הדיירים: זוג בשנות ה-60, הורים לשני ילדים בוגרים. בני הזוג החליטו להגשים את חלומם והסבו את הדירה המושכרת שבבעלותם לדירת נופש, בה יוכלו ליהנות מהאווירה התל אביבית בסופי שבוע, כמו גם להשתמש בה לחילופי דירות בארץ ובעולם.
בני הזוג הם בין השאר אספני אמנות שנוהגים לחפש בארץ ובעולם פריטי עיצוב אותנטיים.
הדירה: דירת שני חדרים ברחוב בני דן תל אביב, הממוקמת בקו ראשון לפארק הירקון וצופה לעבר שכונותיה הצפוניות החדשות של העיר. גודלה הוא כ-50 מ"ר, בקומה השלישית בבניין בן 50 שנה. במקור כלל הבית חדר שינה, חדר רחצה, שירותים, מטבח וסלון, כשמסדרון חוצץ ביניהם.
משך השיפוץ: כחודשיים.
עלות השיפוץ: כ-150,000 שקל. השיפוץ כלל החלפת כל תשתיות הדירה: חשמל, מים וביוב. כמו כן, שבירה ובניית קירות, ריצוף וחיפוי, כלים סניטרים, מטבח חדש ובניית נישות גבס. רוב הריהוט בבית היה בבעלות הדיירים וסביבו תוכננה הדירה, אם כי נרכשו פריטים נוספים להשלמת המראה הכולל של הבית.
החזון: שני עקרונות מרכזיים הנחו את התכנון. הראשון: יצירת חלל ציבורי שמשרה תחושת מרחב פתוח ואוורירי. המרחב תוכנן כך שיתרכז רובו ככולו באזור הוויטרינה המשקיפה אל הפארק, אך גם יצליח לשמור על פרטיותם של הדיירים כשירצו לארח. העיקרון השני: עיצוב הדירה תוכנן סביב פריטי האספנות והריהוט של הדיירים. אלה נבחרו בקפידה בשיתוף פעולה מלא בינינו לבין הדיירים מתוך אוסף רחב.
הריצוף הלבן מדגיש את הרהיטים
במטרה ליצור חלל אחיד ופתוח, פנים הבית פורק כולו, על כל הקירות שבו. למעשה נותרו עומדים רק האלמנטים הקונסטרוקטיביים של הדירה. המטבח היה בקצה הפנימי של הבית והוא הוחלף עם מיקום חדר השינה המקורי. הדבר נעשה כדי ליצור חלל משותף של הסלון והמטבח באזור הוויטרינה.
היה צורך למצוא את האיזון בין הריהוט של בעלי הדירה, שאופיו משרה אווירה של כבדות, לבין הרצון ליצור חלל מאוורר. לכן, יצרנו חלל ניטראלי עם מינימום של מחיצות, תוך שילוב של צבעים בהירים ומוארים שידגישו את הריהוט והאביזרים המצויים בו כקנבס לבן. רצפת הפרקט הלבנה והקירות הצבועים בלבן ממלאים תפקיד זה. לעומת זאת, הנוף הנשקף מן הדירה מכניס את הצבעוניות פנימה.
כעת, החלל הינו בעל אופי מנימליסטי שמשלב בין כמה סגנונות ועל אף הריהוט העתיק שבו, יש בו הרמוניה בין האותנטיות לעכשווי.
ארונית פתקיות כמעמד לטלוויזיה
הסלון: חלל המגורים התאחד עם המטבח אשר במקור שימש כחדר שינה, ועם המרפסת המשמשת עתה עבור פינת אוכל ופינת קריאה. כעת, כל חדרי הבית משקיפים לפארק.
במרכז הסלון הכנסנו ספה ושתי כורסאות תואמות בגוונים של אפור ולבן בשילוב של עץ. גם מערכת הישיבה וגם התאורה בסלון הם מתוך פריטי האספנות של הדיירים. הציור שמעל הספה מכניס צבע שונה לסלון, והמנורה שמעל נועדה להדגיש אותו. שידת הטלוויזיה היא בעצם ארונית פתקיות ישנה של ספרייה; מאוד מקורית ומרשימה.
פינת האוכל ופינת הקריאה: לפני השיפוץ הנוף מבחוץ כמעט לא הורגש בדירה. ברגע שפתחנו את המרפסת שהייתה שם, הנוף והאור נכנסים מבחוץ. החלטנו להניח צמוד לוויטרינה את רהיטי פינת האוכל ופינת הקריאה, כדי להעצים את היופי שלהם. כמובן שגם נוחות הייתה שיקול.
