תחפושת דבורה של בייבי קייק (יח``צ: יח"צ בייבי קייק)
לפעוטות מומלצות תחפושות של חיות. פשוט ונוח | יח``צ: יח"צ בייבי קייק

1. בטיחות. הקפידו על כללי הזהירות בבחירת התחפושות לילדיכם. בין היתר, רכשו תחפושות עם אישור של מכון התקנים, בעל תו תקן ישראלי. קחו בחשבון - כולנו מחליפים תחפושות עם השכנים, אך חשוב לדעת כי לאחר כביסות רבות החומר המגן על הבד מפני התלקחות, הרבה פחות יעיל.
בחרו בתחפושת שתאפשר תנועה חופשית לילד ולא תסתיר את שדה הראיה שלו. מסיכות לא מומלצות לילדים מתחת לגיל 8. לפרטים נוספים וכללים לשמירה על בטיחות הילדים בפורים, כנסו לאתר "בטרם".

2. בחירת התחפושת. שוברים את הראש למה הילד יתחפש השנה? סיבוב קצר בגנים מצייר את התמונה הבאה: ילדים בגילאי 2-3, יחופשו לחיות שונות ופרוותיות. בקרב ילדים בגילאי 4-6, הבנים יתחפשו ללוחמים מסוגים שונים והבנות לנסיכות, פיות, מלכות, או כל דבר נוצץ אחר. יש כמובן את הילדים עם הרעיונות המקוריים, את התחפושות האופנתיות (מישהו אמר דורה?) ואת הילדים שפשוט יתחפשו למה שיגידו להם או למה שיש כבר בבית.
גישושים ראשונים: אחרי ט"ו בשבט מומלץ לבדוק עם הילד מה התחפושת המועדפת עליו. מומלץ לחכות לרכישת התחפושת או להכנתה עד אחרי יום המשפחה, ואז להבהיר לילד בצורה ברורה שההחלטה התקבלה.

3. לקנות או להכין לבד? השוק היום מוצף בעשרות תחפושות מסוגים שונים ובמחירים מגוונים. תחפושת יכולה לעלות בין שקלים בודדים לעשרות ומאות שקלים. התחפושות הזמינות בחנויות הן לכאורה פתרון מושלם. אבל איפה היצירתיות? אם אתם הורים שנהנים מהעשייה, והילדים ישמחו לשתף איתכם פעולה, כדאי וכיף להכין תחפושת ביתית.
לפני שאתם מחליטים לתפור את התחפושת, מומלץ מאוד לוודא שהילד מעוניין בה. אל תתרגשו, בגילאים מסוימים ההשפעה החברתית עשויה להיות חזקה, ויכול להיות שהילד שלכם יעדיף ספיידרמן מהחנות כמו כולם, על פני תחפושת מאולתרת ומקורית תוצרת בית.
בנושא הזה אין טעם לנסות ולשכנע את הילד, שמקוריות שווה יותר מאשר הליכה עם העדר. זכרו שזה החג שלהם והשתדלו לרצות אותם.

4. רכישה. במידה ואתם מתכוונים לקנות את התחפושת, נשאלת השאלה האם עדיף לעשות זאת עם הילדים או בלעדיהם. אם תיקחו אותם לחנות, אתם עלולים למצוא את עצמכם מוציאים הרבה יותר כסף משתכננתם. מצד שני, די בטוח שתצאו מהחנות עם תחפושת אהובה ובמידה הרצויה. אם אתם לא מתכננים לשתף את הילדים בקניה, מומלץ לדבר איתם על התחפושת, על הציפיות שלהם, איך הם רואים אותה בדמיונם. המלצה: בחנו יחד דגמים עדכניים של תחפושות בפרסומות, בחוברות ובעלונים המצורפים לעיתונים.

