הדיירים: זוג הורים בסוף שנות ה-40 שעוסקים בתחום הביטוח, ולהם ארבעה ילדים בטווח הגילים 7-20.
הבית: המבנה המקורי נבנה על מגרש ריק בקריית חיים בתחילת המאה הקודמת, כבית צנוע בן קומה אחת. בשנות ה-90 הוא שופץ והורחב מאסיבית, נבנתה קומה נוספת והוא נחשב לבית מהודר באזור. על אף שזה היה בית פרטי עם מספר כיווני אוויר, הפתחים היו קטנים באופן יחסי והבית היה חשוך ועמוס באלמנטים. לאחר 30 שנה הבית הוצע למכירה והלקוחות שלי זיהו את הפוטנציאל במיקום ואת זכויות הבניה שנותרו לניצול, והחליטו לרכוש אותו.
>> מינימליזם צבעוני, יש דבר כזה
>> מיחידת דיור בחצר למאסטר הורים עם סאונה וג'קוזי
החזון: הדיירים ביקשו בית פתוח שיש בו אור ואוויר, וחלל ציבורי מרווח שיספיק לאירוח של מספר רב של אורחים. הם התחברו לקו עיצובי מודרני ונקי וביקשו גם לתכנן לכל אחד מבני המשפחה אזור פרטי לפי בקשתו: לשתי הבנות מרפסת פרטית, לילד יחידת מאסטר עם חדר רחצה פרטי, והבת הקטנה קיבלה חדר שינה בקרבת חדר רחצה.
הבית הורחב בעקבות ניצול של זכויות הבניה הנותרות, כ-240 מ"ר, ושופץ באופן מאסיבי ברמת המעטפת והפנים. בקומה התחתונה תוכננו חלל ציבורי, שירותים ויחידת מאסטר שכולל חדר שינה וחדר ורחצה פרטי. בקומה העליונה שלושה חדרי שינה לילדים, חדר שינה הורים עם חדר רחצה, חדר רחצה לילדים ומרפסות פרטיות.
משך תהליך ההיתר והבניה ארכו כשנתיים.
כאמור, רוב היסודות של הבית (רצפה, תקרה ועמודים) הם מתחילת המאה הקודמת לכן ההתייחסות לכל השכבות הקיימות, ביחד עם החזון של המשפחה, הובילו בסופו של דבר למציאת פתרונות יצירתיים. הפעולה הראשונה הייתה להפוך את הבית לפתוח ומואר בתאורה טבעית, ואז לבטל מחיצות ועמודים שמהווים הפרעה כדי לייצר תחושת מרחב גדול. בשלב הבא הבית הכפרי והעמוס ויזואלית "נוקה" מרעשי רקע והפך לבית מודרני ומינימליסטי שישמש כאי של שקט. מכאן נולד הרעיון של בית על טהרת השחור, מבפנים ומבחוץ – לצבע השחור יש אופי אלגנטי, נצחי ועל זמני והוא גם יודע לייצר תחושה בחלל של אווריריות, קלילות ומרחב בחיבור שלו עם אור טבעי ופתחים להתמקד במתרחש בחלל.
המפגש עם הבית מתחיל בדלת הכניסה בחזית הקדמית, שנטמעת בקיר המחופה בלוחות מדוקקים שחורים מרשימים בגובה שלושה מטרים. כשנכנסים המבט חוצה את הבית מקצה לקצה אל עבר החצר האחורית וכך נוצרת תחושה שהבית גדול, רחב ומרווח. שירותי האורחים בכניסה לבית מחופים באריחים שחורים וארון כיור לבן עם משטח מעץ טיק. השילוב של התאורה המיוחדת בצד המראה והאריחים השחורים יוצרים חלל אלגנטי וחוויתי למשתמשים.
