אם במקרה שאלתם את עצמכם היכן מבלים בימינו בני ה-40-20, תפתחו גוגל מאפס: ראשון לציון היא תל אביב החדשה, וחוץ מצ'ק ליסט שכולל חופי ים, קניונים, ברים, מסעדות ובתי קפה, יש בה אפילו חנייה. את היתד הראשונה בדרך להפיכתה של העיר הרביעית בגודלה בישראל למעצמת תיירות תקע המלון החדש שנפתח בה לפני כחודש "רפאל האוס", שהוא גם המלון הראשון בעיר.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> מצווה לשמוח: הצצה לבית האלגנטי של עדן ועודד ברעננה

>> די לחפור: כל מה שחשוב לדעת על טרנד הבריכות במכולות

 

המבנה שמאכלס את 31 החדרים והסוויטות של המלון הוקם בסוף המאה ה-19 על ידי הברון רוטשילד ועבר שימור מחמיר. הוא שימש כבית הפקידים של הברון ולאחר מכן כבית העירייה ושמר על אופיו ושורשיו לאורך השנים, עד ששופץ ועוצב בסגנון קלאסי אלגנטי שמתכתב עם ההיסטוריה שלו. הקונספט שנבחר למלון הוא feel Rothschild, ובין הקירות מרחפת נהנתנות עכשווית בסטנדרטים תואמים לשושלת הבנקאים היהודים המכובדת – חומריות קלאסית, טרקלין מפואר, פינות קפה אלגנטיות, משקה ליד המיטה, מצעים מפנקים ורוח התקופה ההיא שורה בכל פינה.

 

רפאל האוס - 1 (צילום: אורי אקרמן)
צילום: אורי אקרמן
רפאל האוס - 2 (צילום: אורי אקרמן)
צילום: אורי אקרמן
רפאל האוס - 4 (צילום: אורי אקרמן)
צילום: אורי אקרמן
רפאל האוס - 3 (צילום: אורי אקרמן)
צילום: אורי אקרמן

המלון בנוי משני חלקים - מבנה מקורי ומבנה שהוסיפה העירייה בשנת 1975, ויחד הם יוצרים מפלסים שמעוצבים באופן אחיד בין הישן והחדש. בקומת הקרקע של המבנה המקורי מבואת כניסה, חדר ישיבות, קבלה, פטיו פתוח לשמיים ושני טרקליני אירוח, ומאחוריהם שלושה חדרים, ובקומה השלישית סלון, סוויטה וחמישה חדרי שימור עם קורות מקוריות שעברו שחזור. במבנה החדש יותר נמצאים שאר החדרים, והפטיו המרכזי משותף לכולם ונצפה מכל קומה. המבנה החדש כולל גם קומה 1- עם חדרי גן ודשא בחצר האחורית, אליה יתווספו בעתיד פינות ישיבה ואדניות שיעניקו פרטיות.

כמו קפיצה במנהרת הזמן

מיקומו של המלון במדרחוב רוטשילד במרכז העיר הופך אותו לאבן שואבת עבור המבקרים במרכזי התרבות, ההיסטוריה והבילויים שנמצאים בסמוך. יחד עם זאת, המעבר מהמדרחוב למלון החדש מרגיש כמו קפיצה במנהרת זמן לעולם אחר: רצפת שיש קלקטה בשחור ולבן וורידים אפורים היא הדבר הראשון שבו נתקלות העיניים, והמבט ממשיך לפטיו מואר ממוסגר בפרופילי אלומיניום שחור. משני צידי הכניסה חדר ישיבות, והטרקלינים המחוברים ביניהם מרוהטים בקפידה. שיש בצבעוניות של שחור ולבן עוטף גם את ספי החלונות בחללי המדרגות ובמסדרונות החדרים ומעניק נגיעה אירופאית. מעקה המדרגות עשוי פליז, וחומרים טבעיים כברזל שחור מופיעים ברחבי החלל, כמו גם במשרבייה החוצצת בין אזור הקבלה לכניסה המונגשת בצד המבנה, שנראית כאילו נוצרה על ידי חרש ברזל מתחילת ימי המושבה. 

החלוקה בין הישן והחדש מורגשת רק למי שמבחין בין קירות המבנה הישן בקומת הכניסה, המחופים שליכט אקרילי מחוספס, ובין קירות המבנה החדש החלקים למגע. בחדרים, במסדרונות ובקומת הכניסה תלויים לא פחות מ-70 תמונות אמנותיות המשרות תחושה של הידור ישן עם קריצה עדכנית להיום, למשל אישה מכובדת שנראית כאילו לקוחה מהמאה ה-17 שמנפחת בלון ממסטיק או אביר עם משיכת מכחול ורודה שמכסה את פניו. התמונות, שיצרו סטודיו דניאל זקן וחיה ברק כחלק ממיתוג המלון, תלויות בחדרים במסגרות ישנות או במבואות כהדפסים על פרספקס, חומר חדש ועדכני לימינו.

