מצוקת המגורים בארץ שלנו היא לא עניין חדש וגם לא כזה שייפתר בזמן הקרוב. ניסיונות לאתר פתרונות נגישים וזולים נעשים על יד משרד השיכון, והצעות מקוריות מגיעות מאדריכלים ומומחים לדבר. אחד הפתרונות, שדווקא נראה אטרקטיבי, הוא מכולות מטענים המוסבות לחללי מגורים לכל דבר.
מתברר שעניין המכולות למגורים נבחן זה שנים, וכך גם הקמתן של ערי מכולות, שבדומה למה שכבר קורה באירופה, ישמשו כמתחמי מגורים לצעירים. ממש בשבוע שעבר חנך השר יאיר לפיד את שכונת המכולות הראשונה בישראל שהוקמה בעיר לוד במטרה לשמש סטודנטים צעירים. השכונה נוסדה ביוזמת משרד האוצר ועמותת 'איילים', ועל הפרויקט ניצחו יחד אדריכליות שמרית פלורסהיים ועינת לשם ממשרד אדריכלים box-es.
עוד באתר לעיצוב הבית:
- כך תהפכו את החצר לאטרקציה
- ספינות אדמה: הבתים ששחררו את יושביהם מהעבדות המודרנית
- למי קראת פח? וילות מהממות ממכולות
דירת 60 מ"ר מעוצבת
כל אחת מדירות המכולה בפרויקט החדש מורכבת משתי מכולות צמודות זו לזו המתפרשות יחד על שטח מכובד של כ-60 מ"ר. דירות המכולה מכילות מטבח, סלון, שני חדרי שינה, פינת עבודה וחדר רחצה, והן נמסרות לדיירים הסטודנטים תמורת אלף שקל בלבד לחודש כשהן מבודדות, מרוהטות, ממוזגות ובעלות מערכות אינסטלציה מפותחות.
"אל המכולות נחשפנו בחו"ל", אומרות שמרית פלורסהיים ועינת לשם, השותפות למשרד box-es, "אינספור האפשרויות שהן עשויות לספק הקסימו אותנו. הרעיון שלפיו אפשר לקחת קופסה בעלת מבנה נתון, להסב אותה לבית ולעצב אותה בצורה נכונה ומיוחדת פשוט גאוני. התוצאה המתקבלת היא אדריכלות ייחודית שהיא גם ירוקה וחסכונית בזמן ובעלויות וגם בעלת שיק עיצובי יוצא דופן".
מה ייחודו של כפר הסטודנטים בלוד?
"מעבר לכך שהקמנו בניין בן שלוש קומות עם 18 דירות במהירות שיא של 42 יום בלבד, מדובר בפרויקט הראשון מסוגו בארץ, ואנחנו בהחלט מקוות שזוהי ראשיתה של דרך חדשה באדריכלות הישראלית".
בלי סוף יתרונות
מקורן של המכולות, שהופכות לבתי מגורים לכל דבר, הוא בתחום השינוע הימי והובלת הסחורות בעולם. מכיוון שהן מורגלות בתנאי שטח קשים, כמו שחיקה ותנאי מזג אוויר, גם כשהן ממוחזרות מצבן נשאר לא פחות ממצוין.
מתברר שלבנייה ממכולות יש לא מעט יתרונות. כך למשל אפשר לשנע אותן בקלות יחסית ממקום למקום, להניח אותן זו על גבי זו ולבנות בקומות כמו בלגו, לחבר אותן זו לזו ובכך להגדיל את שטח הפנים משמעותית בעת הצורך, לעשות בהן שימוש חוזר ומובן שגם ליהנות ממבנה חזק ועמיד בפני נזקים סביבתיים ונזקי מזג אוויר. לא פחות חשובה היא גם האמירה החברתית המאפשרת מגורים לגיטימיים במבנה מלא יתרונות חברתיים וכלכליים שעשוי לשנות את נוף המגורים בארץ כפי שכבר עשה בעולם.
