אנשי הציונות הדתית התעוררו בבוקר שאחרי פינוי עמונה קצת מבולבלים, הם לא הצליחו להבין דרך המנהיגים שלהם האם הפינוי הוא תבוסה או ניצחון. מצד אחד הובטח להם כי בעקבות הפינוי יוקמו התנחלויות חדשות ותאושר בנייתם של עשרות אלפי יחידות דיור ביהודה ושומרון, מן הצד השני תמונות תושבי עמונה מפונים מביתם שידרו ללא ספק תבוסה.
חברי הכנסת והשרים ניסו לספק הסברים מניחים את הדעת. השר נפתלי בנט אמר "הפסדנו בקרב על עמונה, אך אנו מנצחים במערכה על ארץ ישראל"
"צריך לומר את האמת" כתב השר בעמוד הפייסבוק שלו "התחלנו את המערכה כאשר מולנו ניצב פסק דין סופי וחלוט של בג"ץ. באנו לעמונה, הסתכלנו לתושבים בעיניים: ידענו שאנו יוצאים למערכה כנגד כל הסיכויים אך לא ויתרנו.
תושבי עמונה, במסירותם ובנחישותם, מביאים להצלת אלפי משפחות יהודיות מפינוי, וליישובן של אלפי משפחות חדשות בארצנו. מתוך היום הקשה הזה תצמח תקווה. הריסות בתיה של עמונה נבנה ישוב חדש. מחצרותיה החרבות נקים גני ילדים בכל רחבי יהודה ושומרון. מהתבוסה המשפטית נכונן משטר חוקי חדש ביו״ש שיסדיר את כלל ההתיישבות, ומאבדן האחיזה הכואב הזה בהר, נצא להחלת ריבונותה של מדינת ישראל ביהודה ושומרון כולה.
גם השר אורי אריאל המשיך את הקו של אופטימיות לנוכח הפינוי, השר כתב "לאורך כל הדרך הבטחנו לעשות את המקסימום עבור עמונה ושאר ההתיישבות. את חוק ההסדרה נעביר בכנסת ואלפי משפחות יהיו במציאות אחרת. במקביל, בהסכם שנחתם עם ראש הממשלה, תושבי עמונה יקימו יישוב חדש במטה בנימין. בנוסף אין יאוש בעולם כלל ואנחנו נמשיך לעשות שעל רכס עמונה ימשיך להתנוסס דגל ישראל ויהודים ימשיכו לגור כאן"
לרבני ומנהיגי הציונות הדתית הייתה משמעות רבה באופן שבו בוצע הפינוי. כך למשל חברת הכנסת שולי מועלם עברה בין הבתים וביקשה מהמפגינים המתבצרים שלא לנהוג באלימות כלפי השוטרים. גם רב הישוב עמונה הרב יאיר פרנק ולצדו ראשי הישוב הדריכו את בני הנוער ואת התושבים לנהוג באיפוק גם בשעות הקשות.
לטענתם הוויכוח איננו על החזון אלה על הדרך. האם נכון וראוי, מבחינה תורנית, לכפות על עם ישראל את החזון לישוב הארץ, גם כאשר הציבור הרחב לא מבין אותו, ולכן לא מזדהה אתו.