 

רפאל האוס - 8 (צילום: אורי אקרמן)
צילום: אורי אקרמן
רפאל האוס - 10 (צילום: אורי אקרמן)
צילום: אורי אקרמן
רפאל האוס - 11 (צילום: אורי אקרמן)
צילום: אורי אקרמן
רפאל האוס - 12 (צילום: אורי אקרמן)
צילום: אורי אקרמן
רפאל האוס ראשון לציון (צילום: אורי אקרמן)
צילום: אורי אקרמן
רפאל האוס ראשון לציון (צילום: אורי אקרמן)
צילום: אורי אקרמן
רפאל האוס - 9 (צילום: אורי אקרמן)
צילום: אורי אקרמן
רפאל האוס - 13 (צילום: אורי אקרמן)
צילום: אורי אקרמן

את ההסבה של המבנה ההיסטרי למלון יזמה עיריית ראשון לציון, שקיבלה את המבנה במתנה ויצאה במכרז פומבי לפני חמש שנים. הזוכים, זהבה וניסים סרוסי, הם תושבי העיר ובעלי חברה פרטית לאוטובוסים," מאיה תור", העוסקת בין היתר בתיירות. הרעיון להגיש מועמדות ולזכות קסם למשפחה, שמחוברת בשורשיה לעיר: "זה היה חודש לאחר מות חמי, רפאל סרוסי", מספרת זהבה סרוסי בעודנו ישובים בחדר הישיבות עם מעצב הפנים איציק פדידה. "בעלי החליט שאם יזכה ינציח בשם המלון את אביו, שהיה איש נעים הליכות, מארח למופת ונהנתן לא קטן".

כדי להגיע למקורות המבנה דרך חיפויים שכיסו על המבנה במשך השנים, גויסו לפרויקט אדריכלי השימור גיורא ודרור סולר, שתחת פיקוח קפדני של מחלקת השימור חשפו קורות ועיטורים ושִחזרו את התריסים והדלתות, ביניהן דלת הכניסה המקורית מ-1883, שנמצאה במצב ריקבון. הוויז'ן האירופאי גובש בהתאמה לאופיו של המבנה – שהיה בין הראשונים שנבנו בעיר על ידי הברון – ולמקום שלו ברצועה השייכת למתיישבים הראשונים של העיר, או במילים של ימינו, "שביל הראשונים". בשלב הסקיצות והחלוקה לחדרים היו מעורבים האוסמן אדריכלים, ועל המשך העיצוב הופקד לאחר מכן פדידה.

כל פיס מקבל את המקום שלו

"איציק התמודד עם אתגרים כמו קירות שלא ניתנים להזזה או חציבה ועיטורים שנמצאו עליהם והכתיבו את עיצוב המעטפת כולה", מספרת סרוסי. לצורך העיצוב טס פדידה לערי איטליה, שהן מבירות העיצוב העולמיות, כדי לספוג השראות מבתי מלון ברוח המבנה. "מצאתי פינות קסומות, שלל חומרים כיאה למקום, טקסטיל משובח ותרחישי תאורה מגוונים", הוא אומר. "כיוונתי לכך שהעיצוב ברפאל האוס לא יחזור על עצמו, וכל פיס יקבל את המקום שלו כדי שאורחי המלון יופתעו כל הזמן".

 

רפאל האוס - 6 (צילום: אורי אקרמן)
הפטיו | צילום: אורי אקרמן
רפאל האוס, ג, פטיו (צילום: לימור קלר)
הפטיו | צילום: לימור קלר
רפאל האוס, ג, משרבייה (צילום: לימור קלר)
משרבייה | צילום: לימור קלר
רפאל האוס, ג, הטבעות על טיח (צילום: לימור קלר)
הטבעות על טיח | צילום: לימור קלר

טרקלין אחד מעוצב כסלון מרובה טקסטיל ואקססוריז ובצמוד לו טרקלין עם פינות ישיבה קטנות ואינטימיות, המוקפות בעמדות שמציעות קפה, חליטות תה, עוגות ופיצוחים. הספות משלבות עור, עץ ומתכת, ומסתורי המיזוג הם פיס נגרות מאלון צרפתי מקופל ופליז, שנראים כקומודה לכל דבר. מוטיב ה"אקורדיון" המתקפל של העץ חוזר גם בשידות שונות ברחבי החלל ובעמדת הקבלה. גופי התאורה משלבים סגסוגת של שיש מאיטליה ופליז, והנברשות קלות משקל כדי לא להעמיס על התקרה המקורית. גם בפטיו הפעיל יכולים להתיישב מספר אנשים בו זמנית, כל אחד בפינה אחרת – סלון, לאונג', שולחן בר קפסולה, שולחן אוכל – ולהרגיש אינטימיות בתוך טבע עירוני.

