בתקופה האחרונה אנו עדים למקרים טראגיים של אלימות במשפחה שהסתיימו במוות. פעם זו אם משפחה ששורפת את בנותיה למוות ופעם אב משפחה שרוצח את ילדיו באכזריות לא מוסברת. המשותף למקרים היא השתייכותם של המשפחות למגזר הדתי.
על פי הסטטיסטיקות במגזר הדתי אין יותר אלימות מאשר במגזרים אחרים, אולם כן יש בו יותר שתיקה סביב מקרים של אלימות במשפחה.
דבי גרוס מנהלת מרכז הסיוע תהל לנפגעי אלימות במשפחה מטפלת למעלה משני עשורים בנשים וילדים דתיים. לדבריה קשר השתיקה המאפיין את קורבנות האלימות בכל מקום גדול יותר כאשר מדובר במשפחות המשתייכות לחברה הדתית.
הסיבה לדבריה היא שנשים דתיות ובעיקר חרדיות מתקשות מאד להיחשף שכן הן מפחדות כי יהיה לדבר השלכה על האפשרות של הילדים להתקבל למוסדות החינוך, כמו גם שהמשפחה לא תוכל להישאר חלק מהקהילה במיוחד במקרים שמדובר גם בתקיפה מינית. אנשים רבים שהנם אלימים או קורבנות לאלימות הם בעלי תפקידים בתוך הקהילה ויש חשש מה יקרה לתפקיד שלהם לאחר שהסוד ייחשף.
אלימות במשפחה | צילום: mihailomilovanovic, gettyimagesמה הקהילה צריכה לעשות כאשר היא נתקלת בסימנים של אלימות במשפחה?
לא להתעלם, להושיט יד, להגיד שאנחנו כאן בשבילכם ופנויים להקשיב. אם שומעים צעקות אז כן להתקשר למשטרה. אם יש רב שיש לו השפעה על אחד מבני המשפחה לבקש שיכנס למשפחה וינסה להתערב.
מה הקורבנות יכולים לעשות אם קשה להם כל כך להיחשף?
לדעת שיש להם לאן לפנות עוד לפני המשטרה והצורך בהיחשפות. אפשר להתקשר לקו החם של מרכז הסיוע תהל באופן אנונימי, להגיע לכאן ולקבל סיוע בפנייה לרווחה, פנייה למשטרה באופן מושכל, פנייה לבית החולים במקרה של תקיפה. נוכל לעזור לקורבנות לקבל צו הרחקה, לזהות סימנים שבן הזוג מאבד פרופורציות ומתחיל להיות מסוכן.
"לא תעמוד על דם רעך" הוא משפט שנכון לא רק למקרים של אלימות פיזית אלא גם לסיוע נפשי, לכן יש מקום להדגיש שבמידה ונתקלתם בקהילה שלכם באישה שנראה שקשה לה, שמשהו מטריד אותה. שמעתם צעקות או הבחנתם בילדים מוזנחים. חשוב לא להתעלם ולספר למשפחה שיש אפשרות לקבל עזרה אנונימית.
זקוקים לסיוע? הקו החם של מרכז הסיוע תהל לחצו כאן