הסקר שנערך בשבוע שעבר על ידי מכון גיאוקרטוגרפיה עבור הארגון החברתי בינ"ה, המשלב עיסוק בתרבות יהודית יחד עם עשייה חברתית והעצמה קהילתית, כלל מדגם מייצג של 500 גברים ונשים מהישובים היהודיים בכל הארץ. הסקר בדק כיצד הישראלים יחגגו את ליל הסדר ומהי תפיסתם לגבי החג.
בנוסף, מצא הסקר כי עבור 23% מהציבור ליל הסדר הינו ארוע דתי, עבור 3% ליל הסדר הוא אירוע חינוכי ורק 1.8% ענו כי לליל הסדר אין כל משמעות מבחינתם והם לא חוגגים אותו.
מהו ליל הסדר עבורך? | אינפוגרפיקה: גיאוקרטוגרפיה, בינ"ההישראלים הם טיפוסים משפחתיים
כשערכנו ניתוח של הנתונים לפי גיל, תפיסה דתית או מצב סוציו-אקונומי, מצאנו עוד ממצאים מעניינים:
צעירים מול מבוגרים – יותר צעירים ציינו כי ליל הסדר עבורם הוא אירוע דתי – 36.6% מגילאי 18-34, זאת לעומת 17% בלבד מבין בני ה- 35-54. לעומת זאת, 71% מגילאי 35-54 ציינו כי ליל הסדר עבורם הוא אירוע משפחתי.
חילונים ודתיים – 79% מהציבור החילוני תופסים את ליל הסדר כאירוע משפחתי ו- 61% מהם אוכלים ארוחה חגיגית, קוראים את ההגדה אך ללא הקפדה על ההלכות. זאת, לעומת 96% מהציבור הדתי והחרדי שתופסים את ליל הסדר עבורי כאירוע דתי ומקפידים לחגוג אותו כהלכתו. נתון מעניין שעולה מהסקר – כ-6% מהדתיים-חרדיים ציינו כי ליל הסדר עבורם הוא אירוע חינוכי יותר מדתי.
איך אתם חוגגים את ליל הסדר? | אינפוגרפיקה: גיאוקרטוגרפיה, בינ"המצב סוציו-אקונומי – 71% מהמשיבים, שהינם בעלי הכנסה גבוהה ציינו כי ליל הסדר עבורם הוא אירוע משפחתי לעומת 19% בלבד שציינו כי ליל הסדר עבורם הוא אירוע דתי. 68% מהמשיבים, שהינם בעלי הכנסה נמוכה מתחת לממוצע, ציינו כי הם חוגגים את ליל הסדר כהלכתו ומקפידים על ההלכות ו- אוכלים ארוחה חגיגית, קוראים את ההגדה אך ללא הקפדה על ההלכות ורק 10% אוכלים ארוחה חגיגית בלבד ללא קריאת ההגדה.
ערן ברוך מנכ"ל בינ"ה מוסר: " אנו רואים עד כמה הציבור הישראלי קשור לתרבות ולמסורת היהודית. המשפחה היא ערך ישראלי מרכזי, רוב מכריע של הישראלים בוחר לייצר זיקה בין המסורת היהודית לערך המשפחה. משמח להיות יחד דור אחרי דור, חילוניים מסורתיים דתיים וחרדים – יוצאים יחד ממצריים."