בית ותיק במושב עין שריד שופץ ונוספה לו קומה שנייה, כדי שיתאים לצורכי המשפחה שמתגוררת בו כבר 11 שנים – זוג הורים עם שני ילדים בגיל ההתבגרות וילדה קטנה. אב המשפחה בתחום ההייטק, האם היא מעצבת הפנים מורן פרי, והיא זו שתכננה את השיפוץ ועיצבה את הבית. שטח הבית המקורי היה 130 מ"ר בקומה אחת, עם 4 חדרי שינה. בתוספת הקומה השנייה שטחו של הבית כעת הוא 190 מ"ר, והוא כולל יחידת הורים וחדר עבודה בקומה השנייה ושינויים מבניים נוספים בקומת הקרקע.
>> משופצת מהניילון: ההצעה המפתה של עיריית הרצליה
>> זה מה שגרם למור רדמי לברוח מהדירה השכורה שלה
התכנון סביב הפטיו אפשר קשר עין וזרימת תנועה בין חלקי הבית
המושב הקטן בלב השרון הוא בעל אופי כפרי, מוקף פרדסים ושדות. הבית המקורי תוכנן כאשר שני הילדים הגדולים, כיום בני 18 ו-16, עוד היו קטנים ובזמנו ההורים רצו להרגיש כל הזמן קרובים אליהם והתכנון היה בהתאם, עם דגש על החיים במרחב הציבורי. תכנון הבית סביב הפטיו אפשר קשר עין וזרימת תנועה בין כל חלקי הבית ויצר מרחב משותף מרווח. לאחר 11 שנה בבית כבר היו בו 3 ילדים, הצרכים של המשפחה השתנו וכולם היו צריכים קצת יותר פרטיות – דבר שהורגש בעיקר בתקופת הקורונה. מבחינה עיצובית הרגישו בני הזוג צורך "לחמם" את התחושה בבית, לשם כך נבחרו צבעים וחומרים טבעיים כמו חום חלודה לחלונות והרבה שימוש בעץ ובאבן, גם בבחירת חומרי הגמר וגם בריהוט. החלטה נוספת הייתה לחפות את קירות הפנים בטיח טבעי על בסיס אדמה, שבנוסף לוויסות התרמי שלו הוא עוטף את הבית מבחינה תחושתית. האילוץ העיקרי היה לתכנן גם את הקומה השנייה סביב הפטיו שממוקם במרכז הבית, ולהישאר במגבלות תוספת הבנייה המותרת.
משך השיפוץ: כ-8 חודשים. עלות השיפוץ: כמיליון שקלים, כולל בנייה של קומה חדשה, שיפוץ של הקומה הראשונה, ושיקום גינה.
בקומת הקרקע נהרס אחד החדרים ובמקומו נבנו המדרגות המובילות לקומה השנייה + חדר שרות, חדרי הילדים המתבגרים הוגדלו ונפתח בהם פתח יציאה לחצר לפינת ישיבה וזולה פרטית. בחדרי הרחצה הוחלפו הכלים הסניטריים והחיפויים, המטבח הישן הוחלף, החלונות הצבועים כחול הוחלפו לחלונות בצבע חום חלודה. המרחב הציבורי של סלון ומטבח והמעברים חופו בטיח טבעי. הקומה השנייה נבנתה ובה פינת עבודה המובילה אל יחידת ההורים אשר נפתחת אל מרפסת פרטית וכוללת גם חדר ארונות וחדר רחצה; פרטי נגרות תוכננו לפי הצרכים החדשים וחלק מהריהוט הוחלף או חודש. גם הגינה - שנהרסה ברובה במהלך השיפוץ המסיבי, חודשה.
דגש על קשר פנים וחוץ וחיבור לאור טבעי
בכניסה חולפים על פני עץ אקליפטוס בן 100 שנה בגינה ונכנסים לבית דרך דלת עתיקה מעץ טיק. במבואת הכניסה הקטנה יש אחסון מובנה לנעליים ותיקים. כאמור, הבית תוכנן סביב פטיו מוקף ויטרינות, במרכזו עץ פיטנה שופע פריחה לבנה וריחנית ועל הקיר החיצוני ממול מטפסים גפנית וקיסוס. כמעט מכל פינה בבית ניתן לראות את הפטיו והצמחייה, בהתאם לערך הביופיליה - עיצוב בהשראת הטבע, שימוש בחומרים טבעיים, אלמנטים וצבעים מהטבע ודגש על קשר פנים וחוץ וחיבור לאור טבעי. הבית עוצב ברובו בחומרים טבעיים- בטון, ברזל, אבן, טרקוטה ובמבוק, וגם פרטי הדקורציה והאמנות בבית הם בהשראת הטבע. קומת הקרקע מרוצפת בטון מוחלק, והקירות מחופים בטיח מינרלי בגוון חול.