שימו לב, מחירי התחפושות הנחשקות עלולים להיות גבוהים מאוד. לכן אם מצאתם תחפושת שמועדפת עליכם, רצוי לערוך סקר שוק ולא לקפוץ על התחפושת הראשונה שאתם מוצאים. חלק מחברות האשראי עורכות מבצעים לקראת החג - בדקו בחוברות המצורפות לחשבון. בנוסף, ישנן חנויות שמתמחות בתחפושות בדרום תל אביב ובשוק בראש העין. בוודאי יש כאלו גם באזורים אחרים ברחבי הארץ, ומאוד מומלץ לבקר בהן. המבחר בהן גדול והמחירים נוחים. בחלק מהחנויות נמכרות תחפושות מהשנה שעברה במחירים נמוכים. שווה להתעניין.

בלרינה של כפר השעשועים (יח``צ: ליאור לייבוביץ', כפר השעשועים)
אביזרים לשדרוג התחפושת. בלרינה | יח``צ: ליאור לייבוביץ', כפר השעשועים

5. הכנת תחפושות. הכנה של תחפושת בבית מהווה אתגר יצירתי לא קטן. המשימה הראשונה היא להבין בדיוק למה הילד מתכוון כשהוא רוצה להתחפש לחתול, פייה, אינדיאנית, בוב הבנאי או תיבת דואר. תסתכלו ביחד על תמונות, חפשו רעיונות ברשת וציירו ביחד את התחפושת. ככל שההגדרה תהיה טובה יותר, כך התחפושת תצא מוצלחת יותר. ניתן למצוא רעיונות לתחפושות ביתיות באתרים שונים.

שלב התכנון: תכינו לעצמכם רשימה של פרטי הלבוש, חומרי היצירה והאביזרים הדרושים לתחפושת. נסו לדייק. אם אתם צריכים בד, נסו להעריך כמה בד נדרש, כדי שלא תמצאו את עצמכם נבוכים בחנות. רשמתם לעצמכם שצריך חרוזים? סמנו: גדולים? קטנים? לתפירה? לשיער? צריך חוט להשחלה? ואל תשכחו את חומרי העבודה: דבק, מספרי זיגזג, חוטי תפירה בצבע מסוים או כל דבר אחר.
אחרי שהחלטתם, תכננתם, בחרתם וארגנתם, מגיע שלב הביצוע. הביצוע יכול להיות החלק המהנה שבתהליך. שתפו את הילדים בהכנה, זה יהפוך את התחפושת לחווייתית ומוצלחת עוד יותר.
וטיפ קטן: אל תשאירו את הביצוע לרגע האחרון כדי שיוותר לכם זמן לתיקונים ושינויים אחרי המדידה הראשונה.

שודד קאריביים של כפר השעשועים (יח``צ: ליאור לייבוביץ')
איפור מושקע יכול לעשות את התחפושת, אבל מומלץ לערוך ניסיון לפני | יח``צ: ליאור לייבוביץ'

6. אביזרים. כשאתם מתכננים את התחפושת עם הילד, הקדישו מחשבה לאביזרים הנלווים. יש תחפושות שמגיעות קומפלט עם האבזור הנדרש, ויש תחפושות שאפשר לשדרג עם אביזרים מדליקים. אביזרים יכולים גם להפוך בגד פשוט לתחפושת - טרנינג אדום ופשוט יהפוך בקלות לתחפושת שדון בתוספת של קשת עטורת קרניים, זנב אדום וקלשון. בגד בלט יהפוך לתחפושת פיית הפרפרים עם כנפיים, קשת מחושי פרפר וחצאית טול. סיבוב בחנויות לפני החג, ייתן לכם רעיונות שונים ומשונים לשדרוג תחפושות. חשוב להקפיד שהאביזרים בטיחותיים ונוחים לשימוש. אפשר לשדרג גם תחפושת קנויה על ידי איפור ייחודי.

אם הילדים שלכם חובבי תחפושות לאורך כל השנה, מומלץ לערוך סיבוב בחנויות התחפושות ממש אחרי החג כדי להצטייד באביזרים מגוונים במחירים מצחיקים.