המטבח: נעשה בידי נגר והותאם לצרכי הבישול של הדיירים תוך הקפדה ליצור מקסימום שטחי אחסון ועבודה במסגרת השטח הקיים. ניסינו לא להתחרות בפריטי האספנות ולכן ארונות המטבח החדשים הם בצבע שמנת. את הארונות העליונים החליפו מדפי זכוכית שיוצרים תחושת קלילות ואופי המייחדים את הדירה כולה. ארון מזווה גדול אשר נקנה במהלך התכנון הוצב בצמוד למטבח תוך תכנון נישה מותאמת עבורו.
מעל הכל מככבים שלושה גופי תאורה ירוקים ומאוד לא שגרתיים למטבח, אך משתלבים עימו בצורה נהדרת. גם הם מהאוסף של הדיירים.
דלתות הזזה יפניות בחדר השינה
חדר הרחצה והשירותים: אוחדו ותוכננו מחדש. האמבטיה המקורית הוחלפה במקלחת גדולה ומפנקת ועבור מכונת הכביסה והמייבש תוכננה נישה הנסגרת בדלתות. המשכנו את העיצוב של יתר הבית והאריחים, הריצוף והריהוט נבחרו בגוונים של חום ואפור, אך פה הם קצת יותר דומיננטיים. מימין לכניסה לחדר הרחצה תלינו 12 תמונות עתיקות שהיו בידי הדיירים.
חדר השינה: גם חדר השינה החדש תוכנן כך שיהווה חלק אינטגראלי מחלל הדירה כולה. הפתח שמפריד בינו לבין הסלון הוא ברוחב 2.5 מטרים והוא נסגר באמצעות דלתות הזזה בסגנון יפני הנכנסות לקיר בעת פתיחתן. כשהדלתות פתוחות החללים מתאחדים ונוצר חלל פתוח ומרווח המאפשר מבט אל נוף הירקון גם מחדר השינה. בשעת הצורך ניתן בקלות לסגור את החלל וליצור פרטיות מוחלטת.
בחדר יש ארון בגדים גדול הממוקם בתוך נישה בקיר, המהווה מקום אחסון מרכזי של הבית. כמו כן, מיטה זוגית ולצידה שתי שידות מתוך פריטי האספנות של הדיירים. חלון החדר אשר היווה חלון לתליית כביסה לפני השיפוץ, הוחלף וסביבו יש נישות מגבס המשמים להנחת חפצי נוי וספרים.
בפינת באיפור יש שולחן שיש קטן, לצידו כסא של חברת "SINGER" הידועה מתחום התפירה ומראה עגולה. הפינה מגדירה חלל נוסף בחדר ומוסיפה לו עניין.
דבר המעצבות: תהליך עיצוב הדירה היה מאתגר במיוחד. השילוב של דירה קטנת מימדים והרצון ליצור תחושת מרחב ופתיחות, יחד עם הרהיטים המיוחדים בה אשר רובם הוגדרו מראש, חייבו אותנו לחשיבה ותכנון מעמיקים במיוחד. כל ס"מ בדירה נשקל בקפידה. לא כל יום ניתנת לנו ההזדמנות לעבוד עם פריטי ריהוט מיוחדים שכאלו ועם אספני אמנות שאוהבים כל כך את הרהיטים שלהם.
טיפ: בדירות קטנות חשוב במיוחד להכין רשימת מכולת מפורטת ומדוייקת של תכולת הבית, הריהוט וחפצי הנוי, כדי לאפשר תכנון מראש של מיקומם ואחסנתם בלי לפגוע במראה הכללי החדש.
פריט אהוב: בהשוואה לפרוייקטים אחרים, במקרה הזה מאוד קשה לנו לבחור אחד מתוך מספר רב של פריטים יחודיים, שכל אחד מהם בעל אופי ועומד בפני עצמו.
פרגון לאיש מקצוע: אביזרים, ריהוט ותאורה: וינטג', שוק הפשפשים; עקי, שוק הפשפשים; פלסטינה ארץ ישראל, שוק הפשפשים; הגלריה החדשה, רחוב הצורפים, יפו.
המעצבות: מוניקה קרינה בק, יפעת לוי ליבנה וטל בסר | L2B Design