האבן הירושלמית היא אחד מסימני ההיכר של עיר הבירה שלנו, והיא מחפה כל בית ומבנה ברחובותיה. האדריכל ערן צ'כנוביץ החליט לשמר את השימוש באבו המקומית בווילה מיוחדת בגודל 600 מ"ר, ששיפץ עבור פסנתרנית ותיקה ובן זוגה חובב המוזיקה, ביער אורנים שבהרי ירושלים. שמירה על הקשתות המקוריות של הבית. אתגר עיצובי | צילום: אביב קורט
הכניסה לבית: פטיו מרכזי שסביבו האגפים | צילום: אביב קורטעוד באתר לעיצוב הבית:
- נוף גם בלב העיר: דירה ירוקה בתל אביב
- תכלת מעושן וירוק פיסטוק: בית הרמוני בעמק האלה
- מסביב לבריכה: וילה רומנטית בסביון
תשעה חדרים ואולם לרסיטל
בעלי הבית רכשו את הנכס בשנות ה-80, ומאז הוא לא שופץ. לכן, אחרי שנים רבות החליטו לעשות שיפוץ מקיף שכלל בניה של מקלט חדש, שינויים של החזיתות והפתחים וחלוקה שונה של פנים הבית, כך שהדבר היחיד שנשאר מהבית הקודם היו הקשתות טהפטיו. הבית העצום היושב בשטח של ארבעה דונמים, הינו מבנה חד קומתי בעל תשעה חדרים. הוא נבנה מאבן מקומית וקירותיו בעובי 50 ס״מ - דבר שעוזר לבידוד התרמי. תקרת הבית נישאת לגובה של 330 ס"מ והדלתות ופריטי הריהוט העשויים עץ אלון מלובן, מעניקים לחלל אופי מאופק ורגוע.
אולם קשתות המארח רסיטלים | צילום:
אביב קורט
סלון הבית. הקשתות במרכז העיצוב | צילום:
אביב קורט
"הבית היה מבנה קיים שהיה בו שימוש באבן ירושלמית על כל קירות החוץ של המבנה וקירות הפנים בפטיו וחלק מהתכנון היה לשמר את העניין, אף על פי שזה היווה אתגר תכנוני", אומר צ'כנוביץ. "לכן יצרנו בית עם חומרים רגועים ושקטים, השתמשנו באבן טרוונטין לריצוף של הבית ולחיפויים בחדרי רחצה, ובהרבה עץ. בחרנו בעץ אלון שעבר הלבנה כדי לשבור את הצהבהבות שלו. מעבר לזה הוספנו משחקים של תאורה, ריהוט ובדים, אבל לא הייתה התערבות של חומריות פרט לכך".
המטבח: שילוב של עץ ואבן בכל הבית | צילום: אביב קורט תאורה שקועה ואהילים במראה קלף | צילום: אביב קורט
פינת האוכל פונה לחצר הענקית | צילום: אביב קורטהחזון העיצובי של הבית כלל פטיו רחב ידיים במרכז שמשמש גם כחלל לאירוח ומופעי פסנתר, שסביבו בנויים האגפים השונים. סביב אזור האירוח מוקמו החללים הציבוריים, מטבח ופינת אוכל ואילו חדר ההורים ואזור חדרי השינה של הילדים ממוקמים באגפים נפרדים.
"כל הקונספט סבב את העובדה שגרים בבית בני זוג חובבי מוזיקה. האישה היא נגנית פסנתר מקצועית וכל התכנון של הבית נעשה כך שהיא תוכל לערוך רסיטלים בבית לקהל הרחב", מספר צ'כנוביץ. "פעם בחודש הם עורכים רסיטל בתשלום שפתוח לציבור של כמאה, מאה ועשרה איש שיכולים לשבת בפטיו, המכונה גם 'אולם הקשתות'. האקוסטיקה בחלל זה נוצרת על ידי קירות האבן וקורות עץ רב שכבתי שבניהם וילונות חשמליים".
גב המיטה יוצר חלל נפרד בחדר השינה | צילום: אביב קורט חדר השינה: צופה אל הנוף המרשים | צילום: אביב קורט
האמבטיה - צופה אל החצר | צילום: אביב קורטהאזור המשפחתי פתוח לנוף
הכניסה לבית היא דרך מבואה, ממולה נשקף הפטיו. לצד הפטיו נמצא החלל הציבורי הפתוח שכולל פינת טלוויזיה, אוכל ומטבח. "המטבח בנוי סביב אי שעשוי מקורות עץ אלון", אומר צ'כנוביץ. "מדובר באנשים שאוהבים לבשל והמטבח שלהם מאד פעיל. האי הוא הלב של המטבח. זהו אזור משפחתי ושימושי שפתוח בוויטרינה גדולה לנוף".
OBJ אגפי המגורים סובבים את החלל מרכזי | צילום: אביב קורט
חדרי השינה: ממקומים באגף נפרד | צילום: אביב קורטחדרי השינה שמסביב לפטיו כולם מכילים פרקט בשונה משאר השטחים הציבוריים שכולם מרוצפים באבן. "בחדרי השינה יש תקרות גבוהות של 3.30 מטרים וכל המחיצות והדלתות מגיעות לגובה המקסימאלי הזה", מסביר האדריכל. "חדרי השינה בעצם משמשים לילדים מתבגרים שבקושי נמצאים בבית ולכל חדר הוצמד חדר אמבטיה אישי בו יש כלים סניטריים לבנים וחיפויי טרוונטין שמעניקים קו נקי ושקט".
חדר הילדים. אותו קו עיצובי, עם טאצ' של צבע | צילום: אביב קורט
חדר האמבטיה של הילדים: שומר על הקו העיצובי | צילום: אביב קורטבריכת שחייה אקולוגית, מפל מים וספא בחצר
חדר ההורים לעומת זאת הוא שונה. "השתמשתי בפרקט של עץ ונגה שהוא שחור יותר והייחוד של החדר הוא שבמרכז החלל ניצבת המיטה והמבט פונה אל הנוף עם וויטרינה גדולה, כשבעצם גב המיטה הוא ארון שיוצר חציצה לפינת עבודה נוספת. התמודדות שהייתה בתוך התכנון הייתה למצוא מקום לאחסון ספרים כי בעל הבית קורא הרבה, וגם בחדר השינה שמנו ספריה עד התקרה. דלתות כפולות מחברות את חדר השינה לחדר אימונים לפסנתר, כשהרעיון הוא לשמור על אקוסטיקה כך שאפשר יהיה לנגן בלי להפריע למי שבחדר". סביב הבית משטחי ריצוף אבן טרוונטין עם פרגולות עץ מכוסות במטפסים, מפל מים נשפך לבריכת שחיה אקולוגית שתוכננה על ידי אדריכל החוץ, קובי טל, ולצידה ספא ודלפק גריל לאירוח מושלם.
"חווית התכנון ועיצוב הבית הייתה קשורה לניתוק מהעיר, לדרך העוברת ביער אורנים לפיסת הר מבודד", אומר צ’כנוביץ. "התאום בין בעלי מקצוע ויועצים רבים היה אתגר תכנוני, יצירתי ומתגמל"
אבן מקומית ונוף הרים. הבית הירושלמי | צילום: אביב קורט בריכה השחייה האקולוגית ממקומת בנוף מדהים | צילום: אביב קורט
החצר. בית מבודד בלב הנוף | צילום: אביב קורטאדריכלות ועיצוב פנים: ערן צ'כנוביץ
תיאום פיקוח: ישראל אפשטיין
אדריכלות נוף: קובי טל