כשעורכת הדין ומעצבת הפנים ברכה ליטבק החליטה לפני 25 שנה לגור בשכונת כוכב הצפון בתל אביב, היא לא חשבה שהאזור יהפוך תוך כמה שנים בודדות לשכונת יוקרה איכותית. בשכונה הקטנה לא היו כבישים ואפילו לא תשתיות. למעשה, האזור כולו היה ביצה פעילה ובלילות ניתן היה לצפות במשקפות על חיי הטבע הרוחשים בביצה. החיפושים אחרי בית לקנייה בשכונה הובילו אותה להחלטה להקים בניין עם שני שותפים באמצעות קבוצת רכישה ולנהל יחד את הבנייה.
לא מעט שנים עברו מאז נרכשה הקרקע ועד שתהליך הבנייה הושלם. בעלת הבית, עורכת דין שפרשה מעבודתה בניהול חברות, חיפשה דרך לממש את תשוקתה לעיצוב פנים. במקביל לבניית הבית, תהליך שנמשך כעשור, היא למדה עיצוב פנים במכללה למנהל ויישמה את מה שלמדה בביתה שלה. היום היא מתגוררת בדירת הפנטהאוז טריפלקס עם משפחתה.
חלומה של ליטבק היה בית בעיצוב נקי ומודרני ובו בזמן נעים. בית שיוכלו לארח בו ולחיות בו שנים רבות, עם אווירה חמימה ומזמינה. הקווים המנחים לעיצוב היו בית מרשים, שיגרום לאורחים להתפעל, אבל גם להרגיש נוח. "בניתי את הבית בשלבים", היא מספרת. "בהתחלה היו בו רק שני מפלסים, תשיעי ועשירי, ובמשך חמש שנים עבדתי לקבל היתר לגג שהפך להיות האטרקציה של הדירה. את הקומה ה-11 בניתי בתוך שנה ובחודשים האחרונים סיימנו את הבנייה".
עוד בערוץ עיצוב הבית:
"כל קומה משדרת חוויה אחרת"
הדירה נושקת לפארק הירקון, מרחק כעשר דקות הליכה לנמל תל אביב ולים. שטח הדירה כ-370 מ"ר בנוי, כ-140 מ"ר מרפסות, בשלושה מפלסים (קומות 9,10,11). בסלון שבקומה התשיעית חלל כפול שתקרותיו בגובה 2.85-2.95 מ' לאחר הנמכות גבס. סגנון החיים של בעלת הדירה מתאפיין באהבה למרחבים פתוחים, אוויר, אור ונוף, והדירה עוצבה בהתאמה. בכל מפלס חדר סלון-הסבה גדול ומאוורר, מואר ופונה לנוף, מוקף בגינה חיצונית או פנימית בקו הריצוף הפנימי והחיצוני, המקנה תחושה של גינה בבית פרטי.
עיצוב הדירה מינימליסטי, מאופק ומוקפד עם נושא מרכזי וחומרים החוזרים על עצמם בשלושת המפלסים. קו נקי, רמת גימור מעולה. הדירה מקבלת את צביונה מנוף הים והפארק הנשקף מכל עבר, מבעד לוויטרינות גדולות המכניסות אותו אל תוכה והופכות אותו לחלק בלתי נפרד מן החלל הפנימי.
הדירה מתוכננת בקפידה כדי להעניק נוחות מרבית וניתן לראות זאת, בין השאר, בחלוקה הפנימית. ישנם שלושה חדרי סלון מרווחים (סלון בכל מפלס), שני מטבחים גדולים מאובזרים בקומה 9 ו-11 ומטבחון בקומה 10. חמש סוויטות שינה בקומות 10 ו-11, כולל מקלחת ושירותים צמודים, שני שירותי אורחים בקומה 9 ו-11 וממ"ד.
"רציתי דירה שהיא מרחב שזזים בו", מוסיפה ליטבק. "הדירה פתוחה לכל הכיוונים והנוף נכנס פנימה. יש בה המון תאורה טבעית ולא צריך להוסיף לה קישוטים כי זה מה שהיא. כל קומה משדרת חוויה אחרת. ויחד עם זאת יש זרימה וחיבור בין הקומות. הבנייה עצמה נמשכה המון זמן ולכן כל הזמן העיצוב השתנה".