במבואות ובמסדרונות שובצו חפצי חן משוקי פשפשים ומאוספו הפרטי של פדידה כמעצב פנים כשהם מספרים סיפור של תקופות אחרות, לצד אביזרים חדשים יותר שנרכשו בארץ בהתאם לקו העיצובי הנבחר. כורסת עור נראית כאילו רוטשילד ישב בה ועזב, השטיחים עבים ומעניקים תחושה של בית, ובדי קטיפה עם פרנזים וגדילים מקשטים את הפתחים במבנה השימור, שכולל גם סלון מעוצב בקפידה בקומה השלישית.

הצצה למרתף היסטורי עם קשתות

תוספת מבנית של גבס במבואת הכניסה למלון משמשת לטובת תשתיות, תוך שמירה על אווירת המקום. המדרגות המקומרות צופו שיש, וממנו צומח מעקה ברזל שחור תואם בקימוריו, המשתלב עם הרצפה אך לא בולט מדי. פס תאורה מאיר את העיטורים שנחשפו וצוירו כהשלמה, ומנורות התלויות מהתקרה הגבוהה יורדות לגובה מוחשי יותר כדי להשרות חמימות. באזור הכניסה המונגשת מעטרות את הקיר הטבעות טיח מובלטות של עיטורים פרחוניים כדי לדמות את העבר בעזרת אלמנטים של היום.

בעבודות השחזור נחשף המרתף ההיסטורי בעל מבנה הקשתות וקירות עבים במיוחד, ונפתחה לו גישה חיצונית מהרחוב דרך מדרגות וחצר אנגלית. עד שיוחלט מה יוקם בו, הוא נהנה בינתיים מחלון הצצה קטנטן בתקרתו, ששוחזר ונפתח לרצפת אזור הקבלה, ונאטם עם זכוכית כדי שניתן יהיה לדרוך עליו ללא חשש.

רפאל האוס שביל הראשונים מוזיאון ראשלצ (צילום: לימור קלר)
שביל הראשונים מוזיאון ראשון לציון | צילום: לימור קלר
רפאל האוס, ג, מבט למדרחוב מחדר לשימור (צילום: לימור קלר)
מבט למדרחוב מחדר לשימור | צילום: לימור קלר
רפאל האוס, ג, שביל הראשונים קיוסק (צילום: לימור קלר)
שביל הראשונים קיוסק | צילום: לימור קלר
רפאל האוס, ג, באר ומגדל מים במדרחוב (צילום: לימור קלר)
באר ומגדל מים במדרחוב | צילום: לימור קלר
רפאל האוס, ג, מדרחוב שוקק (צילום: לימור קלר)
מדרחוב שוקק | צילום: לימור קלר
רפאל האוס, ג, מדרחוב (צילום: לימור קלר)
מדרחוב | צילום: לימור קלר
רפאל האוס, ג, סצינת ברים שוקקת (צילום: לימור קלר)
סצינת ברים | צילום: לימור קלר

החדרים נחלקים לחדרי שימור במראה תקופתי וחדרים מודרניים יותר בצבעים ניטרליים. חדרי הרחצה הם חלק מהחלל, וקירותיהם עשויים זכוכית עם מדבקה חלבית לשמירה על פרטיות. את הצבע מוסיפים כיסאות, הדומים ואמנות, ובכולם משודרת יוקרה המלווה בפינוקי המלון לאורחים שהם תמהיל של תיירים מחו"ל, אנשי עסקים שמחפשים את הקרבה לנתב"ג, חברות שונות ואף כלות המתארגנות במקום לפני יום הכלולות.

 "אין בעיר מלון והדרישה מהסביבה גדולה", אומרת סרוסי, שמשפחתה השקיעה במקום 20 מיליון שקל. "במיוחד כשמסביב מתפתחים חיי תרבות ובילוי ענפים". המלון מציע חבילות תוכן ותרבות בשיתוף ה-LIVE פארק ראשון לציון והיכל התרבות בעיר, ובקרוב צפויים להירקם שיתופי פעולה עם מגוון מסעדות ושפים מובילים כדי לחוות את העיר והמלון בצורה משלימה. במהלך השנה הקרובה צפויה להיפתח במלון מסעדה.

מלון רפאל-האוס, רוטשילד 24, ראשון לציון. מחירי ההשקה נעים בין 800 שקלים לזוג באמצע השבוע ל-1,100 שקלים בסופ"ש, וכוללים ארוחת בוקר באחת משתי מסעדות במדרחוב.