונחשפו. הרצפות המקוריות פורקו, טופלו ושולבו מחדש בחדרים. כדי לשמור על הסגנון המקורי נבחרו גוונים טבעיים. גם דלת הכניסה המקורית נשמרה, ונצבעה בירוק-טורקיז.
משחק של גילוי והסתרה: וילה בהרצליה פיתוח
נכון, יש לא מעט פרויקטים בשחור-לבן מינימליסטי בארץ, אבל הווילה הזאת, שתכננו אדריכלית רחל שיינפלד בשיתוף אדריכל רז מלמד עם סטיילינג של מלמד בשיתוף אדריכלית עומר דנן, בולטת במראה הנקי ובעיצוב המדויק שלה. קומת הקרקע כוללת סלון בגובה כפול עם שתי חזיתות זכוכית המשקיפות לבריכה. החלונות הגדולים מוצללים באמצעות מערכת של תריסי רפפה חיצוניים ומוסתרים. את המראה משלים גרם המדרגות המרחפות העשויות מתכת.
גילו אוצר מאחורי הקיר: דירה בתל אביב
בשיפוץ היסודי הראשון שנערך מזה 80 שנה בדירת הקרקע, ששטחה 65 מ"ר, הצליחה המעצבת קרן בר לשמר אלמנטים רבים מעיצוב הבאוהאוס המקורי ולשלב אותם במראה המעודכן. הוקסמנו מהחידוש של חלונות העץ, משילוב הרצפות המצוירות בחדרי השינה ומהתריסים שהוסבו להסתרת מכונת הכביסה והמייבש. המוקד של הדירה המשופצת הוא המטבח, שם התגלה קיר לבנים ישן המשתלב להפליא עם הארונות המודרניים, המחופים פורמייקה בצבע פודרה עם משטח אבן קיסר לבנה.
מהפך בבניין המשותף: דירה ביישוב במרכז
השיפוץ המוצלח שעשה אדריכל צח רונן בדירת הקרקע נעשה תוך התאמה לאופי המקום, הנוף והסביבה והתוצאה היא בית עם חללים מרווחים ונעימים, מוצף באור טבעי המאפשר לנוף המשתנה של הים ללוות את הדיירים מזריחה עד שקיעה. במהלך השיפוץ, שבו גדל שטח הבית לכ-160 מ"ר, היה צורך להתמודד גם עם האתגרים הנובעים מהבנייה ליד הים. בגלל מצבו של הבית, שסבל מסימני הזמן והשחיקה הנובעים מהקרבה לים, כגון התפוררות טיח, סדקים, רטיבות ועוד, נעשו בו שינויים רבים תוך ששולבו בו אלמנטים קונסטרוקטיביים מהשלד של הבניין הישן.
אווירה של מלון איכותי בתאילנד: וילה בתל אביב
בני הזוג קנו בית משנות ה-70 במרכז העיר ועשו בו שיפוץ מסיבי בעזרת אדריכלית יוליה סטרוסלסקי, עדי ותמר סמט ממשרד סמט אדריכלים ואדריכלי הנוף סמדר מור ואליק אבידן ממשרד מור אבידן. התוצאה המרשימה מורכבת מחללים מוארים, עיצוב פנים מודרני וגינה שהיא מעין גן עדן פרטי, עם בריכה וצמחייה בסגנון אסייתי.
מהפך מקסימלי בתקציב מינימלי: דירה בחולון
ב-300 אלף שקל בלבד הפכה המעצבת עדי קדמי דירת 100 מ"ר מיושנת בחולון לקן חמים לאם ושלושת ילדיה. לדירה, שבה היו ארבעה חדרים, נוסף חדר כדי שלכל ילד יהיה חדר משלו, והסלון המטבח אוחדו לחלל אחד, שאפילו כולל פינת עבודה. התשתיות הוחלפו, הרצפה חופתה בפרקט וקיר הסלון הוחלף בחלונות זכוכית ענקיים, אבל מבחינתנו השיפוץ הזה הוא בעיקר דוגמה משובחת למה שאפשר לעשות עם צבע בזכות השילוב היפה של המטבח הוורוד וגוני הכחול בסלון.
נושקת לחורשה: וילה ביישוב קהילתי
המעצבת עינב גלילי התאימה את הבית, שגודלו כ-300 מ"ר, לבני הזוג שילדיהם עזבו את הבית. במהלך השיפוץ היסודי והמקיף הוחלף גג הרעפים בגג עם קורות עץ גלויות ונפתחו בבית פתחים גדולים בכל החללים כדי להציג את הסביבה הטבעית הירוקה העוטפת אותו ולהכניס אור טבעי רב. מרשים במיוחד האלמנט המחופה אבן בחלל הציבורי, שנבנה סביב העמודים התומכים. בתוכו שלובו הקמין, ארון המעילים וטלוויזיה המשמשת את היושבים ליד האי במטבח.
בזכות תקרת הזכוכית: פנטהאוז בגבעתיים
בתקציב מאתגר של 150 אלף שקל הצליחו המעצבים אליאור סייג ובן ברוידא מסטודיו LOROS TLV ליצור מראה מעודכן בדירה, ששטחה כ-245 מ"ר. מתחת לסקיילייט עוצר הנשימה הציבו המעצבים את הסלון ופינת האוכל. הם שכנעו את בעלי הבית להוסיף צבעים עדינים לחלל ועיצבו גופי תאורה מיוחדים בעלי זרועות ארוכות במיוחד.
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
לא עוד וילה מפונפנת: בית צמוד קרקע בשדות ים
הבית שבו מתגוררת משפחתה של המעצבת קארין מגנאג'י קליין נבנה בשנות ה-40 מחול וצדפים ובקושי ראו ממנו את הים הקרוב. כדי לפתוח את הבית לנוף הוסר במהלך השיפוץ הקיר המערבי והוחלף בחזית זכוכית בפרופיל בלגי שחור, המפרידה בין הסלון לרחבת הדק בכניסה. הרצפות הוחלפו ביציקת בטון בתוספת פיגמנט לבן, וגם הקירות ורבים מהרהיטים לבנים. לכך נוספו פריטים רבים ששיפץ ניר קליין, בעלה של המעצבת, כמו הדלתות הפנימיות, ארון מתריסי עץ במטבח והמראה בחדר ההורים. את תחושת הנופש משלים המקלחון המחופה בפסיפס בצבע מנטה בחדר הרחצה.