תכנון המרחב הציבורי סביב הפטיו והתקרה הגבוהה יחסית מאפשרים תחושת מרחב וחלל מרווחים למרות שהבית אינו גדול. רוב חודשי השנה כל חלונות הפטיו נפתחים ויש מעבר חופשי דרכו מהסלון ישירות לחדרים והרבה אור טבעי וצמחייה שמשתנה עם עונות השנה. החדרים בנויים סביבו וניתן לראות מהסלון והמטבח כל מי שיוצא מהחדר. הריהוט בסלון ובפינת האוכל הוא מעץ טבעי. המטבח החדש מעץ אלון, יש בו שיש גרניט טבעי וסמוך אליו יציאה לפינת אוכל חיצונית עם ספסל בנוי מחופה אריחים מרוקאים ורדרדים, ועל הגדר קיר ירוק של צמחייה. זו אחת מפינות המפגש הרבות בבית, מקום לכל הטקסים הקטנים של היומיום- הקפה של הבוקר, הישיבה הזוגית האינטימית בסוף היום ועוד. מהסלון יש יציאה לפינת ישיבה נוספת, תחת הפרגולה, ובה ספה מפנקת, שולחנות אבן טרוונטין ונדנדה. בחצר תלויים כמה ערסלים. שרותי האורחים שופצו וחופו באריחים מרוקאים בגוון טרקוטה עדין ובנגרות בחיפוי משטח אבן גרניט.
זולה פרטית למתבגרים כדי שיוכלו לארח חברים בנפרד
במקום אחד מחדרי הילדים נבנו מדרגות בנויות בחיפוי טרצו עדין ומעקה בנוי בחיפוי טיח טבעי. בשטח שנותר לצד המדרגות תוכנן חדר שרות וכביסה בעל ארון אחסון ענק למצעים ומגבות. החדר של הבת הקטנה הוא הממ"ד, ומכיוון שהוא לא גדול הוחלט לנצל את התקרה הגבוהה ולתכנן נגרות שתנצל את השטח בצורה המקסימלית, וכך תוכננה מיטה מוגבהת מעץ ליבנה ומתחתיה מקום אחסון רב. לצד המיטה ארון קיר גדול, שטיח בצורת עלה ושולחן כתיבה תואם. חדר הרחצה הכללי שופץ, הרצפה חופתה בטדלקט בגוון חום, והקירות בחיפויי דמוי אבן. שידת הכיור מעץ אלון עם משטח אבן טבעית. לחדרי הילדים הגדולים מגיעים דרך המסדרון, שבצידו האחד נשקף הפטיו ובצידו השני ספריית עץ עדינה. שני החדרים רוהטו ברהיטי עץ ונגרות מותאמת, הם הורחבו קצת ונפתחה בהם ויטרינת יציאה לפינת ישיבה וזולה פרטית של הילדים כדי שיוכלו לארח חברים בנפרד. פינת הישיבה רוצפה אבן טבעית ומוקפת בצמחייה עשירה, יש בה ערסל ופינת מדורה.
מיטת מרבץ במרפסת שהופכת ברגע לאמבט חם
כשעולים לקומה השנייה מיד נשקפת לעין המרפסת הירוקה. חדר העבודה פתוח למרפסת ומוביל לחדר השינה של ההורים. כל הקומה רוצפה בפרקט והקירות מחופים בטיח טבעי על בסיס אדמה בגוון חמים. חדר השינה בעל חלון גדול לצמרת עץ האקליפטוס ויציאה למרפסת המרוצפת טרוונטין, עם צמחייה עשירה באדניות בנויות ופינת מרבץ בנויה, שהופכת בשעת הצורך לאמבט מים חמים והיא הפריט האהוב על בני הזוג. האמבט הבנוי תוכנן כרהיט בנוי דו שימושי- ביומיום הוא מכוסה בבסיס, מזרן וכריות ומשמש כמיטת מרבץ שמשקיפה אל צמרת האקליפטוס. כשבני הזוג רוצים להירגע הם מורידים את המזרן וממלאים את האמבט במים חמים. מחדר השינה עוברים דרך חדר הארונות, בו תוכננה נגרות לאורך הקירות, לחדר הרחצה, המרוצף בטרוונטין ומהקירות מחופים בטיח טדלקט בגוון אבן בהיר. גם החלל הזה עוצב עם חיבור מקסימלי לטבע ולאורך המקלחון אדנית בנויה עם צמחייה, יש שידת עץ עם משטח טרוונטין ומעליו מראה בצורת חלוק נחל.
דבר המעצבת: אני ממליצה להשקיע זמן ומחשבה לא רק באיך הבית יכול לשרת אותנו מבחינה פונקציונלית אלא גם מבחינה רגשית, איך הוא יכול לבטא את הסיפור האישי והייחודי שלנו, הרגשות והחוויות של כל בני המשפחה. איך יוצרים מרחבים של פרטיות ולצידם מרחבים של ביחד.
אדריכלות של הבית המקורי (קומת קרקע בלבד): ארז גלבגיסר. תכנון הקומה השנייה: מורן פרי אוקון.
עיצוב פנים וסטיילינג: מורן פרי אוקון מ"סטודיו פרי"
טיח פנים וחוץ: חברת "בוץ"