הדיירים: זוג הורים עם שני ילדים, האם בשנות ה-30 לחייה, עוסקת במחול ובכוריאוגרפיה ומורה לפילאטיס, האב בשנות ה-40, שותף במשרד עו"ד. הילדים בני ארבע ושנתיים.
הדירה: הבניין בן ארבע קומות, נמצא ברובע 4 של תל אביב ברחוב קטן לא רחוק מכיכר המדינה. הדירה בת כ-100 מ"ר, ממוקמת בקומה השנייה וחזיתית לרחוב. הבניין נבנה בתחילת שנות ה-60.
החזון: המטרה המרכזית בתכנון האדריכלי היתה לייצר תחושת מרחב פנימי משמעותי. הדיירים העדיפו לגור בדירה בלב תל אביב עם מגבלת גודל על פני מעבר אל מחוץ לעיר. הם ביקשו להפוך את דירתם הישנה, שכבר לא התאימה לסגנון חייהם הנוכחי, לדירה פרקטית ונעימה עם תחושת מרחב, שתענה על צורכי המשפחה לשנים הבאות. גישה זו ליוותה את כל תהליך התכנון, החל מהתוכנית הכללית הסכמטית ועד הפרטים הקטנים בריהוט.
משך השיפוץ: תכנון הדירה נמשך כארבעה חודשים והשיפוץ נמשך כשישה חודשים. את נגרות הפנים, שכללה מטבח, ארונות, ספריות, ארונות חדרים רטובים ונישות, תכננתי במהלך השיפוץ, כדי לנצל את הזמן בצורה מיטבית ולקצר את לוחות הזמנים לכניסת המשפחה לדירה המשופצת. השיפוץ כלל שינוי פנימי מלא: מחיצות, אינסטלציה, חשמל, מיזוג אוויר וכו'. למעשה, פנים הדירה תוכנן מחדש על כל חלליה הפנימיים.
עוד באתר לעיצוב הבית:
- נונשלנטית: בדירה של מעצבת שמלות הכלה ליהי הוד
- מה מסתתר בתוך הגולם שבמרכז הבית?
- איך מעצבים דירה שווה לזוג צעיר?
תנועה מקסימלית בחלל
לאחר שלמדתי את הדירה הקיימת, מדדתי אותה וישבתי עם הלקוחות להבין מהו בית עבורם, מה ציפיותיהם ממנו, מה צורכיהם. כשהחומר הנ"ל עומד לפני, ישבתי להתחיל בתכנון.
השלב הראשון בתהליך היה יצירת חלופות תכנוניות רבות ומגוונות והצגתן ללקוחות. הקדשנו זמן לא מבוטל ללימוד האופציות, בתהליך זה צפו ועלו קונפליקטים ושאלות. התשובות עליהן אפשרו לנו ליצור היררכיה של החלטות אדריכליות ועיצוביות ומהן צמחו השינויים. זהו תהליך תכנוני משותף לי כאדריכל וללקוחות, תהליך של חקירה, רדוקציה וזיקוק, שבסופו מפותחת התוכנית האדריכלית הנכונה ביותר לצורכי הלקוח.
דרך עבודה זו היתה עקבית מתכנון הבית לתכנון הרהיטים, בחירת חומרי הגמר ועד לבחירת השטיחים וחפצים בבית.
העקרונות שהנחו אותי בתכנון הדירה:
- מציאת יחסים נכונים בחללים עצמם ובניהם, בהקשר לפונקציות שהם ממלאים בחיי המשפחה.
- יצירת שפה וארגון החלל באופן היוצר תחושת סדר.
- מתן אפשרות תנועה מקסימלית בתוך החלל, כדי ליצר תחושת חופש תנועה ומרחב.
- יצירת מבטי עומק החודרים בין החלקים השונים של הדירה לעבר הנוף האורבני. התכנון הפנימי החדש הפך אותה למאווררת מאוד. מבטים אלה יצרו קשר בין פנים לחוץ מה שמסייע בתחושת ההתמצאות של האדם הן בדירה והן בסביבה וגם תרמו לתחושת הזמן (קשר לאור ושמש). שני נושאים חשובים מאוד בעיני בתכנון אדריכלי.
- יהיו חומרי הגמר יפים ככל שיהיו, ללא תכנון אדריכלי מעמיק המתחשב בעקרונות הנ"ל ונוספים, הקסם שבאדריכלות וביצירת החלל לא יוכל לצאת אל האור
לוקח זמן לקרוא לבית בית
דבר המעצב: העבודה עם הדיירים הייתה טובה ונעימה. הבסיס לכך היה יחסי האמון שנוצרו ויכולת ההקשבה ההדדית. מעורבות הלקוחות ויכולתם לקבל החלטות (ויש רבות כאלה בבניית בית) בצורה החלטית וכנה סייעו בקידום הפרויקט, קיצרו זמנים, חסכו בעלויות והביאו להצלחת הפרויקט.
אין תחליף לעבודה עם בעלי מקצוע איכותיים מקצועיים ואמינים, הדיאלוג איתם כאנשי שטח מפרה את הפרויקט ומעלה את איכותו. נכון שאיכות לרוב עולה יותר, אך במקרה של שיפוץ בית, אני מאמין שבטווח הארוך, היקר הוא הזול.
אני מאוד אוהב לשלב פריטים אותנטיים, לצד הריהוט העכשווי. פריטים אלו מוסיפים לבית אופי, צבע ויוצרים אווירה חמה. חנות מומלצת שבה ניתן למצוא ריהוט ופריטים כאלו היא Afro, הנמצאת בשוק הפשפשים ביפו.
צריך לזכור שלוקח זמן עד שניתן לקרוא לבית בית ולא מעט מהתחושה הזו מתקבלת כשהבית מתמלא בכל הדברים הקטנים והאישים מתוך החיים עצמם.
טיפ: האדריכלות של הבתים הוותיקים של תל אביב והחומרים שבהם עשו שימוש יכולים להיות יקרי ערך ומפתיעים, ועל כן ההנחיה שלי לקבלנים בתהליך ההריסה היא כי בכל תגלית בלתי צפויה, יש ליידע את האדריכל על מנת שיוכל לנצל הזדמנויות. בתהליך שיפוץ דירה זו התגלה בעת קילוף הטיח קיר לבני סיליקט מקורי בחדר השינה. לאחר חשיפת הקיר המלא החלטנו לשחזר ולצבוע אותו בגוון לבן המקנה אווירה שקטה ונעימה המתאימה לחדר שינה ונותן לו אופי מיוחד.
פריט אהוב: ככלל, בעיצוב הפנים אני שואף ליצר איזון בין מרכיבי הבית הרבים ולתת מקום לדברים אישיים שיהפכו את הדירה לבעלת זהות מיוחדת וספציפית לבעליה. בדירה זו שולבו פריטים שפיסלה בעלת הבית. בין הפריטים הללו, המריונטה התלויה בספרייה של חדר העבודה יפה במיוחד.
צח רונן, אדריכל בוגר המחלקה לארכיטקטורה באקדמיה לאמנות בצלאל.
במדור הקודם: בשביל הילדים: שיפוץ מהמם בקריות
לכל הכתבות במדור בשיפוץ