הדיירים: בני זוג, האישה מטפלת באמנות והגבר בעל עסק עצמאי, וחמשת ילדיהם (מגיל 3 ועד גיל 15).
הבית: בית שתכנן אדריכל גרשון שבח במושב בהרי ירושלים. שטח הבית כ-250 מ"ר ובמרכזו פטיו המחלק אותו לאזורים שונים: חדרי הילדים, יחידת ההורים, המטבח, חלל המגורים ואזור הכניסה, בבית שישה חדרי שינה - כיום שניים מהם מחוברים לחדר אחד ויחולקו בעתיד. הבית בנוי במפלס אחד בתוספת מפלס תחתון ובו ממ"ד ויציאה לגינה אחורית.
החזון: המגרש נבחר בקפידה רבה והיה ברור שהנוף ישחק תפקיד מאוד חשוב בתכנון הפנים והחוץ. בנוסף, היה חשוב שכל הפונקציות יימצאו במפלס אחד כדי שבני המשפחה יהיו קרובים זה לזה, גם אם לא תמיד ישהו באותו חלל. בני הזוג ביקשו שיחידת ההורים תהיה נפרדת אך לא רחוקה מחדרי הילדים, וששניים מחדרי הילדים יהיו מחוברים בשנים הקרובות. הם ביקשו גם מטבח גדול עם הרבה מקום לאחסון ומשטח עבודה גדול, שישמש גם לארוחות יומיומיות. האתגר הגדול ביותר בתכנון הבית היה ההתמודדות עם בית שמתוכנן כארבע צלעות. המשמעות היא שכל צלע צריכה להיות פונקציונלית ושיש מסדרונות ארוכים שצריך לעצב אותם.
משך התהליך: כמעט שלוש שנים, כולל התכנון, קבלת אישורים, הכנת השטח, הבנייה והעיצוב.
תכנון הבית עבר הרבה מאוד שינויים וגלגולים, אך שני דברים לא השתנו: המבנה (ארבע צלעות ובאמצע פטיו שבו אפשר לשבת גם כשנושבות רוחות חזקות) וכיוון החלל הציבורי אל ההרים. אחד הדברים המהותיים שבהם התלבטנו היה מיקום המטבח והסלון בתוך החלל הציבורי.
הכניסה: מצד אחד של דלת הכניסה נמצאים ארונות החשמל והתקשורת ומהצד השני ארונות למעילים, תיקים ונעליים. ליד הכניסה נמצאים שירותי האורחים המרווחים עם קירות מחופים טיח. הכיור, העשוי עבודת יד, מונח על משטח במבוק. בהמשך, מצד ימין, התקנו פלטת עץ אלון ארוכה המשמשת כמשרד ביתי וכמקום להכנת שיעורי בית. מעל שולחן העבודה יש מדפי ברזל שנבנו במיוחד ומתחת לשולחן יש מגירות. מול עמדת העבודה יש דלת זכוכית המובילה אל הפטיו ולידה ספרייה מברזל שחור עם מדפי עץ אלון וכורסה.
המטבח: המטבח בנוי משלוש צלעות. משטחי העבודה עשויים מגרניט ירוק והארונות מאלון כהה. צלע אחת נמצאת מתחת לחלון ארוך וצר (כדי לשמור על פרטיות מהבית השכן) ובה הארונות הנמוכים וביניהם תנור עם כיריים וכיור קטן. מעליהם יש ארונות נוספים. בצלע השנייה יש משטח עבודה ובו הכיור הראשי. מתחתיו יש מדיח כלים, מקרר יינות ומדפים פתוחים. סביב הדלפק יש מקומות ישיבה. הצלע השלישית כוללת את המקרר וארון עם דלת ישנה שעברה רסטורציה לגילוי שלל הצבעים שבהם נצבעה במשך עשרות שנים. מעל הדלפק תלויות מנורות וינטג' לבנות ולא זהות. ליד המטבח יש שולחן אוכל.