מהם יתרונות המגורים במכולה?
"המכולה היא פתרון ירוק לכל דבר, שכן מדובר במוצר שסיים את תפקידו ומקבל כך חיים חדשים. פעולת המיחזור מסייעת לאיכות הסביבה ומונעת זיהום אוויר. כך, השימוש בהן מונע הטמנת מאות אלפי גופי ענק מתכתיים בקרקעית הים, חוסך כריתת עצים לבנייה ומבטל חפירות עמוקות ומיותרות באדמה. מעבר לכך, הבנייה מהירה, תעשייתית ומודולרית, ואינה דורשת הרבה עבודה בשטח. בשל כך ברור שהתוצאה, שמקורה במפעל תעשייתי מפוקח, יוצאת ברמת הגימור הגבוהה ביותר והפתעות שליליות כמעט אינן צצות. מכיוון שהכול, בסופו של דבר, מתורגם לכסף, ברור שעלויות הפרויקט נמוכות בצורה מובהקת ונטולות סטיות לא מבוקרות".
גם העיצוב חשוב
בתי המכולות מאפשרים לשלב בנייה קלה בתוכם באמצעות קירות גבס שמצמצמת לכלוך, רעש וזיהום שנוצר באתרי בנייה. כך גם הגמישות בתכנון עיצוב הפנים גבוהה וניתנת לשינוי בקלות. מעבר לכך, כל לקוח יכול ומוזמן לבחור לעצמו כל חיפוי שהוא, פנימי וחיצוני, כך שיתאים לדרישותיו ולטעמו.
איך אפשר לשחק עם עיצוב הפנים?
"ניתן לתכנן עיצוב פנים כראות עיני המעצב או הדיירים והאפשרויות הן בלתי מוגבלות. מכולה בודדת יכולה להפוך לדירה בסיסית, ואילו צירוף של כמה מכולות יכול להוביל לעיצובה של וילה מרווחת וחלומית".
כיצד פותרים בעיות כמו הכנסת מערכות מיזוג, מים, חשמל, ביוב וכדומה?
"בנייה ממכולות מספקת את כל הדרוש למגורים נוחים ונעימים. יש בהן בידוד תרמי ואקוסטי מיטבי וכן אינסטלציה, חשמל, גימור פנימי וחיצוני וכל מה שדרוש. למעשה, כשנמצאים בתוך מכולה שמוכנה לדיור, אי אפשר לדמיין שמדובר באותה קופסת מתכת שמשמשת למטען ומוכרת לנו מהנמלים".
מי עשוי להיות קהל היעד למכולות?
"מכולה יכולה להיות דירת סטודנט, בית משפחתי, וילה פרטית וגם בית קפה, מסעדה וחנות. כך למעשה הן הופכות יעילות לשימושים וקהלי יעד שונים".
האם יש לכן פרויקטים נוספים בקנה?
"יש לנו בהחלט רעיונות, אבל הם נמצאים בשלבים כאלה שלא ניתן להרחיב עליהם את הדיבור. הצעה אחת שלנו היא בית קפה טייק-אוויי שיעוצב במכולה ניידת ויוכל לזוז ממקום למקום".
משרד box-es מתמחה בהקמת מבנים ממכולות. אדריכלית עינת לשם בוגרת אדריכלות באוניברסיטת תל אביב ובמשך שנים צברה ניסיון רב בבנייה, התנהלות מול רשויות, תכנון ועיצוב. אדריכלית שמרית פלורסהיים בוגרת אדריכלות באוניברסיטת תל אביב ובאוניברסיטה של צ'ילה, ואת ניסיונה המקצועי צברה בניו יורק, שם התעמקה בתכנון, עיצוב פנים ועיצוב מסחרי ותדמיתי.
שמרית פלורסהיים ועינת לשם ממשרד אדריכלים box-es