הדיירת המעצבת: ציפי אברמוב (47), מעצבת פנים עצמאית. "בגיל 44 יצאתי לפנסיה מהצבא. בהכשרתי אני מהנדסת מכונות ובצבא עסקתי בניהול פרויקטי פיתוח במסגרת פרויקט המרכבה. אחרי 22 שנים בצה"ל השתחררתי, והחלטתי לעשות משהו בשביל הנפש. ידעתי שאני אוהבת לעסוק בצבע ובחומרים, זה משהו שהכרתי מהבית, אמא שלי ציירת ופסלת אז התחום אינו זר לי. נרשמתי ללימודי עיצוב פנים ב'דיפלומה' וכשסיימתי החלטתי לפתוח עסק עצמאי ולהתמחות דווקא בדירות קטנות, כי זה המקום שבו אוכל גם לשלב את הידע שלי בהנדסת מכונות על ידי שילוב רהיטים דו תכליתיים".
הבית: דירת 128 מ"ר בנוי ו-15 מ"ר מרפסת, קומה שלישית בכפר סבא הירוקה. המשפחה מתגוררת בה כשנה.
דיירים נוספים: הבעל אביב (48), הילדים - יוסי (21) עתודאי, גל (19) חיילת, והכלב ג'מפי (5).
עוד באתר לעיצוב הבית:
- על זמנית: וילה תל אביבית קלאסית
- בלי לקום מהמיטה: 14 חנויות ישראליות מקוונות
- מלון הבוטיק הטברייני שמקים את העבר לתחייה
17 מעלות בחורף בלי חימום
פילוסופיית העיצוב של הבית: "היה לנו חשוב ליצור סביבת מגורים בריאה, פונקציונלית ואסתטית, תוך שימוש בחומרים טבעיים החופשיים מכימיקלים ורעלים. ליצירת הריהוט השתמשנו בחומרים טבעיים ידידותיים לסביבה, כמו הליבנה, שתחת כל עץ שנכרת - שותלים אחר במקומו, ועץ פאולוניה, המיועד לתעשיית הרהיטים – זהו עץ הגדל במהירות רבה והוא ממש קל כמו במבוק.
"נוסף לכך, הנחתה אותנו תפיסה אקולוגית וזאת כדי לחסוך בהוצאות חשמל ומים. מראש, עוד לפני קניית הדירה, חיפשנו בפרויקטים דירה עם כיווני אויר המנצלים את אנרגיית השמש מבחינת תאורה טבעית ואוורור, כדי שנצטרך כמה שפחות לחמם ולקרר את חלל הדירה. ניגשתי לחברת הבנייה 'גיא ודורון לוי' הבונה באוריינטציה ירוקה, ושם מצאנו את הדירה המתאימה לנו. בדיעבד זה היה צעד נבון כי היום אנחנו נהנים בחורף מ-17 מעלות בתוך הבית וזאת ללא הפעלת חימום. גם מבחינת תאורה טבעית, הדירה מוארת מאוד, משבע בבוקר ועד שלוש בצהריים יש אור רב גם בימי החורף.
"המחיצה שבכניסה לבית היא הדבר הראשון שרואים כשנכנסים. היא תוכננה סביב פסל הערבה הבוכייה. היצירה הזו, שנראית כמו עציץ אמיתי, היא למעשה פסל שאמא שלי, זהבה שטרנשוס, יצרה מבצק יפני. ברחבי הבית פזורות עוד יצירות שכאלה, כולן של אמי וכולן עשויות בצק יפני, למעשה כל מה שנראה כמו עציץ בדירה הוא בעצם פסל. הצמחייה האמיתית נמצאת במרפסת שלנו.
"הספה בסלון שלנו תוכננה ונבנתה מעץ פאולוניה, שהוא כאמור עץ אקולוגי, ולצדו הונח שולחן מעץ ליבנה מגולף. למעט המטבח, כל הריהוט שבחרנו לדירה הוא מעץ מלא. הסיבה שלא הלכנו על עץ מלא הכולל צביעה בתנור במטבח שלנו, שהיא כמובן האופציה הבריאה יותר, היא שכל מכה קטנה נראית על העץ. פורמייקה לעומת זאת קלה לניקוי, קלה לתחזוקה ועמידה באופן יחסי. המטבח ופינת האוכל הם לב הבית. שם לומדים, מבשלים, יושבים, ולכן רציתי להכניס צבע למטבח. האריחים הניטרליים של הרצפה אפשרו לי את זה. היה לי חשוב להשתמש במשטח מחופה למינם. זהו חומר אקולוגי, העשוי מגרניט פורצלן גרוס וממוחזר, מאוד קשיח. המשטח לא מקבל כתמים, ניתן לחתוך עליו עם סכין והוא עמיד בהלם תרמי – אידאלי לסירים חמים. הוא אמנם יותר יקר משיש אבל הרגשתי ששווה להשקיע.