התוספת החדשה של הבית התמקדה באזור הסלון, והוא מובדל משאר הבית בשלוש חזיתות זכוכית נפתחות שמשקפות את הבריכה והחצר ומכניסות את החוץ הירוק הביתה. הטלוויזיה מוצבת על עמוד שמאפשר לסובב אותה גם לכיוון פינת האוכל. הרצפה מאריחים באורך של שלושה מטרים שיוצרים תחושת מרחב אחיד. המטבח בנוי בצורת ח' עם חזיתות שחורות שמקיפות אי. אתגר אחד בתכנון היה ליצור אחסון, משטחי עבודה ומקומות ישיבה לשישה דיירים. האתגר השני היה אדריכלי - המטבח ממוקם בין גרם מדרגות לקיר חיצוני ואי אפשר לשנות את הרוחב שלו. כפתרון, השטח מתחת למדרגות נוצל במלואו לארונות מטבח, וכדי להסוות את המיקום החריג תוכננו חזיתות המשכיות לארונות מרצפה ועד תקרה. לצד החזית הגבוהה יש חזית נוספת המשלבת ארונות גבוהים ומשטח שיש לעבודה. דלת סתרים מסתירה מאחוריה חלל מזווה לאחסון נוסף. החזית הנמוכה מכילה את הכיריים ואת הכיור, מהם ניתן להשקיף אל הבריכה. שולחן האוכל עבר לאזור פתוח ומשותף בחלל, הוא מכיל שמונה מקומות ביומיום ויכול להיפתח לאנשים נוספים. התאורה התלויה ממתכת שחורה וסידור הפרחים הפראי מכניסים רוך ותנועה לעיצוב של הקווים הישרים.
המדרגות במרכז הבית מחופות עץ אלון טבעי ופח לבן עם מעקה ברזל דקיק ומיוחד. התאורה בחלל שלהן מתפקדת גם כפריט אומנותי על הקיר. עוד בקומה יחידת מאסטר של אחד הילדים, שבה חדר שינה וחדר רחצה פרטי. בעתיד, כאשר הילדים יצאו מהבית, היחידה הזו מיועדת לשמש את ההורים. בחדר השינה ביחידה ארון נגרות צבוע שחור מרצפה לתקרה ובו טלוויזיה שמסתירה את המיזוג. חדר הרחצה הפרטי מעוצב במראה גברי מחוספס ומכיל מקלחון מפנק עם ספסל מרחף, וארון כיור רחב. החזית האחורית הישנה הפכה לחזית לבנה עם פתחים מרובים, וקורה היקפית שיוצרת פרגולה במרפסת הקומה השנייה. החצר מחולקת לשני אזורי פעילות שונים - אזור לישיבה משותפת בריצוף גרניט פורצלן ואזור הבריכה המחוממת שפעילה כל עונות השנה, מחופה עץ טיק.
בקומה העליונה: מצד אחד של יחידת ההורים המפנקת מוקם אזור השינה ומהצד השני יחידת ארונות, כשקיר נגרות חוצץ בין שני האזורים ומהווה רקע דומיננטי ויוקרתי. הכניסה ליחידת הארונות היא דרך דלת זכוכית מחולקת בפרופילים דקים ממתכת ומכניסה אור נוסף לארונות. חדר הרחצה של ההורים מחופה באריחים גדולים שמדמים שיש טבעי מבריק, ברזים בגוון פליז וארון כיור מאגוז אמריקאי. החדרים של שתי הבנות ממשיכים את הקו העיצובי השחור והמינימליסטי של הבית. לכל אחת מהן מרפסת פרטית ומיטה זוגית ונגרות מרצפה ועד תקרה המשלבת אחסון והטמעת מערכת מיזוג. באחד החדרים תוכנן ארון עם חזיתות זכוכית שחורה שמציגה את כל האוספים הפרטיים של הבת. בין שני החדרים ממוקם חדר הרחצה של הבנות בעיצוב נקי עדין עם מקלחון מפנק עם ספסל מרחף.
דבר המעצבת: תכנון בית עם חומרי גמר מורכבים דורש עבודת צוות משותפת של כל הגורמים. כל אחד מהצוות חי ונשם את הבית הזה לכל התקופה. הבחירה בצבע השחור נבעה מהרצון לצמצום. יש בשחור אמירה חזקה מעצם היותו הכי כהה בסקאלת הצבעים, אבל דווקא כשמשתמשים בו במינונים גדולים הוא נותן רקע שקט, בדומה לריק השחור בחלל החיצון שמבליט את כוכבי הלכת שמרחפים בתוכו.
אדריכלות ועיצוב פנים: רותם שייקר
סטיילינג לצילומים: יוחאי קרן
מטבח: מטבחי סמל
ריצופים חיפויים וכלים סניטריים: טופולסקי-רצף