הדיירים: בני זוג, שניהם עורכי דין, ושני ילדיהם הקטנים – בת ובן.
הבית: בית בן שתי קומות בתל אביב, כל קומה כ-100 מ"ר.
החזון: הדיירים סיפרו לנו בפגישה הראשונה שלקח להם שתי דקות להחליט על קניית הנכס. ״נכנסנו ופשוט התאהבנו״, הם אמרו, והאמת שלנו קרה דבר דומה - נכנסנו והתחושה הייתה שהקירות מדברים, אולי בגלל ההיסטוריה (בבית צעדה בעבר אישיות ביטחונית בכירה), הקסם התל אביבי של פעם, החצר הייחודית או כל הפרמטרים גם יחד. עם זאת, הבית היה מחולק לחדרים רבים ולכן חשוכים. כשהסתיימה הפגישה קיווינו שתהיה לנו הזכות לקבל את הפרויקט, והשמחה הייתה גדולה כשיצאנו עם הלקוחות לדרך משותפת של עבודה על הבית.
אבן היסוד הראשונה של התכנון הייתה ההחלטה לפתוח את קומת הכניסה כלפי חוץ כמה שיותר. אבן היסוד השנייה הייתה ההחלטה להפוך דווקא את החצר הקטנה יותר לחצר המרכזית ולהפנות אליה את הסלון ופינת המשפחה, ואילו את המטבח ופינת האוכל לחבר לחצר הגדולה יותר. הסיבה לכך היא פשוטה: החצר הקטנה פונה לרחוב שקט ואילו הגדולה לרחוב סואן וראשי יותר. כך נוצר אי של רוגע ושלווה, מצרך נדיר בעיר. לעץ שאפיין את הבית המקורי נוספו ברזל ובטון והתוצאה ההרמונית ויצרה חיבור בין ישן לחדש.
משך השיפוץ: כחצי שנה.
עלות השיפוץ: 1.7 מיליון שקל, כולל תכנון, עבודות מלאות של הקבלן (הריסה, בינוי, חשמל, אינסטלציה וגמרים) חומרי גמר וסניטציה, אלומניום חדש בקומת הכניסה, דלתות, תאורה, ריהוט, מחיצות, עבודות עץ ופריטי טקסטיל.
עוד בערוץ עיצוב הבית:
פינת משפחה וחצר אינטימית
הכניסה: קומת הכניסה הפכה כאמור לחלל הפתוח הכולל סלון, מטבח ופינת אוכל. הרצפה מרוצפת באריחים דמויי בטון, 120x120 ס"מ, היוצרים תחושה של מרחב ורקע נקי. לאחר הריסת הקירות הפנימיים נשארו בקומה שני עמודים קונסטרוקטיביים שאי אפשר היה להזיז. בחרנו לצבוע עמוד אחד בלבן והשני חופה במיקרוטופינג דמוי בטון, כמו הקיר של גרם המדרגות. הכניסה לבית תחומה בארון הכולל דלת נסתרת המובילה לחדרון המשמש כמזווה ובתקרתו מוסתרת מערכת מיזוג האוויר של הקומה.
המטבח ופינת האוכל: המטבח, שנמצא משמאל לכניסה, הוא מרכז הבית ועוצב כמטבח פתוח. יחידת המטבח, הכוללת ארונות גבוהים, מנותקת מהתקרה כדי לאפשר חדירת אור מחלון עליון ארוך יפהפה, שנשאר מהבית המקורי ומכניס לבית את יופיו של עץ הסיגלון. החלון גם יוצר אשליה של גובה בחלל (התקרה בגובה סטנדרטי של כ-2.6 מטרים). האי במטבח עשוי ממשטח קוריאן לבן העוטף ארונות שחורים. לשולחן האוכל העגול יש פלטת זכוכית בעלת מראה קליל.
הסלון ופינת המשפחה: צדו השני של ארון הכניסה משמש כקיר הסלון עם נישות לתצוגת פריטים דקורטיביים. לידו ניצבת ספת עור. מולה ניצב קיר המפריד בין הסלון לפינת המשפחה. הספרייה המרכזית של הבית ניצבת מול פינת המשפחה.