דלתות פנים ללא משקופים
בדירה מערכת חשמל חכמה הכוללת אודיו וידיאו, תאורה, מיזוג, תריסים, וילונות וחלונות (חלקי), מערכות אזעקה ותקשורת ומצלמות. מערכות המיזוג נפרדות לכל חלל ולכל חדר, חיפוי גבס מלא (תקרות וקירות), פרגולות אלומיניום במרפסות. ריצוף פרקט עץ אלון טבעי, במרפסות דק אורן, בחדרים רטובים ריצוף וחיפוי באריחים עובי 0.5 ס"מ במידות 1.00X3.00 מ'. מערכות התאורה ייחודיות ועוצבו ובוצעו במיוחד לדירה.
עבודות הנגרות נעשו בהתאמה אישית, עץ צבוע בתנור משולב בזכוכית, נירוסטה, אלומיניום ומראות. דלתות פנים ללא משקופים משולבות בקירות עד גובה תקרה ודלתות נסתרות, תריסים משולבים בחלונות, וילונות נסתרים. יש הקפדה רבה על הפרטים בדירה, לדוגמה: הקירות מרחפים ללא פאנלים. "כל אלה נועדו לתת את התחושה של חופש, מרחבים ללא הגבלה, והשתלבות עם הנוף החיצוני", מסבירה ברכה.
לפני כמה חודשים החליטה ברכה לרענן את הדירה ופנתה למעצבת הפנים אושרית דיין-ברזי שיחד עם מעצב הפנים מני הלפרין דאגו להום סטיילינג מהחלומות. "אחרי כמה שנים טובות באותה דירה אנחנו מתחילים לצבור המון רהיטים ופריטים שאין לנו בהם צורך", מספרת דיין-ברזי. "בעזרת הום סטיילינג ניתן להיפטר מהג'אנק ולפנות מקום לעיצובים טרנדיים. הדירה מיד תרגיש כמו חדשה. המטרה הייתה לשמור על הקו הנקי והמינימליסטי שקיים ולהכניס בדים ואקססוריז להשלמת האווירה".
ספרייה בגובה החלל כולו
קומה תשיעית: כאשר נכנסים לקומה התשיעית שוכחים שנמצאים בבניין מגורים ומיד מרגישים בבית פרטי עם גינה. הבחירה בצבע הלבן משקיטה את מה שקורה בתוך הבית ומבליטה את הנוף ואת הצבעוניות שמגיעה דווקא מהחוץ. בקומה התשיעית סלון, חדר שירותים, מטבח וגינה.
בעלת הדירה אוהבת ספרים, טיולים ואמנות. לכן במרכז הדירה ספרייה מרשימה אשר עוצבה ונבנתה כיחידה אחת מושלמת בגובה החלל הכפול וכוללת אוספי אמנות מטיולים ברחבי העולם, ספרים ואמנות מקומית. הגישה לספרייה היא באמצעות גשר צף התחום בגינה פנימית, והיא יוצרת את העניין המרכזי בקומות התשיעית והעשירית. דיין-ברזי: "הספרייה הייתה עמוסה בפריטים שלא כולם התאימו ובשיתוף בעלת הדירה פיזרנו דברים בחללים שונים או ארזנו את מה שלא בשימוש. הקומה הראשונה מאוד מינימליסטית ולכן קיבלה אופי נקי יותר לעומת המצב שהייתה בו".
מימין לספרייה סלון לבן ורחב ידיים המעניק תחושה נקייה ואסתטית, ובו ספת עור פשוטה ונוחה. הריהוט נוח ומשתלב בעיצוב בצורה הרמונית. כחלק מהזרימה הכללית, הארונות בקומה זו ובכלל צמודים ונסתרים ולרוב הם חלק מהקיר. אין מסדרונות שמובילים לחדרים וכדי להיכנס לחללים נוספים יש לפתוח דלתות הזזה. גם הווילונות והתריסים בדירה נסתרים.
המטבח בקומה התשיעית לבן עם אלמנטים של נירוסטה. שולחן האוכל מחופה נירוסטה וכך גם ארונות המטבח שנמתחים מרצפה עד תקרה. ישנו מזווה גדול נסתר. בשירותי אורחים האסלה מרחפת וצמודה לקיר, אלמנטים מיוחדים. גופי התאורה בכל הדירה עוצבו במיוחד ושקועים באמבטיות גבס. אין שוליים של גופי התאורה, ללא רווח, ללא הגבהה ולא שוליים שחוסמים. פסים של תאורה, חלק אנכיים וחלק ניצבים.
