לאחר שנות מגורים רבות בארצות הברית, בני זוג בשנות ה-50 לחייהם – שניהם בעלי מקצועות חופשיים, חזרו לארץ וביקשו לתכנן בה בית חלומות למשפחה שלהם: בתם הצעירה, שהיא חיילת משוחררת ועדיין מתגוררת בבית, ושלושה ילדים בוגרים שאינם מתגוררים בבית, אבל מתארחים בו לעתים קרובות עם הנכדים. לבעל הבית היו דעות ברורות לגבי מה הוא רוצה שיהיה בו, והוא חיפש אדריכלית שתהיה מוכנה לשותף מלא בתהליך ותוכל להקשיב ולהמחיש לו את הרעיונות התכנוניים שלו. מי שקיבלה את המשימה היא האדריכלית ומעצבת הפנים גילי זילברברג, והיא תכננה מאפס את בית המשפחה, הנמצא ביישוב מבוסס במרכז הארץ, בשטח כולל של כ-500 מ"ר על מגרש בשטח של 3 דונם. ברובו הוא חד-קומתי, עם קומה שנייה שבנויה על חלק מקומת הקרקע ומשמשת יחידת מגורים לבת הצעירה.
>> מתי אצלנו? הדרך היפנית לייבוש כביסה ביתית
>> תפנו מקום: הדברים האלה לא צריכים להיות על השיש
ריהוט מאיטליה וקורת בטון דומיננטית
המשפחה אוהבת ומרבה לארח, ובהתאם לכך החזון העיצובי היה בית פתוח ומזמין עם חללים גדולים מתאימים לאירוח הן בפנים והן בחוץ, ושילוב ביניהם. בני הזוג ביקשו סגנון מודרני נקי, בעל פרופורציות נעימות אך במקביל גם מרשימות. הוחלט שכל החלל הציבורי יפנה לכיוון הפרגולה המרכזית והבריכה ושייכנס הרבה אור פנימה ובהתאם לזאת, הבית תוכנן עם הרבה חלונות כך שמכל פינה ניתן לראות את הגינה הגדולה, ותוכננו מגוון פינות ישיבה שמייצרות חללי פנים-חוץ אינטגרליים. כמו כן, סקלת הצבעים והחומרים חוזרת על עצמה בפנים ובחוץ, לטשטוש הגבולות. קורת בטון היקפית עוטפת את כל המבנה ובולטת ממנו; לעתים משמשת כקירוי ולעתים כמסגרת עיצובית. כל הריהוט בבית נרכש באיטליה.
תהליך בניית הבית ארך כ-3 שנים, משלב התכנון ועד הכניסה לבית.
הדלת נפתחת אל חלל גדול ומרשים, ללא מחיצות
המגרש שעליו בנוי הבית צר וארוך. הוא גדול מספיק כדי לבנות עליו בית רחב ידיים, הבנוי כמעט כולו במפלס אחד ומכיל בתוכו את כל הפונקציות שביקשו בעלי הבית. בקומת הקרקע שתי חניות מקורות שיש מהן כניסה ישירה לבית, החללים הציבוריים, חדרי השירות, חדר עבודה ושני אגפים פרטיים – אחד ליחידת ההורים והשני משמש כיחידת אירוח. בקומה העליונה, כאמור, היחידה של הבת. הבית תוכנן כשתי תיבות בצורת האות T, תיבה אחת מכילה את החללים הציבוריים והמשותפים, והתיבה הניצבת לה מכילה את החללים הפרטיים שכוללים את חדרי השינה והעבודה ובחלקה הפונה לגינה היא דו קומתית. באיזור המפגש של שתי התיבות ממוקם המטבח, שהוא לב הבית, ודלת נסתרת בנגרות מובילה ממנו למטבח עבודה אחורי ולאזורי השירות. לאזור זה יש דלת כניסה מהחניה, המאפשרת מעבר ישיר מהרכב למטבח מהרכב עם שקיות ומצרכים.