"התקרה בכל הבית היא בגובה 3 מטרים, ואחרי ההנמכה לטובת מיזוג מרכזי 2.70. בחדרים התקנו מאווררי תקרה ואף הנמכנו אותם בעזרת מוט של 30 סנטימטר כדי למקסם את האפקט.
"רציתי צמחייה בבית ואכן במרפסת יש לנו עצי תפוז ולימון, דקל וצמחי תבלין לתה. יש פלפלים ועגבניות, הכל כמובן לא מרוסס ואקולוגי לגמרי, ורק חסר שהדירה תהיה על הקרקע.
"בשירותי האורחים התקנו מדף עשוי מעץ ליבנה מגולף בעל מראה טבעי, ומחוץ לשירותים ניצבת שידה קטנה לאחסון נייר טואלט מ-OSB ועץ מגולף צבוע לכה אקרילית תכלכלה.
"היה לנו צורך בחדר עבודה וחדר אורחים. בחרנו להשמיש את הממ"ד עבור שתי הפונקציות הללו. לאחר התלבטות החלטתי לבנות מיטה בתוך הארון כדי שהחלל יהיה מרבית הזמן פנוי. בחרתי בשילוב של עץ ליבנה ואורן קליפורניה שהם גם בעלי אוריינטציה אקולוגית ונעזרתי ב'סטודיו הנגריה', שבנו לי את היחידה עם המנגנון הנשלף.
"בחדר השינה שלנו היה לי חשוב שתהיה ספרייה, כי אנחנו קוראים הרבה, אבל גם רציתי שלא יהיה צפוף וכן להגדיל את שטח הרצפה. בסוף בחרתי במדפים צפים מעץ ליבנה. את כל הריהוט של חדר השינה והחלל המרכזי עשינו בהזמנה אצל נגר אומן, יעקב חזיזה, ב'סטודיו בגירה'. המיטה בנויה מעץ פאולוניה ותחתיה מסתתרות מגרות האחסון. ביציאה מחדר ההורים לכיוון השירותים בנוי חדר ארונות בשילוב OSB, פאולוניה וליבנה, המהווים מעין שער למקלחת".
הפרטים הקטנים עושים את הבית
ממה את מרוצה?
"אני הכי הכי אוהבת את המחיצה בכניסה לבית. אני חושבת שהיא מיוחדת. מכיוון שרציתי מבואה, האלטרנטיבה היתה לבנות שם קיר, אבל קיר סגור היה חונק וחוסם את המבט. בעזרת המחיצה זכיתי גם במבט פתוח לסלון וגם מקום להצגת העבודות של אמא שלי".
ממה את פחות מרוצה, בדיעבד?
"אני מתחרטת שלא הקטנתי את המקלחת של הילדים לטובת הגדלת מרפסת כביסה ושירות. התלבטתי רבות והחלטתי שאין צורך, אך בסופו של דבר בכל בית צריך שטח תפעולי שבו מתרחשות הפעולות המבולגנות, וחשוב להקצות להן מקום".
טיפים מעולים, יד ראשונה ממעצבת:
"שני טיפים ממני: כשאתם מגדירים את התקציב שלכם, חשוב שתשאירו כסף להלבשה ואקססוריז. אל תגידו 'נטפל בזה בסוף', כי הפרטים הקטנים הם מה שעושה בסוף את הבית.
"ומרחשי ליבי האקולוגי: עיצוב בעץ מלא יותר יקר, וחבל שכך. לא כל אחד יכול להרשות זאת לעצמו. לעומת זאת, צבעים ללא חומרים נדיפים, על בסיס מים, או לכה אקולוגית - המחיר הוא אותו מחיר, וכדאי להיות ערים לכך בזמן הבחירה".
מהי הפנטזיה העיצובית שלך להמשך?
"הפנטזיה שלי היא לתכנן את בית החלומות שלי, שבפעם הבאה יהיה על קרקע, וכמובן יהיה בריא ואקולוגי. אני מדמיינת אותו בנוי או ממכולות ממוחזרות או מלבני בוץ על טהרת החומרים הטבעיים. עכשיו רק צריך למצוא שטח!"
ציפי אברמוב, Tzipiab@gmail.com
הילה עפרי וסיון איינהורן, מעצבות פנים בעלות סטודיו לעיצוב H a n d S
במדור הקודם: המשפחה חזרה מדלהי והתחילה חיים חדשים
לכל המדורים של "קופצות לביקור"