ישנם שני פסלי תאורה ייחודיים - אחד ניצב בחלל הכפול ורואים אותו משני החללים, והשני בפינת האוכל בקומה התשיעית. אלו פסלים של אלומיניום ונירוסטה שנראים כמו דאון ומתאימים לשקט והזרימה של האור והאוויר. בקומה התשיעית גינות בגובה דק, משולבות עם מערכות דישון והשקיה אוטומטיות נפרדות לחוץ ופנים.
חוויה אולטימטיבית של קיץ בתל אביב
הקומה העשירית: חלל הדירה פתוח וכפול בין הקומה התשיעית לעשירית. גם כאן סלון גדול נעים ומזמין. מעקה הזכוכית מאפשר להביט אל הנוף המשגע וגם לקומה התשיעית. בקומה זו שלוש יחידות מגורים עם שירותים צמודים וחדרי ארונות. לאחד החדרים גם מטבחון צמוד. החדרים אינם נראים מהחלל הציבורי והמראות הגדולות מעניקות תחושה של חופש ואינסופיות. הריהוט בחלל זה הוא שילוב של עץ, זכוכית ומתכות. ישנם המון שטחי אחסון בתוך הקירות המעניקים לחלל ניקיון וסדר.
דיין-ברזי מתארת: "בקומה השנייה שאפנו להרבה יותר חמימות כיוון שמדובר באזור שינה. השתמשנו בהרבה יותר בדים והוספנו לחללים תמונות שבעלת הבית צילמה במהלך טיוליה בעולם. התמונות מוסיפות לתחושת החופש והטבע".
הקומה האחת עשרה: הקומה החדשה בדירה ובה סלון, מטבח, שני אזורי שינה (אחד החדרים הוסב לחדר כושר), שירותי אורחים, גינות ומרפסת רחבת ידיים המקיפות את הקומה. המטבח בקומה ה-11 הוא בגובה רצפה-תקרה בצורת ר' ובו ארונות בגוון הקיר. במרכזו יש אי עם כיור וגז. כל האביזרים נמצאים בתוך הארונות, כך שיש המון מקום על השיש. השיש, בגוון אפור-שחור עם נימים לבנים, עבר עיבוי מיוחד.
משתי סוויטות המגורים יש יציאה למרפסת דרומית שצופה לפארק. במרפסת גינה ופינת הסבה קטנה. הכניסה לחדרי השירותים הצמודים הם דרך ארונות הזזה מזכוכית. בקומה ה-11 מקבלים את החוויה האולטימטיבית של קיץ בתל אביב - יושבים על הבר במרפסת הצפונית וצופים אל הים. חלום.
"חפשו תוצאות המביאות להרמוניה"
ביקשנו מליטבק לתת לנו כמה טיפים לתכנון ועיצוב בית. "קודם כל להתעקש", היא אומרת. "אם לא הייתי מתעקשת, כבר הייתי מתייאשת לפני חמש שנים. דבר שני, לעבוד עם אנשים שאתם אוהבים. גם אם זה עולה יותר, זה עדיף כי אז מקבלים מה שרוצים. אני ממליצה להיות כל הזמן בשטח, כיוון שלפעמים מה שעובד על הנייר לא עובד בשטח וכך גם ניתן לשנות במקום. והטיפ הכי חשוב: כשבונים דירה או כשעובדים על פרויקט מהסוג הזה, חשוב להבין איך כל החומרים משתלבים. לפעמים נקודות מפגש בין חומרים כמו מתכת, זכוכית ועץ עלולים לקטוע את היופי ולא לתת את האפקט שאתם מכוונים אליו. תערכו הרבה ניסויים בשטח וחפשו תוצאות המביאות להרמוניה".
אדריכלות: רונה לוין (בתחילת הפרויקט) וברכה ליטבק
הום סטיילינג: אושרית דיין ברזי ומני הלפרין
במדור הקודם: אחרי 18 שנה - שיפוץ בית פרטי בבנימינה