הסלון: חלון אחד פונה לנוף המדהים ומתחתיו ספסל בטון ארוך. בקצה הספסל מותקן קמין מחופה לבנים (בבית יש גם גם מערכת מיזוג וחימום תת רצפתי). בשני הקירות האחרים יש דלתות זכוכית המובילות הפטיו במרכז הבית. על כל החלונות בבית תלויים וילונות שעוצבו ונתפרו ברוניז. הריהוט הובא מביתה הקודם של המשפחה בתוספת פריטי וינטג' שעברו בירושה ומקומם נקבע כבר בשלב תכנון הבית.
חדרי הילדים: שמאלה מהכניסה לבית נמצאים שני חדרי ילדים – לאחד מהם צמוד חדר רחצה – וחדר רחצה נוסף לילדים. רצפת חדר הרחצה מחופה באריחי בטון מצוירים. האמבטיה הייתה מונחת שנים בחצר של בעלי הבית ועברה ניקוי יסודי. יש הכנה למקלחון, וכשהילדים יגדלו אפשר יהיה להוציא את האמבטיה.
כדי לטשטש את המסדרון הארוך הותקנו בו חלונות ארוכים מהרצפה עד התקרה והם מכניסים אור טבעי. רצפת המסדרון מחופה באריחי בטון כחול וגם הווילונות בצבע תכלכל. בהמשך המסדרון יש ארון קיר גדול וחדר שירות המרווח ובו מכונת כביסה, מייבש, כיור, ארון לכביסה וכל מתקני החימום התת רצפתי.
יחידת ההורים: יחידת ההורים כוללת חדר שינה מרווח, חדר רחצה וחדר ארונות. בחדר הארונות הותקנו דלתות בקו אפס עם הקירות, כך שכשהארונות סגורים לא מבחינים בו כלל. מול המיטה יש שני חלונות צרים וארוכים שמשקיפים אל נוף ההרים. קירות חדר הרחצה מחופים טיח מינרלי, השידה והמשטח עשויים מאותם חומרים שהמטבח עשוי, והכיור עשוי בטון. רצפת המקלחון מחופה עץ טיק והקירות אריחי בטון. יש בו ספסל ונישה לבקבוקים.
במדור הקודם: מהפך בווילה בצפון תל אביב
פריט אהוב: הספסל הסגול. מצאנו את הספסל בחנות וינטג'מניה והוא דרש שיפוץ ושיקום. ברגע שראיתי אותו ידעתי שנרפד אותו בקטיפה סגולה ונציב אותו בכניסה. מעליו תלויים שני ציורים מהאוסף של בעלי הבית, והקומפוזינציה הזאת היא הדבר הראשון שרואים כשנכנסים לבית. הספסל גם יעיל כשרוצים לנעול או לחלוץ נעליים ביציאה מהבית או בכניסה אליו.
דבר המעצבת: לעומת שיפוץ, שנמשך בערך חצי שנה, תהליך בנייה יכול להימשך גם יותר משלוש שנים, ולכן מערכת היחסים עם הלקוחות מאוד משמעותית וחשובה. כמו בכל הפרויקטים, גם הפרויקט הזה הוא מראה של מערכת היחסים בינינו. העובדה שזה אחד הפרויקטים האהובים עליי אומרת הכל.
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
טיפ: כשמתכננים בניית בית, חפשו מעצב/ת במקביל לחיפוש האדריכל/ית. מעצבת פנים יכולה לחולל פלאים כשהיא עובדת במקביל לאדריכל/ית ויחד עמו/ה, אבל היא חייבת להיות חלק מהתהליך מראשיתו. חשוב לזכור שאדריכלות ותכנון פנים הם שני מקצועות שונים, וכל אחד מהם מחייב כישורים, יכולות, ניסיון והשכלה שונים.
עיצוב: מרב שדה
אדריכלות: אדריכל גרשון שבח
ריצוף פנים וחוץ ומשטח המטבח: אבן השוהם, אלישמע
אריחי בטון בחדרי הרחצה ובמסדרון, כלים סניטריים וברזים: ויה ארקדיה