רקדנית של בייביקייק (יח``צ: יח"צ בייבי קייק)
קצת יצירתיות ומחשבה ויש לכם תחפושת מדליקה. בייבי בלרינה | יח``צ: יח"צ בייבי קייק
 

7. איפור. חלק בלתי נפרד מהחלפת הזהות בחג הפורים הוא האיפור. כמה כדאי לאפר? תלוי בשני גורמים - היכולת האמנותית שלכם והסיבולת והסבלנות של הילדים. לא לכל הילדים נעים להסתובב עם פנים צבועות. לכן, אם אתם מתכננים איפור פנים מלא, מומלץ לעשות איפור ניסיון בבית, כדי הילד יוכל להכיר את התחושה ולהתרגל אליה. איפור יכול להיות גם סמלי ועדין, ואפשר כמובן גם בלי איפור.
אם לא מדובר במשהו ממש טריוויאלי כמו צללית, נצנצים וגלוס לפייה, או קצה אף שחור ושפם לחתול, מומלץ לצייר קודם את האיפור על דף. ככה תוכלו לתכנן מה מציירים, איפה, באיזה סדר ואיך זה אמור להיראות.

חשוב להשתמש בצבעי איפור באישור משרד הבריאות, ולעשות בדיקה מקדימה כדי לשלול אלרגיה של הילד לחומרים מסוימים. אפשר להשתמש במוצרי איפור יעודים לפורים המציפים את החנויות לקראת החג, ואפשר כמובן להשתמש גם במוצרים מתיק האיפור של אמא. לצביעה של הפנים לא מומלץ להשתמש בשפתון אלא בחומרים על בסיס מים, כי הם לא נמרחים וקלים יותר להסרה.
לציורים מדויקים אפשר להשתמש בטושים מיוחדים. ועוד קטנה: מדבקות עגילים על הפנים משדרגות כל איפור של נסיכה, פיה או מלכה.

8. ללכת עם, להרגיש בלי. ואם הילד לא רוצה להתחפש? אז לא. יש גם ילדים כאלה. יכול להיות שזה בגלל שהתחפושת מרתיעה אותם, שהם אולי מפחדים לאבד את הזהות האישית, או שפשוט לא נוח להם. וזה בסדר. אם הם בוגרים מספיק, אפשר לדבר איתם ולנסות להבין מה מפריע להם. לפעמים תגלו שהתשובה ממש פשוטה, ולפעמים תגלו שיש לכם ילד שפשוט לא אוהב להתחפש.

אפשר להציע חלופות של "ללכת עם להרגיש בלי". תחפושת של רופא למשל (חולצה לבנה עם שרוול קצר של אבא בתור חלוק, עם תג שם וסטטוסקופ מפלסטיק)  תחפושת נוחה וקלה. אפשר ללכת איתם ביחד לחנות לבחור תחפושת, יש ילדים שמשתפים פעולה אם הם חלק מתהליך קבלת ההחלטות. אפשר להציע להם רק להתאבזר - קשת עם אוזניים של חתול, או איזה כובע נחמד. בכל מקרה מומלץ לשלוח איתם לגן או לבית הספר תחפושת כלשהי בשקית, למקרה שהלחץ החברתי יעשה את שלו.

9. משלוח מנות. חלק לא פחות חשוב ממסורת חג הפורים הוא משלוח מנות. בכל מעון, גן או בית ספר נהוגים מנהגים שונים. בחלק מהמקומות יכינו הילדים ביחד משלוחי מנות אחידים, ובחלק נדרש לשלוח את הילדים מצוידים במשלוח מנות מהבית. לפעמים הגננת תשלח לכם רשימה של ממתקים למשלוח. אם תקבלו כזו רשימה, מומלץ לדבוק בה. משלוח המנות נועד לשמח את הילדים ולא כדי לערוך תחרות "שופוני" בין ההורים.
ודאו שהמשלוח ארוז היטב כדי שלא יתפרק, וודאו ששם השולח (שם הילד) כתוב בצורה ברורה.

10. תהנו. פורים הוא חג שכולו הנאה. נכון שלפעמים זה קשה, אבל תנו לילדים אחריות ותנו להם לקבל החלטות, כאלו שלא פוגעות בבריאותם או בטיחותם. הציעו חלופות, הכינו תוכניות גיבוי, אבל אל תתאכזבו אם לילדים יש רעיונות ורצונות משלהם.

פורים שמח