מפינת המשפחה יש יציאה אל החצר הקדמית, האינטימית, הפונה לרחוב השקט. בחצר הציב אדריכל הנוף שי דוד (כרכום עיצוב נוף) מפל קטן. הגינה הירוקה היא חלק אינטגרלי מפינת המשפחה ומגדילה את תחושת המרחב. מפינת המשפחה, שמשמשת גם להלנת אורחים, יש כניסה נסתרת לחדר רחצה הכולל שירותים ומקלחת.
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
חיבור עם הדיירים
הקומה השנייה: גרם המדרגות המקורי של הבית נשמר, וחודש באמצעות מחיצת ברזל מהפנטת. בזכות המחיצה האוורירית גרם המדרגות נוכח אך סמוי מעט בקומת הכניסה, וחלל המדרגות הצר הופך מרווח יחסית ומלא עניין. ניסינו גם לשמר ככל האפשר את התקרות המשופעות היפות והפרקט שבקומה השנייה. החלל הפתוח שבמרכז הקומה כולל פינת עבודה ופינת משפחה. קיר הגבס ששימש כמעקה פורק ובמקומו הוצבה ספרייה דו צדדית עם לוח ציור בצד הפונה לפינת העבודה. גם חדרי הילדים שומרו, למעט חדר הרחצה שלהם, שעבר שיפוץ יסודי.
יחידת ההורים: את יחידת ההורים עיצבנו כחלל פתוח הכולל אזור שינה ואזור רחצה, מה שהגדיל מאוד את תחושת הפתיחות בחלל. בין שתי הפונקציות מפריד ארון דו צדדי, המשמש לבגדים בצד הפונה לאזור השינה ולמצעים ואביזרי רחצה בצד הפונה לאזור הרחצה. צד הארון הפונה לכניסה מחופה במראה ליצירת אשליית גודל. מכיוון שאת אזור הרחצה אפשר לראות מכל מקום בחלל, המקלחון הוא חצי אטום.
פריט אהוב: מחיצת המתכת השחורה והנועזת בנויה מקווים עדינים שלא מכבידים על החלל ומאפשרים הן הפרדה והן קשר עין.
טיפ: העיצוב התחיל ונגמר בהכנסת החוץ לכל פינה כך שנוצרה תחושה של מרחב אדיר בתוך נוף עירוני. בנוסף, אנחנו מאוד מאמינים בחיבור בין ישן לחדש. לא חייבים לשמר את הכל אבל לא כדאי למחוק את ההסטוריה. השילוב בין ישן לחדש, בין שימור לחידוש, הוא שיוצר בית שקירותיו מדברים.
במדור הקודם: אין פנטהאוז יפה ממנו בגבעתיים
לכל הכתבות במדור בשיפוץ
דבר המעצבים: תל אביב של פעם בטעם של עכשיו. לא רק קירות הבית דיברו אלינו וגרמו לנו להתרגש אלא גם החיבור עם הדיירים - תל אביבים אמיתיים, אוהבי החיים הטובים, בעלי חוש הומור מופלא שהפכו את כל החוויה לייחודית. לא היה דבר שחלמנו עבורם ולא נמצאה הדרך לבצעו, על אף שהתקציב היה משמעותי מאוד עבורם. תענוג לעבוד עם זוג אוהב עיצוב שהיה כל כך פתוח לרעיונות לא קונבנציונליים.
עיצוב: סטודיו דולו - תמר הרדוף, עדי פרשטמן ועדי קליין
רשימת מכולת
ספרייה – 30 אלף שקל, fe סטודיו למתכת
מחיצה – 20 אלף שקל, fe סטודיו למתכת
ספת עור – 15 אלף שקל, טולמנ'ס אאוטלט
ארון דו צדדי (חדר ההורים) – 30 אלף שקל, זוקרו מטבחים
ציור (חדר המשפחה) – 3,600 שקל, איתי מגן
כיור ירוק (שירותי האורחים) –3,000 שקל, נגב קרמיקה