בזכות המרחק של הבית מהרחוב שנשארת גינה רחבת ידיים גם בחזית שלו וכך, מי שמגיע עובר דרך שביל רחב ומוקף בצמחיה, המוביל למעין מבואה חיצונית שמקורה ע"י המשך תקרת הבטון של המבנה ובה דלת רחבה. הדלת נפתחת לאולם אחד גדול ומרהיב, ללא מחיצות ובעל תקרה גבוהה במיוחד, שכולל את הסלון, פינת האוכל והמטבח. חלל זה מאופיין בוויטרינה גדולה לכל רוחבו הפונה לכיוון הגינה האחורית והבריכה, ובחלונות עליונים לכיוון החזית שמכניסים לחלל אור מכיוון נוסף. בחלקו של הסלון הפונה לחזית הבית תוכננה פינה לפסנתר הכנף, שמשמש את הבת הצעירה. לפינה זו ויטרינה גדולה לכיוון חזית המגרש, כך שלסלון יש למעשה שתי ויטרינות - אחת פונה לחצר הקדמית ולרחוב, והשנייה לגינה ולבריכה. בנוסף, תוכנן בצמוד לחלל זה חדר משפחה גדול וגם לו יש ויטרינה גדולה, הפונה לחזית הקדמית. מטעמי נוחות, החדר ממוקם קרוב למטבח והכניסה אליו היא מאזור פינת האוכל, בין שני רהיטי עץ גדולים המשלבים בתוכם זכוכית ובתוכם אוסף בובות הסברובסקי של בעלי הבית. חדר המשפחה ניתן לסגירה בדלת הזזה נסתרת בקיר.
מהמטבח ניתן לפנות לשני האגפים הפרטיים. באגף יחידת האירוח יש אזור שינה, חדר רחצה, פינת סלון ומטבחון. היחידה ממוקמת בחזית המגרש לכיוון הרחוב ויש אליה גישה מבחוץ, שהופכת אותה לעצמאית מהבית. באגף השני, הפונה לגינה, יחידת ההורים ובה חדר שינה, חדר רחצה, חדר ארונות ויציאה לפינת ישיבה אינטימית. בציר המעבר בין המטבח ליחידת ההורים ממוקמים חדר העבודה והמדרגות לקומה העליונה שבה, בדיוק מעל יחידת ההורים, נמצאת יחידת המגורים של הבת ובה חדר רחצה, חדר ארונות, פינת ישיבה, פינת עבודה ומרפסת גדולה הפונה לגינה האחורית.
הוויטרינה הרחבה בחלל הציבורי פונה לגינה, שבה פרגולה גדולה ורחבה מקורה בקורות בטון שהם - בדומה למבואת הכניסה, למעשה המשך תקרת הבטון של המבנה. כמו כן, תוכננו בריכת שחיה גדולה וארוכה כמבנה המגרש, מטבח חוץ גדול ומאובזר ופינת אש. בקצה המגרש תוכננו מגרש טניס ומבנה נוסף המשמש כ"בית בריכה", ובתוכו אזור אירוח, מטבחון וחדר רחצה.
טיפ ממעצבת: "תכנון 'בית חלומות' הוא תהליך מאתגר ומחייב. חשוב להקשיב לחלומות שלהם, להבין את הצרכים וההעדפות שלהם ולהביא את כל אלה לידי ביטוי בתכנון. הכימיה הטובה שנוצרה בין בעלי הבית לביני הביאה להנאה שלי מהתהליך ובסופו של דבר גם לתוצאה טובה יותר. כשיש שיתוף מלא אין הרבה מקום לחוסר תיאום בציפיות ואכזבות. גם כשהיו בינינו אי הסכמות (לגבי גודל הבריכה ובבחירת חומר הגמר של המעטפת החיצונית), התחושה הייתה שיש שיח מאוד פורה מבוסס על אמון והערכה בתהליך הבנייה וההחלטות הרבות שמתקבלות לאורכו".
אדריכלות ועיצוב פנים: אדריכלית גילי זילברברג
חלונות וצלונים: פתח חלון ודלת
נגרות: אנטולי, נגריית עץ ביט